duminică, februarie 28, 2016

 Hola ! sau “bon gia” …asa se salute localnicii…
Intre Salvador si Recife sunt zeci de plaje ….da, daca va uitati pe harta sunt zeci, dar daca mergeti cu masina , o sa intalniti sute: unele in statiuni ca “Praia do Forte” sau “Praia do Frances”, unele aflate in sate micute, unele  singuratice dar cu un bar pe ele ( unde mai vezi unul sau mai multi localnici- pana la ora 4-5 cand pleaca si acestia) si multe , multe plaje izolate in care nu intalnesti pe nimeni, lungi de sute de metri,  poti sa dormi pe ele , sa faci baie singur, sa faci castele …din nisip bineinteles ! J si sa te bucuri de apa, nisip fin ,  valuri si Soare.
Apa este mult mai limpede, cristalina si albastra decat la orice mare din Europa , dar inferioara apei din Caraibe, Oceanul Indian sau Pacific, nisipul este cam la fel ( cu unele zone de nisip alb) , plajele normale ca latime  in timpul fluxului si late, late la reflux,  intrarea in apa este lina ,  in majoritatea cazurilor este cu nisip, dar temperatura apei este incredibila …in timpul zilei nu simti cand intri in apa ! iar seara este mai cald decat afara si mai placut sa stai in apa !
Zona de plaja din apropiere orasului Recife se spune ca este cea mai frumoasa …asemanatoare cu Caraibe  iar noi ne-am oprit cateva zile in statiunea Japaratinga, de unde am plecat cu masina si la alte plaje renumite imediat la sud de Recife.
In Japaratinga am oprit la intuitie la o pousada ( pensiune)  aflata pe marginea drumului si cu iesire la plaja ; ni s-a parut curat, cu terase , piscina mare , spatiu generos, iarba tunsa si ingrijita si aveau si camere cu vederea la ocean , la cativa zeci de metri de apa. Ne uitam din camera minute intregi la ocean , la plaja,  rasaritul il vedeam din pat, tot de acolo auzim valurile …si tot de acolo am vazut intr-o noapte si luna plina…totul magnific !..50 de euro camera cu mic dejun bogat ! J .
 Pe coasta de nord-est a Braziliei, sunt doar cateva locuri in care se spune ca mai poti sa vezi corali ( facand snorkeling) ; unul din locuri se afla in Japaratinga , si celalalt in Maragogi ( un orasel-statiune aflat la 15 kilometri spre nord) . La vreo trei kilometrii de tarm, in interiorul oceanului,  se afla niste piscine naturale ( un fel de estuare in care apa are doar un metru adancime) si unde poti sa ajungi doar cu barca.; sunt barci turistice care duc turistii acolo dimineata, se sta cam 2-3 ore ( pana vine fluxul) si apoi te aduc barcile inapoi. Noi fiind 4 am luat o barca micuta , si in cateva minute eram cu masca  pe ochi si tubul in gura admirand pestii colorati din apa. Nu am gasit( cel putin eu)  ceea ce ne asteptam ; din pacate coralii aceia renumiti erau doar niste ramasite ( fara culoare) , iar pesti colorati erau destul de putini…oricum pentru Dana, Paul si Laura ( care erau pentru prima oara la snorkeling) a fost o experienta placuta si au fost incantati ….Paul,  mai, mai sa-si bage aparatul in apa sa faca poze si la pesti…J
Dupa doua ore de cautat pesti si corali in interiorul piscinei naturale am simtit ca ne-am ars (efectul lotiunii fusese anulat de apa) si am hotarat sa plecam continuind  drumul spre Nord in cautarea altor plaje si a altor locuri unice.; abia dupa cateva ore am simtit efectul Soarelui din cele doua ore de snorkeling …toti eram rosii pe spate si umeri …unii chiar arsi !
O sa las pe ultimele zile  gastronomia braziliana, dar ce credeti ca mancam des,  in fiecare zi si fara numar ? ….da, fructele exotice de aici !
Sa incep cu fructele cumparate la galeata de pe marginea drumului ( 5 lei galeata) –mango proaspete si coapte cu gust incredibil …sunt in copaci pe marginea drumului si doar lenea si caldura ne fac sa nu oprim si sa le culegem …si la cat de ieftine sunt, nu merita nici sa ridici mana( sau sa le culegi de pe jos). Bananele sunt omniprezente ( inclusiv cele micute si aromate) , papaya, ananas, avocado si am mai gustat si alte cateva fructe ciudate : un fel de prune acrisoare, un soi de mere  cu samburi multi si un fruct care seaman cu corcodusele- toate cumparate pe marginea drumului de la localnici care stau cu ele pe niste mese improvizate cu un pic de umbra …la localnici niciodata nu am negociat- la cat de ieftine sunt toate si cat de politicosi localnicii, nu-ti vine sa faci asta .
A, era sa uit de nucile de cocos …zilnic bem cateva , tot cumparate de la localnici , acestia pastrandu-le si vanzandu-le din cutii izolate termic si la gheata - costa intre 1 si 2 lei; sunt peste tot cocotieri si intr-o zi am vazut cum se urca localnicii in copac dupa ele: au doua fringhii , una legata la picior si una la mijloc si celelalte capete pe copac, cu ajutorul acestora se urca pana in varf,  si acolo taie nucile in functie de cerinte : pentru productia de nuca de cocos se aduna nucile galbene coapte ( care merg industrial la extragerea miezului alb) , iar pentru baut apa din nuca de cocos , se aduna nucile verzi in care continutul de apa este mare si gustul perfect ; la nucile verzi substanta alba nu este inca formata si rar poti sa o mananci …dar lichidul esta asa bun si hidratant !…mai ales rece, cand afara sunt 35 de grade …la umbra!  

Pana maine …”ciao” sau “adios” …cum spui la despartirea de un localnic …dar mereu trebuie sa spui si “obrigado” ( multumesc)  sau “obrigada” ( in functie de sexul persoanei ) pentru ca mereu ne ajuta localnicii cu ceva .