miercuri, aprilie 01, 2009

Dimineta la prima ora ne-am imbarcat le bordul unui vas de lux care ne-a dus spre Marea Bariera de Corali(M.B.C.)  unde am facut scufundari si snorkeling si am petrecut intrega zi aici.

98% din coralii din intraga lume se afla in  Rezervatia M.B.C.( declarata in 1981 rezervatie si patrimoniu UNESCO) considerata una din minunile naturale ale pamantului fiind cea mai mare si ,pentru unii, cea mai frumoasa  minune naturala.

 M.B.C. este alcatuita din 2800 de recife, din 400 de tipuri de corali, in jurul carora “danseaza” 10.000 de specii marine unice –crustacee,delfini, pesti de diferite culori, moluste, rechini,pisici de mare, broaste testoase etc…animale, vegetale,si minerale intr-un singur loc unic prin frumusete si diversitate, un loc in care ramai “ca la dentist”…

Recifele de corali sunt structuri marine delicate, alcatuite din animale micute denumite polipi coralici sau coraligeni- sunt inruditi cu meduzele si au un inel de tentacule minuscule in jurul gurii; aceste organisme sunt esentiale pentru formarea si functionarea ecosistemelor si fac parte integranta din acest mecanism perfect.

Se poate spune ca acest mega ansamblu de recifuri este ceva viu si deaceea multi specialisti au concluzionat ca M.B.C. este “cel mai mare organism viu de pe Pamant” care se afla in continua crestere si dezvoltare; un animal viu de 2000 de kilometri lungime care traieste !!!...deci trebuie sa se hraneasca…

Polipii coralici se hranesc cu ajutorul acestor minuscule filamente si tentacole, care impresoara prada, o introduc in corp, unde este digerata…hrana este impartita intre polipii aceleasi colonii.

 Sunt doar niste mici nevertebrate ,in imensitatea oceanelor, dar au reusit sa creeze de-a lungul a 25 de milioane de ani ceea ce n-a reusit sa creeze nimeni: 2000  de kilometri lungime  de recif , in suprafata mai mare decat a Germaniei,neregulat dar incredibil de frumos, maiestos, colorat si in care isi gasesc adapostul si hrana miliarde si miliarde de vietati marine.

Metoda de constructie a unui recif este foarte simpla: polipii extrag saruri de calciu in urma hranirii, crescand mici schelete tubulare;  acestea depunandu-se unul peste altul, formeaza structuri tipice de coral, care la randul lor ajung sa creeze recifuri…polipii isi impart insa adapostul de calcar cu niste plante minuscule , numite zooxante, care folosesc lumina solara pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in carbohidrati si oxigen; aceste substante sunt apoi absorbite de polipi , oferind in schimb plantelor nitrati si alti produsi reziduali…deci recifurile de corali pot creste numai acolo unde lumina Soarelui poate sa patrunda – in ape limpezi si nu mai adanci de 30 de metri.

Dureaza milioane de ani pentru ca un recif sa atinga o suta de metri in diametru ; recifurile din M.B.C au sute de metri in diametru , distanta dintre ele fiind mai mica decat latimea unui vas de dimensiune mai mare si deaceea prin M.B.C nu se poate trece cu nici o ambarcatiune gen vapor … probabil  acesta este motivul pentru care a primit si numele de “bariera”.

Culoarea recifului este data de specia de polipi si de vechimea recifului; coralii cei mai numerosi sunt de culoare albastra si maro, avand forma unor coarne de cerb…cei ca si piatra sunt albi stralucitori…cei care sunt ca niste flori sunt rosii, trandafirii, si mov.

Recifurile parasite de polipi sunt acoperite cu ciuperci , alge, si diferite vegetale care parca formeaza o tapiterie a recifului in care se ascund si camufleaza diferite specii pentru a nu fi depistate de pradatori; deasemenea se deghizeaza  si pentru a-si asteapta victima care nu trebuie sa recunoasca pradatorul…de multe ori cand ma scufund si  sunt in adancuri vad ceva miscandu-se  si doi ochii care se deschid … este atat de bine camuflat ca as fi putut trece pe langa si nu-mi dadeam seama de prezenta cuiva.

Pentru a face fata competitiei dure si pericolelor din adancurile marine , unele vietuitoare ( mult diferite pe scara zoologica)  accepta  “CASAtorii” din interes , adica asocieri ( termenul oficial dupa traducerea mea este “simbioza”) care par ciudate si inimaginabile: un exemplu, specia de peste-clovn traieste impreuna cu  marile actinii ,sau mai cunoscute sub numele de  anemone, cu tentacole care au celule urzicatoare si reprezinta capcane mortale pentru majoritatea pestilor; pestii-clovn au imunitate fata de tentaculele anemonei care reprezinta un adapost pe care acestia nu-l parasesc niciodata…mi s-a parut un exemplu sugestiv !....fa-te prieten cu “Dracul” pana treci lacul –ar spune romanul…

Deasupra apei spectacolul continua…sunt peste 500 de insule si insulite de o frumusete rara , unele inundate partial, pe altele cresc cocotieri, plante tropicale iar pe altele sunt plaje de basm cu nisip alb care inconjoara lagune albastre…din fericire( pentru natura) aici pot sta numai cercetatorii lumii subacvatice deoarece  fac parte din Parcul –Rezervatie M.B.C si este interzisa popularea lor; dar e super sa le privesti si... SA VISEZI!...

Maine va voi vorbi despre ce am facut noi , cum a reusit Dana sa intre in adancuri si multe alte lucruri interesante pe care va trebui sa le selectez din multe cate as vrea sa le scriu…