joi, noiembrie 29, 2007

Orele trec greu….10, 11, 12 ore…avionul este plin ochi cu spanioli( sau cel putin vorbitori de spaniola), si nu prea auzi vorbindu-se alta limba ….nici chiar romana caci pe noi trei nu ne-au repartizat pe locuri apropiate ; dupa 13 ore de zbor pilotul anunta ca incepem aterizarea si sa ne punem centurile de siguranta. Survolam Montevideo si ce sare in evidenta este pozitionarea strazilor care sunt perfect paralele , respectiv perfect perpendiculare- se vede ca este un oras relativ nou. 13 ore am zburat de la Madrid , caci pana acolo am mai facut 3 si ceva, si in Madrid am stat 6 ore ; noroc ca am avut inspiratia sa iesim din aeroport si sa vizitam centrul orasului cateva ore. Doamne cat s-a schimbat Madridul fata de acum cativa ani cand l-am vazut ultima oara ! S-a europenizat de tot!, dar despre Madrid alta data….
Aeroportul din Montevideo este unul mic , apropiat Otopeniului de acum 10 ani dar foarte cochet si extrem de curat. Totul a decurs normal cu exceptia soferului de taxi care ne-a taxat mult mai mult; desi pe ceasul aparatului era o suma ( 10 dolari) el a zis ca trebuie sa ajusteze cu un anumit procent si a ajuns la 25 dolari !?...eram prea obositi, nespalati si fara chef de cearta pentru a riposta si am cedat desi acum imi pare rau- asa se invata rau si insala si pe altii …afara sunt 20 de grade si soarele straluceste la putere maxima-este ora lui “preferata”, 14. Ne amintim de vremea din Romania si repede abandonam gandul caci vom suferi peste 2 saptamani mult mai mult. Stiti voi cum este in viata,te obisnuiest repede cu binele , mai rau este sa revii la rau…
Dupa cateva vizite la hotelurile din zona rezidentiala a orasului( se pare ca acolo este cea mai buna pentru turisti fiind apropiata de plaja, linistita si nepericuloasa) unde nu am gasit loc la nici un hotel, decidem sa locuim in centru orasului unde este plin de hoteluri si vom gasi cu siguranta camere disponibile. Am gasit camere in primul hotel vizitat si desi este de 2 stele ( si Liu este un pic suparat ca a coborat nivelul lui european) pot spune ca este satisfacator( Silviu s-a obisnuit din Africa cu standardul meu in sejururile de aventura) mai ales ca nu stam decat o noapte.
Suntem rupti de oboseala , fusul orar accentueaza aceasta , caldura si soarele de afara nu ne e aliat impotriva starii de epuizare , dar hotaram sa facem un dus si sa iesim pentru o mica tura de aclimatizare cu continentul sud-american, tura care se incheie seara tarziu spre disperarea mea care nu stiu cand sa mai scriu. Stiu ca sunt destui care asteapta sa bea cafeau pe ‘ritmuri sud-americane” si nu vreau sa-I dezamagesc dar nu pot nici sa scriu cam cat as vrea caci mi se inchid ochii involuntar si as scrie numai prostii .
Montevideo( ca dealtfel intreg Uruguay-ul ) are o populatie predominant ( 90%) alba, majoritatea de origine spaniola si italiana, urmeaza 8% metisi si restul cate putin din fiecare; asa se explica de ce este un oras asemanator oraselor din Europa din punct de vedere al populatiei de pe strazi, al modei vestimentare , al magazinelor, restaurantelor ( pizza peste tot !) si al stilului arhitectural : o combinatie intre stilul colonial spaniol cel italian si Art Deco.
Lipit de centrul actual al orasului( unde abunda strazile si bulevardele ,bogate in magazine luxoase si modern decorate , hoteluri, sedii ale multor firme multinatinale si multa agitatie) se afla “Ciudad Vieja”- orasul vechi , fostul centru colonial al tinutului, care ne-a fascinat printr-o arhitectura a cladirilor unica , prin parfumul unei alte lumi care este total diferita de cea actuala ; una din trei cladiri este abandonata si se pregateste sa fie rasa de pe fata pamantului asa cum au fost numeroase altele inainte, lasand loc terenului chel pe care inexplicabil nu s-a construit nimic. Sunt doua lumii total diferite in cele doua cartiere lipite, o lume moderna in plina expansiune si cu care suntem obisnuiti zi de zi, si o lume de mult apusa dar care are farmecul si originalitatea ei. Pana si comertul se desfasoara diferit: in orasul vechi este plin de comercianti care-si expun si vand marfa direct pe jos sau in cel mai bun caz pe tarabe inprovizate iar in cartierul nou.. .. lumea moderna!!....
Cartierul vechi am citit ca este rau famat datorita periculozitatii pe timp de noapte dar noi am vazut la fiecare colt de strada un politist inarmat care apartinea “politiei turistice” si probabil ca municipalitatea vrea sa schimbe aceasta incadrare negativa a acestui loc dar noi nu am rezistat sa stam pana noaptea tarziu sa vedem daca s-a reusit aceasta….o sa citim prin ziare daca a mai fost vreunul omorat sau jefuit in ultimul timp….
Montevideo este situat pe tarmul estuarului La Plata ( Oceanul Atlantic) si are o intindere imensa de plaje unde multi localnici si turisti practica sporturi nautice dar nici una din ele nu am vazut sa fie aglomerata; probabil ca nu a inceput inca sezonul( la inceputul lui decembrie este startul oficial al sezonului) dar nici in sezon nu cred ca Montevideo este o destinatie de vacanta in care turistii sa se inghesuie.
Orasul a luat fiinta in anul 1726 ca un fort spaniol ,dar dezvoltarea lui s-a produs odata cu inceputul secolului 19-lea cand a inceput exportul de lana. Capitala Uruguay-ului , si una din capitalele importante din America de Sud , are o populatie de peste 1,5 milioane fiind despartita de ocean printr-un mare bulevard care se numeste “Rambla” si care este si o sosea de tranzit pentru cei care nu vor sa intre prin oras.
Prima impresie despre Montevideo in cateva cuvinte si in cele cateva ore petrecute cu ochii intredeschisi de somn ,a fost ca este un oras linistit, curat, aerisit , nu este afectat de aglomeratia specifica marilor capitale cu traficul infernal de masini si poluarea corespunzatoare, un oras european ca design si populatie, dar in care nu ai ce face mai mult de 2 zile….ma refer la oameni ca noi care iubim aventura si mobilitatea …..Maine jumatate de zi vom fi tot in capitala( sper sa-mi fac o imagine completa despre aceasta) urmand ca seara sa ne cazam in renumita statiune “Punta del Este” unde vom face si baie, vom merge la discoteca , vom manca tot ce este specific zonei ,si sper sa “gustam” toate acestea cu corpul odihnit si trecut de efectul fusului orar.
Sa va atentionez in caz ca veti veni prin Uruguay sa puneti mana sa invatati cateva cuvinte de spaniola caci cu localnicii nici o sansa sa te intelegi in vreo limba straina ; pentru noi este un lucru bun caci cu siguranta la sfarsitul celor 2 saptamani nu ne va mai vinde nici un spaniol si vom conversa in avionul de intoarcere numai in aceasta limba pe care deja am inceput sa o iubim -pentru ca am inceput sa o intelegem cat de cat si suntem fortati sa o si vorbim ( cred ca acum este cam mult spus “vorbim”…)…

1 Comments:

Blogger cristian toma said...

Costine aveti grija cu fetele..sau mai bine aveti grija de ele.Si Liu sa mai lase bautura.Foarte interesant ce scrii.Urmaresc aventura voastra si imi pare rau ca nu sint si eu cu voi.Tine-ne la curent cu ostilitatile.Poate va avea loc o lovitura de stat in stil latino american si stati pe acolo vreo cinci luni..Hasta luego

9:41 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home