vineri, noiembrie 30, 2007

Dupa ce timp de 40 de ore am dus dorul unui pat, cele 6 ore dormite intr-un pat de hotel au fost mai mult decat suficiente si dimineata la ora 8 eram deja pe strazile din Montevideo ; aveam la dispozitie cateva ore pentru a hoinari si a ne completa ideea despre aceasta capitala putin cunoscuta prin lumea turistilor si mai ales de catre romani.
Am inceput sa ne plimbam prin cartierele mai putin centrale si parca nu mai eram in globul acela frumos si curat de care ne indragostisem ieri ; case saracacioase , oameni mai necajiti , masini prapadite ( abia se mai tinea caroseria pe ele- le vedeti in filmele vechi mexicane ) si zeci de carute cu carutas care aduna hartie si fier pentru a le vinde si a face bani pentru a ajunge intr-o zi la nivelul lui Silviu ( se ocupa cu reciclarea sau mai bine zis este magnatul reciclarii din Romania ). Este o tara saraca si asta o poti vedea numai in cartierele marginase unde simti pulsul adevarat al unui oras. Centrul mereu este “acoperit” intr-o mantie de bogatie iar datorita preturilor mult mai mari practicate aici , nu o sa vezi decat oameni de la o anumita clasa sociala in sus, o lume care-si permite sa traiasca si sa munceasca aici , o lume care nu semnifica nivelul mediu al orasului. Localnicii sunt foarte cumsecade , prietenosi, ne zambeau mereu, ne salutau, ne intrebau de unde suntem dar nu am intalnit nici macar unul care sa vorbeasca engleza sau vreo limba straina (asta inseamna ca spaniola noastra avanseaza si in ritmul asta peste putin timp o sa scriu jurnalul in spaniola) . Am colindat pe strazi pana la ora 12 iar apoi Liu (sau Silviu) a venit cu ideea sa inchiriem o masina cu care sa ajungem in urmatoarele 2 orase pe care ne propusesem sa le mai vedem in Uruguay. Parerea mea a fost sa luam busul local pentru a intra in atmosfera specifica , dar mi-am dat seama ca si varianta cu masina inchiriata are multe avantaje; am mers pe mana lor si se pare ca a fost “mana castigatoare”. La ora 2 paraseam Montevideo cu destinatia Punta del Este la volanul unei masini inchiriate ( destul de mult pretul de 60 dolari pe zi, dar probabil ca nu este concurenta acerba care sa scada preturile ) si am ales strada care urmeaza tarmul oceanului si traverseaza salba de statiuni care mai de care mai stralucitoare . Desi ne-a tentat sa ne oprim de cateva ori sa facem baie, sa ne racorim si sa ne intindem pe nisipul zecilor de plaje interminabile pe care le intalneam de-a lungul drumului, am preferat sa mergem “glont” spre Punta del Este de care auzisem ca este regina statiunilor din America de Sud.
Intr-un pliant de promovare a statiunii am citit un paragraf care spunea cam asa: “daca e sa cauti( sau sa alegi) paradisul , atunci cauta( alege) Punta del Este !!!”…..asa este !....am gasit raiul pe Pamant si deasupra si un hotel ( la standardele lui Liu) in centrul acestui rai !. Ne-am aruncat lucrurile in camere si in cateva minute faceam turul statiunii ( din pacate -pentru mine care vroiam sa ne miscam - cu masina pentru a ne menaja si a justifica banii dati !!...) care cu fiecare metru devenea una de lux.
Se spune ca americanii au tehnologie , dar europenii au stil, clasa ,gust si Punta del Este poate demonstra aceasta; o statiune la mare creata de acesti spanioli si italieni imigranti si care se bate de la egal la egal cu alte “vedete “-statiuni mult mai renumite de pe planeta noastra . Desi sezonul plin incepe abia peste 2 zile eu nu inteleg de ce atat de putini turisti straini sunt prin Uruguay si respectiv prin Punta del Este; cu siguranta promovarea insuficienta face ca multi oameni sa nu stie ce valoare turistica se afla la Punta del Este . Inainte sa trec sa descriu un pic statiunea sa va scriu ca am oprit in dreptul unei plaja pentru a lua si noi contactul cu Oceanul Antarctic si a ne bucura de racoarea oceanului intr-o zi calduroasa de vara ; apa nu era rece( da’ nici calda) si am reusit sa stam cateva minute si sa “degustam” din oceanul Antarctic si a ne da cu parerea despre nivelul de salinitate al apei ; nu este mai deloc sarata asta si datorita raului “ de la Plata” care se varsa in ocean la o distanta mica de statiune . Apa se aseamana apei dulci din Marea Neagra la intrarea bratului Sulina in ea.
Probabil datorita faptului ca statiunea este relativ noua ,majoritatea cladirilor au o arhitectura si un design modern , care mai de care intrecandu-se sa ia ochii turistilor si sa castige premiul de originalitate; si peste tot iarba si aranjamentele florale ingrijite si parca taiate recent, toate emanand prospetime si curatenie lucie !. In centrul statiunii se inalta ca niste colosi hoteluri inalte , majoritatea se observa ca sunt noi datorita arhitecturii futuriste iar la intrare sunt asortate cu fantanii arteziene sau cascade de apa .
Mult mai multe cladiri inalte se pare ca sunt blocuri formate din apartamente rezidentiale pe care le cumpara uruguaezii bogati , dar cele mai multe apartin strainilor ( si ei bogati ) care au fost inspirati sa cumpere intr-o statiune deosebit de frumoasa , statiune care poate fi o destinatie de vacanta pentru orice turist oricat de mofturos si cu pretentii ar fi.
Punta del Este nu este singura statiune de la ocean ,ea fiind legata de alte cateva statiuni ( in stilul lantului Olimp, Neptun, Venus, Jupiter,Saturn de pe litoralul romanesc) si nu exista o delimitare exacta a lor ; totusi Punta del Este este regina lor datorita si asezarii acesteia pe o limba de pamant avand o priveliste la mare in trei puncte cardinale.
In capatul limbii de pamant a fost amenajat un port micut pentru barcile si yachturile de lux care ancoreaza aici spre deliciul turistilor care pot sa admire moda actuala in materie de barci de agrement.
Printre barcile ancorate in port la un moment dat am vazut in apa un monstru de vreo 2 metri si am exclamat surprins : “uite o balena !”….pana sa se uite ei disparuse, si bineinteles ca amandoi mi-au zis ca am vedenii, ca am facut insolatie….nu a trecut mult si au aparut foarte aproape de noi 2 monstri….am ramas toti ca la dentist….si s-au apropiat la cativa metri de tarm si ne-am dat seama ca erau niste foci jucause care isi aveau “sediul” in port datorita pescarilor care curatau pestele si le mai aruncau si lor cateva resturi; la un moment dat au venit la nici un metru de noi si le-am putut admira gingasia si frumusetea fiind pentru prima oara cand priveam o foca de la asa o distanta mica ….am fi putut chiar sa le mangaiem dar ne-a fost frica nestiind cum reactioneaza si am facut bine deoarece curand le-am vazut dintii ascutiti si poate ne-ar fi confundat cu vreun peste. Erau 2 adulti si un pui care dupa ce au plecat de langa noi vazand ca nu pica nimic , au inceput sa se joace invitandu-ne parca si pe noi in apa sa ne jucam impreuna….era cat pe ce sa sar !!!!....
Colindand prin statiunile cochete de pe tarmul oceanului nici n-am observat ca s-a facut ora 7 seara ( inca era soare si cald) si am hotarat sa mancam intr-un restaurant la o terasa pe tarmul oceanului care era atat de linistt si de care ne indragostisem; am ales un restaurant specific pescaresc , mai luxos, si se pare ca nu am gresit mancand peste ,pregatit intr-un mod original cu cascaval , sos alb, si asortat cu creveti …. iar acum inghit in sec cand va povestesc….
Am stat pana seara tarziu pe terasa , conversand cu chelnerul simpatic( bineanteles in spaniola noastra care evolueaza) care ne-a spus ca sezonul incepe peste cateva zile cand statiunea se va umple( acum era aproape goala), datorita si faptului ca scolarii si studentii incep vacanta de vara ( sau mai bine sa zic ‘mare’) care tine pana in martie….ma gandeam ce bine ar fi acum sa fiu scolar, m-as muta iarna in emisfera sudica ….
Am povestit cu el despre pretul caselor si al apartamentelor din blocurile rezidentiale si ne-a spus ca recent un italian cunoscut si client permanent al restaurantului si-a cumparat un apartament intr-un bloc nou cu suma de 800.000 de dolari ….l-am pus sa scrie ca sa fim siguri ca am inteles bine…este adevarat ca apartamentul are 300 mp si are o priveliste deosebita dar tot ni s-a parut mult…ne-a mai spus ca sunt preferate apartamentele in detrimentul caselor care sunt mai greu de administrat si intretinut. Ne-a dat si o revista imobiliara cu proprietati pentru a ne face o idee despre preturi; intradevar sunt mari !....se pare ca bogatanii planetei au realizat ce potential are locul si investesc in el !...
l-am intrebat unde sa gasim un club sau o discoteca pentru a merge sa ne distram si dezamagindu-ne ne-a spus : dupa 1 decembrie !...nu aveam decat sa ne plimbam si apoi sa mergem la hotel….dar nu mai este mult pana la 1 Decembrie!.....
Avem internet la hotel ( dar numai la receptie), am raspuns catorva mail-uri ( nu, nu tuturor , daca nu sunteti printre cei carora le-am raspuns nu dezamagiti, o voi face curand) si am intrat pe mss sa vad daca este cineva on-line sa putem sa vorbim dar am realizat ca in Romania este 2 noaptea si slabe sanse sa gasesc pe cineva si am plecat in camera hotarat “sa-mi scriu ziua”… doar o asteptati nerabdatori , nu ?...

joi, noiembrie 29, 2007

Orele trec greu….10, 11, 12 ore…avionul este plin ochi cu spanioli( sau cel putin vorbitori de spaniola), si nu prea auzi vorbindu-se alta limba ….nici chiar romana caci pe noi trei nu ne-au repartizat pe locuri apropiate ; dupa 13 ore de zbor pilotul anunta ca incepem aterizarea si sa ne punem centurile de siguranta. Survolam Montevideo si ce sare in evidenta este pozitionarea strazilor care sunt perfect paralele , respectiv perfect perpendiculare- se vede ca este un oras relativ nou. 13 ore am zburat de la Madrid , caci pana acolo am mai facut 3 si ceva, si in Madrid am stat 6 ore ; noroc ca am avut inspiratia sa iesim din aeroport si sa vizitam centrul orasului cateva ore. Doamne cat s-a schimbat Madridul fata de acum cativa ani cand l-am vazut ultima oara ! S-a europenizat de tot!, dar despre Madrid alta data….
Aeroportul din Montevideo este unul mic , apropiat Otopeniului de acum 10 ani dar foarte cochet si extrem de curat. Totul a decurs normal cu exceptia soferului de taxi care ne-a taxat mult mai mult; desi pe ceasul aparatului era o suma ( 10 dolari) el a zis ca trebuie sa ajusteze cu un anumit procent si a ajuns la 25 dolari !?...eram prea obositi, nespalati si fara chef de cearta pentru a riposta si am cedat desi acum imi pare rau- asa se invata rau si insala si pe altii …afara sunt 20 de grade si soarele straluceste la putere maxima-este ora lui “preferata”, 14. Ne amintim de vremea din Romania si repede abandonam gandul caci vom suferi peste 2 saptamani mult mai mult. Stiti voi cum este in viata,te obisnuiest repede cu binele , mai rau este sa revii la rau…
Dupa cateva vizite la hotelurile din zona rezidentiala a orasului( se pare ca acolo este cea mai buna pentru turisti fiind apropiata de plaja, linistita si nepericuloasa) unde nu am gasit loc la nici un hotel, decidem sa locuim in centru orasului unde este plin de hoteluri si vom gasi cu siguranta camere disponibile. Am gasit camere in primul hotel vizitat si desi este de 2 stele ( si Liu este un pic suparat ca a coborat nivelul lui european) pot spune ca este satisfacator( Silviu s-a obisnuit din Africa cu standardul meu in sejururile de aventura) mai ales ca nu stam decat o noapte.
Suntem rupti de oboseala , fusul orar accentueaza aceasta , caldura si soarele de afara nu ne e aliat impotriva starii de epuizare , dar hotaram sa facem un dus si sa iesim pentru o mica tura de aclimatizare cu continentul sud-american, tura care se incheie seara tarziu spre disperarea mea care nu stiu cand sa mai scriu. Stiu ca sunt destui care asteapta sa bea cafeau pe ‘ritmuri sud-americane” si nu vreau sa-I dezamagesc dar nu pot nici sa scriu cam cat as vrea caci mi se inchid ochii involuntar si as scrie numai prostii .
Montevideo( ca dealtfel intreg Uruguay-ul ) are o populatie predominant ( 90%) alba, majoritatea de origine spaniola si italiana, urmeaza 8% metisi si restul cate putin din fiecare; asa se explica de ce este un oras asemanator oraselor din Europa din punct de vedere al populatiei de pe strazi, al modei vestimentare , al magazinelor, restaurantelor ( pizza peste tot !) si al stilului arhitectural : o combinatie intre stilul colonial spaniol cel italian si Art Deco.
Lipit de centrul actual al orasului( unde abunda strazile si bulevardele ,bogate in magazine luxoase si modern decorate , hoteluri, sedii ale multor firme multinatinale si multa agitatie) se afla “Ciudad Vieja”- orasul vechi , fostul centru colonial al tinutului, care ne-a fascinat printr-o arhitectura a cladirilor unica , prin parfumul unei alte lumi care este total diferita de cea actuala ; una din trei cladiri este abandonata si se pregateste sa fie rasa de pe fata pamantului asa cum au fost numeroase altele inainte, lasand loc terenului chel pe care inexplicabil nu s-a construit nimic. Sunt doua lumii total diferite in cele doua cartiere lipite, o lume moderna in plina expansiune si cu care suntem obisnuiti zi de zi, si o lume de mult apusa dar care are farmecul si originalitatea ei. Pana si comertul se desfasoara diferit: in orasul vechi este plin de comercianti care-si expun si vand marfa direct pe jos sau in cel mai bun caz pe tarabe inprovizate iar in cartierul nou.. .. lumea moderna!!....
Cartierul vechi am citit ca este rau famat datorita periculozitatii pe timp de noapte dar noi am vazut la fiecare colt de strada un politist inarmat care apartinea “politiei turistice” si probabil ca municipalitatea vrea sa schimbe aceasta incadrare negativa a acestui loc dar noi nu am rezistat sa stam pana noaptea tarziu sa vedem daca s-a reusit aceasta….o sa citim prin ziare daca a mai fost vreunul omorat sau jefuit in ultimul timp….
Montevideo este situat pe tarmul estuarului La Plata ( Oceanul Atlantic) si are o intindere imensa de plaje unde multi localnici si turisti practica sporturi nautice dar nici una din ele nu am vazut sa fie aglomerata; probabil ca nu a inceput inca sezonul( la inceputul lui decembrie este startul oficial al sezonului) dar nici in sezon nu cred ca Montevideo este o destinatie de vacanta in care turistii sa se inghesuie.
Orasul a luat fiinta in anul 1726 ca un fort spaniol ,dar dezvoltarea lui s-a produs odata cu inceputul secolului 19-lea cand a inceput exportul de lana. Capitala Uruguay-ului , si una din capitalele importante din America de Sud , are o populatie de peste 1,5 milioane fiind despartita de ocean printr-un mare bulevard care se numeste “Rambla” si care este si o sosea de tranzit pentru cei care nu vor sa intre prin oras.
Prima impresie despre Montevideo in cateva cuvinte si in cele cateva ore petrecute cu ochii intredeschisi de somn ,a fost ca este un oras linistit, curat, aerisit , nu este afectat de aglomeratia specifica marilor capitale cu traficul infernal de masini si poluarea corespunzatoare, un oras european ca design si populatie, dar in care nu ai ce face mai mult de 2 zile….ma refer la oameni ca noi care iubim aventura si mobilitatea …..Maine jumatate de zi vom fi tot in capitala( sper sa-mi fac o imagine completa despre aceasta) urmand ca seara sa ne cazam in renumita statiune “Punta del Este” unde vom face si baie, vom merge la discoteca , vom manca tot ce este specific zonei ,si sper sa “gustam” toate acestea cu corpul odihnit si trecut de efectul fusului orar.
Sa va atentionez in caz ca veti veni prin Uruguay sa puneti mana sa invatati cateva cuvinte de spaniola caci cu localnicii nici o sansa sa te intelegi in vreo limba straina ; pentru noi este un lucru bun caci cu siguranta la sfarsitul celor 2 saptamani nu ne va mai vinde nici un spaniol si vom conversa in avionul de intoarcere numai in aceasta limba pe care deja am inceput sa o iubim -pentru ca am inceput sa o intelegem cat de cat si suntem fortati sa o si vorbim ( cred ca acum este cam mult spus “vorbim”…)…

luni, noiembrie 26, 2007

“Toate panzele sus !”....mai tineti minte romanul lui Paul Tudoran?, sau poate filmul care multora ne umplea diminetile de duminica?.... acolo pentru prima oara am auzit de Tara de Foc!, de Patagonia , de ghetarii spectaculosi de la capatul pamantului…
Cand vroiam ca cineva sa plece departe ,departe nu-I asa ca spuneam “fugi in Patagonia”?....si multi nici nu stiau unde este aceasta Patagonie, sau daca ea exista in realitate.
Nu , nici nu ma gandeam ca intr-o zi voi pleca sa descopar tinuturile misterioase din aceasta parte a globului atat de necunoscuta multora .
Nu-I asa ca multi dintre noi ne amuzam copios cand la ora de geografie profesoara ne intreba despre acel lac celebru din America de Sud si noi trebuia sa raspundem ( spre deliciul colegilor !) “lacul Titicaca” ? …sau nu va fascinau Anzii Cordilieri ( cu celebrul varf Aconcagua) ?....sau pampasul pe care fiecare si-l imagina asa cum credea el ….
Sunt printre numerosii oameni care sunt fascinati de locurile indepartate , de locurile mai putin atinse de turisti, mai putin accesibile tuturor ,si asa mi-a venit ideea cu sudul Americii de Sud ; a trebuit sa astept pana in noiembrie-decembrie pentru a prinde vara in emisfera sudica si a putea gusta din plin din farmecul acestui continent fascinant.
In primele zile voi calatori in Uruguay despre care in afara de capitala, limba vorbita si pozitia geografica nu stiu mai nimic ; si nici nu am vrut sa ma documentez foarte mult pentru a nu avea prejudecati si a descoperi totul “live”….sper sa nu scot si eu vreo perla ca un “celebru” turist american care fiind in vizita la castelul Windsor din Anglia ar fi exclamat: “ce frumos castel, pacat ca l-au construit atat de aproape de aeroport”!...!!!!....
Deci, nu stiu cat stau in Uruguay, habar nu am ce o sa vizitez , ce o sa fac ,si probabil ca asta este farmecul aventurii, cand nu-ti planifici nimic dinainte, lasi totul la mana destinului…stiu doar ca de acolo vom( cu doua zile inainte de plecare nici nu stiu cu exactitate cati plecam….hai Silviu nu ne lasa singuri !!) pleca spre Argentina !....ce frumos nume !!, mereu mi-a placut ce frumos suna si am asociat acest nume cu elegantul tango pe care mereu mi-a placut sa privesc cum il danseaza profesionistii, caci eu nici cu instructor privat nu am reusit sa-l invat…. Simpla pronuntare a numelui “Argentina “ provoaca emotii si duce cu gandul la aventuri in indepartata Patagonie; daca veti fi “langa “ mine urmatoarele 2 saptamani sper sa va relatez in direct din mijlocul ghetarilor in cel mai indepartat punct sudic al continentului sud-american….si sper din multe alte locuri prin Argentina….
Dupa Argentina …nu stiu !....stiu doar ca orasul de intoarcere ( orasul de imbarcare inapoi spre tara ) este Santiago de Chile, deci “trebuie “ sa vedem si Chile ….
Nu vreau sa o lungesc cu introducerea , voi lasa alt om mult mai cult si mai erudit sa faca o pledoarie a calatoriei, ci vreau doar sa reamintesc adresa mea de e-mail “ costinelstef@yahoo.com “ unde puteti sa ma intrebati orice doriti , puteti scrie orice sugestie sau recomandare si nu uitati dorinta si rugamintea mea: www.costinblog.blogspot.com ….recomandati tuturor prietenilor, colegilor, vecinilor, dusmanilor , tuturora , chiar daca credeti ca nu i-ar interesa, lasati-I pe ei sa decida daca ii intereseaza sau nu !...sunt cateva cazuri de colegi, vecini , prieteni ai prietenilor mei etc , carora le-au fost de folos informatiile din arhiva blogului meu in periplurile prin tarile vizitate si descrise de mine… si ce bine te simti cand poti sa ajuti pe cineva chiar cu o simpla informatie !!!....
Voi incheia cu o “invitatie la viata” facuta de o figura romaneasca de valoare internationala , Mircea Eliade , din a carui scrieri am citit de curand, si vreau sa va marturisesc ca atat de emotionat am fost in timp ce citeam incat am hotarat sa citez pe blogul meu cateva pasaje care mi s-au parut memorabile; si nu pot sa comentez nimic la ele…..
“ O calatorie este , intotdeauna , o invitatie la gandire. Se gandeste mult mai viu, mai intens si mai spontan calatorind decat in cele mai concentrate ceasuri de biblioteca. Voiajul descopera antene noi spiritului de observatie, potenteaza interesul pentru lumea exterioara, usureaza reculegerea si anima viata interioara.
O calatorie deschide feresti pretutindeni si in afara si inlauntru tau…altfel cunosti oamenii calatorind si altfel ii cunosti in celelalte zile. Intalnirea oamenilor si peisagiilor straine te sileste sa gandesti proaspat, fara formule si judecati stereotipe. O calatorie stimuleaza toate facultatile interioare, te face mai atent la viata din jurul tau, mai generos, mai increzator in oameni. Nicaieri nu inveti sa cunosti mai adanc si mai limpede oamenii decat intr-o calatorie.
Calatoria te invita sa iesi din tine , te sileste chiar la aceasta si atunci fara indoiala ca privesti cu alti ochi viata din jurul tau si altfel intelegi oamenii.
Un calator este mai caritabil, mai generos, mai intelegator si in adancul lui, mai optimist decat un sedentar. Oamenii care calatoresc mult, sunt feriti de cele mai grave pacate ale civilizatiei noastre : dogmatismul, opacitatea, ingustimea. Numai calatorind mult –adica intilnind si cunoscind oameni pe care altminteri nu i-ai fi intilnit sau nu te-ar fi interesat niciodata- numai calatorind te poti debarasa de dogmatismul acela sterp, de rigurozitatea si siguranta oarba cu care judecai pana atunci lumea si oamenii.
Inveti calatorind , si inveti mult, numai daca renunti la ideile facute, la prejudecatile si superstitiile cu cari ai plecat. In acest caz ,calatoria este cea mai buna higiena mentala, fiind cea mai autentica primenire a sufletului. Stand pe loc , avand acelasi program , vazand aceiasi oameni, vazand aceleasi locuri, cetind aceleasi ziare –intelegerea se uzeaza, simpatia si curiozitatea se mediocrizeaza, spiritul critic se osifica. Incepi sa judeci lumea printr-un singur criteriu, sau incepi sa te dezinteresezi de ea si sa n-o mai judeci deloc. O calatorie promoveaza interesul intim pentru oameni si pentru cultura, reimprospateaza spiritul critic , potenteaza atentia la viata din jur. Si in cursul acestei bai spirituale , dogmele cad, prejudecatile dispar, siguranta de mai inainte-ca stii totul si intelegi tot, siguranta care conduce lent la moarte spirituala-incepe sa se clatine.Si te intorci cu o noua cunoastere , mai generala, mai vie si mai reala.
Un scriitor tinar se intreba: “ Cele mai active ceasuri interioare nu le-ati petrecut la o fereastra de tren ?” ; este intr-adevar o experienta aceasta concentrare fireasca si placuta pe care o capeti la o fereastra de tren.
Nu trebuie sa uitam ca exista si o foarte pretioasa calatorie : acea catre sufletul nostru , catre noi insine. Calatoria pe care o facem in singuratate……
Lucrurile acestea se pot verifica cetind cartile de calatorie, adevaratele carti de calatorie, scrise de obicei de oameni cari nu sunt scriitori. Descoperi in ele mai multa umanitate si mai dramatica viata decit in cele mai ilustre romane…..”
DUBAI -CAPITALA MONDIALA A LUXULUI
O seara de toamna ….in Romania….aeroportul international Henri Coanda....visez la clima care peste cateva ore imi va mangaia oscioarele deja speriate de apropierea frigului din Romania….eu visez! , caci ea ,prietena mea nu stie unde plecam !!....da!, este o surpriza !...sper ca o sa-i placa destinatia aleasa si sincer cred ca am mai multe emotii decat ea ….si sper sa va placa si voua…e altceva!…
Dar ca orice poveste trebuie sa incep cu …?…bingo !, inceputul !, cum a inceput totul :
A trecut vara in Romania si nu am ajuns la mare ; prietena mea isi dorea o vacanta in care sa fim noi doi; ea spunea ca nu conteaza unde dar simteam ca-si doreste un loc calduros cu mult soare , apa , plaja…daca mai era vara ii ofeream un week-end la Mamaia; sau poate doua week-end-uri; sau un week-end prelungit de joi pana duminica…sau in delta unde desi mi-am luat barca nu am fost decat o data anul asta.( la anu’ ajung de doua ori !!..). Dar vara in Romania tine atat de putin si iti dai seama ca trebuie sa te gandesti la o tara mai sudica daca ai pierdut cele 2 luni.
Am inceput sa ma gandesc cam cat aveam de gand sa stam ca sa vad cat de departe sa ma duca gandul ; nu puteam pleca in Cuba daca aveam de gand sa stam 3 zile…sau in Hawai…m-am hotarat la maxim 5 zile ( peste exista riscul sa ma dea afara de la serviciu !!..) si foarte usor m-am hotarat ca trebuie sa fie o destinatie in care nu am mai fost nici eu ( A!, nu va imaginati ca am fost peste tot si mi-a fost greu sa gasesc unde nu am fost, mi-a fost greu sa aleg una din cele multe in care nu am fost). Nu va scriu cine a intrat in finala ci va scriu “castigatoarea” – Dubai- Emiratele Arabe Unite.
Acum cateva luni venind din Asia , survoland Dubaiul ( intrati in arhiva blogului –februarie 2007 !) v-am scris in direct ca voi ajunge acolo curand deoarece am auzit numai lucruri deosebite despre maretia acestui oras si eram curios daca se confirma.
Am inceput sa cercetez cum se putea ajunge aici si dupa cateva ore de “internet” am aflat ca toti turistii au nevoie de viza pentru a intra in Emirate, nu exista ambasada in Romania, iar pentru a primi viza ai nevoie de un asa zis “sponsor” care sa garanteze pentru tine cat timp te afli pe teritoriul acestui stat arab. Acest sponsor poate fi o firma de turism de la care trebuie sa cumperi un sejur pentru a te “sponsoriza” ; dupa cateva cercetari am aflat ca cea mai buna metoda de a pleca in Dubai este cu ajutorul Tarom-ului , care are zboruri directe de 3 ori pe saptamana in Dubai si pentru a-si umple avionul organizeaza si vinde pachete complete. Deci daca vreti Dubai , nu mai incercati alte agentii ci intrati direct pe www.tarom.ro si garantat veti avea cea mai convenabila oferta. Ce este interesant este ca poti sa-ti planifici cat de mult vrei sejurul , totul este sa pleci intr-o zi de luni, miercuri sau vineri si sa te intorci intr-o zi de marti, joi sau duminica, cand sunt zborurile. Deci poti sa stai 1,3, 5, 7, 9,11….etc zile si tariful este pe zi ….cat te tin buzunarele …si timpul....
Stiti ca urasc agentiile de turism datorita faptului ca au preturi mari pentru destinatiile externe, dar in acest caz era singura varianta pentru a obtine viza.
Mi-au raspuns foarte prompt cu o oferta completa de 5 zile dar cand le-am spus ca vreau sa plec peste o saptamana mi-au zis ca termenul de procesare a vizei dureaza 10 zile lucratoare; i-am intrebat daca nu exista urgenta si mi-au zis ca da, dar este mult mai scumpa; si prietena mea este scumpa si stiam ca este nerabdatoare sa plecam in vacanta…si in 2 zile am avut vizele.
Era sa lesin cand am cumparat biletele ( care se vand dupa ce ai aprobarea la vize) si am vazut pe o foaie scris mare ca cei care au viza de Israel nu pot intra in Emirate ; am fost in Israel si nu mai stiam daca am viza pe pasaportul acesta sau pe cel precedent; din fericire nu am lesinat…era pe cel schimbat nu cu mult timp in urma datorita lipsei foilor goale, dar m-am uitat de vreo 20 de ori in pasaport sa nu cumva sa fie !. Deci , atentie, daca vreti sa calatoriti in Emirate , nu puteti intra daca aveti pe pasaport vreo dovada a faptului ca ati fost in Israel .
Datorita complicitatii prietenilor mei , i-am aruncat cateva “pastile” prietenei mele ca plecam intr-o tara calda la mare, dandu-I de inteles ca ar putea fi Turcia.( asta pentru a putea sa-si faca bagajul adecvat); in rest toate eforturile ei de a afla unde mergem s-au lovit de un zid de tacere.
Deci , revenim , aeroportul international….am emotii !!...oare o sa-I placa destinatia? , cum va reactiona ?, oare o sa NE placa acolo ?....in fata tabelelor cu plecarile avioanelor am pus-o sa ghiceasca !....-Atena !, nu !-Creta,nu !-Istanbul !, nu !-Rhodos,nu !Zhurich !-o !, nu !. nu are mare !-si au mai fost cateva destinatii pana a ajuns la ….Dubai, unde s-a strigat Bingo !…apoi tacere…nu stiam daca este din cauza emotiei bucuriei sau tristetea dezamagirii….imi imaginam ca imi va sari de gat pupandu-ma ( ca-n filme, cu un picior indoit in aer..), dar a ramas fara cuvinte….nici acum nu stiu care a fost primul ei sentiment….dar stiu ca in final am fost amandoi mai mult decat fericiti de alegerea mea.
Dupa 5 ore si ceva de zbor am vazut Dubaiul din avion !.....senzational cata lumina la ora 2 noaptea ( sau dimineata!?) ;liniile strazilor luminate formau o imagine aproape perfecta pe care o mai am si acum in minte iar cladirile de pe tarmul marii ( ulterior afland ca sunt hoteluri) aveau atata lumina incat se vedea si luciul marii mult in largul ei. Este cu siguranta cel mai luminat oras al lumii !....si veti vedea ca are multe superlative!...
Alegerea acestei perioade pentru a vizita Dubaiul nu a fost cea mai buna deoarece este cea mai calduroasa luna a anului si cea mai calduroasa in Orientul Mijlociu inseamna 45-50 de grade ; va imaginati ce soc am avut cand am iesit din aeroportul supraclimatizat,afara la o temperatura de 40 de grade !...si era ora 2 noaptea!
Aeroportul este unul din cele mai moderne si futuriste aeroporturi din lume si se asorteaza orasului supranumit “capitala luxului mondial”
In Dubai in aceasta perioada nu este sezon de varf( datorita caldurii innabusitoare), deci nu sunt multi turisti si deaceea formalitatile de intrare au fost rapide .( de obicei se asteapta cateva ore si toti turistii sunt scanati la ochi pentru a putea fi identificati mai rapid si usor) si mai mult ne-a luat sa mergem prin imensul aeroport decat sa asteptam viza si stampila pe pasaport. Viza pe care o primesti in Romania este de fapt o foaie , mai bine zis o copie, in care scrie cine este sponsorul, hotelul unde vei sta si cat timp, si numarul si seria vizei; viza propriu-zisa o primesti pe loc dupa ce verifica ei numarul de pe foaie si calculatorul lor spune ca totul este in regula .
Nu am avut timp sa ne topim pentru ca am luat un taxi rapid care era si el supraclimatizat ( a se intelege foarte rece!) si in 20 de minute eram la hotelul de 4 stele ales ( am ales la noroc un hotel, singurul criteriu fiind ca era unul deschis recent si am banuit ca totul era nou in camere ; banuiala s-a confirmat si chiar mai mult camerele erau dotate cu ultimele trenduri ale hotelurilor luxoase:camera cu suprafata mare, plasma de 1,5 metri, pat king-size de 2,5 pe 2,5, ferestre imense, mobila deosebita “asortata” cu tablouri tare dragute si cu mult gust asortate, o mocheta de cea mai buna calitate si cireasa de pe tort era baia pe care o vezi doar in filme ( si mai nou in casele bogatanilor din Romania….) Am auzit ca toate hotelurile in Dubai sunt luxoase si trebuie sa fii specialist sa-ti dai seama daca este de 4 sau 5 stele ( sub 3 stele nici nu exista!), ….sau mai usor ,daca nu esti specialist vezi la intrare stelele!!....
Nu am avut prea mult chef sa admiram camera deoarece eram obositi , era trecut de 3 si trebuia sa ne trezim in cateva ore pentru a “trai” fiecare ora care se putea petrece aici si a nu pierde timpul dormind ziua.
Nu pot sa nu va povestesc ce I s-a intamplat Danei la sosirea pe taram arab ; pentru mine a fost distractiv dar cred ca pentru ea un timp nu a fost prea placut; am remarcat ca dintr-o data a cuprins-o un pic panica si disperarea si am intrebat-o surprins ce s-a intamplat. V-am povestit ca ea stia ca plecam la mare intr-o tara calda dar nici o clipa nu si-a imaginat ca va fi o tara araba; deci si-a luat numai fuste scurte,pantaloni scurti (dar scurti,scurti !) tricouri super lejere si cat mai “deschise” , pe scurt numai haine sexy !.... iar eu am dus-o intr-o tara araba !!!... Si ca sa fie totul complet si in perioada Ramadamului!!...(va povestesc mai tarziu semnificatia lui…). Nu am stiut nici eu ca ne vom afla in Dubai exact la inceputul acestei luni sfinte in religia islamica.
Sunt reguli nescrise care tin de respectul fata de cultura tarii in care suntem si oricat de necioplit esti nu poti sa nu le respecti deoarece privirile stanjenitoare te-ar baga in pamant de rusine.
Deci , nu avea nici o haina decenta cu care sa se imbrace !....da!...era o problema !!...si nu m-am gandit la asta inainte….nu mi-a trecut prin cap !...
Dar desi la inceput parea o “problema” , ulterior s-a dovedit a fi chiar mult mai simplu deoarece ne aflam in Dubai , capitala shoppingului, si gasisem deja un motiv de a merge prin faimoasele centre comerciale ( asa zisele mall-uri)….nu a durat mult pana si-a umplut mainile de sacose iar la hotel nu stia pentru a doua zi cu ce sa se imbrace…
Micul dejun : tipic unui hotel de 4 stele, cu multe fineturi dar spre surprinderea mea o varietate redusa de sortimente; nu pot sa spun ca nu mi-a placut sau am plecat flamand dar ma asteptam la mai multe feluri de mancare….probabil eu am ramas conectat la mesele “all inclusiv” din Republica Dominicana, Bali, Egipt,Miami unde nu stiam unde sa mai imi clatesc ochii cu diversele feluri de mancare caci de gustatat nu se mai punea problema (aveam mancare pana in gat , si nu mai intra nici un firicel…)
Prima zi ne-am gandit ca trebuie sa vizitam o agentie de turism unde sa ne interesam de excursiile si tururile care se organizeaza prin Dubai si imprejurimi si sa si rezervam bilete pentru acestea, iar apoi restul zilei sa dam “liber” la cumparaturi…
Imediat dupa micul dejun am iesit din hotel afara si in cateva clipe era sa lesinam….de caldura !!!....dar nu cred ca va imaginati ce caldura !!!!....eu care eram obisnuit cu caldura Asiei , a Africii si era sa fac stop cardiac, iar pe Dana am vazut-o numai ca s-a albit dintr-o data…. sauna exterioara si in plus si Soarele fara pic de nori care parca te ardea….am hotarat sa ne intoarcem la hotel si sa luam un taxi !...erau 48 de grade !....si cred ca ce a accentuat senzatia de disconfort a fost trecerea de la temperatura hotelului unde era aer conditionat si o temperatura mult racita( urasc aerul conditionat, iar peste tot in Dubai totul este mult mai rece) la temperatura aerului exterior care in plus era si “asortata” cu poluarea data de sute de masini care cu siguranta ridica mercurul cateva grade pe scara termometrului. Agentia era foarte aproape de hotel dar noi am facut cu taxiul peste 30 de minute datorita traficului si strazilor cu sens unic dar nu cred ca am fi ajuns pe jos pana acolo ( cel putin prima zi in care trebuie sa te obisnuiesti cu zapuseala ).
N-am stat mult pe ganduri si ne-am luat intr-o zi un tur al orasului, in alta zi o excursie cu vaporul pe canalul care strabate Dubaiul combinata cu o cina pe acelasi vapor tarziu in noapte , si in a treia zi o excursie in desert care continea cam de toate: plimbare pe dune cu masini de teren, plimbare cu camila, cina, obiceiuri ale beduinilor ,costume traditionale, muzica,dansuri, dansuri din buric , dar din pacate acestea din urma desi fac parte din program, in timpul Ramadamului sunt interzise .
Nu asteptam decat sa ajungem mai repede intr-o galerie comerciala sa dam “iama” la cumparaturi si deaceea nu ne-am luat nici o excursie in prima zi….oare asa sa fie cum se spune ??...este Dubaiul capitala mondiala a shoppingului ?...este atat de ieftin pe cat se spune?....gasesti tot ce vrei pe lumea asta ?....vom vedea curand !...
Dar hai sa vedem intai ce stim si ce nu stim despre aceasta tara , despre acest oras si apoi vom trece la obiceiuri, traditii si va promit ca va voi spune multe, multe curiozitati care sper ca va vor deschide apetitul spre aceasta destinatie la care oricine poate visa…. si nu uitati , a visa este prima conditie pentru a ajunge undeva….si in general pentru a avea succes !....
Care este capitala Emiratelor Arabe Unite ?....nu !, nu este o rusine daca ati raspuns Dubai pentru ca majoritatea raspund asa , dar daca ati raspuns Abu Dhabi , felicitari !, aceasta este ! ; multi ma vor corecta si vor spune : “capitala oficiala” este Abu Dhabi caci adevarata capitala, dar neoficiala , este in Dubai !, de 2 ori felicitari!, asa este !
Emiratele Arabe Unite este o tara formata din sapte emirate,fiecare cu guvernare proprie, cu legi proprii( pe principiul Statelor Unite ale Americii ) dar fiecare sunt reprezentate la nivel national si toate deciziile importante se iau cu acordul tuturor reprezentantilor acestor sapte emirate. Nu va insir cele 7 emirate , nu le veti memora niciodata, dar trebuie sa stiti 2 din ele : Dubaiul este unul din ele cu capitala in Dubai city, si Abu Dhabi este alt emirat cu capitala in Abu Dhabi city. Deci corect ar fi cand ma refer la orasul Dubai sa spun Dubai-city , dar majoritatea turistilor se opresc in Dubai city si pentru ei nu mai exista si emiratul Dubai, pur si simplu numesc orasul Dubai-city, Dubai !, iar lumea cand spune am fost in Dubai stii ca a fost in orasul Dubai nu in emiratul Dubai.
Abu Dhabi este cel mai mare emirat care ocupa o suprafata de peste 80 % din intreaga tara ,urmat de Dubai ,dar la mare distanta, iar celelalte emirate sunt aproximativ egale intre ele . O mare intindere din aceasta tara este desert si acest desert care cuprinde portiuni si din Arabia Saudita ,Oman si Yemen este cel mai mare desert de nisip din lume; suprafata lui este egala cu suprafata Frantei, Belgiei si a Olandei !!....impresionant !!...atata intindere sa vezi numai dune de nisip !....
In contrast cu Dubaiul in care constructiile nu se mai opresc si se intrec in inaltime , marime, grandoare, spectaculozitate, in celelalte emirate viata nu este atat de pompoasa si nimic nu seamana cu aglomeratia urbana din acest oras-emblema a tarii ; multe din cele peste 200 de insule de pe tarmul marii sunt nelocuite iar cele locuite sunt chiar oaze de liniste si nu seamana cu agitatia multimii de turisti continua din Dubai.
In afara de Dubai ,nu voi mai comenta despre alte locuri din aceasta tara, in primul rand pentru ca nu am fost in alt emirat ,si in al doilea rand am atatea sa va spun despre Dubai incat nu stiu cu ce sa incep si daca voi putea sa acopar toate punctele de interes din acest oras.
A fost odata un seic caruia ii placea sa viseze…..acest seic traia intr-un sat sarac, in mijlocul desertului , sat locuit de cautatorii de perle , pescari si comercianti . Acest sat era traversat de un golfulet unde isi acostau pescarii barcile lor primitive iar marinarii si comerciantii numai corabiile micute care aveau loc in acest golf.
….prin anul 1959 a visat ca acest sat sa devina o metropola superdezvoltata a Orientului Mijlociu si pentru ca visul sa devina realitate a imprumutat cateva milioane de dolari de la prietenii arabi din Kuweit ( deja aici se descoperise petrol si tara era bogata) si cu acesti bani a inceput sa dragheze golful pentru a fi suficient de adanc si larg pentru vapoarele de cursa lunga care aduceau marfa din indepartata Asie .
A visat cheiuri ….a construit cheiuri ! ; a visat depozite ….a construit depozite uriase ! ;a visat sosele ….a construit sosele , autostrazi ! ; a visat magazine, scoli, palate, si multe altele si ……le-a construit !
Se spune ca deseori dimineata devreme se plimba impreuna cu fiul cel mic Mohamed pe tarmul golfului si isi “desena” visul prin cuvinte si gesturi….unii il credeau nebun….dar altii au crezut in visele lui si acestea au devenit realitate ….
Astazi Dubaiul este probabil cel mai trendy oras din lume , un oras care atrage mai multi turisti decat intreaga Indie , si mai mult capital strain decat multe tari europene.
Toate natiile din lumea intreaga isi au reprezentanti care s-au mutat in acest oras pentru a munci si trai ,si tare placut este sa vezi cum traditia islamica si trendul occidental pot sa convietuiasca atat de perfect.
In Dubai o sa intalnesti un melanj de populatii dintre cele mai diferite, o diversitate unica pe care nu am mai vazut-o nicaieri in alta parte a globului.
In Dubai populatia autohtona este de numai 7 % ( da am scris corect ,7, nu 70 ) restul fiind imigranti !!!.....deci numai 7% sunt dubaiezi( oare este corect sa zic dubaiezi ? ) nascuti si crescuti aici , 30-40 % sunt indieni veniti la munca si dealtfel si ceilalti asiatici , europeni, nord-africani ( negri nu prea am vazut ), americani, alti arabi, englezi, etc , sunt veniti tot datorita conditiilor salariale deosebite si posibilitatilor de a-si face propria afacere intr-un oras in plina expansiune . Multi din cei 7% dubaiezi ( da, suna cam ciudat dar sper ca asa se zice !) lucreaza in guvern, in cadrul institutiilor oficiale , dar ceilalti care sunt majoritatea nu fac nimic…..sunt atat de bogati incat nu trebuie sa faca nimic….tot petrolul descoperit in ultimii ani le apartine, si cateva generatii dupa ei vor trai regeste nemaiavand nevoie sa munceasca ( muncesc ceilalti 93 % pentru ei !!)
Statul este atat de darnic cu ei ca in ziua cand 2 localnici se casatoresc primesc 25.000 de dolari cadou plus multe avantaje financiare ( bani fara dobanda, posibilitatea de a-si demara o afacere, etc ) iar cand se naste un copil deasemenea primesc ceva bani pentru cresterea si educarea in bune conditii a acestuia ( burse in strainatate, etc ).
Dar cea mai mare problema a lor este raportul numeric intre femei si barbati,numarul barbatilor fiind de cateva ori mai mare decat al femeilor ; deaceea statul incurajeaza casatoria localnicilor barbati cu femei din alte tari, si imediat dupa casatorie femeia primeste cetatenie ….aici nu mai stiu cum se zice !!!....dubaieza ( ? ).Si acum atentie !.... daca o femeie localnica se marita cu un barbat strain , aceasta pierde automat cetatenia !!!!.....curios , nu ?.... si discriminatoriu !.....dar asa este !!....si nu avem dreptul sa-I judecam….o fi vreo explicatie ….
Si inca ceva interesant , conform religiei islamice, si localnicii o respecta , un barbat are dreptul la “numai” 4 neveste , iar daca o vrea pe a cincea, “saracul” trebuie sa divorteze de una din cele 4 ….iar toate nevestele trebuiesc tratate in mod egal, fara discriminare…nu are dreptul sa ii ofere mai mult uneia in detrimentul celorlalte ( desi asta se spune ca nu se respecta mereu si din toate punctele de vedere).
Am auzit deasemenea ca barbatii pot avea oricat de multe “sotii temporare”…??....cu acestea legandu-se prin intermediul contractelor religioase care pot dura de la cateva ore la cativa ani…???....Femeile care se casatoresc temporar sunt divortate sau vaduve.
Femeile trebuie sa ceara permisiunea sotului pentru a pleca in strainatate si au mult mai putine drepturi in caz de divort sau privind custodia copiilor….voi mai reveni la situatia femeii din Dubai….
Statul “ Emiratele Arabe Unite “ s-a nascut in anul 1971 cand 6 emirate au hotarat sa se uneasca si sa formeze o tara puternica si independenta sub deviza “unde-s multi puterea creste “….in anul 1972 au propus altor trei emirate sa faca parte din aceasta uniune, dar numai una a acceptat iar celelalte doua ( Bahrein si Qatar ) au decis sa ramana total independente ; deci din 1972 sunt 7 emirate care au hotarat sa se ajute reciproc indiferent daca intr-o parte este mai mult sau mai putin petrol , mai mult sau mai putina bogatie . “Toti pentru unul . unul pentru toti “ este legea nescrisa a functionarii acestei uniuni. Si a functionat perfect deoarece pana acum vreo 20 de ani cand in Dubai nu se descoperise petrol , celelalte emirate ajutau Dubaiul sa se dezvolte , iar in ultimii ani situatia s-a inversat, Dubaiul este locomotiva uniunii ( desi cel mai bogat emirat este Abu Dhabi unde se gasesc 10 % din rezervele mondiale de petrol !!....)
Din anul 1972 la conducerea statului a venit Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan ( care era liderul emiratului Abu Dhabi ) si acesta a ramas la conducere timp de aproape 33 de ani , pana in anul 2004 cand a murit. Este personajul cel mai popular din intrega tara , si datorita faptului ca sub conducerea lui tara a cunoscut o dezvoltare senzationala , o deschidere spre Occident nemaintalnita in alte state arabe, si a stiut sa gestioneze petrolul transformandu-l in asa numiti “petro-dolari”. A fost tare iubit de populatia locala si de majoritatea imigrantilor ( i-a acceptat pe toti indiferent de rasa, si mai mult le-a oferit posibilitatea sa-si deschida propriile afaceri in aceasta tara ) si peste tot poti vedea portrete gigantice cu el. ( …oare cascati deja ??...ajungem si la alte lucruri mai interesante dar este necesar sa va pregatesc un pic pentru a intelege pe deplin evolutia acestui stat si particular a acestui emirat ,Dubai …un pic de cultura generala… ).
Sa va spun cateva reguli interesante despre numele sultanilor, emirilor, printilor arabi ; este valabil in toata lumea araba ! Numele arabilor provin din numele unor importante personaje din Coran ( cartea sfanta a religiei islamice) ; acestea sunt urmate de cuvantul “bin” ( pentru baieti) care semnifica “fiul lui” si de cuvantul “bint” ( pentru fete ) care semnifica “fiica lui” ; apoi urmeaza numele tatalui iar ultimul nume este cel al familiei sau al tribului din care face parte . Pentru familiile proeminente se pune inainte un “ Al” care semnifica un rang superior ( omolog cu “the” in engleza) .
Facem o pauza si trecem la “lucruri serioase”….shoppingul…..
Chiar in prima zi , dupa ce am rezervat excursiile la agentie, am navalit cu cardul pregatit spre cel mai apropiat mall ( Lamcy Plaza) care spre norocul nostru este considerat unul din cele mai ieftine mall-uri si deasemenea printre mall-urile mari din Dubai ( si se afla foarte aproape de hotelul nostru ) ; nu a trecut mult timp si aveam mainile pline de plase cu care ne plimbam de la un magazin la altul, de la un nivel la altul( si avea 5 nivele) ,si a trebuit sa parcurgem ceva timp pana sa ne dam seama ca putem lasa plasele in magazinele de unde facem cumparaturile ,urmand sa le ridicam la plecarea din mall spre hotel…in prima zi a fost prea tarziu sa ne intoarcem sa lasam cumparaturile la fiecare magazin , dar in urmatoarele mall-uri am invatat si asa bine era sa te plimbi si sa cauti fara sa ai bagaje. Nu cred ca exista turist care sa paraseasca mall-ul fara cateva plase in mana iar majoritatea erau ca noi cu multe plase in ambele maini ; si toti iau taxiul cand ies din mall…..chiar daca stau aproape ….pe caldura aia cu atatea plase in mana chiar si cativa metri ti se par o distanta enorma….
Sa va povestesc ca majoritaea magazinelor sunt de firma , ca majoritatea au reduceri, ca toate produsele sunt din colectii noi, ca peste tot era o placere sa intri , peste tot te bucuri de un respect nemaintalnit. Si ce este pentru mine foarte important si deosebit de placut este sa ti se reaminteasca valoarea unui zambet cald, ospitalier si mereu acest zambet era “asortat” cu cateva cuvinte de “bun venit” , “ce faci” , “cum te simti in Dubai” , si multe altele care te fac sa te simti ….binevenit !....Multi vor spune ca zambetele sunt false, cuvintele spuse doar de forma ….. dar …oare conteaza ?....daca te simti bine de ce sa-ti pui problema asta ?....si nu poti sa nu te simti bine !!!....
Dupa cateva ore de cutreierat prin toate magazinele ( le-am luat la rand pe toate) am hotarat sa nu mai intram in cele care afisaza reduceri mai mici de 50%.....da!, intram numai in cele in care reducerile erau de 50, 60, 70, 80 % ( plateai doar 50, 40 ,30, 20 % din valoarea produsului) si prima oara in viata mea de cumparator in care am vazut magazine in care erau reduceri de 90% din valoare –deci plateai 10 % din valoarea produsului !!!!!!.....si produse de firma!.... Acum sigur veti spune ca preturile erau atat de mari incat 10 % inseamna tot mult dar vreau sa subliniez ca in toate magazinele de firma preturile de raft sunt in mare parte identice in toata lumea ( mai putin in Romania !) – este politica marilor case de moda!- dar nicaieri in lume nu exista asa mari reduceri; si toate produsele sunt garantat originale , nu ca in Asia unde iti pune pe loc orice eticheta vrei!...
Deci , in asemenea conditii, zambete calde , vorbe dulci, atmosfera placuta, preturi mici, credeti ca este cineva capabil sa reziste si sa nu schimbe banii din portofel sau de pe card cu sacosele de cumparaturi ????.....noi nu !!!....
Ora 19 . nu am mancat si baut nimic de la micul dejun ….. de cateva minute s-a dat liber la “haleala” si am hotarat sa verificam mancarea arabeasca de la subsolul mall-ului unde un intreg palier este destinat produselor culinare. Sa fac o paranteza si sa reamintesc pentru cei care nu stiu ca Ramadamul ( luna in care suntem acum) este considerata cea mai sfanta perioada in religia islamica , fiind o luna in care trebuie sa te abti de la mancare si bautura de la rasaritul soarelui pana la apus; deasemenea este perioada in care trebuie sa te abtii de la orice dorinta trupeasca, orice ganduri sau idei mai mult sau mai putin “pacatoase”. Chiar daca nu sunt musulman si nu fac parte din credinciosii islamici , totusi respect intru-totul aceasta religie si deoarece ne aflam pe taram arab am incercat si noi sa ne conformam obiceiurilor si regulilor din aceasta luna ; nu am reusit pe deplin dar este frumos ca am incercat si nu am facut nimic care sa sfideze bunul simt ( daca ne era sete mergeam intr-un colt si pe furis dadeam pe gat o gura fara sa ne vada cineva …)
Deci am colectat toate plasele cu cumparaturi de la buticurile unde le lasasem si incarcati ca Mos Craciun ,plini de cadouri ,dar pentru noi ,am inceput sa cercetam si sa gasim cel mai bun restaurant unde sa ne putem domoli foamea si mai mult sa ne odihnim si picioarele dupa cateva ore de maraton prin labirintul de magazine si magazinase din acest mega mall. Nu o sa va povestesc ce am mancat ( nu ceva senzational, era o mancare comuna europeana) ci o sa va spun ce am facut dupa ce puteam sa ne gandim si la altceva decat la “haleala”.
Cu burtile pline , stand pe scaunele comode ale unui restaurant nu cu foarte mari pretentii de lux, fiind inconjurati de plase mici si mari pe care le priveam din cand in cand cu nerabdarea de a ajunge odata la hotel si sa luam la rand tot ce am cumparat si sa ne bucuram inca odata de fiecare lucrusor nou intrat in garderoba proprie, ne-am hotarat sa mai ramanem ceva timp si sa privim un pic spectacolul “strazii” . Nu puteti veni in Dubai si sa nu savurati acest spectacol unic oferit de localnici, expatriatii care lucreaza aici, si nu in ultimul rand turistii ca noi pe care ii vezi de la o posta avand mainile ocupate cu ….bingo !....plase de cumparaturi….
Nu cred ca exista rasa sau natie care sa nu-si aiba reprezentanti in acest spectacol al “strazii” si am descoperit se pare locul cel mai perfect pentru a ne bucura si a ne clati ochii cu acest “pot-pourri” care se schimba rapid si regulat dar frumusetea lui este constanta ; zona restaurantelor din marile mall-uri !!!.....daca veniti in Dubai ,rezervati-va cateva ore ( dar numai dupa ce ati mancat !) si priviti , admirati . bucurati-va, si de ce nu sa comentati ( sau mai romaneste , barfiti !) acest flux de oameni care defileaza prin fata voastra ….aici veti vedea esenta Dubaiului !, veti vedea cel mai bine combinatia culturala intre Orientul Mijlociu, Occident si nu in ultimul rand Asia pe care am inceput s-o iubesc si de care nu cred ca ma voi plictisi vreodata. Nu voi vorbi decat despre localnici si voi incerca sa va descriu doar o particica mica din imaginea oferita de reprezentantii celor 7%....
Da !, am gasit locul unde vin dubaiezii !!!!.....barbatii se aseaza la terasa unei cafenele si cu narghileaua in fata ( un fel de pipa dar unde fumul este filtrat prin apa) si cu ceasca de cafea pe masa stau ore in sir si admira frumusetea sexului opus de care cam duc lipsa in aceasta tara. Sunt distinsi, cu o tinuta impecabila , imbracati in hainele lor traditionale de un alb imaculat si se vede de la distanta ca nu duc lipsa de bani….sunt prea linistiti si parca respira luxul ca o conditie naturala…in schimb se vede ca ar manca pe paine orice femeie pe care o scaneaza de jos pana sus iar ochii lor negrii si patrunzatori o urmaresc pana iese din raza lor vizuala ( si intra in raza altora…) . V-am spus , este un spectacol unic iar daca ai bani si nu ai o ocupatie care sa-ti manance timpul ,merita sa te bucuri cateva ore pe zi de acesta ; iar barbatii dubaiezi nu rateaza nici o zi din acest spectacol, probabil doar schimba locatia zilnic si cum e plin de mall-uri in Dubai nu cred ca se plictisesc prea des de décor.
Mult mai mult decat barbatii pe mine m-au impresionat femeile dubaieze ( da !, sunt normal nu-I asa ?) si probabil ca printre motive ar fi si mobilitatea acestora care se plimba prin tot mall-ul si nu le-am vazut decat rar stand jos la aceiasi masa cu barbatii. Femeile araboaice au un farmec aparte , probabil fiind acoperite in proportie de 95% , lasa liber imaginatiei tale sa lucreze dupa bunul ei plac ….dar femeile dubaieze se remarca prin eleganta lor generala : si ma refer la eleganta in miscari, gesturi si bineinteles la eleganta vestimentatiei ( suntem doar in orasul shoppingului !) .”Pelerina” cu care sunt imbracate araboaicele se numeste “abaya” si cred ca nu exista decat de culoare neagra si niciodata nu am vazut vreuna mai scurta de glezne. La prima vedere par toate la fel( abayele ) dar daca stai un pic si studiezi in aprofunzime iti vei da seama ca fiecare are model diferit si cu siguranta cei care sunt obisnuiti cu ele cotidian isi dau seama de diferenta dintre ele mult mai repede decat un neavenit ca mine. Se pare ca de la un nivel in sus ( si femeile dubaieze sunt la cel mai inalt nivel) nu o sa gasesti modele asemanatoare ; fiecare isi personalizeaza abaya in asa fel incat sa nu existe una la fel si le asorteaza cu broderii si cristale unice ( Swarovski este un nume care nu lipseste din lumea cristalelor de lux). Desi nu am nici cea mai mica cultura si nu sunt la curent cu tendintele modei actuale a gentilor (mai ales la femei), nu pot sa nu remarc eleganta si finetea gentilor purtate cu atata naturalete de aceste femei cochete ; sunt cu siguranta genti din cele mai exclusiviste colectii, ai celor mai faimosi designeri si sunt convins ca preturile sunt pe masura ( dar cred ca nici nu intreaba pretul cand cumpara…) O sa cobor cu studiul mai jos si nu poti sa nu observi pantofii sau sandalele pe care le poarta deoarece stralucesc de diamantele si pietrele pretioase cu care sunt ornate….si deasemenea sunt convins ca sunt editii limitate….Multe dintre ele poarta baticul specific arabesc care se numeste “hejab” si am vazut cateva care au acoperita toata fata lasand sa se vada doar ochii ( probabil cele superconservatoare) .Au un farmec misterios aparte si te fascineaza probabil si datorita faptului ca nu esti obisnuit sa vezi asa ceva prea des in viata de european ; iar cand te privesc cu ochii lor mari si negri, te fastacesti tot si oricat de zmeu ai fi lasi privirea in jos evitand astfel o comunicare virtuala cu cineva din alta lume ….dar asta se intampla foarte rar deoarece cultura lor nu le permite sa flirteze cu strainii, iar daca mai sunt si maritate sansa scade aproape de zero…
M-am oprit doar la descrierea localnicilor desi poate ca sa aveti o imagine completa a diversitatii de oameni din Dubai ar fi trebuit sa iau fiecare rasa la analizat….dar ce o sa va mai scriu despre alte popoare cand voi fi oaspete in tara lor daca acum va povestesc totul despre ei ?....
Seara , tarziu in noapte, am luat un taxi ( caruia i-am umplut portbagajul cu plase) si dupa cateva minute ( v-am spus , mall-ul era aproape de hotelul nostru) eram in camera noastra imensa de hotel si contrar obiceiului de a studia si admira pe noi lucrurile cumparate , am lasat plasele pline in mijlocul camerei si in cateva minute eram in lumea lui Mos Ene( care aici era imbracat in haine arabesti , fumand narghilea) visand la urmatoarea zi plina pe acest taram binecuvantat de atata petrol….
Dupa un mic dejun modest am plecat la prima ora dimineata in prima excursie luata prin agentia in mainile careia ne-am lasat si am rezervat toate excursiile.
Turul orasului cu un miniautocar ( 18 locuri) a inceput printr-o vizita la un asa zis muzeul de arta din Dubai. Initial am fost rezervat fata de aceasta vizita ( nu am eu o cultura foarte larga a artei in general ) dar din prima clipa in care am pasit in interior am simtit cum ma farmeca obiectele de arta expuse in acest muzeu modern care ulterior am aflat ca este si cu vanzare. Majoritatea produselor sunt pentru casa ( decoratiuni, mobilier, covoare, etc) si ce este interesant este ca nu am vazut nici macar un singur produs care sa nu-mi placa ( incredibil , dar adevarat !) ; am inteles ca toate sunt create de artisti internationali renumiti si recunoscuti pe plan mondial si probabil de aceea au atat de mult bun gust si sunt atat de atragatoare. Pe fiecare era afisat pretul si nu vreau sa va spun ca ma uitam atent si numaram zerourile foarte concentrat ( cand sunt multe trebuie sa te apropi mult de eticheta )ca sa pot sa-mi dau seama de pret si la fiecare exclamam: “UAU!” …. Da , erau niste preturi intradevar exorbitante dar daca o sa ajung miliardar in euro ( chiar si in dolari cred….) cu siguranta ca o sa-mi decorez casa cu multe din produsele unice din acest intins muzeu care are doua nivele si din care cu greu a reusit ghida sa ne scoata ( toti erau innebuniti sa admire cat mai mult fiecare produs si cu greu am reusit sa respectam regula de a nu fotografia exponatele)….intr-un sfarsit am inteles ca acesta era un magazin pentru miliardarii lumii ( dar mai ales arabi, deoarece multe decoratiuni aveau multa influenta orientala ) care vin aici sa-si mai decoreze vreo casa sau palat nou cumparat si pe de alta parte un muzeu pentru ceilalti “muritori” ca noi care citeam cu greu “zerourile”….A fost o incantare pentru toti sa ne clatim ochii cu asemenea minunatii unice si inca odata viata mi-a dat o lectie ca aparentele inseala si niciodata sa nu ai prejudecati fata de un lucru care de aceasta data era un muzeu de arta in care am intrat fara prea mari sperante….Nu ratati vizitarea lui !....puteti sa va faceti o idee cam ce au in case miliardarii planetei !....macar la muzeu sa vedem caci slabe sanse sa ne invite vreun miliardar sa-I vizitam casa….dar viata este plina de surprize si nu se stie niciodata….n-ati uitat nu ?, … nu va opriti niciodata din visat!....
Am continuat turul de-a lungul unei strazi in care luxul se intrece pe el insusi si nu stii care casa este mai deosebita deoarece toate emana parfum de bogatie incepand de la masinile parcate in curtile interioare ( majoritate masinilor de lux din Dubai sunt masini exclusiviste-sunt create special de designeri - , si nu sunt sanse sa vezi in Europa sau America aceleasi modele ca in Dubai), pana la decoratiunile din gradinile exterioare care te incanta prin rafinament ,bun gust si materiale scumpe folosite ( marmura, granit de cea mai buna calitate). Aceasta strada se afla pe malul marii ( stiu miliardarii unde sa construiasca case ! … ) si se spune ca multi din locatarii caselor ( cam putin spus case ,desi nici vile nu le pot numi pentru ca majoritatea nu au decat un singur nivel) nu sunt miliardari localnici ci straini ( bineanteles tot miliardari) care le-au inchiriat pentru sume exorbitante de la localnicii dubaiezi si vin aici din cand in cand la cumparaturi , pentru a se relaxa si a se bucura de plaja fina, apa limpede si clara si nu in ultimul rand pentru a beneficia de razele soarelui , care in aceasta parte a globului este foarte darnic; in Dubai ploua doar de cateva ori pe an ( iar atunci ploaia tine cateva minute) iar in majoritatea timpului este soare. Aceasta strada se numeste “Jumeirah beach” si daca nu ar fi fost atat de cald afara ar fi fost o placere sa o bat cu pasul. La capatul ei se afla plaja publica(deschisa tuturor) a orasului unde ne-am oprit pentru cateva minute pentru a face poze si a atinge si noi nisipul ultrafin si supercurat al acestei plaji ; cand am iesit din autocar am inteles de ce nu era nimeni pe plaja si in apa: in cateva clipe era sa lesinam datorita zapuselii si pentru a ajunge la tarmul marii a trebuit sa fugim pe nisipul infierbantat pentru a nu ne arde la talpi….am crezut ca marea ne va racori dar …soc!...apa era mai calda ca temperatura corpului nostru si toata speranta noastra de a face baie sau a sta la plaja in Dubai s-a risipit intr-o secunda. In lunile de vara nu este de venit in Dubai !...
La cateva sute de metri de locul unde se termina plaja , o constructie unica se impunea ca un monument si oricine o asociaza cu Dubaiul : este simbolul Dubaiului, renumitul hotel Burj Al Arab !....toti turistii ( erau mai multe autocare cu turisti care s-au oprit in acel loc) se fotografiau cu hotelul in decor ….nu am ratat nici noi o poza cu hotelul pe post de fundal dar nu m-am multumit doar cu atat ci am hotarat ca trebuie sa-l vizitam !...Am intrebat-o pe ghida cat costa intrarea in hotel si raspunsul a venit ca un dus rece ( la propriu am fi vrut noi unul pe caldura asta ) : nu se mai viziteaza de ceva timp datorita afluxului de turisti dornici sa-l viziteze si care ii deranjau pe locatarii care plateau sume fabuloase pentru a locui in acest unic hotel de 7 stele din lume….nu ne-a venit sa credem ca vom pleca din Dubai fara sa vizitam emblema lui si un simbol al luxului mondial !!....
Este una din cele mai inalte cladiri din lume ( 321 metri –mai inalt decat Turnul Eiffel ) si cea mai inalta avand destinatia de hotel. Hotelul este construit pe o insula artificiala care se leaga de plaja Jumeirah printr-un pod , acesta fiind singurul acces in hotel.Are 28 de etaje si este in forma de ambarcatiune cu un design foarte modern si impunator. Se spune ca , camerele sunt dotate cu cele mai noi tehnologii inventate de om (paturi rotative, bai super-accesorizate,oglinzi peste tot,etc ) , aur din abundenta , si alte materiale la care pretul nu a contat …..toate acestea m-au intaratat si m-am decis sa gasesc o cale de a-l vizita !...fara sa-mi treaca prin gand sa-mi iau o camera aici pe care cu siguranta nu as fi dat ,pe noapte,de la 2000 de dolari in sus….iar cand iti doresti ceva cu adevarat, stiti voi , toate fortele Universului comploteaza pentru a te ajuta sa-ti indeplinesti dorinta ( experienta-mi spune ca daca asta este spre binele tau , dorinta se indeplineste , daca nu ti se indeplineste , nu este spre binele tau !) Am intrebat-o pe ghida in particular cam cum as putea sa vizitez hotelul si mi-a raspuns razand: ia o camera o noapte !....i-am spus ca sunt miliardar doar in lei romanesti si caut alta varianta; mi-a spus ca alta varianta ar fi sa rezerv o masa la restaurantul hotelului care ar costa cam 200 de euro de persoana….am strambat din nas si i-am zambit parca stiind ca-mi va spune alta varianta….mai ieftina….si...nu a ramas datoare zambetului meu raspunzandu-mi ca ma va invata cum sa intru dar sa nu mai spun la nimeni…nu a nimerit-o cu mine pentru ca asta nu se va intampla!......nu pot sa nu va vand si voua pontul !!...dar va trebui sa mai cititi putin si sa ma mai suportati daca n-ati adormit pana acum….
Am plecat de pe plaja cu convingerea ca vom reveni noaptea cand ghida ne-a spus ca vin toti turistii pentru ….nu a se bronza ….ci a face baie , noaptea este plaja plina de localnici si mai ales de turisti , multi din ei ramanand pana dimineata sa vada rasaritul; apa este tot la fel de calda ….dar ….va povestesc mai incolo noaptea petrecuta de noi pe plaja….
Am trecut pe langa Burj Al Arab iar apoi langa acesta ne-a impresionat alt hotel renumit si foarte luxos ,care se impune si el prin design-ul modernist, Jumeirah Beach Hotel , cele doua hoteluri fiind cele mai scumpe locatii din Dubai. In Dubai sunt peste 250 de hoteluri majoritatea de 4 si 5 stele iar standardul lor este cel mai ridicat din lume.
Am vazut din departare locul cel mai vizibil si spectaculos care se vede din avion, giganta insula artificiala in forma de palmier care se numeste “Palm Jumeirah” a carei “frunze de palmier” ofera terenuri langa plaja unde sunt construite peste 4000 de vile de lux ; constructia mamut a dublat linia tarmului de 70 de kilometri a Dubaiului… Aceasta constructie a intrat in competitia pentru “minunile lumii contemporane”….
Nu am vazut-o de foarte aproape ( nu ai acces la ea ca turist) si a trebuit sa-mi cumpar dvd-ul cu ea pentru a o vedea mai in profunzime. Este deasemenea o oaza a luxului si multi bogatasi si-au cumparat vile pe aceasta insula (ar fi si cativa romani care au cumparat aici, am auzit de fotbalistul Mutu , dar nu este informatie confirmata…nu l-am intrebat….)
Am trecut pe langa cel mai mare mall al Dubaiului , Emirates Mall unde se afla faimoasa partie de schi despre care va scriu mai incolo, si apoi am luat-o de-a lungul celei mai impunatoare artera ( sau mai bine zis autostrada ) a Dubaiului,care traverseaza orasul si pe care se afla cele mai grandioase cladiri :Sheikh Zayed Road . De-a lungul a cativa kilometri te simti ca o furnica intr-o lume a elefantilor….de o parte si alta a drumului se afla cladiri spectaculoase care mai de care mai inalte, intr-o tara in care cuvantul “zgarie-nori” nu-si are sensul deoarece nu exista nori pe cer …Soarele este stapanul suprem al zilei nefiind deranjat de prezenta nici unui nor…Sunt cladiri de birouri, hoteluri , centre comerciale , locuinte si fiecare se intrece in design mai modern si futurist, cu pereti cortina care reflecata soarele in asa fel incat nu poti sa vezi nimic din ce se intampla in interiorul lor. Nu va tin mult cu descrierea acestei autostrazi a viitorului ci va mai spun doar ca macaralele sunt omniprezente de-a lungul ei ( si de fapt in intreg Dubaiul cred ca sunt mii ! ) si primul gand cand le-am vazut a fost sa cant in minte melodia lui Dan Spataru : “macarale, macarale….rad in soare”- se potriveste de minune decorului !....
Aproape de aceasta artera se construieste cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai , care a depasit deja Sears Tower si Petronas Twin Towers –cele mai inalte cladiri din lume urmand ca in 2009 , cand se va finaliza, sa fie cea mai inalta din lume ; inaltimea este secreta dar se aude ceva de 8oo de metri !!!.....impresionant !!...si infricosator sa locuiesti la ultimul nivel, nu ?.... Ce este curios este ca, chinezii au anuntat ca urmeaza sa faca o cladire mai inalta si imediat dubaiezii au reactionat secretizand inaltimea proiectata si se spune ca au reproiecta-o pentru a fi mai inalta si a nu fi ajunsa si depasita de chinezi; de aceea este secreta inaltimea….Primele nivele au fost deja cumparate de o firma din Germania pentru cateva miliarde de dolari , iar urmatoarele( cine stie cate nivele …) sunt in curs de negociere ( daca sunteti interesati , grabiti-va !).
Printre multele ( mai mult de 30 de cladiri peste 100 de metri) megacladiri ( oare cand s-o construi si in Romania prima ?) iese in evidenta Emirates Towers, un complex format din doua cladiri , dintre care una de 355 de metri , Emirates Office Tower , legatura dintre cele doua facandu-se printr-un tunel format din doua etaje numit The Boulevard in care se afla un mall suspendat pe o suprafata de 9000 de metri patrati. Emirates Towers are un teren de 570.000 metri patrati in care se afla lacuri, gradini, cascade si o mega-parcare de mii de locuri.
Este in lucru si un asa zis metrou al orasului dar care iese si in afara pe niste piloni uriasi si in urmatorii 2 ani va fi finalizat urmand sa fluidizeze traficul prin acesta deja supraaglomerata metropola ( va lega centrul orasului de aeroport si de unele cartiere rezidentiale importante) .
Dubaiul nu seamana cu nici un un loc de pe glob, si ce vezi aici depaseste orice vis maret pe care il poti avea despre dezvoltarea unui oras; ....de la un sat de pescari , s-a ajuns la ceva la care nici nu poti visa !!!!.... si asta in numai cativa zeci de ani !!....si eu nu cred ca numai datorita petrolului gasit si a bogatiei !!!!....mai sunt state bogate dar fara sa iasa in evidenta asa de mult ca si Dubaiul !...este altceva la mijloc !....studiile au aratat ca pana in anul 2015 petrolul se va epuiza si se pare ca seicul Dubaiului a hotarat ca pana atunci sa gaseasca o alta varianta de imbogatire si a hotarat sa atraga cele mai mari investitii de pe glob, transformand acest loc in “capitala mondiala a luxului”….si a reusit !!....
Dubaiul se mai numeste “Ibiza celor bogati “…..
Am citit, (si am vazut intr-un mall ca se promoveaza deja ) ca in acest an a inceput constructia unui cartier al viitorului, dotat cu cele mai noi si avansate tehnologii din lume ( se numeste Omniyat Property, daca aveti de gand sa locuiti aici…) ; incaperile vor fi controlate vocal, in fiecare proprietate vor exista roboti care se vor ocupa de treburile cotidiene ale unei locuinte cum ar fi spalatul pe jos, aspiratul, aerisitul, si chiar vor spala si calca rufele…..Cainii si pisicile vor avea antene si daca esti alergic la animale, roboti speciali vor inlocui animalele de companie….! Birourile vor vorbi cu angajatii si le vor citi mail-urile, raspunzand si la telefon ….un adevarat Star-Trek !....nu se spune nimic despre pret( ceva cu multe zerouri cu siguranta ) , dar fac pariu ca vor fi vandute inainte de a fi terminate !!!....
Am uitat sa va spun ca Dubaiul este impartit in doua de catre un canal sau golf ( dubai creak)
Dupa atata “materialism” hai sa trecem un pic la partea spirituala si sa revin si sa va spun ceva despre islamism si Ramadam- stiti voi , v-am scris si din India,este o “legatura” intre partea spirituala si cea materiala : cu cat una creste in intesitate , cu atat cealalta scade ……si nu ma poate contrazice nimeni !!....
Islamismul este religia oficiala in Emirate si este foarte raspandita si practicata in toate colturile tarii ; o sa ma repet pentru cei care nu au citit jurnalul din India si voi sintetiza cate putin despre aceasta religie mondiala care are peste un miliard de credinciosi…. Islamismul este bazat pe 5 principii: credinta, rugaciune, caritate,post, si pelerinaj iar musulmanii ( adeptii islamului) sunt obligati sa se roage de 5 ori pe zi in functie de pozitia soarelui . Islamul este mai mult decat o religie , este un mod de viata pe care localnicii si expatriatii musulmani stabiliti o aplica cu strictete in aceasta tara. Dubaiul este un oras in care vei intalni o multime de moschei ( una din cele mai frumoase si faimoase este Jumeirah Mosque pe care am vizitat-o dar din pacate doar prin exterior desi este printre putinele moschei din Emirate in care accesul non-musulmanilor este permis in anumite zile ,dar noi nu am ajuns in aceste zile-duminica si joia la ora 10 fix).Desi rugaciunile arabilor se fac in general la moscheie , poti vedea in Dubai credinciosi pe strada care-si intind covorasul , se pun in genuchi cu fata spre Mecca si-si fac rugaciunea fara sa le pese de trecatori. Este total nepoliticos sa te opresti si sa-l privesti cand se roaga si nu am vazut nici un turist care s-o faca ; rugaciunea este un lucru frumos si daca toti am face-o cu sinceritate si totala detasare,cu siguranta viata ar fi mai frumoasa -in primul rand pentru cei care cred in rugaciune….
Vineri este ziua sfanta in religia islamica si nu este zi lucratoare ci este dedicata spiritualitatii ,iar majoritatea institutiilor, magazinelor( cu exceptia mall-urilor) sunt inchise.
Fiind in luna Ramadan-ului sa va spun cate ceva despre aceasta sarbatoare : aceasta cea mai sfanta luna a credintei islamice este caracterizata prin abstinenta de la tot ce inseamna mancare, bautura ,tigari si alte activitati sau ganduri ,sa le numesc, “necurate” , toata aceasta abstinenta trebuie sa tina de la rasaritul Soarelui pana la apus ; trebuie sa ai sufletul deschis catre Dumnezeu ( care la ei este Allah) si sa lasi la o parte latura materiala a vietii pentru a acorda spiritualitatii mai mult timp , iar aceasta luna te obliga sa o faci. Aceasta luna nu este fixa de-a lungul anilor ci se modifica de la an la an in functie de calendarul islamic ( este se pare decisa prin principii similare stabilirii Sarbatorilor Pascale la crestini ) si tine 30 de zile. In timpul Ramadanului , persoanele care nu impartasesc principiile islamului si nu postesc, sunt obligate sa se abtina de la consumul de bauturi, mancare si de la tigari in locurile publice in timpul orelor de post.
Multe magazine, restaurante se deschid dupa apusul Soarelui si se inchid tarziu in noapte , iar partea de divertisment , aici intrand muzica “live” , concertele,dansurile si multe lucruri care tin de distractie sunt limitate ( cinema, parcuri de distractie, etc ). Sfarsitul celor 30 de zile se celebreaza printr-o petrecere care tine 3 zile ( Eid Al Fitr-Petrecerea spargerii postului) si are aceiasi conotatie ca si sarbatoarea Diwali pentru hindusi( am prins-o in direct in India anul trecut ,va amintiti ?) sau Craciunul pentru crestini.
Cine a citit cu atentie relatarile mele anterioare , a putut observa ca am vorbit des despre credinta mea baha’I , si chiar am amintit la un moment dat ca si noi avem un post similar postului musulman ( este de doar 19 zile, unii ar spune din fericire dar daca ii intelegi rostul , nu te chinui si deci nu mai conteaza numarul de zile) si am explicat detailat ce inseamna a posti . Voi reveni un pic doar sa va spun cateva lucruri importante pentru a intelege importanta unui post in orice religie ( fiecare religie are diferite posturi dar semnificatia este aceiasi- ca si Dumnezeu dealtfel). Postul este un simbol, iar a posti inseamna a te abtine de la orice pofta.Postul material este simbolul acestei abstinente si este pentru a ne aminti ca ,asa cum un om se abtine de la pofte fizice , tot asa trebuie sa se abtina de la celelalte pofte personale si dorinte egoiste . Abtinerea doar de la hrana , nu are nici un efect asupra spiritului !!!!... Este numai un simbol , un chip de a ne aminti !....
Circula o vorba pe la noi in timpul postului de Craciun : “postesti sau ti dieta ? “….
Sper ca n-ati cascat ….dar mi-as dori ca toata lumea sa inteleaga ca echilibrul unui om se realizeaza numai in clipa in care latura spirituala este comparativ egala cu latura materiala !!!....
Ne intoarcem mult in spate si revenim la turul orasului care a continuat cu vizita la “Muzeul Dubai” , unde timp de o ora am trait prin imagini si scrieri istoria Dubaiului din cele mai vechi timpuri pana astazi . Foarte interesant acest tur unde vezi cum arata Dubaiul acum sute de ani , un desert strabatut de caravane de camile, apoi cum incepea sa se dezvolte orasul in jurul golfului de apa si apoi acum zeci de ani dupa descoperirea petrolului cum s-a construit o metropola pe nisip, care azi este o oaza de zgarie-nori si de limuzine de lux. Figurinele reprezentand oameni, animale, locuri ,decorurile construite cu multa imaginatie, impreuna cu explicatiile de rigoare te transpun in epoca respectiva si nu poti sa iesi decat incantat din acest muzeu inedit si interesant( mie nu prea imi plac muzeele si le evit dar acesta este un altfel de muzeu care schimba ideea de muzeu- daca pot spune asa).
Mergand cu autocarul ,la un moment dat ghida ne-a spus ca in urmatoarele 10 minute sa nu filmam sau sa fotografiem pentru ca ne vom apropia de palatul seicului care se afla in centrul Dubaiului , si vom trece chiar prin fata portii de intrare in curtea palatului si este total interzis filmatul sau fotografiatul. Sunt amplasate multe camere de luat vederi si daca cineva filmeaza sau fotografiaza busul este oprit si turistul si agentia ar avea probleme; ne-am conformat desi tare mi-as fi dorit sa filmez luxul din jurul portii de intrare si ce se vedea in interiorul curtii, si mai ales zecile de pasari colorate( in special paunii) care se asortau de minune cu vegetatia luxurianta si plantele frumos colorate si perfect intretinute care numai imaginea de desert nu reprezentau ( si cand te gandesti ca totul se afla in mijlocul unuia din cele mai mari deserte din Orient. Palatul seicului nu se afla trecut pe nici o harta turistica( si este intins pe cateva hectare)si este ciudat sa-l vezi “live” si apoi cand te uiti pe harta sa dispara ( probabil din motive de securitate ) si numai autocarele turistice au acces pana aproape de poarta de intrare in curtea palatul.
Ultimul obiectiv vizitat in acest tur a fost faimoasa piata “Covered Gold Souk” unde se afla de vanzare din abundenta cel mai pretios metal , si unde totul este realizat din aur. Datorita acestui loc , Dubaiul este considerat una din cele mai mari piete internationale de aur iar pretul acestuia se pare ca aici este de neegalat….de mic !!....piata din Istanbul care m-a incantat cu ceva ani in urma a ramas mult in urma stralucirii sutelor de magazine si magazinase care vand cam orice din aur….si cu siguranta ca totul este veritabil !.....de ce ?, o sa ma intrebati …aceiasi intrebare am pus-o si eu ghidei care m-a lamurit rapid : Orice reclamatie pe care o face un turist nemultumit de vreun serviciu sau de vreun produs cumparat de la vreo firma care se afla pe teritoriul Dubaiului , este luata in foarte serios. Chiar daca nu poti sa dovedesti ca te-a inselat simpla nemultumire a ta ca turist este deajuns pentru a-I inchide firma de a caror servicii sau produse ai fost nemultumit ; autoritatile pun mare pret pe calitatea serviciilor si a modului de satisfacere a turistilor deoarece isi dau seama ca peste cativa ani cand petrolul se va epuiza probabil Dubaiul va supravietui din turism .Deci nimeni nu risca sa-si piarda afacerea ( si sa ai o afacere in Dubaiul plin de turisti este o mina de aur ! ) inseland pe vreun turist….clar si logic , nu ?....
Multi turisti din autocarul nostru au ramas in piata si s-au intors singuri la hotelurile lor preferand sa piarda mai mult de o ora( timpul alocat de ghid) prin aceasta piata plina de magazine de aur ( probabil aveau de gand sa cumpere si atunci incepi o lupta lunga si dificila de negociere cu vanzatorul).
Dar noi aveam de aflat modalitatea ieftina de a vizita Burj Al Arab-ul si trebuia sa ne dam bine pe langa ghida …..si deci ne-am intors cu ea , cu autocarul .
Am uitat sa va spun ca Dubaiul este impartit in doua mari parti: Deira si New Dubai separate prin golful de apa ; noi locuiam in New Dubai iar piata de aur se afla in Deira iar legatura dintre cele doua parti se face doar prin doua poduri imense si printr-un tunel , dar acestea toate fiind foarte aglomerate iti ia mult timp sa traversezi dintr-o parte in alta .
Si acum va voi spune un secret valoros (economisesti cateva sute de euro) pe care l-am aflat de la ghida si pe care l-am testat si a functionat !!.
V-am scris ca nu mai poti vizita faimosul hotel decat daca iti faci o rezervare la restaurant dar care te costa minim cateva sute de euro ….dar alta varianta este sa-ti faci o rezervare la barul de la ultimul nivel unde trebuie sa consumi de minim 50 de euro ….dar !!!...nu este adevarat !!....la bar platesti cat consumi !!!....nu te poate obliga sa platesti 50 de euro daca tu iti iei doar apa minerala ( care si ea costa enorm dar nu chiar 50 ) sau o bautura mai simpla. Deci ne-a invatat ghida sa ne facem rezervarea la bar , o sa ne spuna ca , consumatia minima este de 50 de euro de persoana , dar noi vom plati doar ce vom consuma. Am intrebat-o de ce nu este valabil si la restaurant aceasta smecherie si a raspuns ca acolo trebuie sa comanzi si cel mai ieftin meniu este de cateva sute de euro.
Bineanteles ca in clipa in care am ajuns la hotel am si sunat la faimosul hotel Burj al Arab , am cerut la departamentul de rezervari si am rugat sa ne faca o rezervare la ora 8 dimineata…..am vazut ca s-a blocat cateva clipe si m-a pus sa repet ora ….inca cateva clipe de tacere apoi politicos mi-a explicat ca barul se deschide la ora 8 seara si dimineata lumea nu vine la bar…a urmat tacerea mea….ce sa fac daca nu stiu cum este cu barurile astea , nu prea le frecventez si nu le stiu programul…de fapt eu vroiam sa intru sa vizitez hotelul nu barul si ora 8 dimineata mi s-a parut ideal, dar daca numai asa se poate ….am rezervat ora 8 seara si mi-a spus ca trebuie sa-I dau numarul cartii de credit pentru a putea sa efectueze rezervarea….in cazul in care nu ma prezint imi va lua 50 de euro de pe card( de persoana) si mi-a reamintit ca , consumatia minima este de 5o de euro ( sunt obligati sa spuna asta pentru a descuraja pe cei care vor numai sa viziteze…ca noi !...). Apoi a urmat socul !!!!....mi-a spus ca trebuie sa ma imbrac “smart casual”….habar nu aveam ce inseamna asta dar am presupus ca ceva mai elegant decat “casual” si am cerut detalii…..si raspunsul a picat ca o bomba : pantofi( nu adidasi sau sandale) , pantaloni ( nu sport, de blugi, sau scurti) , camase ( nu sport) si sacou….cravata optional …nu aveam nici unele la mine!....ci din contra, aveam cu ce nu era voie….in cateva secunde trebuia sa spun daca mai mentin rezervare sau nu pentru ca deja opera cartea mea de credit….am spus DA !...gasesc eu o varianta sa ma imbrac “smart-casual” , nu pot sa pierd vizitarea acestui simbol al Dubaiului…..
In cateva minute am primit pe faxul hotelului nostru invitatia cu rezervarea pe care trebuia sa o arat la intrarea in hotel si acolo se specifica clar conditiile hotelului( imbracamintea, ora , ce poti sa faci inauntru, etc) si ma sfatuia sa intru in atmosfera de lux a hotelului si sa vin cu limuzina Rolls-Roys alba a acestuia , pe care pot sa o comand pentru 1000 de dolari pe ora…. mie imi era gandul cum sa fac cu imbracamintea si ei imi recomandau limuzina….
Rezervarea am facut-o sambata deci aveam inca doua zile la dispozitie sa-mi cumpar haine…”smart-casual”…. Dana era fericita , avea haine elegante si dansa de bucurie ca avusese inspiratia sa-si ia in bagaj!....inca o data flerul feminin nu da gres !....oare in Turcia unde banuia ea ca o voi duce se gandea ca o duc la vreun local de 7 stele ???....
Dar pana sambata mai sunt 2 zile…..
O zi intreaga a fost dedicata desertului unde cel mai palpitant a fost cursa pe dunele de nisip cu masina de teren si unde soferul fiind expert a scos adrenalina din noi si mai mult de atat ne-a dat cu capul de plafoniera de cel putin 10 ori….sunt momente cand ai impresia ca te rastorni cu siguranta pe o parte iar apoi intr-o fractiune de secunda ai impresia ca te rastorni pe cealalta parte….iar fara frane brusce nu ar mai fi fost raliu adevarata….Dupa cursa am inteles de ce desumfla cauciucurile masinii pana la limita de pana , pentru a nu fi atat de rigida masina !.
Dupa aproximativ o ora de raliu pe nisip am ajuns intr-un camp din mijlocul desertului, o adevarata oaza de civilizatie unde ne asteptau localnicii cu mancarea pregatita de a fi pusa pe gratar si unde totul era pregatit sa te simti rege. ….intr-un colt puteai fuma narghilea , in altul 2 localnice te tatuau cu hena, in altul te imbracau in haine traditionale si faceai poze, langa camp ne asteptau 2 camile si puteai sa le calaresti cat te tinea…fundul, aveai un loc tare dragut aranjat pentru rugaciune, iar cateva magazine sau mai bine zis dughene te indemnau sa cumperi fel si fel de artizanate specifice si multe, multe prostiute pentru turisti ; bineanteles ca si noi ne-am lipit de unele prostiute pe care le cumperi nu ca ai nevoie sau ar fi utile ci pur si simplu din instinctul turistului spre cumparaturi de amintire. Puteai sa te plimbi si cu Atv-urile dar foarte putini au incercat si cu siguranta au fost dezamagiti : dupa puternicele masini de teren acestea cred ca pareau adevarate jucarii pentru copii.
Programul obisnuit in timpul unui safari cuprinde mult mai multa distractie decat am avut noi parte , dar v-am spus totul era limitat acum datorita Ramadanului ; nu dansuri specifice ( adica din buric ), nu muzica cantata de localnici, nu discoteca pentru turisti, nu jocuri, etc….totul se desfasura intr-un decor linistit si la propriu si la figurat, si se pare ca doar mancarea era la fel ( adica din abundenta, nenumarate feluri, si aranjata in asa fel ca vroiai sa gusti din fiecare)….nu dupa mult timp a trebuit sa ma auto-dojenesc pentru ca am mancat atata dar nu m-am putut abtine sa nu gust din fiecare fel…si erau destule….si apoi a venit si desertul ….specific arabesc , foarte . foarte dulce !!!...daca as locui in vreo tara araba as face cu siguranta diabet; nu m-as putea abtine chiar daca la sfarsit stii ca ti se face sila si greata si nu mai vrei nici sa vezi in fata ochilor dulce….a doua zi iti trece !.
Am stat pana tarziu in noapte si dupa ce am fumat narghilea, am imbracat haine arabesti, “ne-am dat” cu camila( care era sa ne muste), ne-am tatuat pe maine cu diferite modele de flori sau peisaje cu camile, amuzandu-ne copios ca niste copii , am plecat cu parere de rau din aceasta oaza de placere unde temperatura era mai mult decat ideala, atmosfera linistita,localnicii foarte prietenosi , si nu in ultimul rand totul era gratis….era inclus in pretul safariului…imi pare rau ca nu am incercat sa ne dam cu placa pe nisip dar se intunecase cand am vazut ca se putea ,si nu se mai vedea nimic.
Aproape ca am adormit in masina pe drumul de intoarcere ( am mers o ora pe dune de nisip si apoi alta ora pe autostrada pana in oras) dar inca simteam in noi hopurile si senzatiile de la ducere – la intoarcere era riscant sa mai faca raliu dupa o masa atat de copioasa ; probabil ca el ar fi curatat masina…..si nu vroia sa riste …
O alta zi plina am petrecut-o din nou la cumparaturi dar de data asta am mers in cel mai renumit mall al Dubaiului, Emirates Mall, renumit nu neaparat pentru cumparaturile pe care poti sa le faci in el, ci mai ales pentru partia artificiala de schi care se afla lipita de el. Este ceva unic si greu de imaginat !!, poti sa schiezi, pe zapada, intr-o tara cu temperaturi constant peste 30 de grade –noi am prins peste 40 !. Partia se afla intr-un fel de glob si se intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati inauntru globului pastrandu-se o temperatura de minus 3 grade-constant. Este nevoie de 6000 de tone de zapada pentru a acoperi cu un strat de 50 de centimetri si a se schia in conditii cat de cat similare ghetarilor de la peste 3000 de metri altitudine. Capacitatea maxima este de 1500 de schiori simultan, acestia urcand cu un telescaun mult mai modern decat multe telescaune existente pe partiile de schi din Romania. Decorul este specific statiunilor de schi din Austria cu barulete in care poti sa bei un ceai cald, vin fiert, si deasemenea se afla si o partie pentru incepatori unde poti sa iei lectii cu instructori de schi veniti din intreaga Europa. Bineinteles ca nimeni nu vine in Dubai cu schiurile proprii ( ar fi si culmea sa pleci in Dubai si sa-ti iei schiurile si ….claparii !!!....ce moaca ar face vamesii romani sa le spui ca pleci in Dubai la schi….) ci toti inchiriaza de la cateva centre de inchiriat si mai mult de atat se inchiriaza si costumele de schi,inclusiv manusi, caciuli etc.( nici cu manusi nu vii in Dubai). Nu sunt sanse sa prinzi vreme rea, ceata, vant, ger….. Am vazut si insemnele salvamontului si deasemenea si cateva snow-mobile . Sunt zile cand mai mult de 5000 de oameni intra pe partie pentru a experimenta schiul pe cea mai mare partie artificiala din lume. Este un lucru care te lasa fara cuvinte ….
Am lasat nostalgia sporturilor de iarna , sperand ca peste cateva luni ne vom bucura de ele natural, acasa, si am pornit vanatoarea de produse reduse prin sutele de magazine din mall. Nu va mai amagesc cu detalii despre timpul petrecut ci va spun doar ca am umplut cu plase portbagajul taxiului pe care l-am luat la sfarsitul zilei sa ne duca la hotel.
A treia excursie luata prin agentie a fost o plimbare cu vaporul de-a lungul golfului, seara, pe vapor servindu-ne si o cina festiva- la fel ca in desert , bufet cu de toate…si la fel ca acolo nu m-am putut abtine , si mi-a fost rau dupa cantitatea imensa de dulciuri pe care doar le-am gustat ( dar am gustat din fiecare….!!!!). Foarte placuta si relaxanta excursia, dar eu as fi scos dulciurile din meniu….pentru oameni ca mine gurmanzi care nu se pot abtine ….
Cu burtile pline am coborat de pe vapor , am luat taxiul , si am plecat in miez de noapte pe plaja publica , aproape de Burj Al Arab, pentru a inota in apele curate ale Marii si a ne bucura de nisipul fin de pe aceasta plaja luxoasa ; la ora aceea tarzie din noapte plaja era plina ( v-am spus este imposibil sa vii ziua la plaja) iar cand am intrat in apa spuneai ca esti in jacuzzi – cred ca avea peste 30 de grade – o adevarata placere sa inoti in plina noapte , intr-o apa calda , alaturi de persoana iubita….un scenariu perfect romantic …mai lipseau lumanarile plutitoare….dar erau destule stele pe cer….
Ne uitam la hotelul Burj Al Arab si stiam ca a doua zi vom fi la ultimul etaj cautand prin meniul de bauturi ….apa !!....nu !, nu din zgarcenie, dar eu nu beau alcool…si stiam ca maine vom fi acolo sus si uitandu-ne jos vom spune:” acolo am inotat noi ieri”….
Desi stiam ca erau slabe sanse sa ne fure lucrurile cat timp eram noi in apa , am stat un pic cu grija gandindu-ne la consecinte ….nu vedeam din apa lucrurile noastre deoarece plaja nu era luminata decat foarte slab; v-am spus era un cadru romantic !
Am adormit spre dimineata cu Burj Al Arab-ul in gand….nu eram inca imbracat complet “smart casual” , mai aveam de cumparat pantofi , dar mai aveam pana la ora 8…seara…noroc ca barurile se deschid seara….
Ultima zi a fost dedicata magazinelor independente din centru( ne saturasem de mall-uri cu magazine exclusiv de firma) si de prin jurul hotelului si nu pot spune ca nu m-au satisfacut acestea ….problema a fost ca am venit pe jos – era prea aproape de hotel sa luam taxiul- dar pe o caldura de 45 de grade si sa cari o punguta e greu da pai sacose intregi ?!...am intrat in hotel transpirati ca dupa sauna( de fapt afara era sauna naturala) si numai bine nu ne-a picat aerul super conditionat( adica foarte rece) din interior. Am facut un dus si am urcat pe terasa unde se afla piscina deschisa a hotelului decisi sa ne racorim in ea ; nici o sansa sa rezistam afara mai mult de cateva minute….piscina este pentru orele de noapte …..ziua nu iese nimeni , pericol de topire !!...
Ora 17 : am inceput pregatirile “smart casual” pentru Burj Al Arab…aveam chiar mai multe camasi si cateva perechi de pantaloni…si ma gandeam ca in urma cu 2 zile nu aveam cu ce sa ma imbrac iar acum sunt in situatia sa aleg… asa este in viata , se poate schimba rapid pozitia… din toate punctele de vedere…
Ora 18 : eram frumosi amandoi !....si “smart casual”….indeplineam conditiile de intrare ..
Ora 19: nu !, nu am luat Rolls Royce-ul , ci un simplu taxi , de 100 de ori mai ieftin….
Ora 20 (fara ceva..), la bariera de intrare spre hotel ;v-am spus insula pe care se afla hotelul este legata de tarm printr-o limba de pamant lunga de vreo 50-100 de metri. A iesit portarul din ghereta rezervata lui si ne-a cerut rezervarea ….a intrat inauntru si pentru prima oara in viata mea am vazut un portar care opereaza pe calculator….probabil a introdus numarul rezervarii, sau numele nostru in calculator ( oricine putea sa falsifice o hartie trimisa pe fax) si apoi cu zambetul pe buze ne-a urat “bun venit si distractie placuta” la Burj Al Arab. Ma gandeam ca poate curand o sa citesc si in Romania vreun anunt la locuri de munca : “angajez portar, cerinte: limbi straine , cunostinte operare calculator”……
Taxiul ne-a lasat chiar in fata hotelului si un majordom s-a si repezit sa ne deschida portiera masinii si cu un zambet cald ne-a urat “welcome”….ce bine te simti cand esti respectat !....Spre norocul nostru am nimerit in timp ce fantana arteziana din fata hotelului era in plin “dans” – la fiecare ora , apa incepe sa tasneasca iar sute de luminite o acompaniaza timp de cateva minute intr-un spectacol unic….a fost ca un “bun venit” oferit de hotel….
Nu am intrat in hotel pana nu ne-am fotografiat cu acel faimos Rolls-Royce-ul alb si apoi cu cateva Ferrari-uri , Lamborghini-uri si alte masini exclusiviste…dar sa stiti ca nu eram singurii care se fotografiau cu ele !....
Intrand in hotel ai un soc pe loc !....este un gol imens in interior !....imaginati-va un ou in care intri si inauntru este …nimic….aceiasi senzatie o ai cand te uiti in sus si vezi pana aproape de ultimul etaj printr-un hol imens de interior….este ceva nemaipomenit si de afara nu poti sa-ti imaginezi ca , etajele sunt ca niste cercuri puse unul peste celalalt iar camerele sunt dispuse pe acele cercuri, inconjurand acel gol….un arhitect care a meritat toti banii…oare unde il gasesc sa-mi proiecteze si mie casa?...
Sa va spun de calitatea materialelor folosite ?....va dati seama ca totul este la cele mai inalte cerinte !...nu voi insista asupra acestora ,dar voi sublinia cea ce pe mine m-a impresionat in mod deosebit fata de alte hoteluri de lux; in primul rand multitudinea de flori de toate culorile aranjate in niste buchete de-ti luam ochii ;iar parfumul lor il simteai in aerul pe care il inspirai ; cred ca orice femeie de pe pamantul asta ar fi sensibilizata daca ar primi in dar asa un buchet ….apoi lumina din abundenta cu care era luminat holul, lumina care avea un alb pur si o concentratie de luxi pe centimetru patrat pe care nu am mai vazut-o in alta parte….probabil ca aceasta senzatie era data si de reflectia luminii in pietrele pretioase , in oglinzile de cristal, in marmura sau granitul de pe jos si in alte obiecte care straluceau. De fapt aveai impresia ca totul straluceste in interior! ….iar acvariul imens cu pesti si decoruri multicolore te face sa-ti doresti sa te bagi in el si sa inoti alaturi de aceste creaturi atat de linistite si gratioase ….dar deocamdata puteam numai poze sa facem cu el !..se spune ca acest acvariu are legatura directa cu marea!...
Am urcat la primul nivel unde se afla sectorul comercial: magazine sau mai bine zis reprezentante ale diferitelor firme exclusiviste din intreaga lume. Eu sunt un om umblat prin lume dar acum mi-am dat seama ca adevaratele firme de lux nu sunt cele pe care le stiam, sau mai bine zis sunt si ele , dar sunt mult mai multe altele de care nu am auzit in viata mea si care sunt cu adevarat exclusiviste. Nu mi-am incarcat memoria cu numele acestora dar pot sa va spun cateva preturi din aceste reprezentante: camase de barbati 2000 de euro, costum 10000 de euro, telefoane incrustate cu diamante ( noroc cu Mutu care si-a luat si am mai auzit de firma “Vertu”) la care probabil se incheie afaceri proportionale cu pretul lor, si mai pot continua dar nu cred ca asta va intereseaza….retineti doar ca sunt preturi prohibite pentru majoritatea dintre noi . A !...si nu am vazut pe nimeni sa cumpere ceva… poate asteapta si bogatanii reducerile !....
Era deja trecut de 8 si noi trebuia sa fim la barul de la ultimul etaj pentru a onora rezervarea si a intalni lumea buna ( sa vedem ce au ei in plus fata de noi…afara de bani mai multi !)
Am luat unul din cele doua lifturi care merg pe exteriorul cladirii asa incat poti sa vezi tot orasul in timp ce urci dar nu mi-am imaginat ca urca asa de repede si in cateva secunde am ajuns la ultimul nivel ( este atat de silentios incat nu auzi mai nimic- mai putin “Uau-ul” nostru cum ne miram la fiecare secunda !). La coborare iti dai seama si simti cel mai bine cat de rapid merge pentru ca ti se infunda instantaneu urechile si ai senzatia de gol in stomac. Restaurantul si barul sunt propriu-zis in aceiasi incapere despartite doar de un hol mic si poti sa vezi ce mananca in farfurie cei de langa hol si deasemenea poti sa intri in restaurant si sa te plimbi printre ei…Exteriorul este in totalitate din sticla si ai o priveliste care-ti taie respiratia asupra orasului si a marii. Am ales sa stam la o masa la geam dar ne-am intors curand cu fata spre interior pentru ca aici erau mai multe de vazut. Se spune ca nu ai voie sa faci poze dar multi faceau si am inceput sa facem si noi; nu ai voie sa pozezi pe altcineva pentru ca ii violezi intimitatea si se pare ca asta este interzis: sa pozezi alte persoane!.
Am cerut meniul si dupa prima pagina am vrut sa plecam…. ; cocktail-uri de sute de euro care mai de care cu combinatii mai trasnite. Dar rasfoind mai departe cu mana tremuranda ne-am dat seama ca numai primele preturi erau de domeniul sutelor , urmau apoi de domeniul zecilor…iar apa pe care o cautam eu probabil ca doar la toaleta as fi gasit-o !!!....in meniu nu aparea si mi-a fost rusine sa intreb daca nu au ….probabil ca aveau dar ti-o dadeau gratis daca comandai vreo bautura. In timp ce rasfoiam meniul si ne ingrozeam ,la masa a aparut chelnerul care ne-a adus un platou cu bunatati….. probabil ca figura noastra speriata l-a facut sa repete de doua ori ca era din partea casei si nu trebuie sa platim pentru el….psihologic a fost momentul care ne-a facut sa comandam si sa nu ne para rau de cati bani vom cheltui in acest bar….frumos gest si cred ca este gandit sa te faca sa te simti bine …Am citit undeva o statistica cu cele mai cunoscute cockteiluri, “Sex on the Beach” era pe locul1,”Orgasm” era pe locul 2 si “Manhattan” era pe locul 3( probabil datorita numelor sunt renumite ca sunt convins ca majoritatea nu stiau ce contin)….toate aici erau la sfarsitul listei si printre cele mai ieftine. Dana a comandat un cocktail cu lapte de camila( si multe alte ingrediente pe care le-am uitat ) iar eu un cocktail non-alcoolic cu suc de fructe exotice.
Am sorbit din cocteilurile astea o ora ,timp in care am urmarit “spectacolul strazii” si pot sa va spun doar ca mai erau perechi ca noi mai modeste si mai neobisnuite cu “hi-life-ul” ( viata luxoasa), dar majoritatea “respirau luxul” ca ceva normal…..se vede diferenta intre cele doua categorii de oameni !....
In timpul orei de sorbit nu am ratat ocazia sa vizitez toaleta si pe langa luxul si bunul gust cu care era dotata aceasta incapere( parca totul era din aur !), un lucru m-a incantat incat am venit si a doua oara sa fac si poze….langa chiuveta era un servitor care-ti deschidea robinetul la apa sa te speli si apoi iti intindea pe un cleste ( sa nu puna el mana) un prosop de bumbac de unica folosinta sa te stergi , prosop incalzit la o temperatura placuta ….avea si o carpa langa el si stergea chiuveta de stropii de apa dupa fiecare folosinta…si zambea tot timpul !!!....sunt convins ca era plictisit de asa o munca dar nu arata nici o clipa asta….un profesionist in ce facea !...am poze cu el si nu cred ca a mai facut cineva asta, ca tare mult s-a bucurat ca m-am pus langa el si am programat aparatul sa ne faca amandurora poza ( noroc ca nu era nimeni in toaleta ca cine stie ce s-ar fi interpretat…)
Am hotarat sa plecam din bar pentru a avea timp sa mai vizitam restul hotelului si sa mai vedem si alte lucruri interesante . Noroc cu cardul ca nu vezi ( sau mai bine zis nu simti) pe loc banii pe care-i platesti….
Am mai stat si ne-am plimbat aproape 2 ore in interior si pe terase , admirand spectacolul de lux oferit de minunile acestui hotel cu adevarat de 7 stele si nu in ultimul rand spectacolul oferit de oaspetii de seama( a se citi –“bogati !”) ai acestuia ….
Da, este un spectacol al ultimelor tendinte in moda,al elegantei , al celor mai fine parfumuri,in general al bunului gust, si in cele doua ore de multe ori am intors capul dupa vreo pereche admirandu-le imbracamintea, parfumul, sobrietatea si nu in ultimul rand frumusetea ( a femeii ….multi barbati erau acompaniati de “domnisoare” mult mai tinere…)
Este o vizita care nu trebuie sa lipseasca din “agenda” niciunui turist venit in capitala mondiala a luxului ; Burj Al Arab este inima capitalei , este un Dubai la scara mai mica , si nu degeaba este un simbol al orasului.
La plecare ,cand majordomul ne-a deschis usa taxiului pentru a urca in el m-am mai intors odata si am privit hotelul, intrebandu-ma daca il voi mai revedea vreodata….cu siguranta nu voi visa la el si probabil ca deaceea sunt sanse mici sa ma mai intorc aici curand, dar am invatat in viata sa nu spui niciodata …”niciodata” !.
Sa va mai spun cateva lucruri interesante care pe mine m-au impresionat :
Necesarul de apa din Dubai este acoperit in proportie de numai 5 % de rezervele existente in pamant si deaceea restul de 95% este produs prin desalinizarea apei din mare, desalinizare care implica costuri enorme. Citisem undeva , mai demult , ca o instalatie mica, individuala , de desalinizat apa este atat de scumpa ca foarte putini oameni si-o pot permite si acum ma gandesc cat de scumpe sunt aceste mega-instalatii care trebuie sa asigure atat de multa apa intr-un oras construit in desert , pe nisip. Cred ca aici apa este mai scumpa ca petrolul…
Imaginati-va un oras cu o vegetatie luxurianta , dar udata artificial , si fiecare planta cat de mica, fiecare copac, kilometrii patrati de gazon sunt udati automatizat, existand senzori de umiditate a solului si acestia comanda apa care vine peste tot printr-un sistem de irigare care se afla ingropat ; nu vezi pe nimeni care uda si nu stii de ce toata vegetatia arata sanatos de parca ar fi la Ecuator unde ploua zilnic.
In Dubai se afla in constructie un cartier-orasel ( nu putea fi decat pe o insula artificiala construita la cativa kilometri de tarm) care are forma unei harti a Lumii si care cu siguranta peste putin timp va concura la sectiunea “minunile lumii contemporane”.-sunt multe de povestit si despre acest proiect dar trebuie sa descoperiti si voi ceva cand veti vizita acest oras unic al lumii.
Da !, Dubaiul este unic , nu seamana cu nici un loc vizitat de mine pana acum si pentru oricine este o “ poveste de succes mondiala”. Rata sa de crestere economica de 15 % , de doua ori mai mare decat a Chinei ,sustine aceasta , si nu cred ca poate fi pusa doar pe existenta petrolului( v-am spus au si alte state petrol si nu au ajuns atat de departe)-probabil datorita deschiderii de care au dat dovada in relatia cu toate natiile Pamantului??( am citit ca peste 150 de natii sunt reprezentate in acest oras)...sau poate au gasit combinatia perfecta intre Orient si Occident ??...sau tineti minte visul seicului?, a fost atat de puternic ?.....sau cine stie ce secret al succesului or avea !!!???....
Poate vreodata multi dintre voi veti face parte dintre cei care aterizeaza in Dubai pentru a-si cumpara vreo proprietate aici, sau pentru a-si completa garderoba , a-si reanoi colectia de bijuterii, a gusta din luxul Burj Al Arab-ului, sau pur si simplu a vizita sau a munci….DAR PENTRU ACEASTA ESTE NECESAR CEL PUTIN UN SINGUR LUCRU-….SA VISATI !!!....