miercuri, ianuarie 31, 2007




Ziua 7
Dedicata in totalitate descoperirii minunatelor si greu accesibilelor locuri semnificative de pe insula.
Toata ziua , de dimineata pina seara m-am plimbat de la un capat la altul si am facut si inconjurul insulei ; as putea sa ma angajez ca sofer pe taxi si as sti cum sa ajung oriunde acum. Precum v-am zis drumurile sunt doar in jurul centrului betonate iar in rest trebuie auto de teren sau motor enduro. Am vazut destui motociclisti care au renuntat sa ajunga intr-un loc pt ca trebuiau sa treaca un deal si era panta prea abrupta si cu nisip.
Azi m-am prins de ce inchiriaza localnicii atit de ieftin motocicletele….majoritatea motoristilor cad pe nisit ( aluneca f tare) si cind mergi inapoi sa duci motorul iti iau de 3 ori pretul piesei chiar daca aceasta e doar zgiriata…mereu e scandal la inchiriat , turistii nefiind deacord cu sumele aberante cerute de localnici ….dar nu ai ce face ai semnat contractul in care la anexa este o lista cu preturile pieselor care se strica cind cazi …au pasaportul tau la ei si nu ti-l dau daca nu platesti…ingeniosi oameni!!
Am vazut citeva locuri unde as ramine ani de zile si nu m-as satura de atita frumusete…Aici pe insula nu ai nici o problema, nu te streseaza nimeni,nu te suna ca nu ai telefonul cu tine, maninci cit vrei si poti sa faci o groaza de iesiri in natura si sa te bucuri de ea….dar totusi oricit de frumos ar fi tot imi lipsesc problemele din Romania si sunt curios ce mai e pe la firma ( nu am vorbit de loc cu ei de cind am plecat, probabil ca nu vor sa ma deranjeze dar nu stiu ca eu am nevoie de probleme pt ca asa am “softul” setat de mult timp si nu ma poate nimic schimba….de fapt nu stiu ce mare intelept a spus ca “singurii oameni fara probleme sunt mortii”….asa e !!!
Ramasesem dator sa va spun cum actioneaza asa zisa “betie din adincuri”. Cind am dat examenul pt atestare ca scufundator m-a dus la 40 de metri si acolo pe un plastic special si cu ceva de scris m-a pus sa fac o socoteala de inmultire ,ceva de genul 45 inmultit cu 32 si m-a cronometrat…am scris rezultatul dupa aproape 1 minut iar apoi la suprafata aceiasi inmultire am facut-o in 5-6 secunde….mi-a dovedit cum te poti pierde acolo jos…creierul gindeste mult mai incet.
Sa revin la ziua de azi si sa va spun un lucru interesant pe care multi din voi nu-l stiati si l-am vazut azi: o rezervatie de maimute , de fapt o baza de dresaj pt ce credeti ?...v-ati pus vreodata intrebarea cum culeg bastinasii nucile de cocos din copac….pina acum citiva ani urcau ei daca copacul nu era mare si inalt si le luau numai pe cele din jurul trunchiului unde puteau sa ajunga…. Acum dreseaza maimute pt acest job care fac treaba mai repede si nu ramine nici o nuca in copac….cine stie ce vor mai face maimutele in locul nostru peste citiva ani !!??
Toata ziua am fost intr-o graba cumplita pt a putea vedea toata insula , si nu e chiar atit de mica si a nu rata nici un loc de pe harta; cind ajungeam la un loc superb de baie repede imi dadeam jos tricoul si tzusti in apa de o culoare si puritate de nedescris , si nicaieri nu erau mai mult de citeva persoane in apa si pe plaje…cind ieseam din apa nu mai pierdeam timpul cu uscatul si plecam in costum de baie pt ca ma usca vintul pe motor(mama sigur isi face griji acum sa nu fi racit-stai linistita sunt 35 de grade la umbra )…am facut totul calculat fara sa pierd deloc timpul….Singura problema a timpului pierdut este ca nu mai poate fi regasit niciodata – si de multe ori asa bine e sa pierdem timpul aiurea!!...
Pt mine azi asa bine a fost ca nu am pierdut nici o secunda timpul aiurea si am vazut tot( sau aproape tot) ce se putea vedea in aceasta insula de basm si acum desi ma simt super-obosit pot sa spun ca simt o placere imensa in suflet…era sa zic fericire dar mi-am adus aminte ce am citit mai demult si mi-a ramas lipit pe memorie : “Placerea vine din exterior iar fericirea din interior “….Da !!
Hai sa va povestesc un pic si despre istoria insulei . Intii de toate traducerea din limba thai a insulei este “ Insula broastei testoase”. In trecut aceasta insula era destinatia favorita a broastelor testoase care veneau sa-si depuna aici ouale( sute de broaste) iar acum localnici au amenajat citeva locuri ,le-au izolat si incearca tot posibilul sa “convinga “ prin toate mijloacele broastele sa revina( ar fi o atractie turistica enorma)
Pina acum 15 ani pe insula erau doar citiva localnici , care traiau izolat(fara curse regulate)si isi cistigau “painea” din pescuit si nuci de cocos….incepind din anii 1990-2000 a inceput sa se dezvolte incet incet turismul si mai ales turismul ecologic al celor care vroiau linistea si frumusetea naturii( ce o face tovarasul meu James ?, o fi gasit specii noi de fluturi si pasari ??) ; apoi a inceput sa se dezvolte turismul in general ( scufundari,plimbari,sporturi de apa ,mancare sanatoasa,lunile de miere !! ) ajutat f mult si de vreme care face ca sezonul sa fie aici 12 luni pe an.Au venit investitorii straini( cum sa nu investesti intr-un loc aproape virgin si cu sezon plin tot timpul anului) si au creat infrastructura si au adus Know-how-ul de succes in turism, promovind in acelasi timp in lumea intreaga acest paradis ; o foarte mare contributie la dezvoltarea insulei au avut-o scufundatorii care au venit si vin in numar din ce in ce mai mare , tocmai de aceea sunt sute de centre de scufundari si toate traiesc…Ca o paranteza ce o fi fost in mintea investitorilor de pe litoralul romanesc ca au investit intr-un turism a carui sezon este de doar 2 luni…bani negrii !?...
Seful de la centru de scufundari unde am facut si eu mi-a spus ca din ce in ce mai multi straini isi cumpara pamint sau case aici si preturile au explodat in ultimii ani iar localnicii care aveau terenuri s-au imbogatit…cei mai multi sunt rusii care vin cu sacosa de bani la ei sa cumpere case de vacanta....
Sunt obosit si maine mai am o zi grea ( of !! de ce e ultima ?) in Samui pt ca insula este mult mai mare ca asta si vreau sa-mi fac o parere despre ea cit de cit
Poze am facut sute dar ….rabdare !...vin si ele !!!
Asa brusc cum inchei asa brusc m-a apucat si o oboseala de nu mai vad literele pe tastatura…dar este o oboseala placuta…intr-un loc mai mult decit placut!!

marți, ianuarie 30, 2007

Ziua 6 –continuare
Deci am plecat devreme dimineata pt a putea ajunge in cel mai frumos loc de scufundari din zona aceasta : Chumphon Pinnacle in care nu ajunge orice barca fiind departe si nu se pot scufunda decit scufundatori experimentati ( asta a fost criteriu pt care am ales firma asta chiar daca era mai scumpa)
Pe vas majoritatea americani si nemtii ( f multi proprietari de firme aici sunt nonasiaticii ,cindva turisti care au speculat ca in timp se va dezvolta insula si au inceput o afacere); marele noroc al intreprinzatorilor straini aici a fost ( si este inca ) faptul ca bastinasii nu vorbesc engleza si prin ei se fac toate afacerile …toate cluburile de scufundari( si cele in care practici sporturi de apa) sint ale strainilor, majoritatea restaurantelor luxoase apartin italienilor, englezilor( ei sunt mai mult cu barurile),americanilor( dar muncesc bastinasi in ele) iar cele modeste ale bastinasilor-se vede ca ei nu au putere financiara si dezvolta incet afacerea.
Sa revin la vas si la atmosfera de acolo : mereu scufundatorii stiu sa creeze atmosfera placuta cu povestile lor “vinatoresti” si shimba impresii din diverse locuri faimoase de scufundari, multe glume, voie buna si mancare gatita pe vapor care este delicioasa dupa o scufundare la mare adincime ( ai manca orice cind te intorci din adincuri –la 30 de metri este o presiune de 3 atmosfere si cred ca-ti gidila putin stomacul de aceea iesi din apa lihnit).La fel s-a intimplat si pe vaporul asta si am devenit rapid ca o familie, fiecare stiind de fiecare de unde este , ce face in viata, ce hobby-uri are,etc dar multii din ei erau de 2,3 saptamini pe insula si faceau scufundari zilnic. Eu am platit doar 2 scufundari-atita scrie la carte ca trebuie sa faci zilnic dar fiind sociabil si vorbaret probabil ca le-a placut de mine ca mi-au propus sa vin moca cu ei la urmatoarele 2….nu am rezistat –stiti ca imi plac mocangelile- si am facut-o si pe a treia dar la a patra nu am mai rezistat( si din pacate nu se reporteaza pe maine !!!...)
Pentru aceia din voi care sunteti interesati in scufundari ( este un sport minunat –daca aveti posibilitatea incercati o data si va va intra microbul ….)cel mai bun loc din lume ( si am fost in multe locuri sa ma scufund) ramine Marea Rosie in Egipt…este singurul loc unde au trecut delfinii pe linga mine, am pus mina pe o broasca testoasa uriasa,m-am jucat cu caracatita, am sta in mijlocul a sute de pesti multicolori,am vazut corali unici cum numai in poze vezi- toate acestea nici pe departe aici…f putini de pe vas fusesera in Egipt dar i-am convins sa mearga…Aici( in jurul insulei Tao) este o zona de antrenament cu vizibilitate buna si fara curenti submarini puternici iar ca fauna si flora ceva mediu-azi am vazut mai deosebit un rechin alb de 2 metri(sunt inofensivi) si diferiti pesti dar nimic senzational.
Egiptul se afla la 2,5 ore departare de noi , acum au zboruri directe, iar preturile sunt acceptabile si in plus cind nu este sezon de plaje au reduceri masive.
Ne-am intors intr-o veselie la tarm , ne-am schimbat telefoane,e-mail-uri desi stiu ca , cu majoritatea nu o sa mai am nici un contact si am plecat sa-mi caut motor pt a pleca in jungla.
Mi-au recomandat americanii un loc de unde sa inchiriez si nici acum nu-mi vine sa cred ce ieftin a fost: motorul meu enduro 4 euro pe zi , dar atentie 24 de ore deci nu trebuie sa-l duc seara iar daca vroiam ATV mi-a zis ca este scump …15 euro pe zi….in Romania nici pe o ora nu-l gasesti cu atita…incredibil de ieftin!! …dar mi-au zis ca benzina mi-o pun eu dar am bagat 2 litri ( 60 de centi litru si nu stiu de unde asa ieftin-or avea pe insula petrol )si cred ca am mers 50 de km dar parca nici nu se cunoaste ca a consumat. Am mers incet pentru ca drumurile doar in centru sunt betonate in rest sunt drumuri de piatra si aluneca f usor si pe de alta parte greu ma obisnuiesc cu mersul pe stinga…
Nu am ajuns prea departe pt ca se intuneca si daca nu stii drumul nu mai ai pe cine sa intrebi ca toti aici se culca devreme. Am hotarit sa mai fac un masaj thai si dupa masaj direct in fotoliu pe malul apei si va scriu cu speranta ca nu ati inghetat de frig si mai puteti tasta www.costinblog.blogspot.com si sa fiti cu mine ultimele zile din acest prim tur (vor mai fi cu siguranta si altele in aceasta tara deosebita si neasteptat de accesibila) care se va incheia joi 1 februarie la Koh Samui( am hotarit sa stau o zi si acolo desi parasesc cu greu insula asta frumoasa)Apoi va las 2 saptamini sa respirati ( si eu sa muncesc ca daca nu ma dau astia afara ) si pe 16 februarie “live” din Bali-Indonezia dar din pacate tot o saptamina…
Ziua 6
Tocmai m-am intors din adincuri....
Am plecat dimineata la 6.30 in larg si am facut 3 scufundari impreuna cu niste fanatici care au mai facut una dar eu nu am mai rezistat....toate la 35 de metri...nu prea e indicat dar ei sunt de citeva luni aici si au zis ca e O.K. Se spune ca nu ai voie pt a nu risca accidente la 35 de metri ...de fapt ori ca esti la 15 sau la 50 este identic-actioneaza identic asupra organismului..doar ca la peste35 intervine asa zisa betie a adincurilor-va povestesc mai tirziu despre ea!...acum ma duc sa maninc...sa inchiriez iarasi motor si sa plec in jungla(mi-au vindut niste ponturi americanii de pe vas unde sa ma duc )
Am venit doar sa public ce am scris ieri seara si nu am putut sa nu va scriu ceva in direct...am facut multe poze dar sa vad cind am timp sa le micsorez si sa le pun pe blog...O zi buna la si nu atit de friguroasa ca ieri va doresc !!!!....
Ziua5
Este ora 10 seara ( in Romania ora 5 ) , temperatura de 28 de grade ( cu plus….imi pare rau de voi…) si stau pe terasa bungaloului la 3 metri de mal( am si ponton dar acolo ma uda valurile)-daca vine tzunami sunt primul care ajung mincare la pesti….La 20 de metri este restaurantul complexului si au oprit muzica mai devreme desi mi-ar fi placut sa aud muzica in surdina ; am aflat ca sunt multe cupluri in luna de miere( insula este renumita in toata lumea pt cele mai frumos organizate concedii ale celor proaspeti casatoriti) si probabil merg in pat mai devreme….oricum valurile se sparg la 3 metri de mine si au si ele o muzicalitate placuta…
Hai s-o luam de la inceputul zilei - oricum stau asa comod intr-un fotoliu-sezlong si mi-e asa bine ca o sa va scriu pina dimineata- desi mi-ar placea sa va povestesc unde sunt acum ( mai avem 3 zile!!! si veti afla mai multe despre acest loc).
Culcindu-ma la ora 2 dimineata, deci devreme( acum citeva zile nu concepeam sa ma culc dupa ora11-cu mici exceptii!! ), m-am sculat automat la 7 si am simtit nevoia de citeva minute de rugaciune si meditatie : degeaba propovaduiesc eu calea spirituala daca eu nu o aplic intii. M-am simtit apoi f bine , avind energia unei bombe atomice( nu stiu de unde mi-a venit comparatia asta), pregatit sa inot pina in Romania daca era cazul; stiam ca ma asteapta o calatorie lunga pe o insula despre care stiam doar unde se afla.Colegul meu de facultate mi-a recomandat Koh Samui, Aurelian mi-a recomandat Koh Phangan dar eu am ales calea nebatatorita dorind sa incerc micuta insula Koh Tao ( si nu-mi pare rau, dimpotriva )
La ora 9 a venit taxiul care m-a dus pina la aeroportul din Pattaya de unde aveam zborul catre Koh Samui.Aeroportul f mic ( cel mai mic pe care l-am vazut eu vreodata) dar f cochet. Ce am observat este numarul mare de non-asiatici care se plimba cu tailandeze si in majoritatea cazurilor barbatul are 50-60 de ani iar femeia 20-30 ( sau poate mai mult dar nu arata)-dar mai sunt si exceptii cu barbati de 30-40 de ani insotiti de tailandeze. Eu sunt singur….
Fac o paranteza sa nu uit : vreau sa va multumesc tuturor celor care mi-ati trimis mesaje(am nevoie de incurajarile voastre si mi-au facut bine) si sa-mi cer scuze daca nu am raspuns tuturor dar o voi face cit de curind. Inca o data multumesc si sper sa nu va dezamagesc ….
Avionul era atit de frumos colorat,cu culori atit de vi de-ti zbura mintea automat la vacanta: palmieri,plaja. delfini ,etc…toti de fapt care calatoresc pe tronsonul acela sunt in vacanta….dar era mai vechi , avea elice ceea ce nu am mai vazut de mult…oricum zborul a decurs normal.
Prin toate aeroporturile si avioanele prin care am trecut in toata lumea asta, acum in cele doua aeroporturi ,in avion,pe feribot, mi s-au parut oamenii cei mai placuti si mai politicosi- vorbeau frumos cu tine ,te rugau sa faci ceva pe un ton f politicos…m-au impresionat !...
Atit de bine te simti printre oamenii politicosi si te fac si pe tine sa fi la fel; mi-am adus aminte ce a zis Baha’u’llah, profetul si fondatorul religiei Bahai ,credinta mea, despre politete:este regina tuturor virtutilor si este binecuvintat acela care este impodobit cu mantia loialitatii si iluminat de stralucirea politetii…
Cu cit esti mai puternic ( profesional, material,spiritual,cultural) cu atit trebuie sa fi mai politicos si mai lipsit de aroganta in caz contrar puterea iti amplifica lipsa politetii si aroganta si te face sa pari mai rau decit esti. Problema este ca multi interpreteaza politetea si bunatatea ca o slabiciune si incearca sa beneficieze de ea… e o parere de-a mea!!!

Aeroportul de la Koh Samui(unde am aterizat dupa un zbor de 45 de minute) este nou si a fost dat in folosinta recent, dar a fost declarat printre cele mai frumoase 5 din lume-ca frumusete ,caci ca marime este printre ultimele.Este atit de mic ca avionul te lasa direct la “peron” si bagajele aproape ca le iei direct din avion: nu exista cladiri cu pereti ci doar acoperisuri acoperite cu bambus-parca ar fi niste corturi dar cu un design foarte placut si futurist. De acolo mi-am cumparat bilet de feribot pina la Koh Tao si gratuit ne-au dus cu taxiul pina in port( era de fapt la 1 km departare- cred ca la capatul pistei de aterizare…..)
Feribotul care pleaca din Samui trece mai intii prin Phangan( nu o sa mai pun Koh la insule ca intelegeti) ca sa lase sau sa ia pasageri pt Phangan respectiv Tao.
Cea mai mare insula este Samui , apoi Phangan si apoi urmeaza Tao care este si cea mai indepartata; tot in ordinea asta si gradul de dezvoltare , faima si implicit si numarul de turisti. Pina la Phangan am facut 30 de minute , au coborit majoritatea turistilor din feribot si apoi a inceput distractia….am ramas aproximativ 50 dintre care 10 erau niste fotomodele americance care venisera sa pozeze pt niste colectii de moda si cind le-am intrebat pt cine au zis ca nu stiu iar apoi ca nu au voie sa zica; am intrat in vorba cu ele (erau dragute foc !!! dar unele cu nasul pe sus …iar celelalte mai ceva, nici nu au vorbit cu mine…) si ele mi-au zis primele ca ,compania care face prezentare colectiei a stiut de ce le trimite aici ca este mult ,mult mai ieftin ca in Caraibe iar ele erau suparate ca au zburat atit si sunt obosite, nespalate,etc.Oricum erau ca o pata de culoare ,stralucitoare pe feribotul ala si toti le admiram, mai ales ca se dadeau si in spectacol cu glume ,risete.povesti, vorbeau tare, ….dar ….pina la un moment dat cind ne-am indepartat de mal , am intrat in larg , feribotul a prins viteza si a intrat in tangaj…la inceput le-a placut , rideau ,dar dupa citeva minute au inceput una cite una sa fuga la toaleta( intre timp celelalte rideau) si cind s-au umplut toaletele au inceput sa hraneasca pestii cu ce mancasera mai devreme chiar pe punte in vazul tuturor ; si printre ceilalti pasageri au fost care au vomat( majoritatea femei) dar nefiind “vedete” nu le-a bagat nimeni in seama. ….pina la destinatie -2 ore- aproape jumate din pasageri au vomat sau li s-a facut rau iar toate fotomodelele , chiar si cele care rideau la inceput au fost invinse de “mare”….iar din stralucirea aia pe care o aveau la inceput , la debarcare erau ca niste cirpe ude( le-au udat si valurile care erau f inalte ) si fara nici un cuvint.
Pe feribot m-am imprietenit ( de fapt intovarasit )cu James care este din San Jose (am auzit de oras da nu stiu unde este in America si mi-a fost jena sa-l intreb-trebuie sa caut o harta) iar el este mare admirator de pasari si fluturi si a venit pe cele 3 insule sa descopere specii noi-avea o geanta intreaga cu documente despre pasari si alta geanta cu aparate foto. M-a chemat si pe mine sa admiram ( dar mai intii sa gasim) pasarile si fluturii prin jungla tropicala ( daca ar fi stat citeva ore parca as fi mers dar sta citeva zile-pina gaseste ceva interesant )dar i-am spus ca prefer lumea marina…
Apoi au urmat cele 2 ore cu gura cascata….plimbarea cu motorul ( foarte greu pt ca se circula pe stinga si cu motorul este mai greu decit cu masina ), am rezervat maine toata ziua 4 scufundari in cele mai frumoase locuri, m-am mai documentat unde sa ma duc urmatoarele zile ….iar acum stau linistit, si scriu, si ascult valurile , si sa stiti ca ma gindesc si la voi , si tare v-as aduce linga mine aici sa ne bucuram inpreuna, sau as aduce o farima din paradisul asta in Romania daca as putea…. dar sta in putera voastra intr-o zi sa veniti si sa–mi dati dreptate…Nu va opriti din a visa !!!....iar cind veti pleca sa ma sunati si poate vin si eu cu voi…daca nu sunt deja aici !!!....

luni, ianuarie 29, 2007

Am ajuns acum citeva ore la Koh Tao si sunt atit de excitat si incintat de ce este aici incit vreau sa impart cu voi pt citeva minute ( sunt atitea de vazut incit nu stau la internet mai mult de 5 minute) din aceasta insula minunata.
Am ajuns in Paradis !!!!....a treia oara cind ramin fara cuvinte(si cu gura cascata) in viata mea...v-am zis :Andreea Marin , in India la Varanasi si ACUM !!!......dar acum stau de vreo 2 ore cu ea deschisa!!!....
Nu stiam ca in Paradis se ajunge atit de usor.....si doar nu am facut doar fapte bune in viata !!!...si mai ales costa atit de ieftin....pe vas cineva din America imi spunea ca este atit de misto si sa nu mai spunem la nimeni ca sa nu se aglomereze...eu sunt de alta parere!!!!....as fi in stare sa va platesc la toti biletul de avion pina aici ( am aflat cea mai ieftina cale-cu liniile Singapore 600 de euro) ca sa va bucurati si voi de Paradis....
Mi-am luat o cabana(bungalow) chiar la mare , am pontonul meu, ( si nu stiu ce mai am , dar e ca in filme !!!) .....m-a costat..atentie 15 euro....si gaseam si cu 10 dar in spate la 10 m de plaja...
Deja am inchiriat motor (8 euro pe zi...si gaseam si cu 5 dar am vrut enduro ) si m-am plimbat putin prin insula... dar aveam si atunci gura deschisa si astept acum sa mi se inchida ca sa pot sa plec iar....am mincat cu 2 euro de era sa nu mai plece motorul cu mine...iar atmosfera EXTRAORDINARA !!!
Am facut o greseala mare(mai fac si eu greseli ca doar nu sunt perfect): am plecat in Thailanda pt numai 8 zile.....ghinion ca aici nu stau decit 4 zile(initial am vrut doar 2 dar m-am hotarit sa termin turul aici)...dar hai sa gindim pozitiv si sa spunem ca o greseala nu este GRESEALA decit daca o faci si A DOUA OARA !...poate cineva sa ma contrazica ??...

duminică, ianuarie 28, 2007










Ziua 4
De dimineata ,odihnit ,plin de energie si entuziasm m-am sculat la prima ora pt a nu pierde nimic din ziua care tocmai incepuse si care vreau s-o umplu cu cit mai multe…
Am citit undeva despre modul de viata a lui Steve Jobs care este fondatorul si proprietarul majoritar al companiei Apple( ei au inventat si I-Pod-ul care pt mine a devenit indispensabil in calatoriile mele si prima oara in geanta de voiaj pe el il pun primul si apoi pasaportul si restul lucrurilor) si m-a impresionat modul lui de a gandi:
El isi traieste viata punindu-si des intrebarea ce ar face daca ziua si noaptea urmatoare ar fi ultima din viata lui….Va dati seama ce zile pline are !!!.....nu degeaba a ajuns de la un garaj la o super-mega-companie! Istet om !
Incercati si voi macar o zi ( sau de ce nu mai multe )sa va puneti aceasta intrebare si sa traiti la “capacitate maxima” si va garantez ca o sa inceapa sa va placa zilele asa zise “ultimele”.
Am luat micul dejun rapid , apoi am luat un taxi pina la terminalul de autobuze( de fapt sunt autocare) spre Pattaya ( soferul de taxi ma ruga sa ma duca cu taxiul la Pattaya pt 20 euro dar unde era farmecul in taxiu’?) unde autocarele pleaca din 20 in 20 de minute, sunt confortabile ( aer conditionat, curatenie .etc) si costa 2 euro biletul.
Prefer autocarul care face 3 ore (in loc de 2 cu taxi )dar este plin de viata si m-am gindit ca o sa gasesc pe cineva cu care sa ma intovarasesc dar am avut ghinion sa dau numai de bastinas si nici unul habar nu avea engleza…deci mi-am pus I-pod-ul in functiune si 3 ore m-am uitat pe geam…
In Pattaya am incercat sa intreb unde este centru sa pot sa cobor dar thailandezii ma intrebau ei ceva asa ca am coborit la noroc unde am vazut mai multe magazine. Imediat am intilnit turisti straini ( numai cind stai un timp fara sa poti sa vorbesti iti dai seama ce bine este cind te intelege si intelegi pe cineva)care m-au indrumat sa iau un fel de mini-bus descoperit( un fel de Aro cu mai multe banchete in spate) care face turul Pattayei si poti sa ajungi sau sa te plimbi oriunde in Pattaya cu el-sunt sute astfel de masini si costa 30 euro-centi
Am intrebat turisti unde este “buricul orasului” si am gasit un hotel( sunt mii) care este la 200 de metri de centru ( eu l-am ales pt ca in statiunile turistice in centru este galagie noaptea , la 100 de metri de plaja, este foarte curat si costa numai 12 euro ( cu mic dejun).Am observat ca majoritatea hotelurilor au internet wire-less in camere si din ce in ce mai mult accesul la internet nu mai este o problema si este gratuit.
Mi-am aruncat bagajele in camera si am plecat sa vad renumita statiune….
Primul drum a fost pe plaja care m-a dezamagit prin marimea ei ( f ingusta), aglomeratia, si apa murdara. Am plecat mai departe sa vizitez statiunea si vreau sa va spun ca este cea mai mare statiune pe care am vazut-o eu si cea mai activa din toate vizitate; pe linga asta cred ca este peste putera de imaginatie a unui om ce am putut sa vad… baruri linga baruri, cluburi linga cluburi, restaurante linga restaurante,magazine linga magazine totul pe o marime cit Brasovul….si ce este cel mai socant este numarul mare de femei pt consumatie; cred ca jumatate din numarul de femei din Thailanda a venit sa se prostitueze in Pattaya; la fiecare club ,restaurant stau cite 10 care iti zimbesc, pe toata lungimea plajii sunt sute care te striga “hei nice man !” (m-am plimbat ceva timp ca-mi placea cum ma strigau dar cind am vazut ca striga pe toti la fel m-am dezumflat…)
Mi-a fost jena sa fac poze dar era interesant de vazut barbati de 60-70 de ani cum tineau in brate femei de 20-30 si isi zimbeau unul celuilalt ca de vorbit nu ai cu cine; toate femeile erau cu zimbetul pe buze iar barbatii daca te uitai atent la ei parca erau flaminzi de sex( ma refer la cei in virsta) Am intrebat si eu cit costa si preturile pornesc de la 10 euro …Pot sa declar fara nici un dubiu ca Pattaya este capitala internationala a sexului !!!
Seara cind se lasa intunericul atmosfera devine incendiara si in toate cluburile, restaurantele( parca creste numarul femeilor) exista trupe care cinta “live”, unele au karaoke altele concursuri,in altele sunt ringuri de box si sunt partide de box thailandez, de fapt fiecare are ceva care te atrage….nu duc lipsa de imaginatie …Ziua femeile sunt majoritatea uritele dar noaptea , intunericul sau semi-lumina de la bec le acopera defectele si par mai O.K. – dar 95% din ele nu depasesc 1,40 cu tot cu tocuri…
Mi-am cumparat in seara asta bilet de avion prin internet cu cartea mea de credit si sper sa functioneze pt ca nu am decit un numar pe care l-am luat de pe internet si sa mi-l recunoasca la aeroport . Foarte usor se cumpara biletul pe internet( asta este viitorul tuturor cumparaturilor) si cred ca a fost mai ieftin decit daca il luam de la agentii( 80 de euro )…sper sa functioneze si sa prind curaj sa continui cumparatul pe internet…
Deci maine dimineata plec pe insula Koh Samui( cea mai mare si care are aeroport) dar nu cred ca ramin pe ea ci plec mai departe cu barca pe o insula mai mica si mai salbatica unde pot sa fac scufundari si unde nu sint atit de multi turisti( nu ca nu mi-ar placea turistii dar vreau sa vad si zone mai virgine si cum se spune la noi “la tara”…
Apropo de Steve Jobs mi-am amintit ce am mai citit intr-o revista care m-a pus pe ginduri: s-a facut un sondaj de opinie a celor care erau pe patul de moarte ,punindu-li-se intrebarea ce regreta ca nu au facut in viata ? Ce credeti ca NU a raspuns nimeni?-ca nu a muncit mai mult !!! ….si mai ce credeti ca NU a raspuns nimeni ?- ca nu a facut mai multi bani !!!...si acum ce credeti ca au raspuns majoritatea ?
ca nu au fost mai spirituali !!
ca nu au petrecut mai mult timp cu cei dragi
ca nu au fost mai calmi si etc.
si acum atentie!!!:-ca nu au calatorit mai mult…
Interesant , nu?....

sâmbătă, ianuarie 27, 2007

Ziua3

La foc continuu mai mult de citeva zile nu poti sa rezisti; desi am incercat sa dorm doar citeva ore pe noapte , organismul a fost de alta parere si m-a trezit cind si-a facut el somnul. La inceput am fost suparat ca am pierdut timpul aici cu somnul dar apoi mi-am dat seama ca am nevoie de odihna si azi mi-am impus o zi de relaxare , odihna si refacere….

M-am sculat la 11 ( suparat ca am pierdut micul dejun -care era extraordinar-dar problema nu era de mancare care o gasesti cu 1,2 euro peste tot ci de faptul ca acolo intilnesti toti turistii cu care poti sa vorbesti si sa te documentezi) si am plecat doar sa ma plimb fara vreo directie si vreo graba. Dupa un timp am hotarit ca trebuie sa fac ceva ca ma plictisisem : si am decis sa aleg intre shopping si masaj…si aparindu-mi un salon de masaj in cale decizia a fost luata; ieri am facut doar masaj la picioare deci azi era timpul faimosului masaj thai. Trebuie sa stiti ca merita sa veniti in Thailanda doar pentru a face masaj si odata ce il faci ai vrea ca cineva sa-ti faca zilnic masajul thai. Dupa ce m-au spalat pe picioare, m-au dus la etaj intr-o incapere mare cu cel putin 20 de saltele ,dar fiecare spatiu de masaj delimitat cu perdele astfel incit sa fie o mica intimitate; mi-au adus un fel de pijamale in care m-au pus sa ma schimb si a aparut o fatuca de 1,40 inaltime si slaba de m-am gindit cum o sa faca ea masaj. Destul de repede temerile mele s-au spulberat si mi-am dat seama ca masajul thai inseamna tehnica si mai putin forta; cind apasa folosea greutatea ei ca forta de presare si se vedea ca avea o scoala de masaj la baza pt ca m-am simtit atit de bine incit am adormit…nu mult timp pt ca a inceput sa-mi intinda muschii si articulatiile si ma punea in niste pozitii in care nu mi-as fi imaginat vreodata ca pot sa stau dar in care putea ea usor sa lucreze si sa-mi preseze anumite zone(in majoritate muschii) stiute de ei si prin care se pare ca trec liniile energetice ale corpului. Daca mai fac de citeva ori masaj thai o sa ajung atit de mobil incit o sa ma spal pe dinti cu picioarele….in timpul masajului am incercat sa conversez cu ea dar parca eram in filmul cu Tarzan( me Jane, you Tarzan) si nu am reusit sa aflu mare lucru de la ea; am intrebat-o de 5 ori cum o cheama si raspundea cu “Yes” apoi a functionat faza cu “eu Costin you ?”, am intrebat-o de 10 ori citi ani are , raspundea rizind “yes”….apoi m-am lasat pagubas…

Am intrebat-o citi ani are pt ca am observat ca thailandezii nu-si arata virsta si par mult, mult mai tineri: un sofer de taxi cind mi-a raspuns ca are35 am avut un soc…nu-I dadeam mai mult de 20. Receptionera cind mi-a spus ca are 29 si 2 copii as fi facut pariu ca ma minte si nu are mai mult de 18. Probabil modul de viata( fac totul incet fara graba) , hrana , lipsa stresului sau poate gena lor este cauza neimbatrinirii….ar fi interesant de stiut!!..

Nu mi-a parut rau ca am intrat la masaj si sa nu plecati din Thailanda fara sa faceti masajul thai - mai sunt si alte masaje( cu ulei, masaj de relaxare,masaj facial etc.) pe care as vrea sa le incerc dar sa vedem ce timp o sa am.

Cind am plecat parca ma simteam mai usor si altfel mergeam pe strada, as fi vrut sa fug, sa sar ,de placere, si m-am hotarit sa-mi usurez si portofelul mergind la shopping…

M-am plictisit repede de dughenele lor in care sunt si multe prostii si multe marfuri identice si am luat un taxi si am plecat spre cel mai mare mall din Thailanda si unul din cele mai mari din ,atentie!, lume( cel putin asa scrie) . Este nou si cu adevarat este impresionant!...exact ca intr-un mall gasesti tot ce vrei si poti sa stai toata vacanta aici( restaurante, Sali de cinema, divertisment, parcuri de masini daca vrei sa-ti cumperi masina, spectacole cu artisti , si binenteles sute de magazine de firma sau fara nume) fara sa existe riscul sa te plictisesti. Ce am observat ca preturile la magazinele de firma sunt cu 30-40 % mai ieftine decit in Europa( de Romania nu mai zic pt ca este bataie de joc la lucrurile de firma) si am inteles asta dupa ce am auzit ca in Thailanda vin anual peste 10 milioane de turisti…cifra impresionanta ! Am obosit psihic in mall acela si am hotarit sa plec din nou la salonul de masaj si sa-mi dreg picioarele stiind ce bine a fost ieri.

Am luat-o pe jos si am cumparat ,pt a testa ,o groaza de fructe de pe care nu le mai vazusem si eram curios cit de bune sunt. Daca veniti in Thailanda merita sa incercati din toate , mai mult de jumatate veti arunca( nu sunt pe gustul nostru sau trebuiesc pregatite ) dar cealalta jumatate va va aduce la orgasm… mi-au ramas in minte durianul, kratonul, tamarindul precum si cele pe care le stiam: guavele, fructul pasiunii,mango,papaia etc,nu mai zic de portocale,banane ,pepenele care aici au alt gust mult mai bun-probabil mai proaspat si copt de la soare nu in container.

Pe strada vinzatorii ti le curata si ti le dau igienic ambalate ( nu ca in India) tu doar sa le maninci; multi iti fac si suc sau la blender din orice fruct vrei dar eu prefer sa-l maninc;as fi in stare sa vin in Thailanda doar pt fructe…

Am mai facut un masaj la picioare si apoi am fugit spre hotel nu pt ca mi-era dor de el, ci pt ca aveam ceva necesitati….ce sa fac nu ma pot abtine sa maninc cind vad peste tot atita mancare, dar tot ce maninc este sanatos si proaspat…nu te ingrasi pt ca maninci mult ci pt ca maninci prost si in ultimul timp fac o selectie riguroasa la ce maninc( asta nu inseamna ca daca vad pe meniu tiramisu’, nu-l comand), nu am ajuns exagerat dar tind spre o dieta “world-class”.

Ajungind la hotel am facut si un dus si m-a apucat o lene ( sau obosela) incit m-am culcat si iarasi am dormit citeva ore ( oboseala cumulata cu masajul m-au invins …)

Sa spunem ca suntem in timpul somnului si nu am ce sa va povestesc( eventual la ce mai visez , nu va inchipuiti ca m-am oprit din visare, v-am spus sa visezi e gratis !!) despre ce am mai facut ,deci am timp sa va scriu despre Thailanda:

Thailanda este regat condus de un rege care este cel mai longeviv monarh din toata lumea; anul trecut a sarbatorit 60 de ani de domnie si am vazut poze de la festivitatea de ceremonie in care erau toti marii regi si conducatori ai statelor vecine si a celor prietene( tinute de gala si un lux exorbitant) Regele se numeste Bhumidol sau regele Rama IX, al noulea rege al dinastiei Chakri si este recunoscut ca sef al statului, al fortelor armate, reprezentant al religiei budhuste si al tuturor religiilor.Regatul are 76 de provincii ce sunt impartite in judete,districte si sate.

Thailanda inseamna “tinutul celor liberi “ si in 800 de ani de existenta a fost singurul popor din Asia ce nu a fost supus colonizarii. Pina in anul 1939 tara se numea Siam iar guvernul democratic de atunci a hotarit sa numeasca tara “Regatul Thailandei”( exista un popor thai, o limba thai)

Din anii 1950 Thailanda devine un aliat fidel al S.U.A. si cunoaste o dezvoltare fara precedent( si noi am devenit acum citiva ani aliat fidel S.U.A ,oare ne vom dezvolta si noi la fel ??) in primul rind datorita turismului, beneficiind de resurse naturale din plin;de aceea in 2004 cind a fost tragicul dezastru natural( tzunami) au fost disperati pt ca o perioada turismul intrase in declin si multi thailandezi nu mai aveau din ce trai.

Nu vreau sa va plictisesc cu mai multe detalii istorice si voi mai puncta acolo unde este cazul.

Acum sa spunem ca este ora 8 seara si m-am sculat odihnit si pregatit sa mai fac o incursiune si sa descopar secrete din nesecatul Bangkok…

Ma pregatisem sa plec cind m-au sunat Aurelian si Claudia( cuplu de romani de care v-am scris) care venisera de la cumparaturi cu sacosele pline si ei neavind chef sa mai iasa m-au chemat pe la ei sa-mi arate ce si-au cumparat si sa mai stam de vorba; nu puteam sa ratez o discutie cu cineva care a fost de atitea ori in Thailanda si acum se afla de o luna aici.

Discutia a fost f placuta (despre toate subiectele din lumea asta dar mai ales profesia lor-lucreaza in industria informaticii si de aceea pot sa calatoreasca atit de mult , birou lor fiind laptopul) si va dati seama ca nu ramaneam eu sa vorbesc pina la 12 daca nu-mi placea compania lor . Sper sa ne mai intilnim !!! I-am catalogat bine in prima zi: cuplu misto!!!

Am plecat stiind ca am mai putin de scris nefiind o zi atit de plina dar tare eficienta( m-am odihnit si aveam nevoie de odihna) pt a reincepe in forta turul meu prin Thailanda.

Maine plec la Pattaya sa vad renumita statiune si sa fac si o baie in Golful Thailandei si apoi pe o insula(Koh Samui) recomandata de un coleg de facultate care a stat 2 ani in Asia si pentru care Thailanda era o destinatie de week-end. Norocos om !Salutari din Thailanda pt ca stiu ca ii duce dorul !!!...

vineri, ianuarie 26, 2007




























Ziua 2
Deja cred ca au trecut citeva saptamini de cind sunt in Thailanda asa de mult m-a “prins” tara asta si daca stau sa socotesc nu am nici 2 zile- este o tara in care nu cred ca cineva se plictiseste oricit de mult ai sta si oricit de pretentios ai fi….totul este intr-o continua miscare si nu poti sa iesi din ea decit cind dormi…. si cum dormi putin! ( chiar e pacat sa pierzi timpul sa dormi)
Sa vi in Bangkok si sa nu vizitezi Marele Palat este ca si cum ai merge la Paris si nu ai vedea Luvrul, sau in Italia si nu ai manca pizza…deci azi m-am hotarit sa vad cit mai multe obiective care sunt obligatorii de vazut in Bangkok
Am aflat ca cel mai ieftin mijloc de transport este taxiul ( mult mai ieftin decit tuk-tuk-ul care fiind considerat traditional,sau un simbol, este cautat de turisti iar thailandezii speculeaza si ridica pretul) care este oficial si toate masinile au aparat de taxare( se pare ca apartin familiei regale) ; m-a costat sa traversez jumate’ de oras cam 2 euro si toate masinile sunt model nou si toate Toyota . De fapt mult mai ieftin este sa mergi cu motorul dar cit de curajos sunt eu nu m-as urca pe motor si sa merg prin traficul asta;plus ca motoarele merg f. repede si cred ca as lesina in spate …multi turisti dornici de senzatii tari incearca dar a doua oara nu se mai urca ; este mijlocul de transport al bastinasilor si rar vezi thailandezi care se urca in taxi, majoritatea prefera motoretele.
Bangkok-ul are peste 10 milioane de locuitori fiind cea mai populata metropola din peninsula Indochina si deasemenea si un important port prin care trec peste 20 milioane tone de marfa( numai turistii cred ca , cumpara peste jumatate si pleaca cu ele )
Din cele 20 de cuvinte care compun numele complet al Bangkokului un inteles se poate traduce ca “ Orasul ingerilor’. Este un oras cosmopolit , fascinant care precum v-am zis este intr-o permanenta agitatie; pot sa spun ca abunda de cladiri inalte si mai ales moderne si eu l-as cataloga ca fiind un oras modern dupa arhitectura si stil.( si inca o data dupa curatenie)
Nu cred ca v-am spus de temperatura de afara dar cind ma gindesc ce frig vine in Romania nu vreau sa fiu rau si nu va spun….
In Bangkok poti sa folosesti si barcile-taxiuri deoarece orasul este strabatut de canale si avantajul este ca nu stai la stopuri iar pretul este derizoriu.
Hai sa va spun cite ceva despre Marele Palat care de fapt este un complex de palate in care se desfasoara ceremoniile oficiale: toate acoperisurile sunt multicolore terminate in forma de naga iar turnurile sint parca dantelate. Toate sunt impresionante dar unul din palate este cel mai cunoscut in el aflindu-se Templul lui Buddha de Smarald. In interior se afla o statuie infatisindu-l pe Buddha care nu masoara mai mult de 70 cm., dar este pusa pe un soclu inalt de peste 10 metri si care ciudat nu este din smarald ci este sculptata din jad verde. Este cea mai venerata infatisare a lui Buddha din toata Thailanda si la toate ceremoniile si sarbatorile importante este in centrul atentiei. Interesant este ca regele ii schimba hainele in fct de anotimpul de afara ( sunt doar 2 anotimpuri ,ploios si secetos-de fapt sunt 3 dar nu stiu care este al treilea ) In fiecare templu trebuie sa intri descaltat si nu ai voie sa atingi capul vreunei statui infatisindu-l pe Buddha;este considerat un semn de lipsa de respect- de fapt nici capul unui buddhist nu trebuie sa-l atingi. Nu stiu daca stiti dar thailandezii sunt majoritate buddhisti( musulmanii reprezinta principala minoritate religioasa) iar despre religia buddhista am scris pe larg in turul meu prin India si cei care nu au citit pot intra in arhiva blogului( octombrie si noiembrie) si credeti-ma ca este o religie mai mult decit O.K. si merita citit despre ea mai ales ca am relatat direct de la cel mai sfint loc al credintei ,Bodh Gaya.
Inainte cind vizitam vreun obiectiv important ma lipeam de un grup de vorbitori de limba engleza care aveau ghid si statem linga ei sa ascult explicatiile, dar acum vad ca tehnologia a avansat si poti sa inchiriezi casti impeuna cu un aparat pe care il selectezi in ce limba vrei ( are vreo 20) si la fiecare pct important iti vorbeste in casti despre obiectivul selectat( daca nu ai inteles ,asculti din nou). Minunata descoperire !, o sa moara de foame ghizii !....
De la Marele Palat am plecat la Monumentul Victoriei ,apoi la Templul Zorilor( Wat Arun)-o pagoda construita in stil khmer ( sunt convins ca habar nu aveti care este stilul Khmer –ceva asiatic intr-un cuvint) care este inalta de vreo100 de metri si acoperita cu placi de portelan multicolor.
La ora 5 am ajuns la hotel( marea mea problema aici este ca maninc mult si des ,multe fructe ,si proportional trebuie sa si elimin) dar nu am avut rabdare sa stau mai mult decit necesar si am plecat sa incerc masajul thailandez.(toata ziua cind ma plimbam am visat la un masaj la picioare)
In Bangkok sunt cred mii de centre de masaj si datorita concurentei mari preturile sunt ridicol de mici; am intrat intr-un centru in care am vazut ca era cea mai multa lume si cei mai multi thailandezi ca clienti; cel putin 50 de fotolii confortabile care se faceau paturi daca vroiai masajul Thai dar majoritatea prefera masajul la picioare.Am optat si eu pt masajul la picioare ( maine o sa incerc masajul thai) si dupa ce m-am descaltat a venit cu un lighean cu apa calda si m-a spalat cu perie si cu sapun pe picioare iar apoi folosind uleiuri, crème , geluri care mai de care mai mirositoare m-a masat timp de o ora si efectiv am adormit de placere-este un masaj f placut si de fapt nu freaca ci numai apasa pe diferite puncte ale piciorului; sunt turisti care fac 5-6 ore de masaj pe zi, dar nu cred ca ar face-o daca nu ar fi atit de ieftin: sub 3 euro ora ( ma gindesc ca numai uleiurile , prosoapele pe care le folosesc-4 sau 5,cremele la sfirsit fac mai multi bani. Nu peste tot sint tarifele acestea ci doar pe strada( in saloanele de pe strada) unde concurenta este mare si foarte multi turisti-maseozele muncesc aici non-stop. De exemplu in hotelul in care stau eu costa 20 de euro.In Thailanda ca si in India daca vrei sa cheltui putini bani, poti( comparativ cu Europa)iar daca vrei sa cheltui multi (sa nu te uiti la ei ) deasemenea poti . Multi poate ma comdamna ca la banii pe care ii am prefer sa fiu , hai sa spunem cumpatat, si nu ma duc la nivelul mai de sus, dar credeti-ma ma simt extraordinar asa si nu m-as simtii bine printre bogatanii aroganti si cu multe “aere”( cel putin nu acuma !!)Viata reala a unui oras nu o gasesti la 5 stele, oamenii sociabili si deschisi rar ii gasesti acolo, ponturile nu ti le va da nimeni acolo, si credeti-ma am stat si acolo...plictisitor !!!...
Prefer sa fac cit mai multe cu bani mai putini decit putine cu bani multi.Prefer sa traiesc viata intr-un echilibru din toate punctele de vedere ( este caracteristica principala a religiei buddhiste) si sa nu exagerez cu nimic ( Ei!!! un pic cu calatoriile …) Pe de alta parte vreau sa TRAIESC viata si sa nu-mi para rau ca nu am facut ceva cind as fi putut…nu pot sa uit replica lui Mel Gibson din filmul “Braveheart”( bun film!!!): parca o aud: “every one of us will die , but so few of us really live “-toti vom muri dar putini dintre noi traiesc intradevar-
Acum eu imi traiesc visele (am visat si eu odata ,ca si voi acuma, si daca nu visati sunt sanse mici sa se intimple ceva frumos-nu va opriti din a visa!!-e gratis !!),si pot spune ca sunt binecuvintat pt asta dar credeti-ma Dumnezeu aplica principiul bumerangului si-ti returneaza ce-I dai…da-I cei mai bun din tine , fii un “OM BUN” fa ( sau incearca sa faci) numai bine, ajuta( sau incearca), fii mai bun pe zi ce trece(sau incearca) si vei primi “mai bun” pe zi ce trece….Gaseste un ECHILIBRU intre latura ta materiale si cea spirituala !(spiritualitatea te ajuta sa fi si sa faci lucruri bune)-dupa mine este CHEIA SUCCESULUI...Si mai presus de tot ai incredere in Dumnezeu( este acelasi pt toate religiile) ca el niciodata nu greseste !!!!
Nici nu am curajul sa ma uit la ceas dar vreau sa va mai scriu si despre ultimele ore din ziua de azi( sau ieri) .Una din cele mai faimoase strazi din Bangkok este Patpong si am decis sa o vizitez in seara asta…sute de cluburi de fetite,sute de mii de fetite,zeci de baieti(au si homosexualii reprezentantii lor nu?) sute de mii de turisti, show-uri erotice la tot pasul, explozie de lumina , explozie de muzica,baruri, restaurante ,tarabe ,toate sub aceiasi “lege”: “legea” sexului !.......Va place nu va place nu trebuie ratata o vizita ( mai scurta ,mai lunga! ) pe –retineti!- strada Patpong….

joi, ianuarie 25, 2007

A doua zi in Bangkok.
Sunt la internet sa postez ce v-am scris aseara si trebuie sa va spun ce noroc am avut azi dimineata in timp ce vroiam sa schimb hotelul pt un altul pe care l-am gasit ieri.
La receptie am intilnit un cuplu de tineri si intrind in vorba cu ei am aflat ca veneau exact din insula unde vroiam eu sa merg si mai mult erau de peste o luna in Thailanda ,si mai mult erau a treia oara in Thailanda, si chiar mai mult de unde( "come from ") credeti ca erau: binenteles Romania. Inca o data in viata am ajuns la concluzia ca este atit de bine sa fi sociabil si deschis-ai numai de cistigat. Ei pleaca peste citeva zile in China ( s-au hotarit acum o saptamina ,au trimis pasapoartele la ambasada prin DHL pt viza )si cu 200 de euro pleaca cu liniile thailandeze sa vada si China. Mi-au confirmat inca o data si ei ca internetul este un lucru extraordinar si ca poti face orice prin internet mult mai ieftin , rapid si fara sa pierzi timp. Culmea este ca au inceput sa rida cind le-am spus ca peste 2 saptamini plec in Bali-Indonezia ( am omis sa va spun dar va promit ca va scriu si de acolo) deoarece si ei au fost acolo si au stat aproape o luna. Cuplu misto !!!
Ce este interesant de stiut( de fapt sunt multe dar nu stiu ce sa scriu mai intii) este ca au venit cu liniile aeriene Singaporeze care zic ei ca sunt cele mai bune, au platit 500 de euro cu escala in Singapore si pe deasupra inclus in pret si o excursie ( tur de citeve ore) prin Singapore. Totul prin internet, rezervari.plati, schimbari etc. Extraordinar !!!
In China stau la un hotel de 10 euro si vor sa mearga si in Hong-Kong ; parca as merge si eu cu ei...
Nu mai plec de la hotel deoarece mi-au facut reducere la 20 de euro ( cu mic dejun inclus si credeti-ma ca se maninca cum nici la restaurantele de lux din Europa nu maninci) si mai stau cu ei 2 zile sa-mi mai "vinda" din ponturi...
La noapte(sau dimineata) cind ma intorc in camera va scriu despre aceasta zi care chiar a inceput bine...
Intr-un tirziu ( sau mai bine zis intr-o dimineata devreme) am ajuns in camera la hotel….sunt varza !!!....dar am atitea sa va scriu incit nu ma las ….
Deci : aterizind in Bangkok am inceput turul cu o fapta buna ; m-am imprietenit in avion cu un australian de nationalitate turca care intorcindu-se inapoi in Australia dupa o vacanta in Turcia s-a hotarit sa faca o escala de o noapte in Bangkok (??!!) inainte da a ajunge acasa la nevasta…coborind din avion si-a deschis mobilul si din greseala si-a blocat codul PIN ….i-am dat telefonul meu si dupa citeva telefoane in Australia a reusit sa-l deblocheze….dar daca era numai asta nu era nimic…si-a uitat cartile de credit in Turcia , iar cu biletul de avion de la Bangkok la Sydney a doua zi nu avea O.K.-ul si a trebuit sa mai stea la ghiseu pina rezolva cumva problema-l-am lasat acolo si a zis ca ma suna dupa ce rezolva dar cred ca tot in aeroport este inca. Sa mai zica cineva ca nu te ajung blestemele sotiei….
O sa incep cu primele impresii din aceasta jumatate de zi ( dar parca deja sunt de citeva zile in Thailanda-deja stiu o groaza) iar apoi o sa incerc pe scurt sa va introduc in istoria ,politica si economia tarii.
A fost un soc pt mine sa vad cit de mare este aeroportul ( a fost dat in folosinta nu de mult timp) si pot sa spun ca rivalizeaza cu Frankfurtul si cu Chicago ca marime iar ca numar de calatori poate mai mare ; nu am vazut in viata mea atit de multi turisti ,vorbind o multime de limbi,unii cu familia,altii in grupuri numai barbati,altii singuri ,dar la toti se vedea ca sunt in vacanta si nu aveau figura de oameni stresati ca pe alte aeropoarte( asiaticii erau mai putini si parca erau eclipsati ca numar de nonasiatici). Cred ca erau cel putin 100 de puncte( ghisee) de verificare si stampilare a pasaportului si la fiecare ghiseu cel putin 30 de persoane….se pare ca este cea mai buna perioada de concediu in Thailanda !!!
Nu stiu daca stiti dar eu am plecat in Thailanda fara sa am nimic aranjat, fara sa stiu unde o sa stau , ce o sa fac ci numai cind o sa ma intorc….niciodata nu mi-a placut sa aleg drumul “batatorit” ci mereu am preferat aventura , provocarea si improvizatia. In 1990 am plecat in Spania si Portugalia fara sa stiu nimic despre ele si avind 50 de dolari la mine, doi ani mai tirziu in tarile din nord pina peste Cercul Polar sa vad noptile albe (dar avind 200 de dolari…si un mic cort cu mine…) ,un an mai tirziu in Sicilia, cind nu auzisera italienii de noi,Maroc, Tunisia ,Israel ,Egipt iar apoi spre Leningrad cind m-am “impotmolit” la Moscova….si in multe alte locuri cu multe , multe aventuri; pina in 1995 schimbasem deja 3 pasapoarte…adevarate povesti…odata poate o sa scriu despre ele –merita credeti-ma!!!
Dupa citeva clipe de nesiguranta in holul aeroportului am gasit un birou de informare turistica si ei mi-au gasit un hotel cum am vrut eu exact in buricul Bangkok-ului( 30 de euro –pret bun pt prima strigare) ; am vrut sa iau bus-ul local dar diferenta era f mica comparativ cu taxiul iar la bus trebuia sa mai astept-5 euro cu bacsis-Soferii de taxi( si nu numai ) habar nu au engleza si in afara de semne nu te poti intelege cu ei….in general asiatici nu prea stiu limbi straine –ma refer la cei fara educatie academica.
Bangkok-ul m-a incintat datorita curateniei excesive , a ordinii, a cladirilor marete, a infrastructurii deosebite( soselele sunt ca in America suspendate si m-am gindit ca ar fi singura solutie si in Bucuresti pt a fluidiza traficul ) Am ajuns la hotel si dubiile mele privind calitate si curatenia unui hotel atit de ieftin in centru , s-au risipit si am fost satisfacut ca am ales un hotel atit de bun …din prima , pt ca maine ma mut la unul si mai bun, mai ieftin si mai cu multi tineri.
Precum v-am scris este mult mai mult decit ma asteptam sa gasesc in Thailanda si sunt placut surprins de aceasta minunata tara.
Am facut un dus si dupa ce am scris 5 minute pe blog-eram prea impresionat si vroiam sa va transmit si voua din entuziasmul meu-am plecat sa descopar tot ce se poate descoperii din acest minunat oras super-turistic al Asiei.Pe strada aceiasi atmosfera ca si in India ,aceleasi sute de mini-bucatarii ambulante la tot pasul cu mirosuri de prajeli si mirodenii, cu sute de tarabe in care se vinde orice visezi pe lumea asta, si cu un furnicar de oameni din care bastinasii(sau asiaticii) ies in evidenta prin statura scunda si prin zimbetul cuceritor-nu degeaba se spune tara zambetului…apropoo de statura am un cucui de toata frumusetea in cap deoarece usa de la baie are tocul f jos si am dat destul de tare cu capul, si apoi am rotunzit cucuiul intr-un butic care la fel avea facuta usa pt asiatici…Dar ce difera total de India este curatenia exemplara iar thailandezii( sau mai bine zis thailandezele) sunt mai frumosi fizic;cu adevarat intorci capul dupa multe , si cind iti si zambesc parca te topesti….trebuie sa ai grija in Thailanda ca se spune ca cele mai frumoase femei sunt….ei !…travestitii!!!...este tara libera pt ei si vin din toata lumea sa se desfasoare aici…
Am inceput sa intreb la citeva agentii ce ar fi de vizitat interesant in Thailanda ,cum se ajunge acolo, si acum de un singur lucru imi pare rau…ca stau doar 8 zile!....daca as fi stat 80 mai mergea…in citeva ore deja mi-am conturat “planul de atac” al Thailandei iar apoi am plecat sa vedem ce este mit si ce nu in Bangkok
Dupa ce am refuzat citiva “pesti” care insistau sa le vad localurile unde erau fetitele de consumatie ,intr-un final nu am rezistat curiozitatii si am intrat intr-un asa zis bar unde m-au invitat sa stau jos intr-un fotoliu ,ca un rege, iar apoi prin fata mea au inceput sa treaca “fetite” din ce in ce mai frumoase, si .bineinteles ca si tariful urca( de la 30 la 50 euro);e tare haios sa vezi cum defileaza prin fata ta si-ti fac semne care mai de care mai obscene pt a putea sa te hotarasti mai repede asupra uneia pt ca mai sunt clienti la coada….majoritatea non-asiatici!!!....am gasit o scuza ca trebuie sa-mi chem si prietenul si am evadat in timp ce seful incerca sa negocieze cu mine doua bucati la pret de una…
Nu voi mai reveni cu acest subiect legat de mine pt ca daca va spun ca “am fost” nu este moral, nu este fair-play fata de prietena mea si multe alte nu-uri, iar daca va spun ca nu “am fost” …ma credeti prost…..
Viata de noapte este f activa si importanta,avind in vedere faima sa in ceea ce priveste industria (si este o adevarata industrie!)comerciala a sexului.Se pare ca fetitele sunt tare pricepute in “arta iubirii” si multi vin aici si pt a invata cite ceva din farmecele lor; este tara in care turismul sexual are o contributie majora la economia si la P.I.B.-ul tarii si este considerata tara preferata a amatorilor de “turism sexual”….voi mai reveni asupra subiectului( dar excluzindu-ma pe mine).
Plecind un pic “dezechilibrat” din bar m-am hotarit sa merg pe jos vreo 3-4 km pina la faimosul bazar de noapte care se intinde cit un cartier si in care chiar poti gasi tot ce gasesti intr-un oras: sute de tarabe , sute de restaurante, muzica live( cinta in direct),parc de distractie pt copii si pt oameni mari( m-am dat intr-o roata imensa si am putut sa vad orasul noaptea de sus-este senzational!)iar atmosfera este ca la Costinesti numai ca totul se petrece noaptea dupa ora 10 seara. Foarte placuta este deschiderea ,caldura, prietenia cu care te trateaza si aproape toti te saluta printr-un gest de impreunare a palmelor numit “wai” ; oricit de insensibil ai fi nu poti sa nu-I raspunzi la fel si sa nu-I returnezi zambetul….mai ales daca este o femeie....si frumoasa !
Dupa citeva ore petrecute in bazar , si avind si 2 zile fara somn am invins dorinta interioara de a mai ramine si am hotarit sa iau un “tuk-tuk”( ricsa cu trei roti deschisa) si sa ma duc la hotel pt a putea prinde macar citeva ore de somn si a putea face fata maine primei zile pline din Thailanda. Despre istorie si alte subiecte interesante mai aveti rabdare pana maine….Of !!!….si cite mai aveam sa va spun !!!!!....
Bun venit in Thailanda ! .....sau mai bine zis in Bangkok
Desi nu sunt decit de citeva ore aici nu am avut rabdare sa nu-mi descarc un pic entuziasmul despre ceea ce vad. Intr-un cuvint este mult mai mult decit m-am asteptat si parca nu as vrea sa mai dorm si as vrea sa vad cit mai mult si sa descopar cit mai multe lucruri din aceasta tara total diferita de tot ce am vazut eu pina acum.....este cu adevarat ceva care cu greu se poate povesti....In noaptea asta nu cred ca o sa dorm pt ca am atitea de vazut ....o sa am timp pe lumea cealalta sa dorm destul...va scriu cind ma intorc in camera....nu stiu cind....

marți, ianuarie 23, 2007

THAILANDA- tara zambetului frumos !


Un sincer bun (re)venit pe blog-ul de care cu adevarat m-am atasat si prin care incerc sa va desprind din tumultoasa, din agitata, din stresanta viata cotidiana pe care care o traiti unii si din calma,plictisitoarea,insipida viata pe care o traiti altii…..
Cu ajutorul sufletului, voi incerca sa va aduc in minunata lume a unui calator( aventurier!?) pt a simtii impreuna cu mine o parte din fiorul care te patrunde cind descoperi ceva nou si inedit, cind ajungi intr-o lume de basm,cind intilnesti oameni deosebiti, obiceiuri ciudate ( sau care ti se par ciudate ) si multe altele…. si de ce nu, sa va inspir pt o destinatie viitoare intr-una din vacantele la care cu siguranta visati in clipa de fata ( aici v-am prins nu ? ).
Foarte curind plec intr-o noua “expeditie” si mi-ar face o deosebita placere sa pot sa va aduc linga mine prin intermediul jurnalului , sa pot sa relatez cu acelasi succes si despre “tara zambetului frumos” precum am facut-o in timpul “aventurii” mele prin minunata si sacra Indie (-am primit o groaza de mesaje de felicitare si de incurajare , fara sa primesc nimic negativ, si parca s-a urcat succesul la cap….) ,dar ca orice om am nevoie de incurajare si chiar mai mult de sfaturi de care va promit ca voi tine cont.
Am invatat ca, inceputul este mereu cel mai greu de aceea voi sarii peste introducerea si inceputul calatoriei( nu pt ca mi-ar fi frica de greu , dimpotriva imi plac provocarile) si voi relata prima zi din insorita si calduroasa ( si la propriu si la figurat) “tara a zambetului” pt a intra direct in atmosfera (se zice !!!) nemaiintilnita a Thailandei….vom simtii si vom vedea impreuna nu ???? …….prietenii mei mai cu experienta in ale lucratului cu P.C.-ul m-au invatat sa micsorez rezolutia unei poze si astfel sa o public mai usor pe blog…
Si nu uitati casuta mea de e-mail costinelstef@yahoo.com ,la orice intrebare voi incerca in limita timpului sa raspund , iar pt cei care vor dori sa comenteze pe blog trebuie sa va creati propriul blog si numai dupa aceea veti putea publica!!
LECTURA PLACUTA !!