marți, noiembrie 18, 2008

Cartagena, ora 19…
Dupa un zbor care a avut doar decolare si aterizare-40 de minute- iata-ne ajunsi pe tarmul Marii Caraibilor unde temperatura nu coboara niciodata sub 25 de grade si unde apa este unica in lume.
Coborand din avion ,pentru prima oara in acest tur, am avut senzatia ca aici ne vom odihni si vom petrece cateva zile de concediu binemeritat dupa zilele pline avute anterior; aici , in Cartagena , se va incheia acest tur si chiar aveam nevoie de cateva zile de …odihna…as fi completat “activa” , dar chiar si eu aveam nevoie de ceva mai “nonactiv”.
Coborand din munti (de la 2700 de metri-Bogota) si ajungand la nivelul marii va dati seama ca toti am transpirat instantaneu la contactul cu aerul cald si umed al acestei statiuni de mare; pana la hotel hainele erau complet ude si pentru prima oara am auzit-o si pe Dana spunand : “mi-e cald”…ce fericit eram ca am reusit s-o incalzesc…J
Cartagena este orasul care nu trebuie ratat in Columbia deoarece este o legenda vie datorita frumusetii arhitecturale si a istoriei acestui port faimos; probabil tocmai deaceea a devenit o statiune de lux unde clasa bogata a Columbiei isi petrece concediul si mai nou si week-end-urile. Nu trebuie sa veniti in Cartagena daca nu v-ati rezervat cel putin cateva zile pentru vizitarea acestui paradis; veti pleca gandindu-va cum sa faceti sa reveniti cat mai curand…
Portul a fost infiintat in anul 1533 si a fost cel mai important port spaniol de pe coasta Caraibilor unde zeci de nave plecau si veneau dinspre Spania-mama. Portul fiind mereu plin de nave incarcate cu aur si bogatii destinate Spaniei, a fost tinta multor pirati care au devenit legende inspaimantatoare de-a lungul timpului; Francis Drake a fost unul dintre cei mai faimosi pirati multe filme fiind inspirate din viata acestuia.
Spanioli au decis sa construiasca un zid de aparare in jurul orasului pentru a-l proteja de atacurile acestor pirati care erau din ce in ce mai atrasi de bogatia orasului; aceste ziduri se mai gasesc si astazi purtand numele de “Las murales” si incercuiesc zona veche a orasului care este principala atractie a orasului-port. Bineanteles ca am ales sa ne cazam in aceasta zona , si desi aici nu gasesti hoteluri luxuase pentru noi nu a fost nici cea mai mica problema; hotelul nostru era pe o strada linistita dar aproape de inima orasului vechi. In Cartagena ai nevoie de camera( mai ales daca vii din zone mai racoroase) cu aer conditionat si chiar si eu care urasc acest aer a trebuit sa accept necesitatea acestuia. Masina de spalat rufe a hotelului ne-a atras privirea tuturor si pana ne-am intors noi din plimbarea de seara deja aveam rufe curate, uscate si calcate…ce fericire !...
Seara , cateva ore ne-am plimbat pe strazile orasului vechi, oras care parca nu s-a schimbat de-a lungul secolelor si unde istoria chiar este vie; strazi pe care le vezi doar in filmele cu actiune in secolele trecute, cladiri cu o multime de balconase inguste, porti de intrare imense cu un design unic,multe parcuri si piete avand inca patina timpului, biserici si catedrale amintind de spiritul catolic al conchistadorilor spanioli.
In intreg orasul vechi era o atmosfera de petrecere, la fiecare colt de strada sau parculet era cate o formatie de dansatori sau cantareti care contribuia la o atmosfera de vacanta; ajungand in inima orasului ,in Piata Centrala , am asistat la un spectacol maret ,organizat probabil de municipalitate, cu scena , lumini si sunet profesioniste, si unde se pare ca avea loc si un concurs de Miss; Cartagena este locul unde se desfasoara in fiecare an concursul national de frumusete si aici poti vedea cele mai frumoase femei din Columbia tot timpul anului . Acompaniati de ritmul muzicii, pasii nostri ne-au purtat inapoi spre hotel avand o multumire in suflet pentru decizia de a incheia acest tur intr-un oras atat de minunat.
A doua zi dimineata ne-am trezit cu nerabdarea turistului de a vizita cat mai mult din acest frumos oras , dar in acelasi timp intr-o atmosfera de vacanta relaxanta stiind ca vom petrece cateva zile aici fara stresul de a nu pierde vreun avion sau a ajunge neaparat intr-un anumit loc.
Cartagena ziua se dezvaluie in toata splendoarea ei si Dana a fost cea care a dat o replica care spune totul : “este cel mai frumos oras vizitat de mine “…iar eu am completat imediat: “pana acum”…
Da, ziua totul se lumineaza natural si parca orasul este un muzeu viu…totul ni s-a parut minunat incepand de la detaliile arhitecturale ale cladirilor, de la culorile acestora,de la multitudinea de flori colorate care atarna sub arcadele medievale, pana la oamenii de pe strada care sunt impartiti in localnicii ,care lucreaza in exclusivitate in industria turismului, si turisti ,pe fetele carora poti vedea fericire, incantare, mirare, relaxare, totul datorita frumusetii si unicitatii acestui loc.
Desi Cartagena este un important port si in ultimii ani s-au construit si dezvoltat cartiere si statiuni moderne in jurul orasului vechi, totusi atractia principala o constituie zona dintre ziduri alcatuita din doua districte, El Centro si San Diego unde fiecare strada merita admirata, fiecare cladire are ceva de spus iar atmosfera trebuie traita fara rezerve.
Zidul gros din jurul orasului vechi a fost construit in secolul 16 dupa atacul celebrului pirat Francis Drake iar poarta principala de acces se numeste “Puerto del Reloj” , o intrare deasupra careia se gaseste un imens ceas si imediat in apropiere se afla o piata istorica numita “Plaza de los Coches” unde pe vremuri se organizau targuri de sclavi.
In centrul orasului se afla “Plaza de la Aduana”, cea mai mare si cea mai veche piata unde se afla toate institutiile oficiale in cladiri care inconjoara piata si care sunt decorate cu o multitudine de flori viu colorate , aranjate cu un design care incanta inima si sufletul(florile mereu, si peste tot au un mesaj puternic).
O cladire impozanta este biserica “San Pedro Claver” care adaposteste ramasitele unui calugar spaniol, cu acelasi nume- biserica poarta numele in onoarea acestui “om al lui Dumnezeu”- care intreaga lui viata s-a luptat pentru drepturile sclavilor negri luptand pentru a le asigura acestora un minim nivel de trai si decenta; am vizitata si casa lui memoriala si am ascultat ghidul muzeului care ne-a povestit fragmente din viata lui tumultoasa si am putut intelege de ce a fost investit cu titulatura de “sfant”; intradevar si-a dedicat intraga viata in slujba oamenilor nevoiasi si fara ajutor. Ne-a impresionat aceasta poveste si mi s-a confirmat inca odata in viata ca un om bun si cu inima batand pentru alti semeni trebuie sa fie un exemplu de urmat pentru cat mai multi oameni… numai asa putem crea lumea asteptata de toate religiile, o lume a iubirii intr-o armonie totala…Am asistat si la o slujba in interiorul bisericii si ne-am bucurat ca am putem sa oferim sufletului si o mica parte spirituala de care avem atata nevoie pentru echilibru vietii.
Am vizitat cateva muzee dintre care cel mai interesant ni s-a parut Muzeul Inchizitiei ( sau Palatul Inchizitiei cum este numit) unde ne-am ingrozit de instrumentele folosite pentru tortura in numele unor false idei religioase si care este un exemplu de neurmat in viata privind folosirea fortei pentru a dovedi ceva. Istoria umanitatii a demonstrat ca nimic in lume nu se poate cladi prin impunere si forta; va fi ceva temporar…
Muzeul Aurului ,Muzeul de Arta si apoi Castelul San Felipe de Barajas au fost urmatoarele bifate pe lista obiectivelor turistice de vizitat dar intre acestea ne-am bucurat si de spectacolul strazii, ne-am delectat ochii si sufletul prin magazinele de bijuterii admirand pietrele de smarald care stralucesc dand noblete inelelor, cerceilor si colierelor din aur si argint; cativa din noi nu ne-am putut abtine si am negociat si cumparat cateva “mici” amintiri subtiindu-ne cardurile de credit…iar altii au alergat dupa “reduceri” si prostioare…
In zilele noastre Cartagena a avut o dezvoltare impresionanta devenind pe langa cel mai mare port si un important centru industrial avand peste 900.000 de locuitori; Cartagena nu inseamna numai orasul vechi “dintre ziduri” ci si orasul de “dupa ziduri” numit Getsemani, un loc mai putin impresionant dar care face parte din realitatea Cartegenei; se spune ca nu este un loc sigur dar eu impreuna cu Catalin ne-am aventurat pe jos descoperind o alta latura a o Cartagenei-latura mai putin turistica, o zona saraca cu cladiri nu la fel de atragatoare dar populata cu oameni la fel de buni ca si zona turistica.
Zona turistica de lux a orasului se numeste Bocagrande( gura-mare) si El Laguito, o peninsula in forma de L unde s-au construit zeci de hoteluri de lux, restaurante cu stele Michelin, magazine ale faimoaselor firme, toate pe malul Marii Caraibilor fiind despartite de aceasta printr-o frumoasa plaja pe care se relaxeaza bogatasii columbieni si turistii cu dare de mana. Spre seara am luat o trasura cu cai si am plecat din orasul vechi spre Bocagrande unde ne-am delectat ochii ,din mersul la pas al calului, cu acest loc modern care are si el farmecul lui. Spre disperarea unora nu am oprit la nici un magazin de firma ,desi am fost tentati de afisele care anuntau reduceri, sa “aruncam” un ochi.
Geografic Cartagena este inconjurata aproape in totalitate de Marea Caraibilor si datorita acestei pozitii s-au dezvoltat o multime de cartiere rezidentiale avand “iesire” si priveliste la mare; multi columbieni( bineanteles din clasele sociale superioare ) si-au cumparat apartamente aici si weekend-urile si la petrec in aceaste oaze de lux si opulenta.
Seara am incheiat-o la un club cu muzica cubaneza “live” unde am dansat si mancat pe ritmuri de salsa si unde am trait o seara clasica latino-americana.