vineri, octombrie 30, 2015



.
Konnichi wa, dragi cititori,
Din pacate timpul alocat orasului Tokyo a fost prea putin …as mai fi vrut sa fiu alintat de japonezi cu zambetele lor si plecaciuni la fiecare intalnire , sa mai fiu rasfatat de niste gazde care parca au inventat ospitalitatea, sa intru mai adanc in cultura unica a acestui popor frumos ,   sa mai descopar orasul inca cateva zile , iar apoi sa ies din oras si sa vizitez si alte parti misterioase ale Japoniei…cu siguranta ca o voi face data viitoare .
Sa va spun cateva cuvinte despre clima din Japonia : tara se afla in zona de climat subtropical , cu umiditate ridicata datorita faptului ca este o insula ; in luna august este cea mai calduroasa luna (aproximativ 30 de grade) , iar in ianuarie cea mai friguroasa ( -10 grade) . Destul de des ploua, dar iarna foarte rar ninge, in schimb sunt furtuni si vanturi puternice .
Despre relieful tari va pot spune ca este diversificat in majoritate muntos( cu munti acoperiti de paduri- peste 60% din suprafata este acoperita de paduri ), si este plin de izvoare termale unde japonezii au construit adevarate statiuni balneoclimaterice  ; muntii sunt de origine vulcanica- sunt peste 40 de vulcani activi.
Sunt multe informatii interesante pe care le-am citit despre Japonia , dar , deja sunt in Auckland , si trebuie sa inchei partea japoneza a calatoriei mele.
Ca o concluzie finala : un oras superb , cu oameni minunati, civilizati , modesti, cu o disciplina si constiinta ( inclusiv a muncii) exemplara si in care te simti bine ca oaspete….
O tara fascinanta , plina de mister, enigmatica , care te face sa vrei sa o descoperi cat mai curand ( muntele Fuji-san, insulele Hokkaido si Okinawa, lacuri, cascade ,orase mari, natura, vulcani, parcuri …sunt doar cateva locuri in care as fi vrut sa ma mai duc) , sa-i cunosti istoria , sa cunosti traditia si cultura  localnicilor.
Am citit ,fiind aici, ca celebrul site “Tripadvisor” a facut un sondaj online sa afle cele mai bune destinatii turistice , la nivel mondial, si Tokyo a iesit pe primul loc : au fost peste 10 categorii de studiu , dintre care ( ce imi aduc aminte) –cei mai de ajutor localnici , cele mai bune servicii hotelieri,  cele mai bune servicii de transport, cel mai curat oras, cea mai buna mancare, cel mai bun raport calitate-pret…si mai erau cateva …aproape la toate categoriile Tokio era in primele 10 , la multe pe primele locuri , iar la cateva chiar primul…per general a luat coroana, devansand New-York-ul si Barcelona! Tare !, nu ? …
Am uitat sa va spun si despre primul japonez intalnit de mine acum 24 de ani … 1991- desi student , eram un copil plecat prima oara intr-o aventura prin Europa …destinatia finala Valencia, la un congres de Esperanto…din Germania , neavand bani , am plecat cu autostopul in Spania, iar acolo a trebuit sa lucrez voluntar in cadrul congresului pentru a putea avea cazare si masa …cateva zile am lucrat la garderoba congresului si alte cateva zile la biblioteca …intr-o zi , in camera bibliotecii a intrat un japonez micut care zambind a dat buna ziua ( Bonan tagon – in esperanto) si si-a inclinat trupul spre noi ( eram doi voluntari, eu si o iranianca care radeam…); ne-a intrebat de unde suntem , s-a minunat cum de am ajuns acolo ( din Romania si Iran se pleca la fel de greu cu viza si multi bani)…despre Iran stia multe lucruri , dar despre Romania mai putine …am povestit cateva minute cu el, iar apoi a cautat pe rafturi o carte …”Tehnici de masaj Yumeiho”…a luat toate cartile de pe raft ( vreo 20) si le-a platit …apoi ni le-a dat noua rugandu-ne sa le dam gratis la cei care intra la biblioteca…”un om multumit de masaj”- ne-am zis noi , dar cand a plecat am deschis cartea si pe prima pagina era poza lui…era autorul cartii, creatorul tehnicii de masaj Yumeiho …un om atat de MARE , dar atat de modest rar am intalnit ! Nu s-a laudat o clipa ca el este , ci chiar a vrut sa raspandeasca gratis cartile, ramanan anonim , deoarece credea din tot sufletul in ceea ce facea –domnul  Masaiuchi a fost primul japonez cunoscut de mine …peste cativa ani, cu ajutorul tatalui meu ( esperantist vechi ,  cunoscut si  cu experienta in Romania) , domnul Masaiuchi a vizitat tara noastra  si a pus bazele unei fundatii in Romania , care promoveaza aceasta tehnica de masaj-Yumeiho-in traducere tehnica – stimularea fortei vitale . Specialistii au descoperit ca acest masaj este foarte eficient in tratarea multor boli provocate de o pozitie incorecta a spatelui , care afecteaza coapsele si picioarele. De cativa ani eu fac de 2 ori pe luna acest masaj, iar ca o curiozitate, sotia mea a devenit , acum nu mult timp terapeut Yumeiho , care ii da dreptul de a face masaj terapeutic….japonezii astia !...cum au “intrat” ei in viata mea !? …fara sa-mi dau seama ! 
Cu aceasta scurta poveste , incursiunea mea in   Japonia ( mai bine zis in Tokyo) s-a terminat…
Un alt avion de cursa lunga( 12 ore) m-a dus pe cealalta  emisfera si azi dimineata am aterizat in frumoasul oras Auchland …aici e primavara si localnicii( Kiwi- asa li se spune) se pregatesc de vara. Maine un pic despre Auckland …Somn usor dragii mei si lectura placuta dimineata cand va treziti !
.