luni, noiembrie 09, 2015


“Talofa…. ????...asa,… “lava”…

Upolu- insula unde se afla capitala Apia si primul contact cu Samoa.

Despre Apia, v-am povestit …nu este semnificativa pentru Samoa – scumpa, aglomerata, cu locuri create special pentru turisti, cu un centru unde des poposesc turisti de pe vasele de croaziera ( majoritatea americani) , si unde nu gusti din “Samoan Faii”-stilul Samoian.

Upolu este insula care incepe sa se comercializeze spre turismul de masa , dar inca este la inceput si nu a ajuns la nivelul de “dezvoltare” a capitalei Apia…nu mai are mult !...peste cativa ani aici va fi cum este acum in Bali- frumos dar aglomerat !

Deci hai sa vedem ce are Upolu de oferit :

Unul din cele 7 temple bahai de pe intreg globul se afla in Samoa – un templu deschis tuturor religiilor ( la fel ca si credinta bahai deschisa tuturor credinciosilor) in care in fiecare duminica se spun rugaciuni de la mai multe religii; credinta bahai nu are clerici ci legatura intre Dumnezeu si credincios este directa fara interpusi ( gen preoti, pastori,  lideri spirituali,etc).

Langa Apia se afla Muzeul national Samoa- intreaga istorie a tari, cu poze, obiecte vechi si aici afli cate ceva despre cultura si traditiile poporului –este construita si o “fala”- casa lor traditionala –cu multe explicatii; cea mai mare problema aici este ca incaperile au aer conditionat, este dat la maxim si dupa ce vii de la 35 grade , transpirat, nu iti face bine sa stai la 15 grade ( sau mai putin)…merita o vizita la muzeu !

Tot langa Apia se afla un interesant muzeu ( de fapt o casa memoriala transformata in muzeu) al lui Robert Louis Stevenson , un faimos scriitor scotian de nuvele care si-a petrecut aici ultimii patru ani din viata; proprietatea a fost restaurata de un american , acesta investind aproape 5 milioane de dolari in interiorul casei si in gradina exterioara. Autor al catorva nuvele de succes ( eu nu am auzit de el , dar turistii intalniti stiau- probabil ca ale lui carti s-au tradus in tarile lor) printre care “Insula bogatiilor”, “Doctor Jekyll si domnul Hide” si “Rapirea”…scriitorul a venit prin anul 1890 in Samoa pentru a-si ameliora tuberculoza , isi revenise dupa 2 ani, dar apoi boala a progresat si el a murit aici; localnicii l-au iubit foarte mult, l-au poreclit “povestitorul”si l-au ingropat pe varful unui munte in apropiere de casa lui. In muzeu se afla lucruri care i-au apartinut , mobila, scrieri originale si alte lucruri vechi de peste 100 de ani care trezesc o melancolie a unor vremuri mult indepartate.

Voi merge pe “repede inainte” cu obiectivele interesante din Upolu:

“Piula Cave Pool”- o piscine naturala care porneste dintr-o pestera formata de lava unui vulcan- o apa pura si cristalina in care ai sta toata ziua sa te balacesti- cand e soare puternic te bagi in pestera ! J…la racoare si intuneric !

“Sauniatu waterfall”- cascada in mijlocul muntelui .

“Fagaloa bay scenic drive”- un drum superb cu cascade de o parte si alta a lui …aproape se afla si o cascada de 50 de metri –“Fuipisia falls”

Hai sa termin cu cascadele ( sunt multe dar nu le enumar pe toate ) : “Sapoaga falls”, “Togitogiga waterfalls” si “Papapapaitai falls” sunt cele mai interesante si impresionante.

Ca plaje faimoase trebuie sa amintesc de cea de la “Lalomanu”, Salamumu, si Aganoa …niciuna din ele nu trebuie ratata ! …superbe si diferite ca frumusete !

Si voi incheia cu , poate, cel mai vizitat loc din Upolu- ”To Sua Giant Swimming hole , o piscina adanca de 30 de metri formata in craterul unui vulcan care comunica printr-un tunel cu oceanul…cei curajosi isi dau drumul pe tunel …si ajung in ocean …

O alta atractie a insulei este “Papase‘ea sliding Rocks”, unde iti dai drumul pe un rau, aluneci pe niste roci si te arunca intr-un lac ca o piscina naturala…eu nu am ajuns aici pentru ca mi s-a spus ca doar in sezonul ploios este apa suficienta sa-ti dai drumul pe stanci…in rest nu aluneci…

Desi , oficial, sezonul ploios a inceput la inceputul lunii noiembrie, si asta insemna sa ploua in fiecare zi , deocamdata aici nu a plouat decat intr-o zi doua ore …si apoi a iesit Soarele puternic …si in 10 minute nu se mai vedea pic de apa .

Maine va povestesc despre cea mai frumoasa zi petrecuta in Samoa …dimineata la templu bahai, urmata de o invitatie la o nunta bahai …spiritualitate, socializare, distractie, mancare, traditii, obiceiuri, cunostinte noi….o zi plina si de neuitat!

Tofa ( la revedere)  din Samoa !