luni, ianuarie 25, 2010

Voi incheia acest tur prin tarile arabe , unde cultul religios  majoritar este islamul, cu o scurta sinteza a acestei religii in care voi incerca sa va “plimb”  si de-a lungul celor 1300 de ani de  istorie si sciziuni ale acestei  controversate religii.

Sper sa va fie de folos aceasta sinteza pentru ca eu abia acum  am aflat multe lucruri interesante despre teologia , istoria si diferentele dintre sectele din cadrul Islamului, si mi-as fi dorit sa gasesc undeva un rezumat , gata realizat, fara sa mai fie necesar sa citesc carti intregi si sa stau cu dictionarul langa mine pentru a traduce (sunt multe cuvinte pe care nu le intelegeam din engleza fiind prea “tehnice” )….iar daca acum nu va intereseaza aceasta scurta incursiune in lumea Islamului, nu uitati ca , pe viitor, cand veti avea nevoie de vreo informatie…o sa stiti unde o gasiti…

Cele doua mari ramuri din cadrul Islamului sunt Sunnitii si Siitii; diferentele dintre siiti si sunniti s-au nascut cu precadere din dezacordul privind persoana care avea sa-I urmeze Profetului Muhammad la conducerea comunitatii musulmane pe care acesta o intemeiase.

Dupa moartea Sfantului Profet Muhammad,  comunitatea musulmana a fost condusa de mai multi califi; siitii cred ca primul calif a fost Ali, varul profetului, casatorit cu fiica profetului, Fatima. Ali a fost tatal singurilor  nepoti ai lui Muhammad.; sunnitii au alta varianta, ei sustin ca Abu Bakr a fost primul calif.

Siitii sustin ca profetul Muhammad, cand se intorcea din ultimul pelerinaj, le-a spus supusilor sai ca il numeste pe Ali , varul sau care ii devenise ginere, succesor de drept;  Sunnitii cred ca , profetul, pe patul de moarte, l-a ales pe Abu Bakr –care era tatal uneia dintre sotiile sale-  drept succesor .

Siitii spun ca , in timp ce Ali il inmormanta pe Profet, Umar ( care va deveni al doilea calif) i-a chemat pe insotitorii profetului si l-au ales pe Abu Bakr, despre care sunnitii sustin ca a fost cu adevarat si legal primul calif.  Totusi , siitii sustin ca Ali a fost primul calif si primul imam.

Dupa Abu Bakr , a urmat Ulmar apoi Uthman care au fost pe rand califi , acesta din urma fiind asasinat , pentru ca imediat Ali sa devina cel de-al patrulea calif ( in versiunea sunnitilor al patrulea iar al siitilor primul).

Ali a fost acceptat de toti musulmanii ( mai putin de cei care locuiau pe teritoriul Siriei de astazi) si se parea ca sciziunea luase sfarsit si musulmanii incepusera sa fie uniti.

In anul 657, nepotul lui Uthman, pe nume Muawiya, l-a provocat pe Ali la lupta pentru a prelua puterea si desi lupta s-a terminat nedecis, curand dupa aceasta lupta pacea si intelegerea care se stabilise in timpul lui Ali incepea sa se rupa; Ali a fost asasinat in anul 661 iar fiul lui , Hasan, si el nepot al profetului , i-a luat locul. Muawiya l-a convins sa abdice, si astfel acesta a devenit liderul musulmanilor. Dupa moartea lui Muawiya, fiul acestuia Yazid, a incercat sa-I ia locul , dar musulmanii din Irak l-au preferat pe imamul Hussain ( al doilea fiu al lui Ali, deci nepot al profetului) ca lider suprem.Inainte de a merge in Damasc ( capitala Imperiului) , Hussain s-a dus in Irak ca sa obtina sprijin , si pe drum( la Karbala- localitate care ulterior va deveni loc de pelerinaj) a fost prins  intr-o ambuscada si omorat de oamenii lui Yazid( acesta a fost decapitat,  capul fiindu-i dus la curtea lui Yazid). Familia lui Hussain a fost tratata cu multa brutalitate ( inclusiv femeile si copii) , toti fiind ulerior ucisi… si erau descendenti din Sfantul Profet…

Siitii cred ca acesta episod are o deosebita importanta istorica , deoarece Ali si Hussain sunt simboluri vii ale familiei ucise a profetului Muhammad… Din acest moment siitii s-au declarat secta aparte , caracterizata de un acut simt al persecutiei, martiriului si al tragediei; se considera ca printre musulmani sunt 10-20% siiti ( depinde cine a facut statistica) , iar majoritatea se afla in Iran, Siria, Pakistan , Liban , India si in cele cateva state arabe din Golful Persic.

Siitii comemoreaza “Ashura” ( zece, in limba araba), asasinarea lui Hussain si a celorlalti la Karbala ( care a devenit unul dintre cele mai sfinte orase ale siitilor), iar in aceasta perioada ei poarta doliu si il evoca pe imamul Hussain . Tragedia de la Karbala este pentru siiti , lectia pe care le-a predat-o istoria despre pretul care trebuie platit daca vrei sa urmezi calea adevarului si sa te opui tiraniei… se spune ca fiecare generatie are “Karbala” ei , cand oamenii se ridica impotriva unui tiran , stiind ca sunt depasiti ca numar  , dar nu pot sa accepte oprimarea.

Siitii practica “fataha” –rugaciunea musulmana-la mormintele imamilor si ale urmasilor acestora; multi credinciosi merg la mormantul imamului Hussain pentru a fi binecuvantati si a trece peste greutatile vietii.

Exista trei grupuri principale de siiti : imamii, zaydinii si ismailii.

Imamii sunt cei mai numerosi si se mai numesc si “Adeptii Numarului 12”; imamii nu-I recunosc pe primii trei califi recunoscuti de sunniti( Abu Bakr, Umar si Uthman) si ei cred ca Ali a fost primul imam , iar dupa Ali imamii au continuat pe linia Ali-Fatima(singura fiica supravietuitoare a profetului); ei cred ca Mohammad al-Mahdi a fost al doisprezecelea imam , pe care il numesc “imamul ascuns” pentru ca el nu a murit si se va intoarce odata sa-I calauzeasca iar.

Imamii cred in liberul-arbitru, deoarece Dumnezeu i-a trimis sa-i ajute pe oameni si astfel oamenii pot sa-si aleaga singuri drumul adevarat ; imamii sunt membrii ai familiei profetului , deci oamenii nu pot gresi cand cred in imam. In credinta siitilor imami , intoarcerea celui de-al doisprezecelea imam pe pamant va atrage izbanda Islamului , iar ascendenta monoteismului va sluji drept judecata de pe urma a lui Dumnezeu, in concordanta cu intoarcerea lui Isus printre crestini si a lui Mesia printre evrei .

Cel de-al doilea grup major al siitilor sunt “zaidirii” , al caror nume vine de la cel de-al patrulea imam “Zaid ibn Ali”; acestia nu-i considera pe primii trei califi uzurpatori, dar cred ca imamii nu pot fi decat descendentii familiei profetului; nu cred in “imamul ascuns”  si rugaciunea si ablutiunea sunt diferite de ale celorlalte secte siite… nu sunt permise casatoriile mixte si nu consuma carnea animalelor ucise de nemusulmani.

A treia secta a Islamului siit este cea a “ismaililor” , adeptii acesteia fiind numiti si “Potrivnicii Numarului 7” …recunosc primii 6 imami dar nu-l recunosc pe “Musa” drept cel de-al saptelea imam , cum fac imamii. Ei cred ca Ismail a fost cel de-al saptelea imam si ca fiul lui Ismail, Moahmmad, a fost imamul de dupa Ismail…ismailii cred ca Ismail a disparut dar se va intoarce si asteapta acest moment.

Sper ca nu cascati inca pentru ca urmeaza istoria Islamului Sunnit…

In Islamul Sunnit exista patru scoli de jurisprudenta : hanefismul, safiismul, makekismul si handbalismul. Una din sectele importante ale islamului sunnit este cea a Wahhabilor; a fost intemeiata de filozoful si clericul Mohammad ibn Abd al-Wahhab (1703-1792), un sustinator al hanbalismului . Wahhab  impreuna cu Mohammad ibn Saud ( un conducator arab) , au cucerit Peninsula Araba si desi aceasta era parte integrala a Imperiului Otoman, familiile lor au capatat controlul teritoriului si au fondat statul modern al Arabiei Saudite. Casa Saud constituie monarhie saudita, iar wahhabismul este practica islamica  oficiala a regatului.

Wahhabii au distrus numeroase cimitire ale musulmanilor newahhabi considerate a fi sacre , au interzis oamenilor sa se roage la mormintele imamilor sau ale sfintilor si au impus prezenta la rugaciune publica. Wahhabii sunt intoleranti si fata de siiti  (unii wahhabi sustin ca este o datorie religioasa sa-I ucizi pe siiti), pe care i-au masacrat de cateva ori , cel mai faimos masacru fiind in anul 1802 , la Karbala (in Irakul modern) , printre mortii fiind si  femei si copii.

Wahhabismul este o secta care ii respinge pe crestini, pe evrei si chiar pe membrii unor secte islamice , considerandu-I “apostoli”.

Alta secta sunita importanta este “scoala Deoband” ( dupa numele orasului unde a luat fiinta), intemeiata in India. Teoria lor este ca musulmanii trebuie sa-si pastreze identitatea , in loc sa devina “occidentali” moderni si sustin eliminarea practicilor neislamiste; deobanzii cred ca nu exista nici o deosebire intre treburile lumesti si cele religioase si ca Islamul face parte din fiecare aspect al vietii.

Desi exista numeroase diferente de ordin teologic intre siiti si sunniti, desi au fost momente cand au fost cei mai aprigi si inversunati dusmani, desi s-au omorat intre ei, istoria a aratat ca exista sansa reala a unei coexistente constructive si a unei fratii musulmane: in intreaga lume sunt numeroase familii mixte care traiesc in armonie, exista tari in care ambele secte se inteleg si coexista de multi ani iar in toate tarile musulmane (indiferent de regim) in timpul lunii musulmane “Muharram” ( prima luna din calendarul islamic, una din cele patru in care conflictele de orice fel sunt interzize) siiti si sunniti traiesc in armonie deplina…oare nu ar putea trai si in celelalte luni la fel ?...cu siguranta ca da !...

Parerea mea personala ca exista interese pentru ca flacara razboiului sa nu se stinga , pentru ca exista grupuri care castiga de pe urma acestei dusmanii dintre ramurile teologice ale Islamului…marii traficanti de arme, speculatori, extremistii…si multi altii care sunt impotriva pacii musulmane…  se pare ca  in prezent Irakul este exemplul negativ de dezbinare si razboi intern religios…

Interesant este ca toti musulmanii ( indiferent de secta) cred ca exista cinci piloni ai Islamului , cinci principii fundamentale care trebuie sa stea la baza oricarui credincios :

-SHAHABA (“martorul” ) –este declaratia pe care toti musulmanii trebuie sa o faca : “Declar solemn ca nu exista decat un singur Dumnezeu si ca Muhammad este mesagerul lui “.

-SALAT (“rugaciunea”) –toti musulmanii trebuie sa se roage de cinci ori pe zi , cu fata la Mecca.

-ZAHAT (“dania”)- musulmanii trebuie sa daruiasca o anumita parte din venitul lor anual celor saraci si nevoiasi.

-SAWN ( “postul”) – in cursul lunii sfinte a Ramadanului toti musulmanii trebuie sa posteasca de la rasaritul pana la apusul soarelui.

-HAJJ (“pelerinajul”) –fiecare musulman trebuie sa faca un pelerinaj la Mecca , locul cel  mai sfant din Islam, odata in viata , daca e posibil.

Eu cred cu convingere ca in viitorul nu foarte indepartat , toti musulmanii se vor intelege intre ei , vor trai in pace , iubire si intelegere cu nemusulmanii,  se va respecta principiul “FIECARE CU CREDINTA LUI “ si toata lumea va fi mai toleranta ( asa cum scrie in toate cartile sfinte ale tuturor religiilor)…

“ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !”…