luni, noiembrie 09, 2015


Deci, inca in Samoa si sa va povestesc cum e cu coralii aici:

Recifurile de corali in Samoa se afla aproape de tarm …datorita acestui fapt , cand vine o furtuna mai mare( cu valuri puternice) aceste recifuri sunt ca o bariera, protejeaza plaja,  dar sunt si distruse de valuri puternice ; marea majoritate a recifurilor sunt distruse si ce mai exista sunt doar corali ramasi mici si fara mare spectaculozitate …pentru cine nu a vazut niciodata corali, ar putea fi incantat, dar pentru cineva cu experienta, nici nu se compara cu Marea Rosie( cea mai frumoasa in corali si pesti) , cu Marea Bariera de Corali-tarmul Australiei de est  , sau recifurile din  Oceanul Indian- in ordinea frumusetii ; chiar daca nu sunt coralii cei mai frumosi din lume, totusi pestii misuna printre coralii distrusi ,nu te plictisesti chiar daca stai ore intregi in apa-mereu apar pesti ciudati, de diferite marimi sau culori…sau alte vietati marine interesante si nemaivazute. Deci, ca peste tot in Samoa , si aici reciful de corali era distrus ( era totusi mai bun decat in alte parti) , dar aici era o suprafata mai mare de explorat…deci mai mult timp in apa.

Sa dormi intr-un loc luxos este “excitant” la inceput…dar apoi realizezi ca nu este chiar asa de senzational si unic …cel putin in aceste tari tropicale , folosesti camera doar sa dormi…dusul ori ca este comun , ori ca este privat nu este mare diferenta, iar toaleta la fel…in legatura cu infrastructura, este mai artificial totul intr-un resort , iar referitor la “colocuitorii”, aici este net superioara socializarea cu globe-troteri decat cu clientii resorturilor de lux …credeti-ma ca asa este !

Si daca va mai spun ca dimineata m-am sculat cu durere de spate de la salteaua ( probabil cu “memorie activa” ) din luxoasa camera , o sa intelegeti de ce am revenit rapid la conditiile dintr-o casuta simpla si ieftina- aici salteaua este atat de subtire ca aproape  dormi pe podea….dar dupa cateva noptii te obisnuiesti si te scoli cu spatele( probabil)  indreptat! J

Pentru ca sunt destui care vor veni in Samoa ( peste mai mult sau mai putin timp) o sa enumar cateva din atractiile care nu trebuiesc ratate aici:

Voi incepe cu insula Savai, aici totul este mai salbatic, mai autentic, mai plin de viata, oamenii sunt mai simpli, mancarea mai buna , traditiile inca se aplica, totul mult mai ieftin si se spune ca adevaratul stil de viata din Samoa( “fa’a Samoa”)  il gasesti aici… si confirm asta !

Exista o sosea importanta pe insula – aceea care inconjoara insula aproape de tarm , aceasta este singura asfaltata, iar celelalte drumuri sunt nu foarte lungi in interiorul insulei –populatia traieste in mare parte aproape de tarm si plaja.

Deci , feribotul ajunge aproape de singura localitate mai mare de aici – Salelologa …doar aici poti gasi benzinarie, piata de fructe si legume ( desi acestea sunt de gasit peste tot la localnici in fata caselor) , supermarket ( nu va imaginati un mare magazine…un fel de alimentara de cartier), statie de politie, spital si o banca- nu e nimic de vazut aici- poate piata de fructe si legume , dar este mai interesanta cea din “Upolu”

Mergand spre nord , se afla o frumoasa si impresionanta ( ..si mare si veche) biserica -“Sapapali church” , locul unde in 1830 misionarul crestin John Wiliamms a ajuns , aducand si incepand crestinizarea localnicilor de aici.

Inca cativa zeci de kilometrii si prima plaja impresionanta –“Lauiula beach”- plina de “fales” simple si unde te relaxezi dupa o zi dogoritoare .

Urmeaza “Saleaula Lava Ruins”- o biserica care a fost acoperita de lava vulcanului care a erupt in 1905- se mai vad doar ruinele acestei biserici , dar este interesant cat de bine lava a conservat zidurile;  de aici poti sa o iei pe un drum spre interiorul insulei , lasi masina si , dupa un drum de circa 2 ore pe jos ajungi la impresionantul crater al vulcanului activ acum o suta de ani –“Matavanu Vulcanic Crater”- de aici ai o priveliste splendida a tarmului insulei…si poti sa intalnesti singurul om din lume care are grija de un crater – este o rezervatie si el are grija de aceasta rezervatie …. se lauda ca este singurul “crater-men”din lume si a dat mana cu 200 “de tari”…acum multi ani cu cineva din Romania, dar in ultimul timp nimeni din Romania-Europa (nu stia in ce continent e tara J ) nu a mai fost pe aici-s-a bucurat ca a intalnit pe cineva din Romania… Inca cativa kilometric si ajungi la “Dwarfs Cave”, o pestera lunga si interesanta unde te poti “imbraca” in namol…

Doua ore de condus , si iarasi o faimoasa plaja – “Manase” …de oprit, mancat, dormit, facut baie , relaxare, socializare cu localnicii…si tot ce va mai trece prin cap…eu am fost la scoala, la localnici acasa , la un “sef de trib”…

Inca cativa kilometrii si un frumos izvor cu apa dulce , care a creat o fascinanta laguna , unde , inainte de a face baie, ti se povesteste  cea mai lunga legenda( a acestei piscine naturale) din Samoa – e lunga si nu v-o mai povestesc – dar o gasiti pe internet ! –“Mata o le Alelo Pool” 

Inca o pestera cu lilieci ( mai in interiorul insulei ) – “Pe’ape’a cave” , inca un munte ( sau varf de munte) de cucerit ( unde ai o priveliste a intregii insule) , dar e traseu greu si nu pentru cei nepregatiti fizic -”Mt Silisili”- 1858 de metri – cel mai inalt din tara.

Urmeaza in vestul insulei cateva plaja cu nisip alb , cu apa cristalina si albastra ca cerul , cateva pesteri ( “Aopo cave” – create de lava vulvanului) , cateva plantatii de cacao- foarte rudimentare , dar naturale; aici se afla “Falealupu canopy walkway” cu faimosul copac banyan unde localnicii au amenajat in varf o terasa unde poti si sa dormi…  daca-ti place sa dormi “la inaltime” …inca cateva legende ,  despre “Moso’s footprint”, “house of rock”- le gasiti pe internet daca vreti sa aflati inainte de a veni aici….dar este mai interesant sa aflati legendele spuse direct de localnici.

La cel mai vestic punct al insulei –“Cape Mulinu’u“ – printre primele locurile unde vezi pentru prima oara in lume apusul…

Alta plaja “Faia’ai beach”, alt loc de legenda-“Lover’s Leap”-o poveste frumoasa intre un rechin si o broasca testoasa …si iarasi un lant de plaje renumit : “Satuiatua beach”- unde este un loc minunat de innoptat !

Urmeaza cel mai vizitat loc din Savai, “Alofaaga Blowholes”, aceea gaura in stanca unde valurile  arunca apa la 50 de metri inaltime…impresionant si zgomotos loc!

Iarasi cativa kilometrii si unica plaja cu nisip negru din Savai- “Nuu Black sand beach” …stiti ce este cel mai interesant la o plaja cu nisip negru ? …nu o sa va dati seama desi este foarte logic….nisipul in timpul zilei se incinge asa de tare ca parca calci pe jar incins …logic, nu ? …nu poti sa stai decat pe nisipul udat, din cand in cand , de valuri !...

Inca o cascada si o baie in apa dulce care in timpul unei zile caniculare ( peste 35 de grade) este o “mana cereasca” –“Afu Aau or Olemoe falls”…nu-ti mai vine sa pleci de aici !

Si bineinteles ca turul ( din pacate –pentru voi-virtual) nu se poate termina decat cu o alta plaja faimoasa si minunata: “Aganoa beach”- din pacate aici nu gasesti decat un resort de lux…dar poti sa faci baie pe plaja cu nisip alb ca laptele !

Pentru cei indragostiti de plimbari pe munte, ar mai fi o excursie de cateva ore la craterul muntelui “Tafua” de unde iarasi poti avea insula “la picioare”…

Maine va povestesc despre atractiile din “Upolu”…pana atunci va las sa visati…si sa va distrati daca aveti vreun Mihai(l, ela) sau Gabriel(a)  …la multi ani tuturor celor care poarta acest nume, in special tatalui meu- Mihai- care “m-a imbolnavit”, acum multi ani cu virusul calatoriilor !...nu pot decat sa-i multumesc si  pe aceasta cale ... de la capatul celalalt al Pamantului ! J