Sa va mai scriu cateva date interesante despre recifuri ; viata recifului este sezoniera : octombrie, noiembrie , decembrie sunt luni cu viata subacvatica activa de imperechere; din ianuarie pana in mai este o gradinita ce invadeaza apele din jurul recifelor iar din iunie pana in septembrie este sezonul de pescuit al delicateselor.
V-am mai scris, foarte interesant este mimetismul care este prezent in lumea pestilor care pentru a se camufla iau culoarea mediului: pestele-soldat, cu gura lui mare poarta “o uniforma” cu dungi albastre pe fond galben care-l camufleaza perfect printre gradinile acvatice; pestii micuti au culuarea similara cu a recifului si-l folosesc pe acesta ca si cresa, pana cresc si nu mai pot fi inghititi de alti pesti mai mari…si exemplele pot continua pentru a demonstra echilibrul ecosistemului din M.B.C. ,unul dintre cele mai puternice si bine integrate ecosisteme ale lumii.
Istoria a demonstrat ca reciful poate face fata cu succes multor calamitati naturale: furtuni, valuri ucigase, cutremure , dar nu se stie daca este pregatit sa faca fata actiunii (voluntare sau involuntare) omului…poluarea si de aici, indirect, schimbarea climatica datorita incalzirii globale, cresterea nivelului aciditatii oceanului, scaderea continutului de carbonati din apa si multe alte schimbari au facut ca rata de crestere a coralilor sa scada si sa fie cea mai mica din ultimii 400 de ani.
Pentru oamenii de stiinta M.B.C este un adevarat laborator, pentru iubitorii vietii marine un paradis , pentru fotografi sursa de frumusete fara limite, pentru pescari un sac fara fund, pentru planeta un loc in care natura a fost prea generoasa, un loc unic pe care avem datoria , macar, sa nu-l distrugem.
A treia zi dimineta ne-am sculat iar la prima ora si am inchiriat o masina pentru a pleca in nordul izolat al continentului si a-I descoperi misterele .
Zona de nord-est a continentului australian este una din cele mai putin populate zone si de la Port Douglas in nord exista o singura sosea asfaltata care tine 250 de kilometri iar apoi ai nevoie de masina 4x4 pentru ca drumurile sunt “grele” si putin populate. In statul Queensland pe langa cateva rauri mari mai sunt destul de multe rauri micute unde este plin de crocodili ; multi turisti vin special in aceste zone pentru a merge intr-un safari pe rauri si a admira crocodilii in habitatul lor natural si a petrece cateva zile studiindu-le comportamentul. In jurul oraselor turistice este plin de agentii care organizeaza tururi de o zi sau mai multe la “privit” de crocodili , dar noi am preferat sa mergem mai in nordul virgin unde putini turisti se aventureaza si acolo sa incercam sa-I vedem pe crocodilii neobisnuiti cu oamenii.
Cum ne-am indepartat cativa kilometri de Port Douglas spre nord , traficul s-a redus spre zero si rar depaseam sau ne intersectam cu vreo masina; mai des intalneam pe strada canguri care traversau strada de parca era proprietatea lor si asta a explicat de ce erau si cativa calcati de masini( nefiind multe masini nu stiu sa se apere de ). Timp de 3 ore am traversat locuri superbe insa doar de 2 sau 3 ori am intalnit vreun satuc cu cateva case sau vreo ferma de vaci ; vaci insa am vazut destule si ne intrebam cine are grija de ele si cine le mulge ; la tot pasul sunt indicatoare cu “atentie vaci” si “atentie canguri” si trebuie sa mergi incet pentru ca –cel putin vacile-sunt animale imprevizibile si nu stii cand iti sare vreuna in fata masinii.
Ultimul oras “civilizat” ( in sensul accesibil si conectat la mediul turistic) din nord este Cooktown, oras care poarte numele capitanului Cook care a esuat pe aceste taramuri prin anii 1760 si a revenit 10 ani mai tarziu aducand colonisti englezi care s-au stabilit aici. In Cooktown am vazut pentru prima oara aborigeni (ii vei gasi greu in marile orase sau in zonele turistice) deoarece sunt timizi si nu se simt in “apele “ lor in lumea asta moderna ( aspectul este diferit de aspectul albilor, fiind inchisi la culoare , similar tiganilor de la noi dar parca mai inchisi si cu trasaturi de afroindieni.
In data de 23.8.1770 , James Cook proclama Australia ca fiind posesiune britanica iar cativa ani mai tarziu incepe colonizarea masiva a acestor teritorii cu englezi de toate categoriile ( predominant puscariasi care erau inghesuiti in inchisorile supraaglomerate din Anglia) , acestia trecand la exterminarea in masa a aborigenilor; intre 1778 si 1920, colonizarea albilor a avut ca efect exterminarea a cel putin 250.000 din cei 350.000 de aborigeni care traiau in Australia la nivelul de viata al epocii preistorice. Tara s-a colonizat treptat si englezii au fost cei care au dat denumiri teritoriilor cucerite :Tasmania, vestul Australie, sudul Australiei, Noul sud al Australiei, Queensland si Victoria. In anul 1901 cele 6 colonii se unesc formand Commonwealth al Australiei cu statut de dominion al Imperiului Britanic. Treptat Australia se detaseaza de Marea Britanie si in ultimii ani joaca un rol important politic si economic in spatiul Pacificului si in zona asiatica
Ajungand in Cooktown ai impresia ca istoria a incremenit cativa zeci de ani ; poate ati vazut filme western cu orasele cu o singura strada principala , pe aceasta aflandu-se o banca, un bar, cateva magazine ,cateva case si toate avand obligatoriu terasa in fata strazii. Daca strada nu ar fi fost asfaltata si nu ar fi existat masini mai noi( totusi majoritatea masinilor au peste 20 de ani vechime) ai fi crezut ca visezi; este un orasel dragut si mult diferit de orasele in care traim multi dintre noi; aici totul se intampla mai incet, parca timpul trece mai placut si nu esti intr-o "ratrace"-cursa de sobolani.
Toata lumea este politicoasa , te saluta si te intreaba daca te poate ajuta cu ceva ...am petrecut o zi linistita, ne-am relaxat si am admirat natura care aici este cu adevarat virgina; singura problema a fost caldura care depasea 30 de grade dar cand esti in vacanta o poti suporta mai usor...
0 Comments:
Trimiteți un comentariu
<< Home