marți, noiembrie 03, 2015


Talofa din Samoa ,

Savai, cea mai mare insula ,din cele 2 mari ( mai sunt inca 8 insule micute) este cel mai autentic loc din Samoa; aici descoperi viata reala a localnicilor si experimentezi traditiile , cultura si stilul lor : “Fa’a Samoa” – in traducere “stilul de viata samoian”- expresie pe care o auzi des cand esti aici.

Savai este a treia cea mai mare insula din Polinezia( dupa Tahiti si Hawai) , dar desi este mare ca suprafata este locuita doar de cateva zeci de mii de localnici , majoritatea traind pe coastele insulei; exista o sosea (din fericire aceasta este asfaltata) care inconjoara insula ( mare parte chiar pe tarmul oceanului) si aici se afla aproape toate atractiile insulei; bineinteles ca cea mai mare atractie sunt zecile de plaje care intrec imaginile din cartile postale …cand ajungi pe o astfel de plaja iti vine sa crezi ca nu te afli pe Pamant.

Despre minunile din Samoa o sa va mai povestesc , dar astazi vom afla despre cultura si traditiile poporului :

Fiecare sat din Samoa are cateva “aiga”( in traducere “clan”) din care fac parte cateva familii( care locuiesc in apropiere, sau sunt apropiate sufleteste) ; fiecare locuitor apartine unei “aiga” si fiecare “aiga”are un sef – “matai” …toti “matai” formeaza consiliul director al satului si este condus de “ali”- un mare sef – ales dintre “matai”. Deasemenea in sat exista si o uniune de femei , care are un cuvant important in cadrul consiliului director. Pana aici nimic senzational …dar…cand un copil implineste varsta de 2 ani, el incepe sa fie crescut de  “aiga” ( de toate familiile- in functie de timpul avut de fiecare- daca o familie nu lucreaza nicaieri, atunci creste mai multi copii ) si tot clanul incepe sa aiba grija de el…foarte des copiii mai mari ii cresc si au grija de cei mici …Samoezii actioneaza ca si cum un copil apartine clanului, acesta( clanul)  trebuie sa aiba grija de el si cand  devine matur , ajuta el la dezvoltarea clanului pentru  a fi un clan puternic si bogat. Aceasta regula duce la o raceala a copiilor de parinti , dar in Samoa localnicii au in medie 8-9 copii, si parintii se focalizeaza pe cresterea acestora pana la varsta de 2 ani, apoi investesc ( timp si bani) pentru dezvoltarea clanului din care fac parte . Ciudat, nu ?

Pe toti localnicii pe care i-am intrebat , au spus ca au 7,8,9 frati, sau pe cei mai tineri( pana in 30 de ani)  4-5 copii; de exemplu un barbat de varsta mea are 6-7 copii …iar o femeie de aproximativ 40 de ani…arata ca o femeie de 70 de ani !...si , din pacate , nu exagerez !

Femeile aici nu se ingrijesc deloc , sunt grase ( pai cred si eu daca nasc din an in an) , si la varsta de 16 ani deja au copii si devin femei casnice.

Dupa ce ii intrebam si ii interogam eu  despre viata lor , era randul lor sa ma intrebe- cati frati si surori am …le raspundeam ca doar o sora si ma intrebau mirati : “dar ceilalti  frati au murit ?”… J … imi raspundeau ca aici numai cei bolnavi nu fac multi copii….iar cand le raspundeam ca am doar un baietel, ma intrebau de ce ….Dana , scumpa mea nevasta , cred ca daca facem vreo 5 nu  mai rad astia de mine data viitoare ! J

Majoritatea localnicilor de aici sunt tatuati…peste tot…iar sculele de tatuat sunt din cele mai primitive cu substanta pregatita din frunze si flori; este o moda sa fii tatuat pe picioare , de la glezna pana la genuchi , iar barbatii cat mai mult pe maini, piept  si picioare.

Samoezii fac baie in apa oceanului ( sau in piscine naturale) doar imbracati ( inclusiv barbatii ), si des ei se spala in apa oceanului…iti dai seama de asta dupa sarea ramasa pe fata…sau pe haine .

Si ca o curiozitate care te socheaza dupa ce vii din Apia : localnicii castiga , in medie, UN DOLAR pe zi ….multi traiesc din produsele pe care le cultiva , le culeg ( moca de pe drum , padure , etc) si apoi le vand la en-gros-isti care le duc in Apia( si multi fac troc cu produse ) .

In ultimii ani, de cand au inceput sa vina mai multi turisti in Samoa , localnicii au inceput sa-si expuna produsele la strada…peste tot vezi  mango, papaya( pe care le poti si culege gratis daca le cauti in interiorul satului), destul de des ananas ( sunt culturi in sate) , avocado , iar ca legume rosii, castraveti, varza …preturile sunt “de ras” …sub un dolar !...si ajung in Apia de cateva ori mai scumpe. Bananele aici nu se vand …nu le-ar cumpara nimeni pt ca sunt gratis peste tot- localnicii culeg bananele verzi si le gatesc …niciodata nu mananca banana coapte ca noi – cand “se strica” o dau la porci .

Cand mergi pe drumurile din Samoa, trebuie sa ai grija sa nu lovesti: pui, gaini, cocosi, porci, purcelusi mici, vaci si…multi , multi copii mici care se joaca pe marginea drumului.

Maine va povestesc de mancarea care aici este senzationala ( pe langa fructe )  si mereu cer portie suplimentara.