duminică, aprilie 06, 2008

“VREI O OPERATIE ESTETICA ? POARTA UN ZAMBET !”
As mai avea multe sa va povestesc despre Filipine si filipinezi ,despre religiozitatea acestui popor( este unica tara crestina din Asia), despre “sportul “ lor national “karaoke” (nu stiu in romana cum se zice ) , despre atractia lor pentru luptele cu cocosi, despre calmul localnicilor si atitudinea lor de “indiferent ce va fi, va fi “, despre filipinezele placute si iubitoare ,despre milioanele de filipinezi care lucreaza in strainatate si cum se intorc ei in tara natala sa investeasca banii castigati, despre minunatele peisaje din miile de insule, si multe , multe alte lucruri interesant as mai putea sa va scriu dar o sa ma opresc aici deoarece mai am o tara ( sau oras) de “impartit” cu voi si deja sunt in ea , in Singapore.
Totusi un lucru pe care nu poti sa nu-l remarci fiind in Filipine : sunt cei mai fericiti oameni de pe pamant ; asta am aflat-o aici calatorind si fiind oaspetele lor timp de 12 zile iar apoi cand am citit ca in urma unui sondaj mondial a fost si declarat poporul “cel mai fericit” am constientizat ca si deaceea m-am simtit si eu fericit in aceasta ...“fericita” tara…dar sa nu neglijam rolul Danei…
SINGAPORE
Dupa ce ca ne-a costat o avere biletul de avion de la Manila la Singapore , am si trait palpitatii la aterizarea pe aeroportul din Singapore; curentii de aer si ploaia au “infrant” puternicele motoare ale Boeing-ului si ne-a cam scuturat la aterizare; deci niciodata sa nu credeti ca pretul biletului de avion este proportional cu calitatea zborului…
Aeroportul din Singapore , un aeroport modern , cu 3 terminale , al treilea, terminat si inaugurat de curand si avand cam tot ce are un oras de la mall-uri ( scuzati-ma domnule Pruteanu dar nu gasesc traducerea exacta a acestui cuvant) pana la hoteluri si parcuri naturale.
Am aterizat in Singapore fara sa avem nici o rezervare la hotel, fara sa stim nici in ce zona o sa stam , ce o sa facem , ce o sa vizitam ,nu stiam nimic despre oras, pur si simplu am venit in Singapore ; m-am gandit ca o sa gasesc eu pe cineva ( fiind “lipicios”) care sa ne recomande un hotel sau ceva informatii, dar din pacate(probabil ca rucsangii nu-si permit luxul sa calatoreasca cu liniile Singaporeze, chiar daca au cele mai noi si luxoase avioane ) iata-ne in mega-aeroportul acestui mega-oras fara sa avem nici o “directie”…Dar v-am spus ca exista un Dumnezeu al calatorilor si acesta nu te lasa in momentele cand ai nevoie de el; am gasit biroul de informare turistica in aeroport, acolo ne-au dat o harta si toate informatiile necesare si ne-au indrumat catre birou de rezervare a hotelurilor aflat tot in aeroport; aici in 5 minute am rezervat un hotel in zona centrala ( din pacate nu rezervau hoteluri ieftine pentru rucsangii si a trebuit sa ne “sacrificam” la un hotel mai luxos) si in urmatoarea ora ne aruncam bagajele pe patul hotelului din cartierul “Little India” si iesim la “cucerirea” metropolei.
Singapore este capitala Republicii Singapore , fiind de fapt situat pe o insula (cu acelasi nume) si formand o aglomeratie urbana ce acopera 35% din teritoriul insular cu o populatie de 4 milioane de locuitori. Este un oras cosmopolit , cu zgarie nori , modern , aglomerat , o adevarata metropole asiatica avand si un port important datorita pozitiei geografice .
In Singapore traiesc un amestec de chinezi, indieni, thailandezi ,malaezieni,si arabi si tocmai de aceea limbile oficiale sunt chineza, malaeza, tamil si engleza.
Inainte orasul s-a numit ‘Temasek’ care se traduce prin ‘orasul marii’ deoarece se afla la intersectia naturala a rutelor maritime si fiind mereu un loc de escala pentru orice fel de ambarcatiune. Conform unei legende , prin secolul 14 , un print din Sri Vijaya ar fi zarit un animal pe care l-a confundat cu un leu si astfel ar fi botezat orasul : ‘Singa Pura’ care se traduce ‘orasul leului’. Cei care au jucat un rol important in istoria orasului au fost englezii care intelegand importanta strategica a unei escale pentru a repara, alimenta sau a asigura protectia flotei imense pe care o aveau, au decis sa faca din Singapore o platforma comerciala si o zona libera scutita de impozite. In 1824 dupa numai 5 ani Singapore avea deja o populatie de 10.000 de locuitori in comparatie cu anul 1819 cand erau doar 150 ( majoritatea pescari).
Odata cu aparitia vapoarelor cu abur si deschidea canalul Suez (in anul 1869), Singapore devine placa turnanta a comertului intre Orient si Occident ; in anul 1942 este invadat de japonezi iar apoi devine pentru cativa ani o colonie a Coroanei britanice pana in anul 1959 cand devine republica independenta .
Primul lucru pe care il poti remarca cand te plimbi prin oras este curatenia desavarsita pe care o intelegi curand cand vezi afise cu amenzi cuprinse intre 500 si 1000 de dolari pentru orice gunoi aruncat la intamplare; este interzis sa mananci, sa bei, sa mesteci guma in metrou si in institutiile publice si se pare ca amenzile se aplica tuturor indiferend daca este localnic sau turist ( este prea mare amenda si nimeni nu risca sa vada).
Este printre putinele tari din lume unde bacsisurile nu fac parte din obiceiuri si multe hotelurilor si restaurante adauga 10 % la notele de plata in contul “serviciilor auxiliare”
Cum am sosit noi ploaia s-a oprit (ploua aproape in fiecare zi fiind aproape de Ecuator) temperatura era de 25 de grade , totusi umiditatea este ridicata creand un disconfort datorita transpiratiei abundente; ploile cele mai frecvente sunt in anotimpul musonilor( intre noiembrie si ianuarie) cand furtunile pornesc ,in general, din senin, sunt puternice , de scurta durata si racoritoare.
V-am spus deja am vrut sa facem si altceva in afara de cumparaturi si am inceput prin ‘inventarierea’ obiectivelor turistice ale orasului; pe primul loc se afla dupa parerea multora insula Sentosa unde in ultimii ani s-a construit o statiune turistica plina de locuri de distracie , cu plaje, hoteluri, parcuri, restaurante, magazine tot ce este necesar pentru a nu te plictisi; nu am stat mult pe ganduri si la prima ora de dimineata luam gondola care te duce pe insula si pornim descoperirea frumusetilor . Daca atractia orasului este insula Sentosa , atractia insulei este parcul de distractie modern unde copii si adultii intra in minunata lume a … distractiei.
Sa nu veniti in Singapore si sa nu treceti pe la “Underwater World” ( lumea submarina) , este locul care te farmeca deoarece te aduce in mijlocul lumii marine, aflandu-te la cativa centimetri de creaturile mari; este adevarat ca sunt cativa centrimetri de sticla groasa dar simti deasupra , langa si sub tine maretia rechinilor, iti delectezi privirea cu ciudatenia si frumusetea multor pesti care aluneca lin , te miri de forma si te intrebi cum a putut crea natura asa ciudatenii pe care nu le recunosti pana nu citesti pe pancarta lipita de geam ( caracatite, sepii, raci, meduze, languste si multe altele de care mi-e greu sa-mi amintesc la ora asta tarzie din noapte cand scriu ( si nu vreau sa-mi aduc aminte ca risc sa ma culc cu ele in gand si sa-mi provoace cosmaruri). Este unul din cele mai mari parcuri oceanografice tropicale din Asia si poti sa stai pe un covor rulant care te conduce spre misterele marii. Cand faci scufundari este cu totul si cu totul alt sentiment, poate trait mai puternic datorita lipsei sticlei, dar niciodata nu vezi atatea intr-o singura scufundare. Iar decorurile sunt copiate dupa cele mai frumoase locuri de scufundari din lume si nu-ti dai seama daca coralii si flora sunt naturale sau copii perfecte. Exista si un bazin unde poti sa atingi multe din creaturi si unde copii se cearta pe locuri cu adultii…iar peste tot explicatii despre toate exemplarele, modul lor de viata, inmultire si despre tot ce se afla aici.
Am plecat un pic mai “destepti” dupa aceasta lectie si ne-am urcat intr-un turn inalt de aproape 150 de metri ( cel mai inalt din Singapore) de unde am putut sa vedem maretia orasului de la inaltime.
N-am pierdut mult timp si ne-am dus la un spectacol tridimensional pe scaune miscatoare ,unde ne-am dat pe “busteni” si am tipat de parca am fi fost pe “Roller Coaster”( iti creaza senzatia ca esti in aer).
Mai aveam o ora pana la incepere spectacolului cu delfini roz si am petrecut-o pe plajele de pe insule dar ni s-au parut niste plaje “reci” si fara suflet ( probabil ca eram cu gandul la plajele filipineze…). Spectacolul cu delfini nu a fost ceva nou pentru mine dar am savurat din plin frumusetea si inteligenta acestor manifere iar la sfarsit i-am si atins si am facut si poze cu ei.
Poti sa mai “pierzi’ cateva zile pe insula Santosa, si alte cateva in orasul propriu-zis, dar noi nu mai aveam decat o zi si aceasta trebuia “pierduta” la cumparaturi; Singapore este renumit pentru aceasta dar mie unul nu mi s-a parut la inaltimea faimei pe care o are; intradevar are un mall imens numai cu electronice unde gasesti cam tot ce visezi pe lumea asta , dar preturile nu sunt mult mai mici decat la noi ( o medie de 10% mai mici la care adaugi TVA-ul lor pe care il recuperezi la iesirea din tara –pentru cei care au firme nu merita sa cumpere de aici dar pentru persoanele fizice fara firma este o diferenta considerabila). In mall-ul de electronice chiar ca am pierdut timpul pentru ca nu ne-am cumparat mai nimic dar am compensat in celelalte mall-uri …
Daca veniti in Singapore cel mai indicat este sa veniti pentru 3-4 zile :vizitati orasul in 2-3 zile ( este exact timpul pentru a “gusta” aproape toate obiectivele interesante) si apoi o zi la cumparaturi …nu mai mult ca va afecteaza bugetul…puteti face si invers…numai sa aveti cardul “plin”…
Urmeaza alte poze …stiu ca stiti…rabdare…si apoi va spun ce mai fac anul acesta ...pregatesc de mult o destinatie surprinzatoare…
“DACA VREI SA AI PRIETENI, FII UN PRIETEN”