joi, mai 29, 2008

De ce Madagascar ?

Unii deja stiu…pentru ca ma fascineaza locurile necunoscute, nepatrunse, mai putin batute, despre care doar am auzit sau stiu doar foarte putin, locuri care trebuie sa le descoperi si care pentru mine reprezinta o provocare … se pare ca am devenit dependent de ele…

Sa va povestesc cum am ajuns la Madagascar:

Anul trecut am vazut cateva imagini fermecatoare cu fauna si flora din Madagascar si impreuna cu un prieten ,Mario, am hotarat sa ne aventuram pentru cateva zile in aceste tinuturi de vis; Mario s-a razgandit si am hotarat sa aman si eu turul acesta pentru mai tarziu mai ales ca toate eforturile mele de a gasi si alti aventurieri care sa ma insoteasca esuasera , majoritatea cunoscutilor mei avand in plan destinatii mult mai pompoase pentru vara asta. Dar , acum o luna mi-a picat in mana o poezie renumita si o sa incer sa reproduc cateva versuri din ea ( nu stiu cine a scris-o dar stiu ca se numeste “If I were…”-daca as fi fost)

“If I were a song ,I would be a ballad

If I were a musical instrument, I would be a piano

If I were a sound, I would be the gentle touch of a piano

If I were an animal, I would be a lion

If I were a virtue, I would be joy

If I were a kind of weather, I would be gentle snow

If I were an emotion, I would be happiness

If I were an element I would be fire

If I were a food I would be spaghetti

If I were a cocktail , I would be Sex on the beach

If I were a taste, I would be sweet

If I were a scent, I would be the smell of freedom

If  I were a word, I would be love….

IF I WERE A PLACE, I WOULD BE A COAST OF MADAGASCAR

IF I WERE A CITY, I WOULD BE ANTANANARIVO…..”

-daca as fi fost cantec, as fi balada

daca as fi fost un instrument muzical, as fi pian

daca as fi fost un sunet, as fi atingerea fina a pianului

…animal, …leu

…virtute,…bucuria

…tip de vreme ,…ninsoare linistita

…emotie,…fericirea

…un element,…focul

…mancare,…spaghetti

…cocteil,….sex on the beach-dragoste pe plaje

…gust,…dulce

…un parfum, …mirosul libertatii

…un cuvant,…iubire

…un loc,…coasta Madagascarului

…un oras,…Antananarivo    

…si in cateva secunde m-am hotarat: trebuie sa vad si eu Antananarivo ( capitala Madagascarului) si coastele acestei insule marete.

Am inceput sa caut pe internet informatii legate de locurile interesante de vizitat,de viza, ambasada, bilete de avion, etc…imaginile vazute au fost mai mult decat convingatoare, un paradis pe Pamant…dar m-a desumflat pretul unui bilet de avion -1800 de euro-la prima strigare si faptul ca trebuia viza iar ambasada Madagascarului in Bucuresti nu exista.

Niciodata sa nu te lasi batut, sa continui cautarile si incercarile caci pana la urma Cel de Sus nu-ti lasa eforturile nerasplatite; am gasit  consulatul  acestei tari la Bucuresti ( deschis de cateva luni si de aceea nu aparea pe site-ul lor) care se ocupa doar de eliberat vize, si am gasit si varianta de a ajunge ieftin in Madagascar.

Singura companie aeriana europeana “cu nume” care zboara in Madagascar este “Air France”-1800 de euro( este curios dar nu exista alta ) , dar am gasit inca o companie aeriana total necunoscuta, care face parte din grupul turistic “TUI “ si are zboruri numai in locuri exotice ( Antile, Cuba, Domincana, Mexic, Canada, Reunion, Mauritius, Seicheles,etc ), toate cu plecare de la Paris; preturile sunt de maxim 700 de euro pentru majoritatea destinatiilor. Am rezervat si platit prin internet iar apoi  Bucuresti-Paris-Bucuresti cu o companie low-cost te mai costa 150 de euro( eu am plecat cu Air France pana la Paris pentru ca m-am hotarat in ultima clipa) .Intrati pe site-ul companiei Corsair ( www.corsairfly.com )si vedeti toate destinatiile de zbor si preturile practicate-cu siguranta va va inspira vreun loc in care sa va petreceti vacanta…

Nu am putut sa nu-mi iau si prietena intr-un asemenea tur  si de la 7 zile cat ar fi trebuit sa stam am ajuns la 14 zile-este o insula mare( a patra ca marime din lume dupa Groenlanda, Noua Guinee si Borneo )si este pacat sa stam doar o saptamana.

Sunt in avionul liniilor aeriene Corsair cu destinatia Antananarivo si toate temerile mele la adresa seriozitatii acestei comapanii s-au risipit , toate serviciile fiind la inaltimea (si chiar peste) companiilor europene renumite. A trebuit sa schimbam in Paris aeroportul  si am revazut mai mult de o ora aceasta megacapitala europeana aglomerata ,la bordul autobuzului, si nu mi s-a facut parca dor de loc de ea- as prefera orice alta capitala asiatica (probabil ma deranjeaza si faptul ca parizienii sunt aroganti cu turistii - eu fiind obisnuit cu asiatici care sunt total opusul lor- si cu siguranta m-a deranjat si faptul ca am platit 18  euro de persoana pentru un bilet de autobuz intre cele doua aeroporturi si ne gandeam ce s-ar fi intamplat daca am fi luat un taxi…???).

Avionul este plin de turisti francezi si numai cativa malagasi(asa se numesc localnici din Madagascar)  dar care parca se pierd printre francezii pedanti si vorbitori a unei limbi atat de melodioase; mereu mi-a placut franceza si tare mult regret ca nu am invatat-o; Dana este ca la ea acasa si asa va fi si in Madagascar unde franceza este a doua limba oficiala…dar stiu sa zic “je t’aime “ si pentru ea este suficient !...

Avionul face o escala in nordul  insulei intr-o statiune renumita “Nosy Be” unde coboara ceva turisti , si apoi isi continua zborul pana in Antananarivo unde coboram noi. Am facut o greseala ( desi v-am mai zis se considera o greseala cand o faci si a doua oara iar eu daca o sa mai vin in Magagascar nu voi face la fel) caci ar fi trebuit sa coboram si noi aici pentru ca oricum vom veni si am fi scutit un zbor de la Antananarivo la Nosy Be; zborul de intoarcere este oricum din Antananarivo si aveam timp la plecare sa vizitam capitala.

Nu stiu cat stiti voi despre Madagascar dar eu in afara pozitiei geografice (la est de Africa despartita de aceasta prin canalul Mozambic), si cateva informatii legate de fiorosii pirati (care atacau navele care treceau prin zona si apoi se refugiau prin jungla deasa pentru a nu fi gasiti - am auzit destul de des pana acum cativa ani de acestia) altceva nu prea stiu de aceasta gigantica insula; am doua saptamini sa aflu si impartind cu voi din experienta mea ,voi o sa veniti mai informati  ca mine aici. A !, am mai auzit de filmul de desene animate numit “Madagascar”, unde cateva animale salbatice evadeaza de la gradina zoologica din New York , preiau controlul unui vapor si se stabilesc in Madagascar; am vrut sa-l vizionez inainte de a ajunge aici dar din pacate din motive de timp aceasta nu s-a intamplat dar sper sa o fac la intoarcere ( mereu mi-au placut filmele de desene animate!).

Madagascar se mai numeste si “La Grande Ile” ( Marea Insula) are o suprafata de doua ori mai mare decat a Romaniei si o populatie de 20 de milioane dintre care 99% malgasi si ce este interesant are 6000 de kilometri de litoral in care se afla o multime de locuri cu plaja, majoritatea nefiind calcate de turisti si deaceea sunt considerate teritoriu salbatic si virgin, ideal pentru iubitori de natura. 

Dupa 13 ore in cel de-al doilea avion parca nu-mi mai simteam fundul pe scaunul ingust al acestuia, dar aveam o pofta de viata cum numai in timpul tururilor( si in special la inceputul lor) se intampla sa am…Madagascarul ma asteapta sa-I descopar frumusetile !

Aterizam la Antananarivo…primul soc este temperatura de afara :15 grade…mai frig ca in Romania !...suntem la 1300 de metri altitudine si fiind si in emisfera sudica se apropie iarna aici; aflu ca nu o sa am nici o problema cu tantarii care nu rezista la asemenea temperarturi.

Aeroportul din Tana( asa isi numesc localnicii capitala) este ca marime cat cel din Baneasa dar ca dotare cred ca mult inferior acestuia; imaginati-va 350 de calatori  care se indreapta de la avion spre aeroport pe jos mergand pe piste , si apoi  se asaza toti la coada la doua ghisee care verifica actele. Totul in Africa, si in special in tari mai sarace ,  totul se desfasoara cu incetinitorul; nici la aeroportul din Tana nu se face exceptie. Dupa aproape doua ore de plictiseala la coada in care se vordea doar franceza am reusit sa iesim afara , am schimbat banii si am cautat un taxi care sa ne faca introducerea in acest taran de poveste.

Afara in fata aeroportului alt soc :plin de Dacii , dar Dacii din Romania nu ca in alte parti ale lumii unde sunt Renault 12 care seamana izbitor de tare cu Dacia; iar cand am vazut si Dacia Logan m-am simtit mandru ca produsele romanesti ajung  asa departe.

Maine va povestesc prima zi din Tananarivo(asa numesc francezii capitala) si ce m-a impresionat aici...

marți, mai 27, 2008

"Cand am pornit, stiam doar ca-i departe
Si-i tare greu de-ajuns unde voiam,
Dar unde-i acel unde nu stiam,
Caci nu-l gasisem inca-n nicio carte.

Pe drumuri lungi si vechi, batatorite
De-atatia multi porniti naintea mea,
Am colindat calauzit de-o stea-
Icoana unei lumi intrezarite.

Dar intr-o zi o fata -bat-o focul-
Mi-a-ntors din cale pasul obosit...
-Unde-as fi fost de nu m-as fi oprit
Si nu mi-as fi vandut ei tot norocul ? "

Ion Minulescu-Cantec de drum

luni, mai 26, 2008

IN CURAND... Madagascar