joi, aprilie 09, 2009

Precum v-am obisnuit cateva date “tehnice” despre tara  careia i-am fost oaspete:

Australia este a sasea  tara ca marime din lume si formeaza cel mai mic continent; deasemenea este cea mai plata si cea mai joasa intindere de uscat si cel mai secetos continent ( contine mai mult desert decat oricare alt continent-doua treimi); nu are rauri mari (dar compenseaza cu uriasele rezerve de ape subterane)., iar muntii sunt josi- cel mai inalt este de numai 2200 de metri . Datorita intinselor zone desertice  populatia este redusa ( numai 22 de milioane de locuitori-aproape cat populatia Romaniei de acum cativa ani…), densitatea fiind doar de 2,5 locuitori pe kilometru patrat(pe ultimele locuri in lume).

Clima tropicala este dominanta , cu umiditate mai mare in Nord ,unde se inregistreaza uneori uragane devastatoare ( uraganul Tracy  in 1974 a distrus un oras intreg –Darwin-care ulterior a fost reconstruit ). Vegetatia cuprinde peste 13.000 de specii neantalnite in alte parti ale lumii iar fauna include “fosile vii”(marsupialele, ornitorincul, echidna,etc); cangurii mari si mici, ursii koala , ursii marsupiali, ornitorincul cu cioc de rata si furnicarul tepos (mamifere ce depun oua-se numesc monotrene) ii veti gasi doar in Australia ; peste 600 de specii de pasari –aici am vazut cele mai frumoase si gratioase lebede negre; toate acestea sunt ocrotite in cele peste 200 de parcuri si rezervatii naturale.  Cainele dingo este un membru al familiei cainilor si se pare ca a fost introdus in Australia acum 30.000 de ani.

Vegetatia este dominanta de plante perene cu frunze tari ,bine adaptate pentru supravietuire in regiuni aride. Exista 600 de specii de eucalipt si 800 de specii de salcam.

Partea cea mai racoroasa a Australiei este insula Tasmania cu o temperatura medie vara de 17 grade si iarna de 10 .

Terenul arabil este cultivat in proportie de 80% , Australia fiind un important producator si exportator de produse agricole ;cultura principala este cea de grau iar fructele cultivate sunt: strugurii( aici sunt unele din cele mai apreciate vinuri din lume), bananele, ananasul, fructele de padure, etc.

Pana la sfarsitul secolului 20 , populatia era deosebit de omogena datorita restrictiilor de imigrare non-europene. Majoritatea australienilor a fost de origine britanica si din regiunile locuite de albi ale Comunitatii Britanice ale Natiunilor Unite ( Comenwelth). Religia principala este crestinismul, pedominand romano-catolicii si anglicanii. Minoritari sunt aborigenii (2%) care au fost si traiau aici cand au sosit colonistii.

Australia este una din cele mai bogate tari ale lumii , aceasta datorandu-se si bogatelor sale resurse naturale (minereu de fier, mangan, cupru, plumb , sare, carbuni, aur, argint, diamante, etc; balanta agricola este puternic excedentara, Australia fiind una din principalele tari exportatoare de produse agricole(trestie de zahar, vita de vie, grau, etc) ale lumii ( am citit undeva ca Europa are o politica puternic protectionista fata de produsele australiene la care se aplica taxe aberante)

Turismul este o adevarata industrie in Australia , unde peste 7 milioane de turisti viziteaza tara, majoritatea sositi din Statele Unite, Noua Zeelanda, Marea Britanie si tari ale Asiei ( europeni sunt putini cu exceptia englezilor); incasarile din turism sunt de peste 10 miliarde anual.

O sa va scriu si cateva cuvinte despre istoria acestei tari ( din fericire avand doar cateva sute de ani) si apoi vom trece in Noua Zeeland ( unde deja am ajuns) si va voi povesti ce a patit Dana la intrarea in Noua Zeelanda ,in aeroport,  deoarece nu a declarat  punga de nisip alb luata de pe o plaja din Tasmania…si multe alte lucruri interesante din “aventura nou-zeelandeza” care a inceput nu cu mult timp in urma.