joi, octombrie 22, 2015

introducere si pregatiri...

Japonia , Noua Zeelanda, Samoa- un triunghi indepartat si…
fascinant, magnific, incredibil…numai astfel de atribute auzi si citesti despre aceste locuri …
Va era dor de mine ? ….da , stiu, nu de mine va era dor !... lumea minunata a calatoriilor este cea care va fascineaza!... dar destinatiile alese va plac ?...acum stiu ca destinatia finala, este o tara de care putini au auzit si foarte putini au vizitat-o. …curiosi ?
Dragi prieteni cititori ,timp de 3 saptamani vom colinda , impreuna, prin aceste locuri, voi incerca sa va aduc in inima, atmosfera unor “lumi” indepartate si mult diferite de cea in care traim , va voi prezenta viata localnicilor, obiceiuri , locuri deosebite, aventuri, bunatati gastronomice si tot ce cred eu ca este interesant si deosebit sa aflati ; stiti ca iubesc calatoriile , dar daca impart bucuria ( care la mine este mare oriunde as calatori) cu cat mai multi , aceasta creste progresiv cu numarul celor care-mi sunt si se bucura alaturi de mine ; si mai stiti ca imi doresc sa molipsesc pe cat mai multi cu virusul calatoriilor prin lume in stilul meu : independent, ieftin si profund ( direct in mijlocul localnicilor) .
Japonia : exista un citat care spune ca lumea este impartita in doua : Japonia si Restul lumii …si multi (cei care au fost oaspetii acestei tari) au confirmat !
Un proverb japonez spune ca “cea mai frumoasa floare e floarea de cires , iar cel mai bun om e samuraiul” …din pacate nu voi vedea floarea de cires iar samuraii numai in filme si prin carti mai sunt de gasit; pornind de la acest proverb, acum cativa ani m-am hotarat sa vizitez Japonia in perioada de inflorire a ciresului ( luna mai) …au trecut anii, am amanat calatoria ( nu, nu din cauza cutremurelor , a taifunurilor sau a tsunami-urilor) si anul acesta a aparut “oportunitatea” – o “oportunitate” putin fortata, care se numeste o carte de calatorie- (Eu Japoneza- Marina Almasan). Dupa citirea acestei carti ( nu o ratati – merita citita) , am hotarat sa fac un ocol si sa poposesc si prin Tokyo putin; da, nu voi sta decat in Tokyo, va fi ca un oras de tranzit, dar sper sa-mi fac o parere si sa pregatesc urmatorul tur , exclusiv in Japonia , in luna…bingo !, mai !- nu stiu al carui an , dar va fi intr-o luna de Mai . Acum cateva zile am aflat ca un amic ,pe care il stimez pentru tot ce face in domeniul turistic , organizeaza ( sau conduce) o excursie anul viitor in Japonia …in luna Mai !...pentru cei fara experienta calatoriilor independente , recomand aceasta excursie impreuna cu el www.razvanpascu.ro ..sa nu va speriati de pret !- este chiar ieftin pentru Japonia ! ..si turul foarte complex!
Dupa Tokyo, voi zbura pentru odihna( da, nu radeti , Tokyo se spune ca te stoarce de energie) in frumosul oras Auckland ….am mai fost aici, am scris pe blog , dar mereu mi-am dorit sa revin pe pamant “nou-zeelandez”
Destinatia finala , si locul in care voi petrece cea mai lunga perioada de timp , va fi in Samoa…sa nu va fie rusine daca nu stiti unde se afla …faceti parte din cei multi! Este o insula din continental “Oceania”, o insula in care voi descoperi autenticitatea vietii insulelor din Pacificul de Sud ; aici voi vizita ultima parte a lumii care a ramas neatinsa de mine si care ma fascineaza de mult timp. Pentru multi calatori experimentati, Oceania este un trofeu cu care se lauda dupa multe alte “reusite”. Ati auzit de Bora Bora ( una din cele mai exclusiviste statiuni din lume) – este in Oceania, dar din pacate este o insula scumpa si plina de turisti “fitosi”…mereu am evitat aceste locuri si am incercat sa le inlocuiesc cu ceva mai accesibil , mai nepopulate de hoardele de turisti, mai autentice ( desi asta insemna sa stau la localnici si sa traiesc ,un pic, ca ei ) si in care simti , vezi, experimentezi viata asa cum e ea , fara sa fie denaturata de un ghid, agentie sau cineva care vrea ceva de la tine …Asa am ajuns sa inlocuiesc Maldive cu India, Mauritius cu Madagascar, Seychelles cu St Maria , Zanzibar cu Etiopia, Barbados cu Nicaragua , Bahamas cu Dominicana , Miami cu Cuba etc …putem mult sa povestim pe aceasta tema ...alta data !
De ce Samoa ? …in primul rand pentru ca aici inchid pelerinajul meu ca bahai prin toate cele 7 temple( pe fiecare continent) ale religiei bahai – in Samoa se afla unul din cele sapte temple ale credintei mele ( bahai) – celelalte se afla in Frankfurt-Germania ( unde am descoperit acum 25 de ani religia Bahai) , Chicago-USA, New-Delhi-India, Kampala-Uganda, Sydney-Australia, Panama City- Panama.
Voi merge sa meditez si sa ma hranesc spiritual in mijlocul bahailor din Samoa, ma voi incarca spiritual si voi fi alaturi si de localnicii crestini ai acestei insule ,( localnicii din Samoa se spune ca sunt printre cei mai religiosi din zona ), voi vizita apoi cele doua insule mari ale acestei tari , si , daca timpul imi va permite( si bineinteles si cardul) voi da o fuga prin Vanuatu sau prin Fiji …din ce am auzit sunt insule tabu pentru calatori ca mine , dar voi incerca .
Cu siguranta turul va fi cel mai scump facut de mine vreodata , cu siguranta voi cheltui mult mai mult decat am estimat, imi va tremura de multe ori mana cand va trebui sa platesc , pe noapte, la vreun hotel o suma cu care traiam o saptamana prin Asia ( si acum “sangerez” dupa ce am facut plata biletului de avion de la Auckland in Samoa -800 de euro- un drum! …4 ore !...si nu e la “first class”!) dar satisfactia vizitarii unor tari unice, unor locuri mirifice, intalnirea cu localnici total diferiti de cei intalniti pana acum , va vindeca “sangerarea”!
Se spune ca la un moment dat , ca om de afaceri, ajungi sa ai mai multi bani decat timp…eu nu vreau sa ajung acolo !
Voi deschide turul in tara unde Soarele rasare prima oara- Japonia , iar dupa cateva zile voi fi in ultimul loc din lume unde apune Soarele- Samoa ….?????....
Pai , sa va explic !
Japonia se afla in partea vestica a linie internationale de schimbare a datei ( este o linie imaginara , create de om, care separa doua zile calendaristice consecutive- o veti vedea pe orice harta, aceasta fiind marginea hartii ( din dreapta sau stanga), sau pe orice glob pamantesc intre America si Asia ; Samoa se afla in partea estica a liniei, deci “Revelionul”in Samoa are loc dupa , aproape, 24 de ore fata de Japonia …interesant, nu ? …si inca un lucru interesant: sunt doua state Samoa : Samoa de vest ( numita simplu Samoa) si Samoa de est ( numita Samoa Americana)…si in cateva zile urmeaza multe , multe lucruri interesante si fascinante …ca doar megem intr-una din cele mai misterioase parti ale lumii …
…de aceea am hotarat sa-mi activez contul meu de facebook , pentru ca am descoperit ( cam tarziu, stiu) ca aici se raspandesc cel mai rapid stirile …multumesc anticipat tuturor celor care vor “da mai departe”, prin facebook, adresa blogului meu .
In cateva zile voi spune primul “buna dimineata”, iar dupa alte cateva zile( sarind peste “International data line” ) voi spune ultimul “noapte buna” !
Pe curand !