luni, noiembrie 02, 2015


Apia-un oras capitala care nu este deloc semnificativ pentru Samoa.

Din pacate toti turistii trebuie sa treaca prin Apia …si la fel ca mine, se intreaba toti : “ce cautam noi in tara asta scumpa ?...”si parca nu este asa frumos pe cat se spune !” …”unde sunt plajele alea din poze cu nisip alb si apa albastra? “…noroc cu localnicii care sunt ospitalieri si placuti si salveaza un pic situatia in capitala.

Da , dragii mei !...asa patesc toti turistii …Apia te dezamageste…dar odata iesit din capitala , o alta lume apare …e paradisul ascuns din Pacific !

Samoa inseamna localnici ospitalieri , Samoa inseamna zeci de plaje fantastice pe care poti sa dormi, sa te relaxezi ziua,  la umbra unui palmier si sa privesti valurile, inseamna apa cristalina de o culoare incredibila avand temperatura ideala sa te racoresti la cele 35 de grade de afara …Samoa inseamna mancare proaspata, peste cat cuprinde , fructe de mare… iar toata mancarea este bio…Samoa inseamna natura virgina cu munti , pesteri, lacuri, cascade …toate de o frumusete de nedescris !....si asta ce am vazut doar in doua zile !...si …Samoa este ieftina ! ...uitati de Apia !...acolo totul este de cateva ori mai scump decat oriunde in provincie .

In Samoa poti sa calatoresti normal sau  ieftin…poti sa dormi normal sau  ieftin ….poti sa mananci normal sau  ieftin …ce vreau sa subliniez este ca Samoa nu este atat de scumpa pe cat parea la inceput .

Majoritatea turistilor care vin in Samoa inchiriaza masini sau iau tururi de la agentii de turism… dar sunt si din cei care merg cu autobuzele locale si pretul este derizoriu…acestea  merg ca melcul, sunt aglomerate si neregulate…dar sunt viu colorate si atrag toate privirile.

In privinta cazarii, majoritatea turistilor ( si cei cu masini inchiriate – ca mine, si cei care calatoresc cu autobuze) opteaza pentru varianta ieftina : dorm in niste casute simple , amplasate in general pe plaje, cu aer conditionat natural – adica fara pereti laterali ! J …da, acestia se scot in timpul zilei pentru a se forma curenti care sa racoreasca incaperea cand Soarele dogoreste cu adevarat; seara , peretii se pun la loc ( mai mult pentru a creea o intimitate ) si turistul poate sa doarma linistit. In interiorul acestor casute nu se afla decat o saltea subtire, impreuna cu o plasa de tantari agatata de tavan …aceste casute se numesc “fales”si sunt casute traditionale in care dorm ( si dormeau de sute de ani) localnicii; se pare ca turistii sunt incantati de aceste locatii, pentru ca sunt raspandite in intreaga Samoa, iar pretul este pe masura simplitatii : 20 de dolari cu mic dejun si cina incluse ! …iar mancarea este fabuloasa !

Toti turistii intalniti mi-au spus ca cea de-a doua insula din Samoa( nu cea in care se afla Apia) , este mult mai frumoasa si reprezentativa pentru tara…aici gasesti comori adevarate, multa autenticitate, si lucruri unice in intreg Pacificul. Nu am stat mult pe ganduri, am luat feribotul , am incarcat masina pe el , si in aproximativ o ora debarcam pe o insula desprinsa din basme !...ups …”next on www.costinblog.blogspot.ro maine  !...