miercuri, ianuarie 30, 2008

Israel- pelerinaj 9 zile- ianuarie 2008

Israel-tara sfanta pentru evrei , crestini, musulmani si mai putin-inca- cunoscuti, baha’i.
Israel-tara promisa de David lui Abraham ,sanctificata de revelatia lui Moise , venerata ca lacas al crestinismului , amintita de Zoroastru, asociata de islam cu calatoria de 9 nopti a Apostolilor prin cele 7 ceruri, cuibul multor profeti a lui Dumnezeu…..deci cand spui Israel te gandesti imediat la spiritualitate !.
Plecand spre Israel am fost convins ca nu voi scrie nimic despre acest pelerinaj in tara sfanta ; si asta nu pentru ca nu as fi vrut sa impartasesc cu voi tot ce vad si mai ales tot ce simt aici , ci pentru simplu motiv ca nu as putea sa va descriu prin cuvinte tot ce inseamna un pelerinaj, ce simti cand esti implicat spre latura spirituala in proportie de aproape 100%, pentru ca-mi era frica sa scriu despre asta…
Dar,…noroc ca mi-am luat laptopul cu mine !. Doamne cat de mult iubesc acest aparat care acum 2 ani nici nu stiam sa-l deschid…iar acum un an scriam o pagina in cateva ore…
Apoi ,m-am gandit eu ca , cu siguranta nu ma voi ridica la nivelul unui scriitor, dar imi cunoasteti deja stilul si sper sa nu va deranjeze prea mult lipsa mea de experienta literara.
Este pe departe altceva !,si altceva va fi si ce voi scrie !...pentru ca sunt aici cu alt scop, scopul pe care-l reprezinta orice pelerinaj, al oricarui credincios , al oricarei religii…acela de a medita si a te ruga impreuna cu alti pelerini in apropiere locurilor sfinte ale religiei tale…o calatorie spirituala !.
Multa lume stie ca sunt baha’i , multa lume a auzit despre aceasta credinta , dar cred ca nu multi stiu prea multe despre ea, despre noi baha’ii ,despre scopurile pentru care lupta ei, la cine se roaga, cum se roaga , de ce se roaga, de unde vine aceasta religie, care sunt obiceiurile noastre si multe altele; nu voi putea sa va satisfac toate intrebarile ,dar voi incerca cat mai scurt si folosind cuvintele si mica mea experienta si deasemenea fara sa am vaste cunostinte despre tot ce inseamna religia Baha’I, sa va fac o mica incursiune in aceasta lume.
Ce este un baha’I ?....va voi raspunde folosind cuvintele lui Abdu’l-Baha( va spun mai tarziu cine este acesta) : “sa fii baha’I inseamna simplu sa iubesti toata lumea; sa iubesti omenirea si sa incerci sa o servesti; sa lupti pentru pace si fratie universala “….ce simplu suna !....dar ce profund este !!!....
Cand devii un baha’I ?....in clipa in care il recunosti pe Baha’u’llah ca un mesager al lui Dumnezeu pentru aceste timpuri.
Bineanteles ca nu poti sa accepti usor asta si nimeni nu ti-o cere pana nu studiezi si vezi care sunt motivele pentru care atatia oameni au acceptat exlicatiile date si pe ce se bazeaza acestea . Eu sunt un om logic, gandesc mult prin prisma logicului, si pana nu m-am convins eu ca toate suspiciunile si intrebarile mele au un raspuns, nu m-am lasat ; dar apoi mi-am dat seama ca am fost baha’i toata viata mea dar nu am aflat asta decat acum 15 ani…. Nu !, nu va ganditi ca sunt un baha’I perfect, sunt multe reguli pe care nu le respect si care sunt convins ca ar fi bine daca le-as respecta , dar oare exista cineva perfect in afara de Dumnezeu si Mesagerii acestuia ?..…sunt la un nivel situat intre baha’I si “baha’I bun” , nu am ajuns sa fiu un baha’I bun desi mi-as dori sa pot sa ajung sa ma numesc asa. Nu exista o clasificare oficiala a baha’ilor , este doar parerea mea despre mine si nu pot sa nu recunosc ca mai am multe de facut, mai am mult de crescut spiritual !....
Deci, ce m-a facut sa cred ca este atat de logic totul in aceasta religie :
Mereu m-am intrebat de ce exista atatea religii pe pamant ?...de ce daca te nasti in Israel trebuie sa fii de credinta mozaica, daca te nasti in Europa trebuie sa te boteze si sa devii crestin, in India , hindus, in China budhist ,daca te nasti in vreo tara musulmana esti automat de credinta islamica ????..si toate fara sa te intrebe nimeni tu ce simti ca esti, tu ce vrei sa fii, carei religii crezi ca aparti !!!???... Apoi m-am intrebat de ce eu sunt ortodox si nu catolic ( imi placeau mai mult ritualurile catolice …si apoi vroiam si eu sa am un …”papa de la Roma”) ; mi s-a raspuns, ca asa m-am nascut, asa am fost botezat !!!...dar pe mine m-a intrebat cineva ???....si am continuat intrebarile : religia mea este mai buna, sau mai rea decat a altora ?...la asta nu mi-a raspuns nimeni!...Apoi am ascultat sfatul mamei de a fi credincios , de a avea un Dumnezeu, de a avea frica de el daca fac lucruri gresite, de a merge la biserica ( o data sau de doua ori pe an), de a crede in Divinitate !....dar aveam inca intrebari fara raspuns !...
Cand eram mic am trait ca multi alti copii multa vreme la bunici ; si am avut bunici credinciosi care spuneau “Tatal nostru “ in fiecare seara la culcare, si ma puneau si pe mine sa repet ; dar eu ma gandeam cum sa bag pisica in pat sa dorm cu ea fara sa ma vada bunica …iar peste multi ani , adolescent fiind si mergand la biserica doar nu credeti ca urmaream slujbele care mi se pareau lungi si plictisitoare ….ma gandeam cum sa bag alta “pisica “ in pat….Si asta pentru ca nu-mi spuneau nimic preotii despre care nu am o parere prea buna ( sunt convins ca sunt si preoti “adevarati”, dar majoritatea stiti cum sunt…).
Acum daca reanalizez cum eram la 20 de ani m-as defini cam asa : credincios , dar fara o religie exacta…desi ma numeam ortodox.
Nu va povestesc cum am ajuns sa aflu despre baha’I , este o poveste lunga si nu este momentul sa v-o spun acum( nu este o carte biografica ) ,dar sa va povestesc ce raspunsuri mi-a dat aceasta religie :
In primul rand mi-a explicat ca exista un singur Dumnezeu pentru toti oamenii de pe planeta asta ;toti oamenii apartinem unei familii , toate religiile au fost revelate progresiv de catre Dumnezeu in functie de necesitatile si in functie de maturitatea la care a ajuns omenirea la un moment dat.Deci preotii , au avut rolul lor cu mult timp in urma cand omenirea trebuia ghidata( nu ajunsesera la o anumita treapta a maturitatii spirituale ca acum) sa aiba ceva sfant- dar sunt depasiti azi cand fiecare stie ca exista Divinitate; pur si simplu rolul lor s-a incheiat !
Cel mai bun raspuns pe care l-am primit a fost deci ca toate religiile vin de la acelasi Dumnezeu ( n-as fi acceptat sa mi se spuna ca vreuna din ele nu exista , nu poti sa jignesti milioane de oameni care cred in ceva) toti profetii au fost trimisi de Dumnezeu in diferite perioade si zone unde era necesara prezenta unor calauze spirituale ,iar ei formeaza un lant istoric de la Krishna, Abraham, Zoroastru, Moise, Budha, Christos (fiul lui Dumnezeu), Mohamed si pana la ultimul trimis Baha’u’llah ,ei reprezantand de fapt si trepte ale evolutiei spirituale ale omenirii.
Toate diferentele dintre oameni de la culoarea pielii, aspect, cultura, limba, sunt rezultate ale miilor de ani de influente ale mediului inconjurator , si nici o natie nu este mai presus decat alta chiar daca are alta religie mai noua sau mai veche.
Apoi cand mi s-a spus ca in religia Baha’I nu exista ritualuri,ceremonii, nu exista cler, preoti,predici iar legatura cu Dumnezeu se realizeaza direct cu ajutorul rugaciunilor , mi s-a parut cea mai logica si moderna religie.Nici o alta religie nu mi-a explicat ce se intampla cu ceilalti oameni care apartin altor religii, sunt ei mai buni, mai rai, de ce au alta religie ?... usa este deschisa tuturor religiilor ( nu distruge alte credinte) si accepta toti credinciosii altor confesiuni religioase nefiind ca multe credinte intolerante intre ele. Incepusem sa ma apropi de invataturile Baha’I, dar au fost multe intrebari din partea mea deoarece pana nu sunt eu convins de-a-ntregul nu ma las ( toata viata am fost si sunt inca “Toma Necredinciosul” ) ; iar la toate intrebarile am primit raspunsuri logice si mult mai mult, simple si fara replica .Am gasit si eu in bahaism asteptarea mesianica din majoritatea religiilor mondiale, asteptarea pe care multi o mai asteapta inca dar sunt inca orbiti sa vada ca a aparut.
Un exemplu de baha’I cu care noi ne mandrim este regina Maria a Romaniei, sotia regelui Ferdinand, care a fost singurul cap incoronat ( provine si din familia regala britanica , fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii )care a acceptat credinta si aceasta a facut-o sa fie faimoasa in intrega lume baha’i. Ea spunea ca in religia baha’I a gasit spiritul real al lui Cristos care de multe ori pana acum a fost negat sau neinteles : -” aici am gasit unitate ,nu conflicte, aici am gasit speranta nu condamnare, aici am gasit iubire nu ura, si aici am gasit siguranta pentru toti oamenii”. Tot ea spune:“pentru cei care cauta lumina ,invataturile baha’I sunt ca o stea care te ghideaza la o intelegere adanca si la o siguranta unica, iar cuvintele lui Baha’u’llah sunt ca o fantana in desert dupa o lunga cautare” . “ Religia Bahai este religia care uneste toate credintele !”...si asa cred si eu !!...peste tot , in toate locurile…..
Am citit cateva pagini din biografia acestei uimitoare regine ( pe vremea aceea se numea “regina saracilor”- datorita spiritului altruist al acesteia ) si am ramas uimit cat de mult a iubit oamenii, omenirea si in special poporul roman de care se simtea foarte apropiata( desi nu era de origine romana)….si multe alte calitati pe care le veti descoperi daca veti fi interesati de viata acesteia. Peste tot , aproape in toate locurile sfinte pe care le-am vizitat am vazut poza ei, note scrise de mana ei si trimise in Israel, portrete pe care le semna si apoi le trimitea ca saluturi pentru prietenii baha’I ; nu va spun cat de mandru ma simteam cand toti veneau la mine si imi aratau note scrise de ea sau mi-o aratau intr-un portret…”da , le spuneam mandru, Queen of Romania” !..iar intr-o poza mai actuala l-am vazut si pe Regele Mihai impreuna cu sotia vizitand locurile sfinte !....o fi si el baha’I ?...
O sa fac o scurta prezentare istorica a religiei Bahai si cred ca nu strica sa cititi si sa aflati despre aceasta religie in care cred peste 10 milioane de oameni de pe intreg globul pamantesc ( este una din cele mai raspandite religii-dupa crestinism); este bine de stiut si pentru cultura voastra religioasa cu ce“se mananca” aceasta credinta ; nu dati frau primului instict sa treceti peste aceasta scurta incursiune, nu se stie niciodata cand intalniti vreun baha’I ( sau interesat de religiile mondiale) si credeti-ma ca il veti impresiona daca veti stii ceva despre aceasta religie.
Credinta baha’I este o religie mondiala independenta , divina ca origine, cu o larga perspectiva, cu metode stiintifice si principii umanitare. Ea sustine unitatea lui Dumnezeu, recunoaste unitatea profetilor sai si proclama principiul unitatii si integritatii intregii rase umane.
Cele 3 figuri centrale ale religiei Baha’I sunt :- Bab ( 1819-1850 ), Baha’u’llah (1817-1892) si Abdul-Baha ( 1844-1921).
Bab
La 23 mai 1844 un tanar iluminat din Persia (actualul Iran), cunoscut sub denumirea de Bab ( se traduce - Poarta ) proclama ca el este precursorul , avand menirea de a pregati calea si de a vesti venirea unei noi personalitati spirituale ( este omologul lui Ioan Botezatorul in crestinism).Invatatura sa era profunda si a fost in larga masura acceptata . Elemente religioase ortodoxe au considerat-o drept erezie , Bab fiind persecutat si in cele din urma martirizat in 1850. In urmatorii 20 de ani, peste 20.000 de adepti a lui Bab au fost ucisi in mod barbar.
Baha’u’llah
Se traduce cu “Slava lui Dumnezeu” ; acesta provenea dintr-o familie nobila, s-a distins din tinerete prin neobisnuita Sa intelepciune , prin inteligenta si cunostintele Sale.Deoarece a imbratisat cauza lui Bab , El a fost torturat si aruncat in inchisoare. In 1853, pe cand se afla in inchisoare , El a avut revelatia ca era Cel Fagaduit, Cel vestit de Bab.In 1863 fiind exilat la Bagdad, Baha’u’llah a proclamat in mod public ca El era Cel Fagaduit. El a fost persecutat fara incetare de ierarhia clerica care l-a surghiunit si alungat de la Bagdad la Constantinopole, apoi la Adrianopol si in cele din urma la Akka, in Palestina ( 1868). Baha’u’llah si-a dat sufletul in 1892, iar ramasitele sale pamantesti odihnesc la Bahji, in fata Muntelui Carmel.
Inca in timpul vietii sale Baha’u’llah a vazut cum religia Sa s-a raspandit dincolo de granitele Persiei si ale Imperiului Otoman, pana in Caucaz, India,Birmania, Egipt, Sudan.
In timpul anilor in care a fost inchis , Baha’u’llah a revelat mii de scrieri inspirate, care impreuna cu scrierile lui Bab si ale lui Abdu’l Baha reprezinta totalitatea Scripturilor Credintei Baha’i. Aceste scrieri sunt unice prin aceea ca , pentru prima data Sfintele Scripturi ale unei religii majore sunt disponibile ca lucrari autentice scrise de insasi mana autorului sau semnate de El atunci cand erau scrise de secretarii lui.
Abdu’l Baha’
In testamentul sau , Baha’u’llah l-a desemnat pe fiul Sau mai mare, Abdu’l-Baha ( Slujitorul lui Dumnezeu) , ca singurul interpret autorizat al invatamintelor sale si conducator al comunitatii Baha’i. De la varsta de 9 ani (1853) , el l-a insotit pe tatal sau in tot decursul exilului sau . Detentia lui a durat patruzeci de ani si in timpul in care a condus Credinta Baha’I , ea s-a raspandit in S.U.A , Canada, Marea Britanie si Europa. El si-a dat sufletul la 28 noiembrie 1921 la Haifa si este inmormantat in acelasi Mausoleu ca si Bab, pe muntele Carmel.
In testamentul sau ,Abdu’l-Baha l-a numit pe nepotul sau ,Shoghi Effendi ca Pazitor al Credintei pentru a proteja si mai departe Credinta impotriva unei schisme si a asigura in continuare unitatea credinciosilor.
Shoghi Effendi
Sub conducerea lui Shoghi Effendi , Ordinea Administrativa Baha’I a fost intemeiata, iar Credinta s-a raspandit in lumea intreaga. Scrierile sale au largit orizontul Credintei.Pana in noiembrie 1957-timp de 36 de ani-Shogi Effendi a desfasurat o intensa activitate . In decursul a 113 ani ( 1844-1957) aceasta religie revelata a lui Dumnezeu a fost carmuita si protejata de un fir calauzitor, ceea ce nu s-a intamplat niciodata pana atunci cu nici o religie din lume.
Administratia Baha’
Comunitatea Baha’I este condusa in conformitate cu principiile generale proclamate de Baha’u’llah si prin intermediul unor institutii create de el . Aceste institutii sunt administrate de organizatii alese pe plan international, national si local.
Procesul electoral exclude partidele, fractiunile,numirile in diferite functii si campaniile electorale. La toate nivelele Administratiei Baha’I , hotararile se iau prin intermediul consultatiilor Baha’I in cadrul carora fiecare membru al corpului ales are drepturi si obligatii egale de exprimare.
International- Casa Universala a Dreptatii
Acest corp conducator format din noua membrii, ales la fiecare cinci ani de toate Adunarile Spirituale Nationale Baha’I din lume isi exercita functiunile de la sediul sau din Haifa, Centru Mondial al Credintei.Tara sfanta este centrul spiritual al Credintei Baha’I, prin aceea ca cele trei figuri centrale sunt inhumate acolo si ca urmare a hotararii lui Baha’u’llah ,Administratia ei mondiala a fost stabilita tot acolo.Casa Universala a Dreptatii calauzeste progresele Credintei si aplicarea invataturii lui Baha’u’llah intr-o comunitate in continua dezvoltare.
National-Adunarea Spirituala Nationala
O adunare formata din noua membri este raspunzatoare pentru treburile Credintei Baha’I pe plan national.
In fiecare an baha’ii aleg delegati pentru o conventie nationala care la randul ei alege o Adunare Spirituala Nationala care stimuleaza ,unifica si coordoneaza activitatile baha’ilor si dirijeaza treburile generale ale Credintei in intreaga tara.
Local-Adunarea Spirituala Locala
Similara cu cea nationala ,dar la nivel local.
Credinta Baha’I are reprezentante la Sediile centrale ale Natiunilor Unite, la nivel national si international ca organizatii non-guvernamentale ( ONG) inca din anul 1948. Ele au statut consultativ la Consiliul Social si Economic (ECOSOC ) si la Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite ( UNICEF). Pe langa aceasta multe Adunari Spirituale Baha’I sunt inregistrate oficial la birourile Centrelor de Informatie de pe langa Natiunile Unite.
In rastimpul scurt de 164 de ani , Baha’ii au infiintat o comunitate mondiala cuprinzand peste 2000 de grupuri etnice in peste 350 de tari , teritorii si insule reprezentand o adevarata selectie a rasei umane. Literatura Baha’I a fost tradusa in peste 750 de limbi. Toate acestea datorita fortei si capacitatii ei de a demonstra adevarul spiritual si eficacitatea Administratiei ei de inspiratie divina.
Mai puteti ?....numai cateva principii si gata…
Am mai scris despre ele dar le voi dezvolta un pic:1. Unitatea Omenirii- Principiul Unitatii umanitatii este pivotul central al Invataturii Baha’i. Unitatea Lumii este ultima etapa in evolutia umanitatii spre maturizarea ei si va fi edificata pe baza recunoasterii individuale a acestei unitati a umanitatii ca principiu spiritual central al vietii in zilele noastre.
2. Cercetarea independenta a adevarului – este pentru prima oara in istoria omenirii cind cercetarea independenta a adevarului a devenit practica posibila. O cercetare independenta autentica presupune ca oamenii nu accepta orbeste o credinta invatata sau mostenita de la altii.
3. Temelia comuna a tuturor religiilor-Baha’ii cred ca toate marile religii ale lumii sunt divine in ceea ce priveste originea lor . Ele toate au fost revelate de Dumnezeu in locuri diferite si in epoci diferite in raport cu evolutia nevoilor si capacitatii de intelegere a oamenilor.
4. Armonia esentiala intre Stiinta si Religie- Baha’u’llah ne invata ca stiinta si religia sunt in armonie.Adevarata religie si adevarata stiinta nu s-au contrazis niciodata. Ele sunt aspecte complementare ale adevarului.
5. Egalitate intre femei si barbati- Pentru prima oara in istoria religiilor revelate, Baha’u’llah a proclamat egalitatea dintre barbat si femeie.Acest factor de baza l-a sustinut si l-a intarit prin legi care impun aceiasi educatie pentru femei si barbati si afirma egalitatea lor de drepturi in societate.
6.Eliminarea oricarui fel de prejudecati-In clipa in care un om a ajuns la intelegerea spirituala a Unitatii Omenirii, el isi poate birui propriile prejudecati.
7.Educatia obligatorie universala- Cunostintele sunt printre darurile cele mai de seama date de Dumnezeu omului, iar cei ce se lipsesc de sansa de a dobandi cunostinte vor trai o viata mai marginita decat alti semeni de-ai lor mai educati.
8. Pacea Universala- Baza fundamentala a invataturii Credintei Baha’I consta in a preconiza Unitatea Omenirii si de a ajunge la Pacea Universala.
Sunt principii frumoase si marete nu ?....imaginati-va cum ar fi daca s-ar aplica ?...
Alte cateva principii o sa le enumar doar ,si asta nu pentru ca nu ar fi nimica de comentat la ele dar ….sa nu va obosesc si sa inchideti….
-Adoptarea unei limbi auxiliare universale
-Abolirea deosebirilor extreme intre bogati si saraci ( aici stiu ca sunt comentarii ca suna “a la socialism” dar nu uitati cuvantul ‘extreme” )
-Instituirea unui Tribunal Mondial pentru arbitrarea conflictelor dintre natiuni.
-O solutie spirituala pentru problemele economice
-Supunere deplina fata de guvernul tarii .
-Religia ca bastion pentru protectia tuturor popoarelor si natiunilor.
Si sunt mult mai multe idei interesante de impartit cu voi dar voi incheia cu un citat :
“Sa nu se mandreasca acela care-si iubeste propria tara ci mai degraba cei ce iubesc intreaga lume. Pamantul este o singura tara , iar oamenii sunt cetatenii ei “- Baha’u’llah.
Totusi o sa va spun scurt cum am devenit baha’I pentru ca este ceva care depaseste orice coincidenta :
Anii studentiei au insemnat pentru mine implicarea intr-o miscare universala care credeam ( si inca mai cred ) ca va aduce unitatea omenirii , spargerea barierelor intre oameni, a granitelor dintre popoare, va transforma lumea intr-o MARE FAMILIE !- este vorba de limba internationala Esperanto pe care o iubesc din tot sufletul ( probabil si pentru ca o vorbesc fluent si nu ma simt niciodata in inferioritate fata de nimeni asa cum se intampla cand vorbesc engleza cu nativii-vorbitori ) , dar pe care spiritualitatea a impins-o acum pe locul secund. Am fost implicat in forumul international care are grija de promovarea limbii la nivel mondial, am lucrat ( ca voluntar ) cateva luni la sediul central din Rotterdam unde m-am indragostit iremediabil de limba, de esperantisti, de cauza frumoasa pentru care lupta ei- promovarea si raspandirea acestei minunate limbi in toate colturile lumii pentru a putea forma aceea “Mare Familie” , si a intra intr-o nou era, era comunicarii fara frontiere ( pe vremea aceea engleza nu era atat de raspandita ca acum , si Doamne fereste sa fi mers in vremea aia intr-o tara straina,ca Polonia spre exemplu, ca erai pierdut …) .
Tatal meu este unul dintre cei mai vechi esperantisti din Romania , iar acum probabil cel mai batran dar si cel mai activ , si datorita lui am cunoscut miscarea esperantista ;l-am vazut si l-am admirat cat de bine vorbeste si se intelege cu toate natiile pamantului ( prima iesire cu el a fost in 1990 in Italia) in cadrul congreselor si intalnirilor care au loc periodic intre esperantisti si am decis sa invat si eu.( Ii multumesc si pe aceasta cale pentru rolul lui in formarea mea ca esperantist !). In 3 luni vorbeam conversational limba !!...si asta nu ca sunt eu talentat sau destept , ci pentru simplu motiv ca este foarte usor de invatat si de vorbit avand o gramatica super-usoara iar vocabularul de baza este format din cuvinte mult mai putine decat in alte limbi iar restul de cuvinte se formeaza prin sufixe si prefixe. Spre exemplu prefixul “mal” simbolizeaza opusul : “bela”- se traduce prin frumos, “malbela” se traduce prin urat…”alta” –inalt , “malalta”-scund, “dekstra”-dreapta, ‘maldekstra”-stanga……sufixul “ino” simbolizeaza femininul : “viro”-barbat, “virino”-femeie, “knabo”-baiat, “knabino”-fetita, “cevalo”-cal, “cevalino”-iapa ...si asa mai departe exista 16 sufixe si prefixe cu care formezi cuvintele unui vocabular la fel de mare ca a unei limbi naturale;.Majoritatea vocabularului este preluat din limbile latine , iar din germana si engleza pe langa cateva cuvinte s-au preluat si cateva tehnici de formare a expresiilor si a cuvintelor :formezi cuvinte sau expresii prin alipirea altor cuvinte , exemplu : “same”-acelasi,identic , “ideo”-idee, iar sufixul “ano “ semnifica un grup , si poti spune “samideano” care semnifica oameni cu aceleasi idei….si multe alte “trucuri” foarte logice si care fac ca esperanto sa fie ,pe departe,cea mai usoara limba din lume .( chinezi o invata in 6-10 luni si asta inseamna putin tinand cont ca engleza ei o invata in 5 ani-in China miscarea esperantista este foarte dezvoltata –de fapt v-am povestit si de esperantistii din Vietnam.
Deci vorbind limba am inceput sa ma plimb prin intreaga Europa pe la esperantisti care ma primeau ca intr-o familie si mereu erau fericiti sa aiba oaspeti cu care sa-si exerseze limba ; dar ca sa te plimbi ai nevoie de bani…asa ca in vacanta de vara munceam prin Germania –tot la esperantisti- si cu banii castigati intr-o luna ma plimbam in cealalta….
Participam pe la diverse congrese , conferinte, seminarii de esperanto,prin diferite tari, cu diferite teme , unde reprezentam Romania si unde am “gustat” din frumusetea acestui mozaic multicultural, multietnic, dar atat de omogen datorita lipsei barierei de comunicare. Oriunde in Europa ma duceam, erau (si sunt) esperantisti , ii contactam, stateau cu mine , imi aratau orasul si nu mai aveam nevoie de alta limba pentru ca aveam tot ce-mi trebuia ; era perioada anilor 90’ cand engleza nu era la asa mare putere si erai mort intr-o tara ca Spania, Portugalia, Franta, etc….dar eu faceam parte din marea familie a esperantistilor…si intr-adevar este o familie !!!
Intr-o vara, langa Frankfurt, am lucrat la un esperantist care mi-a propus ca dupa orele de lucru sa ma duca la un templu al religiei lui unde are loc o adunare, apoi o petrecere in cinstea unei sarbatori din aceea religie. M-am bucurat ca o sa mai socializez si eu , si mai ales o sa mai practic engleza pe care in aceea vreme o vorbeam la nivel de incepator ; lume multa , atmosfera placuta , in interiorul templului s-au spus rugaciuni , apoi au fost cativa vorbitori si apoi s-a dat startul la masa si socializare….aici era punctul meu forte !-si masa si socializarea....vorbeam cu cat mai multi dar spre deosebire de alte dati cand eu faceam publicitate limbii esperanto instigand la invatarea ei, aici ei erau mai puternici si-mi explicau despre credinta lor : bahaismul ! . Am vorbit cu destul de multi oameni, dar unul din ei mi-a atras atentia in mod special ; dupa cateva minute de discutie libera cu el , in care am discutat generalitati si in mica parte religie , la sfarsitul discutiei mi-a spus pe un ton hotarat :” -peste nu mult timp o sa devi baha’I , ai structura de baha’I!”....am inceput in mintea mea sa rad…ce stie asta !...mi-a spus ca fiul lui se afla in Romania la studii si sa iau legatura cu el cand ma intorc in tara…am luat adresa dar fara prea mari sperante ca il voi cauta . Apoi prietenul meu esperantist mi-a cumparat o carte – curios ca era in limba romana- despre religia Baha’I –si mi-a facut-o cadou rugandu-ma macar sa o rasfoiesc. Din politete a doua zi seara am rasfoit-o si credeti-ma ca am avut un soc : totul era atat de logic, atat de clar explicata istoria religiei, iar unul din principii era adoptarea de catre omenire a unei limbi internationale comune ….dar mai aveam mult pana sa cred in aceasta religie…in urmatoarele zile , seara, dupa lucru, fata prietenului meu esperantist m-a luat cu ea in vizita la diversi prieteni bahai unde socializam si din cand in cand vorbeam si despre religii….am inceput sa pun intrebari si primeam raspunsuri fantastice…totusi limba era o problema deoarece ei nu vorbeau esperanto, iar engleza mea nu era la nivel de discutie atat de serioasa iar germana pe care o invatasem la nivel conversational, nu ma ajuta cu nimic. Totusi , intorcandu-ma in tara la sfarsitul vacantei l-am sunat pe baiatul acelui vizionar , care m-a introdus rapid si mai adanc in principiile acestei religii si nu a mai trecut mult timp si am devenit baha’i. Si acum il mai intalnesc pe acel neamt, de origine persana, ciudat ( baiatul lui a ramas in Bucuresti unde a devenit un doctor renumit si care-mi este acum prieten apropiat) care m-a “avertizat” ca o sa devin baha’I si mereu il intreb de unde a stiut ca asa se va intampla…imi raspunde mereu printr-un zambet….
Unul din motivele care m-au facut sa devin atat de rapid baha’I a fost acela al asemanarii intre miscarea esperantista si cea baha’I ; se intersectau in multe puncte ! In primul rand al unicitatii intr-o familie comuna, lupta amandoua pentru aceea “Mare Familie” din care sa faca parte toate popoarele , fara bariere, fara prejudecati, fara alte sentimente negative.
La un moment dat am avut o viziune in care cred acum cu putere si care m-a facut sa ma incarc cu energie in lupta mea pentru raspandirea celor doua miscari.
Oare credeti ca un om de pe planeta asta poate crea o limba auxiliara in doar cativa ani, iar aceea limba in scurt timp sa fie vorbita de milioane de oameni din toate colturile planetei ????.....in general limbile naturale se creaza in sute , mii de ani de evolutie ….!;
si de undeva de sus mi-a venit si raspunsul !: un om normal nu putea aceasta, dar un om care primeste inspiratie divina poate sa creeze lucruri imposibile !. Si atunci am concluzionat : Da !, Zamenhof ( creatorul limbii-un doctor evreu de nationalitate poloneza) a avut inspiratie divina !....si aparand imediat dupa inceputul miscarii baha’I a carei principiul era adoptarea unei limbi internationale am concluzionat definitiv : a avut inspiratie de la Baha’u’llah !...e prea mare coincidenta , sa fie doar …o coincidenta !.
Iar dupa moartea maestrului Zamenhof (din modestie el nu a acceptat niciodata acest titlu) , fiica cea mica a acestuia a preluat fraiele miscarii si ce religie credeti ca a ales aceasta ?....Bingo !, baha’I !....si provenea dintr-o familie cu origine mozaica in care regulile sunt foarte stricte !.....probabil si-a dat si ea seama de legatura divina intre cele doua miscari si a simtit ca toata viata a fost un baha’I . Iar cand am citit biografia acestei femei, care de la varsta de 15 ani a preluat rolul de coordonator al miscarii esperantiste, asta insemnand si raspandirea limbii pe tot globul pamantesc, am simtit ca intr-adevar toata viata ei a fost cu structura baha’i. S-a declarat baha’I imediat ce a aflat despre noua religie si despre principiile de baza ale acesteia in concordanta cu ceea ce propovaduia ea de la tatal ei. Mi-a placut un paragraf dintr-un seminar de-al ei sustinut in America in fata a mii de baha’I si de esperantisti : “sunt multe moduri sa spui lucruri , dar ce este important este adevarul care zace in toate modurile de exprimare” – ce frumos !...si profund !!..
Vreau doar sa amintesc ca in istoria limbii esperanto un rol deosebit l-a avut un roman pe nume Adrian Csek ( cred ca si primul esperantist roman) care a inventat o metoda de predare a limbilor straine foarte originala si care a fost brevetata ( metoda csek) si folosita de multi profesori ( si astazi se mai foloseste metoda in lumea intreaga) pentru predarea multor limbi straine ; se bazeaza foarte mult pe figurine de jucarie si pune accent pe conversatie directa. Era metoda favorita a Lidiei Zamenhof care toata viata ei a predat esperanto pentru ca nu avea alta sursa de venit; dealtfel ea a avut multi prieteni romani si chiar unul din ei a fost singurul care a incercat sa o ajute in timpul detentiei in lagar datorita faptului ca facea parte din familie de evrei. Desi ar fi reusit sa se salveze ( comunitatea internationala a facut presiuni enorme pentru eliberarea ei ) a preferat sa moara intr-un lagar de concentrare alaturi de conationali de-a ei.
Dar hai sa vedem ce fac eu aici , ce inseamna un pelerinaj , de ce este atat de important pentru orice credincios sa mearga macar odata la locurile sfinte ale religiei sale si cu ce te alegi dupa un pelerinaj.
In general nu am frica sau emotii pentru necunoscut si neprevazut ( chiar sunt dependent de ele ) dar in dimineata in care ma indreptam spre birou de inregistrare am simtit o emotie ciudata ,o emotie asemanatoare emotiei pe care o ai cand ai examen si nu stii mai nimic , imi era frica, oare ma voi putea ridica la nivelul spiritual al locurilor sfinte vizitate ?, oare merit sa vizitez eu aceste locuri ? …dar in acelasi timp eram atat de emotionat si nerabdator sa vad, sa simt,sa traiesc un pelerinaj adevarat . Numele meu de familie este Stefan , dar pentru straini acest nume este nume de botez si il pun deseori ca primul nume ,si acum s-a intamplat la fel si nu ma gaseau in lista lor ; eram la Constantin ; imi crescusera emotiile !...apoi am inceput sa ma integrez in noua familie care timp de 9 zile ne va duce mai aproape de Dumnezeu. Toate natiile pamantului, toate rasele, din toate categoriile de varsta, un amestec care ulterior s-a dovedit cel mai omogen amestec intalnit vreodata …si in loc de esperanto se vorbea engleza pe care majoritatea o stapaneau la perfectie. Nu cred ca am vazut om care sa stea singur, toti socializam si ne puneam intrebari despre tara de origine, profesie, cunoscuti comuni , ne gaseam lucruri si hobby-uri comune. Eram vreo 300 de credinciosi care formam o familie mare ( asa cum ne place noua sa credem ca va deveni lumea intreaga) , intr-un mediul multicultural unic. Cateva cupluri au venit cu copii mici si chiar unul din cupluri avea un copil de 2 luni ; i-am intrebat de ce nu au lasat copilul acasa pentru ca se chinuie si ei si copilul si mi-au raspuns repede si fara replica : “nu avem cu cine sa-l lasam si probabil asa a vrut Dumnezeu sa fie si el aici la primul lui pelerinaj”.
Toata lumea avea sufletul si inima deschisa ( numai asa poti sa primesti ceea ce-ti doresti ) , toata lumea era fericita, emanam toti caldura ( desi multi veneau din tari friguroase) iar atmosfera era propice pentru un inceput de pelerinaj ; toti eram pregatiti sa ne imbogatim viata spirituala si eram constienti ca asta se poate face numai avand toti receptorii deschisi pentru a primi binecuvantare divina. Timp de 9 zile nu numai ca am tinut receptorii deschisi dar ni s-au activat si alti centrii, necunoscuti pana atunci, si care probabil sunt responsabili cu partea spirituala, si care erau inchisi datorita materialismului care la multi reprezinta latura dominanta a firii.
Am trait 9 zile in rugaciune si meditatie , si din zi in zi observam imbunatatiri semnificative ale sufletului, in fiecare zi simteam asistenta divina, in fiecare zi deveneam mai buni….of !, ce mi-as dori sa ramanem asa !!!!....
Pentru prima oara in viata centru preocuparii mele a devenit credinta !....si este atat de bine , esti atat de linistit , iti ofera totul , te satisface complet. Nu stiu daca va ramane asa dar daca a reusit in cele 9 zile sa ma schimbe pe mine (care sunt un om pracmatic si materialist ) cu siguranta a avut influenta asupra tuturor participantilor ; si nu puteai sa nu observi bucuria care emana din inima si sufletul tuturor.
Am reinvatat in acest pelerinaj ca viata omului este o lupta continua intre doua forte care se misca in directii opuse : prima este forta naturii spirituale care se hraneste din trecerea omului prin procesul de purificare , perfectionare ,edificare, proces pe care omul simte nevoia sa-l parcurga si sa-si apropie astfel sufletul de divinitate, devenind astfel mai detasat, mai generos. A doua forta este cea materiala , hranita de natura fizica a omului care-l conecteaza pe el la mediul fizic si-l influenteaza sa obtina cat mai mult posibil din lucrurile materiale care-I produc placere, care-I coloreaza si orneaza viata fizica.
Si ce este important este ca o viata sanatoasa , fericita, plina de impliniri, se poate obtine cand reusim sa stabilim un echilibrul intre cele doua forte. Nimeni nu spune sa fim habotnici si sa ne dezvoltam doar viata spirituala!....asta o faci in cele 9 zile de pelerinaj!!! .
As dori sa va las voua placerea sa descoperiti fericirea si linistea sufleteasca care te cuprinde intr-un pelerinaj , sa va las placerea de a face parte dintr-o familie din care n-ai mai facut niciodata poate parte -sa fii membru al Umanitatii, al rasei umane, aceea Mare Familie la care visa Zamenhof si pe care Baha’u’llah ne-a aratat cum s-o infaptuim.
Cum v-am spus deja pelerinajul implica multa meditatie si rugaciune si acestea se pot realiza mai bine, mai usor, intr-un décor frumos care sa-ti incante si simturile olfactive precum face o rugaciune cu simturile interioare.Valoarea frumusetii este recunoscuta in religia baha’I si cred ca, gradinile de la locurile sfinte baha’I nu au rival in intreaga lume ca frumusete , maretie,originalitate, ingrijire riguroasa, amestec de culori…te duc cu gandul la perfectiune….si nu exagerez deloc ,multi din cei prezenti au confirmat aceasta si sa nu uitam ca in Israel acum e iarna si nu toate florile si toti copacii au inflorit ; vara este intr-adevar paradis !. Dar putini stiu cata munca au depus voluntarii baha’I pentru a aduce pe un vechi munte de stanca, paradisul ; s-a lucrat ani de zile non-stop, s-au adus tone de pamant , s-a realizat cea mai moderna irigare subterana din Israel , totul fiind automatizat prin senzori si fiecare fir de iarba, floare, copac, tufis primeste apa automat in functie de umiditatea solului ; si manual in fiecare zi zeci de voluntari curata, aranjeaza,muncesc fizic si cu sufletul pentru fiecare colt de gradina….deaceea arata aproape perfect, pentru ca cineva pune suflet acolo !
Locurile sfinte pe care le vizitezi intr-un pelerinaj sunt templele in care sunt inmormantate figurile centrale ale religiei ,locurile unde au parasit aceasta lume, alte temple dedicate celor care au slujit credinta, locurile pe unde a trecut Baha’u’llah, locurile unde a locuit el , unde a revelat invataturile baha’I, inchisoarea unde a stat ani de zile, precum si cladirile moderne unde se pastreaza in original obiecte ale lui personale,si mai presus de toate scrierile lui de mana in care a revelat rugaciuni, tablete, legile baha’I, toate pastrandu-se sub stricta observatie intr-un mediu controlat pentru a nu fi deteriorate de trecerea timpului . Este pentru prima oara in istorie cand de la o Manifestarea a lui Dumnezeu se pastraza scrierile originale ; de la nici un alt profet nu avem nimic fizic…asta nu inseamna ca nu au existat si acestia, dar explica de ce religia baha’I este mai accesibila pentru studiul si intelegere. Un moment inedit in viata oricarui baha’I este momentul cand vezi portretul lui Baha’u’llah ( numai in pelerinaj ai acces la el si numai ca baha’i) si toti baha’I care i-au vazut ochii au ramas vrajiti iremediabil de el , daca te uiti in ochii lui parca ar vorbi cu tine. Am intrebat de ce nu este accesibila publicului poza lui si mi s-a raspuns ca se vrea sa nu se faca glume sau sa se batjocoreasca imaginea lui ( este o Manifestare a lui Dumnezeu !).
Templele care se afla in Haifa si la Bahji , reprezinta simboluri ale fortelor divine si sunt locurile cele mai sfinte unde toti pelerini petrec ore intregi in contemplare, rugaciune si meditatie. Nici nu voi incerca sa va descriu ce simti cand esti in interiorul unui templu si meditezi ( nici nu pot si nici nu vreau sa o fac) dar credeti-ma aceasta apropiere de Dumnezeu este ceva unic, aici Dumnezeu vine si el spre tine…
Majoritatea templelor sunt deschise tuturor oamenilor indiferent de religie, rasa, nationalitate si deasemenea la toate actiunile bahailor pot participa si cei din alte religii care de fapt sunt religii-surori religiei baha’i.
In viata oricarui credincios ( indiferent de religie) pelerinajul reprezinta o experienta sacra,unic , o detasare de lumea materiala si o apropiere de cea a divinitatii. Sunt multi credinciosi care au mers de mai multe ori in pelerinaje si de fiecare data au evoluat in mod spectaculos de la un pelerinaj la altul. Din pacate in religia baha’I pelerinajul tinand 9 zile si numarul pelerinilor fiind limitat la maxim 400 intr-o serie , timpul de asteptare este de 7 ani ( sunt 10 milioane de baha’I si majoritatea isi doresc sa vina in pelerinaj ) desi multi dintre noi am fi venit mai des daca s-ar putea. Ai voie sa vii de cate ori vrei dar nu in pelerinaj ci doar in particular ,sa te rogi, fara nimic aranjat.
Am intalnit si baha’I care vin o singura data in viata si cand mi-au explicat de unde vin si ce sacrificii fac ca sa ajunga pana aici i-am inteles ; ani de zile strang banii necesari calatoriei ( de multe ori se face cheta in familie sau in satul lor si se trimite un reprezentant care sa le povesteasca cum este in tara sfanta), apoi calatoria dureaza cateva zile , timp in care mananca mai nimic ( pentru ca “la oras mancarea e scumpa” ), calatoresc cu barca, vaporul, trenul, pana ajung la un aeroport de unde schimba cateva avioane sa ajunga in Israel…asta da sacrificiu ! …. mi-a fost rusine sa le spun ca eu am zburat direct doar 2 ore!!!....m-ar fi intrebat de cate ori pe an vin !!!....
Am invatat de la Shoghi Effendi o anumita tehnica de rugaciune care desi nu trebuie luata ca oficiala m-a ajutata de multe ori sa rezolv problemele aparute si carora le-am cerut rezolvare prin rugaciune.
Primul pas :
Roaga-te si mediteaza la problema ta. Foloseste rugaciunile Manifestarilor divine , intrucat au puterea cea mai mare . Apoi ramai in contemplare timp de cateva minute.
Al doilea pas :
Ia o decizie si tine-te de ea. Aceasta decizie se naste de obicei in timpul contemplarii. Poate parea aproape imposibil , dar daca pare sa fie raspunsul la o rugaciune sau o cale de a rezolva problema, atunci fa imediat urmatorul pas.
Al treilea pas :
Ia hotararea de a duce decizia la indeplinire. Multi dau gres aici. Decizia , fara hotarare, este vatamata si devine o dorinta sau o nazuinta neclara. Cand se naste hotararea, fa imediat urmatorul pas.
Al patrulea pas :
Ai credinta si convingere ca puterea va curge prin tine, calea cea dreapta va aparea , ca usile se vor deschide, gandul cel bun, mesajul cel bun, principiul cel bun, sau cartea cea buna iti vor fi date. Ai incredere ca lucrul cel bun iti va veni la indemana cand vei avea nevoie. Apoi, ridicandu-te din rugaciune, fa imediat al cincilea pas.
Al cincilea pas :
Actioneaza ca si cand rugaciunea a fost deja ascultata. Apoi actioneaza cu o energie neobosita, neincetata. Iar pe masura ce actionezi, tu insuti vei deveni un magnet ce va atrage mai multa putere in fiinta ta pana cand vei deveni un canal liber prin care sa curga putere Divina.
Multi se roaga dar nu raman pentru a doua parte a primului pas. Cativa dintre cei ce mediteaza ajung la o decizie, dar nu reusesc sa se tina de ea. Putini au hotararea de a duce decizia la indeplinire, si mai putini au incredere ca lucrul cel bun va veni in ajutorul lor.
Dar cat de multi isi amintesc sa actioneze ca si cand rugaciunea a fost deja implinita ?...
Cat de adevarate sunt cuvintele “mai puternic decat rugaciunea e spiritul in care este rostita….si mai mare decat felul in care e rostita este spiritul in care e dusa la indeplinire”
Experienta mi-a confirmat ca nici o problema pentru a carei rezolvare te rogi nu se va rezolva de la sine ; numai daca lupti si tu, va avea un final fericit !....prin rugaciune te rogi la Divinitate sa te AJUTE sa rezolvi problema, nu sa ti-o rezolve…niciodata nu iti va rezolva nimeni problemele tale…ci numai printr-o coincidenta aceea problema ar putea fi rezolvata …dar coincidentele nu sunt la nesfarsit, pe cand ajutorul prin rugaciune este nemuritor.
Nu pot sa uit povestioara pe care mi-a spus-o o buna prietena de-a mea , Ligia, ( acum este in America, fericita, si cred ca rugaciunea A AJUTA-O , enorm sa-si indeplineasca visele) si care vreau sa v-o impartasesc si voua pentru ca are multa intelepciune.
Un mare credincios moare si ajunge sus in fata lui Dumnezeu . Acolo credinciosul il roaga pe Dumnezeu daca poate sa-I raspunda la o intrebare , deoarece toata viata lui a fost credincios, a mers la biserica, a tinut posturile, a facut totul cum scria la carte si in toata viata asta credincioasa a avut doar o rugaminte , si s-a rugat in fiecare seara dar se pare ca Dumnezeu nu i-a rezolvat-o ; s-a rugat, macar o data in viata sa castige si el la loto , sa vada un semn de la Dumnezeu . “De ce nu mi-ai aratat nici un semn cand am fost atat de credincios si m-am rugat de atatea ori?? ,l-a intrebat credinciosul; La care Dumnezeu raspunde simplu : Mai credinciosule , daca jucai si tu macar odata la loto…!..
Cei care ma cunosc stiu ca imi este greu sa stau intr-un singur loc mai mult de cateva zile, dar in acest pelerinaj de noua zile nu am simtit o clipa plictiseala de locurile pe care le vedeam zilnic ( nu sunt locuri comune,sunt locuri sfante care au o anumita incarcatura )si cu siguranta as mai fi stat cateva zile in aceasta atmosfera absolut fantastica creata de cei 300 de credinciosi care isi deschid sufletele si inimile pentru a primi binecuvantare divina; si deschizandu-ne inimile putem mai usor sa comunicam, sa ne impartasim unii altora experiente inedite, sa ne imprietenim, iar la sfarsit sa ne dorim sa ne intoarcem intr-un nou pelerinaj cat mai curand…
Experienta unui pelerinaj te schimba!....in bine!....schimbarile sunt semnificative!....ce n-as da sa raman asa !...dar ma intorc in lumea reala plina de tentatii….dar mi-am promis ca ma intorc cand simt ca viata o sa ma schimbe in rau; poti sa vii oricand sa te rogi ( pentru pelerinaj probabil voi mai astepta multi ani, dar abia astept , acum stiu ce ma asteapta in el ) ….sper sa nu auziti ca saptamana viitoare m-am intors !....adica sa ma schimb in rau asa repede ??....
In fiecare seara un membrul al Casei Universale A Dreptatii tinea cuvantari legate de diferite teme de interes general legate de viata spirituala, cea materiala, in general teme interesante pe care le punea la dispozitia noastra sa le analizam in timpul meditatiei .
Mi-a ramas in minte o tema foarte interesanta legata de problemele, necazurile, nenorocirile pe care le avem si de multe ori sunt oameni care se indoiesc de existenta lui Dumnezeu cand sunt cuprinsi de ele. Am meditat si eu ceva timp la ideea asta si fara nici un dubiu am ajuns la aceiasi concluzie : dificultatile sunt testele noastre pe care Dumnezeu ni le pregateste pentru a ne face mai puternici, mai solizi, mai imuni. Oare nu vi s-a intamplat si voua sa va treziti cu “un test “ de-a lui Dumnezeu si dupa ce ati trecut peste el sa simtiti ca v-a intarit ?....daca nu, pregatiti-va !!!....viata e plina de teste , nu probleme !!!!.....
Am trait zile pretioase in care am simtit ca pe langa placerea materiala care consta in acumularea de bunuri ,de dorinte care vor sa fie satisfacute ( si eu mi-am satisfacut –cu cateva exceptii- toate dorintele la care am visat), exista si alte placeri , alte trairi , mult mai intense si care iti umplu inima si sufletul de fericire : placerile spirituale . Cu cateva seri in urma , un vorbitor a amintit despre viata de dupa moarte ; si am retinut ca motivul pentru care ne nastem este ca sa acumulam fericire materiala….DAR, deasemenea trebuie sa trezim spiritul ascuns in fiecare suflet si sa dezvoltam calitatile( calitati divine) care ne vor folosi in urmatoarea viata , viata spiritului. Deci cu cat ne vom dezvolta mai multe calitati spirituale cu atat viata urmatoare va fi mai frumoasa….asta da tema de meditatie!!!.... Si sa revin cu picioarele pe Pamant, la viata actuala, pentru ca acum aici traim si aici scriu la laptop; nimeni nu spune sa nu ne traim viata materiala ( n-as fi deacord cu nici o religie care spune ca nu trebuie sa ne bucuram si de placerile vietii materiale) si multumesc lui Baha’u’llah ca e deacord sa facem si avere ( v-am spus sunt materialist si-mi plac banii…-cui nu-I plac ???), dar ….averea materiala nu e tot in viata!....si cine intelege asta va fi mai fericit !....credeti-ma !!!...
Sa va dau si o veste buna : pentru romani s-au scos vizele cu Israelul, deci puteti sa calatoriti ( in pelerinaj !? ) in tara sfanta fara nici o problema legata de viza. Va veti intoarce alt om dupa un pelerinaj si orice religie ati avea (stiu ca majoritatea crestini ) gasiti locuri sfinte in Israel. A ramas in istorie ce a declarat un baha’I cu mult timp in urma dupa un pelerinaj “life will never be the same again”- viata nu va mai fi la fel!...
Mai tineti minte ca va spuneam prin tururile mele anterioare ca nimic in viata nu se intampla fara motiv….E !, aici am auzit o maxima care o completeaza pe prima !:
“Nothing comes into being without a cause, and nothing passes without causing an effect” – nimic nu se intampla fara un motiv , si prin nimic nu treci fara sa te afecteze !...e prea adevarata sa o mai comentez!....
Si daca ne intoarcem si citim principiul fundamental al religiei baha’I – principiul Unitatii umanitatii- probabil ca rostul unui pelerinaj este si sa te pregateasca pentru noul rol pe care il va avea omul in viitor, acela de membru al Umanitatii !....si nu pot sa nu-l citez pe Baha’u’llah : “ Atat de puternica este lumina Unitatii incat poate lumina intreg pamantul”….
Este ultima zi !....plang !....de fericire !?...de tristete ca plec !?....pentru tot ce-am trait in aceste 9 zile ?!....si nu sunt un om sensibil , ma consider puternic, dar acum chiar plang!..n-am mai plans de mult!.....in clipa asta imi doresc ca toti oamenii sa poata fi norocosi ca mine si sa traiasca cel putin ce-am trait eu in cele 9 zile….sa fie cel putin la fel de fericiti ca mine in cele 9 zile…si atunci vom avea o noua lume !....pentru ca nu poti fi rau cand te intorci dintr-un pelerinaj , nu poti decat sa te intorci cu un caracter mai frumos , mai bun si …”lumina unui caracter bun depaseste lumina Soarelui”- Baha’u’llah










miercuri, ianuarie 16, 2008