duminică, noiembrie 01, 2015


Duminica dimineata, dupa 7 ore de somn neintrerupte  m-am sculat odihnit- dupa doua zile m-am setat deja dupa noul fus si acum sunt la capacitate 100% .

Nici n-am iesit bine din baie si am si plecat la snorkeling …in apropierea bungalow-ului meu se afla “Palolo deep Marine Reserve” , o rezervatie aflata la 100 de metri de tarm in care sunt cei mai frumosi corali si pesti de pe insula; problema este ca trebuie sa ajungi acolo inot, si dimineata mareea este in crestere , deci curentul este spre tarm ; a trebuit sa-mi dozez toate eforturile sa ajung inot acolo( curentii+ valurile ma impingeau spre tarm) dar a meritat( noroc ca am avut “labele” cu mine –mi-am luat din Romania kit-ul de snorkeling . Mii de pesti colorati , corali la fel,  care se intreceau cu pestii la colorit, caracatite micute si alte vietati de diferite forme ( nu stiu cum se numesc –sunt ca niste serpi mai grasi care stau pe fundul oceanului si care au culori de camuflaj), toate  aproape de suprafata apei ( daca nu plutesti risti sa atingi coralii si acestia mor) ,apa calda, soarele puternic , eu odihnit , toate au facut sa fie o experienta faina. La ora 10 si ceva m-am imbracat mai elegant ( adica adidasi, pantaloni lungi si un tricou serios( fara culori stridente si scris) si am inceput sa cutreier bisericile din centru .

In fata fiecarei biserici zeci de masini parcate, zeci de copii ( micuti , pana in 4-5 ani)  care se jucau afara sub supravegherea unor adulti) iar in biserici, plin de credinciosi. Dar ce este interesant este ca toti, dar toti , erau imbracati super-elegant : femeile erau imbracate in alb ( complet) si aveau si palarie alba ( foarte elegant) iar barbatii in costum ( cu cravata) si in loc de pantaloni aveau …fusta ! …dar fusta era din acelasi material ca si sacoul …deci era costum ca la scotieni . Am mai vazut barbati aici care poarta un fel de fusta,  dar nu am crezut ca exista si costum la fel . …se pare ca, costumul clasic ( cum porta barbatii din lumea intraga ) aici nici nu exista !  Slujba la biserica este tinuta sub forma de prelegeri , cel care tine prelegerea este imbracat ca si ceilalti ( nu am vazut nicaieri preoti – sau imbracati ca preotii) si doar in una din biserici se canta . Bisericile sunt deschise in lateral ( se formeaza curent si parca nu este asa cald ca afara) . Peste tot esti binevenit , te invita sa asisti la slujba ( dar nu intelegi nimic) si toata lumea iti zambeste cand te vede ca intri. Cel mai mult m-a impresionat eleganta tuturor …se vede ca se pregatesc special pentru slujba de duminica , cu haine noi, curate ( toate albe – chiar si copiii) si foarte aranjati ( mai ales femeile sunt de o eleganta maxima- coafate, cu lucruri calcate , pantofi eleganti, etc). Se vede ca traiesc ziua de duminica ca o sarbatoare si se bucura impreuna cu comunitatea la biserica.

Inainte de ora 12 , slujbele se termina( cu o rugaciune) , se mai sta si se socializeaza cateva minute si apoi se pleaca ordonat ( majoritatea cu masini) spre casa ; acasa toata lumea petrece, se intalnesc rudele, familii prietene,  si iau pranzul impreuna…un pranz festiv .

Am ajuns la centru de inchirieri masini si doamna de acolo plecase  …a trebuit sa o sune portarul si s-a intors inapoi ( a spus ca era invitata la pranz de catre vecini- ea nu frecventeaza biserica); am luat masina ( 50 dolari pe zi) , am plecat sa-mi iau lucrurile de la hotel ( deja imi scosesera bagajele afara- probabil au vrut sa termine camera de curatat si apoi sa petreaca si patronii bungalow-urilor) si am plecat , cu mult entuziasm , spre templul bahai aflat la cativa kilometri de oras.

Templul bahai a fost construit in anul 1986, in perioada cand tara era condusa de un rege…acel rege a devenit bahai ! In timpul constructiei templului , regele venea des aici si statea ore intregi rugandu-se ca totul sa iasa cum trebuie ….a iesit perfect ! Templul, ca si celelalte 6 din intreaga lume ( pe fiecare continent unul) respecta aceleasi reguli : 9 parti egale reprezentand ( sau semnificand) cele 9 mari religii ale lumii cu care bahaii sunt de acord si  cred in profetii lor:

Hinduismul-Krisnha

Religiile din Mesopotamia- Abraham

Iudaismul – Moise

Zoroastrismul – Zoroastru

Budismul-Budha

Crestinismul- Isus Christos

Islamul- Mohamed

Babismul-Bab

Bahaismul- Bahaúllah

Deci asta este este religia mea – crede in revelatia progresiva a lui Dumnezeu (unul singur) , care a trimis mesageri ( profeti)  pe Pamant in functie de necesitati si de puterea de intelegere a omenirii ; toti mesagerii enumerati mai sus au venit pe Pamant exact cand era nevoie , cand omenirea avea nevoie de ei ( de un profet) si au adus mesajul lui Dumnezeu pentru acele vremuri! Si aceasta revelatie nu s-a terminat , Dumnezeu va mai trimte mesageri, cand va fi nevoie …niciodata nu va lasa omenirea singura, neghidata !

Inainte de a auzi de bahai si Baha’u’llah , eu credeam in toate religiile ( care au avut rolul lor bine definit in istoria omenirii) si mi-am dat seama ca eu eram , prin structura, bahai de cand ma stiam.

 A fost o vizita incarcata cu multe emotii , asteptari, multa dragoste , si dupa cateva rugaciuni si meditatii in interiorul acestui frumos temple, m-am simtit cel mai bogat, fericit si  putenic om de pe planeta…stiam ca Dumnezeu ma iubeste si cu ajutorul lui am ajuns , si aici ! …mi-am luat Portia de spiritualitate pentru mult timp !

Am iesit zambind si parca pluteam de bucurie …in fata mea a iesit un domn , inalt de peste 2 metri, care pe un ton calduros , m-a intrebat de unde sunt si daca stiu ceva de religia bahai…i-am raspuns zambind si fericit ca sunt bahai…a zambit la fel de fericit si a strigat-o pe sotia lui …”Mona , a bahai from Romania !!”…si urmatoarele ore le-am petrecut impreuna cu acest cuplu de Australian-el si Sri–Lanka-ea, doi pensionari , voluntari la templu si care sunt bahai de foarte mult timp…oameni extraordinari – ca majoritatea bahailor !

Am mancat la ei , am povestit despre experientele de viata ( mai mult ei – aveau ce povesti- au trait in zeci de tari , el a fost profesor si ea specialist in educatie) si in final ne-am dat intalnire duminica viitoare , tot la templul. Ce bine m-am simtit in compania acestor oameni educati, calzi, placuti si foarte credinciosi !- nu-mi mai venea sa plec !...dar Samoa e mare si nu mai am decat 8 zile …

De la ei am aflat ca in Samoa sunt multi bahai , multi lucreaza in turism si…unde vroiam eu sa ajung diseara , cel mai frumos complex de casute pe plaje este detinut de un bahai; am plecat , intr-o viteza ( cat de tare am putut cu masina, pt ca aici se circula pe stanga si trebuie sa merg atent) spre  plaja Lalimanu din estul insulei  , una din cele mai frumoase plaje din Pacific .

Dupa mai putin de o ora , imi puneam rucsacul intr-o “fales”- o locuinta traditionala locala , care se compune din patru piloni, un acoperis   si cativa stalpi pe care ( din cand in cand) se pun niste pereti din lemn sau frunze uscate de palmier…in interiorul acesteia nu se afla decat o saltea si…o plasa de tantari; receptia si restaurantul se afla in mijlocul lor si la un capat se afla si dusurile si toaletele ( sunt comune) …si toate se afla pe o plaja fantastica , cu nisip alb si fin , la cativa metri de o apa cristalina si plina de pesti colorati …am ajuns in Paradis ! …si pare atat de modest si simplu ! …dar este atat de frumos si practic ! … maine va povestesc ce mare diferenta este intre Apia( orasul-capitala) si  provincie !

Noapte buna !