vineri, septembrie 26, 2008

Vizitand impreuna cu Dana ,Cristina si Catalin aceasta minune a lumii, mi-a venit in minte o alta maxima care s-a potrivit de minune aici si acum : “IMPARTITE CU ALTII SUPARARILE SE INJUMATATESC SI BUCURIILR SE DUBLEAZA”…nu-I asa? Ramanem tot la Machu Picchu sa va mai spun cateva lucruri interesante care pe mine m-au socat daca este adevarat ce am auzit; Hiram Bingham, americanul care a descoperit orasul ar fi mintit cand a spus ca el a fost cel care a ajuns primul acolo; localnicii spun ca orasul era totusi locuit de un taran care cultiva porumb pe terasele de la Machu Picchu, terase pe care le folosea ca pe propria ferma. Apoi am mai aflat ca la Universitatea Yale din Statele Unite ( cea care la sponzorizat pe Bingham cu expeditia) se afla peste 3000 de sculpturi, statuete si obiecte de cult din aur si argint furate de catre acest cercetator si pe care Universitatea nu vrea sa le inapoieze proprietarului de drept , poporul peruan.

In Peru este legal consumul de coca ( ca si in Ecuador dealtfel) si din frunze de coca acestia prepara diferite caramele, biscuiti, dar cel mai mult consuma ceai de coca(din mate de coca). Consumul de ceai de coca este chiar indicat la altitudine mare deoarece coca este vasodilatator si toti localnicii beau cateva cani pe zi …turistii au inceput sa prefere si ei ceaiul de coca si se pare ca are efecte miraculoase…la noi a avut facand sa dispara oboseala si durerile de cap cauzate de altitudine.  Cristina a cumparat o carte cu proprietatile frunzei de coca in care descrie toate bolile care se vindeca cu ajutorul ei si daca numai 10% din ce scrie acolo ar fi adevarat , coca ar fi un miracol contemporan. Pacat ca unii folosesc frunzele de coca pentru a prepara drogurile de mare risc si astfel in majoritatea tarilor aceasta frunza este interzisa ( cultivarea si folosirea). Sper sa nu devin si eu dependent de ceai de coca daca am baut in fiecare dimineata cate o cana .

Daca veniti in Peru trebuie neaparat sa vizitati regiunea Nasca in care  exista o insula in care poate fi vazut un ansamblul de linii si figuri geometrice care pot fi vazute doar din aer si care au creat dispute intre specialisti privind provenienta lor; se pare ca liniile de la Nazca au fost desenate de catre poporul Quechua desi multi sustin ca reprezentau indicatoare pentru navele spatiale.

Peru este o tara Mare ( si la propriu si la figurat) dar cu preturi mici ,cu munti inalti dar cu oameni scunzi , cu atractii  turistice mari dar cu  tantari mici, o tara bogata dar cu locuitori saraci, cu o cultura bogata dar fara sa fie o destinatie preferata pentru multi turisti; majoritatea turistilor vin special in Peru pentru a vedea Machu Picchu ( ca si noi deastfel) dar Peru are mult mai mult de oferit; pe langa cele mai vechi civilizatii pamantene si mii de ani de culturta, Peru detine si multe mistere pe care oamenii de stiinta inca nu le-au decoperit ( pe insula Paracas se spune ca s-au descoperit dovezi clare a faptului ca acum 2000 de ani se faceau operatii pe creier) , detine unica Facultate de gastronomie din lume, zeci de scoli de turism, deci turistul venit aici are toate conditiile sa se simta ca intr-o vacanta de vis .

Populatia din Peru este majoritar indigena , peste 55% , dintre care 48% sunt quechua(descendentii incasilor) si restul populatiei amerindiene sunt aymara altii  traieste in jungla, sau sunt diferite triburi; 30% sunt metisi si doar 10% sunt albi. Densitatea populatiei este mica tara avand doar 26 milioane locuitori ( desi dupa suprafata ocupa locul 19 ) dintre care peste 90 % sunt declarati catolici ( aici este ceva discutabil, deoarece multi quechua nu cred in catolicism avand inca obiceiurile lor religioase, dar s-au declarat probabil fortat catolici).

Pentru cei interesanti o scurta si concisa istorie a tarii:

 In secolul 15 devine centrul imperiului Incas , care alaturi de cel Aztec reprezinta cea mai stralucita civilizatie precolumbiana; in anul 1532 teritoriul este cucerit de spanioli , in frunte cu Francisco Pizarro iar in anul 1543 devine nucleul Viceregatului Peru , cu resedinta la Lima si centrul stapanirii puterii coloniale hispanice in America de Sud. Intre anii 1780 si 1781 are loc cea mai ampla si violenta revolta antispaniola a indienilor din istoria Americii Latine condusa de Tupac Amanu. In anul 1821 , Peru isi proclama independenta iar in anul 1865 se aliaza cu Chile si Bolivia si poarta un razboi victorios contra Spaniei. Cativa ani mai tarziu ,in 1879, se razboieste cu statul Chile si pierde cateva provincii ( recuperate dupa 50 de ani). Nu face exceptie fata de alte state latino-americane si dupa cel de-al doilea razboi mondial au loc interventii militare in viata sociala si politica si instabilitatea economica creste. Alberto Fujimori (avand parca sange japonez) este un nume cunoscut in Peru si in strainatate deoarece a castigat 3 mandate de presedinte(in 1990, in 1995 si 2000), iar imediat dupa castigarea celui de-al treilea mandat  ,datorita  presiunii opozitiei care sustinea ca a fraudat alegerile, si-a dat demisia; interesant este ( si s-a facut multa reclama in perioada respective-in anul 2000) ca a trimis demisia prin e-mail fiind in vizita in Japonia, si nu s-a mai intors in tara decat dupa cativa ani. Liderul opozitiei( care este de origine indigen) preia puterea prezidentiala si incearca sa redreseze tara dupa declinul economic si politic din timpul regimului Fujimori. Comisia de Adevar si Reconciliere are a fost constituita pentru a ancheta asasinatele si disparitia multor opozanti politici in perioada Fujimori, si-a publicat raportul in care arata ca peste 70.000 au fost ucisi sau disparuti ( dublu fata de estimarile initiale).

In ultimul deceniu Peru a avut o crestere remarcabila a economiei datorita privatizarii unor importante domenii economice (mineritul, electricitatea, telecomunicatiile) si a implementarii masive a investitiilor straine. Este ciudat dar in anul 2000 , guvernul peruan a scos la vanzare  si Machu Picchu dar datorita interventiilor organismelor internationale a renuntat. Peru este o tara bogata , cu imense zacaminte de aur, argint , cupru, zinc, detine zacaminte importante de gaze naturale ( cele mai mari din intrega America Latina).

Turismul dispune de un potential important ( in primul rand datorita noii minuni , Machu Picchu) , peste   1.000.000 de turisti anual prefera Peru ca destinatie de vacanta . Cei care au vizitat alte locuri in Peru , in afara de Cuzco si Machu Picchu, au fost foarte impresionati de aceasta tara frumoasa  care are locuri spectaculoase si care nu este doar o simpla destinatie de concediu.

Pentru cei care vor sa viziteze Peru ( obligatoriu Machu Picchu) trebuie sa stie ca perioada cea mai nerecomandata este ianuarie-februarie ( cand se pare ca Machu Picchu este  partial inchis sau cel putin trenul este in revizie). Mare atentie la Lima (capitala statului Peru) care se spune ca este cea mai periculoasa capitala din America Latina( nu am fost ,nu vreau sa va dezinformez dar prea multa lume a spus ca nu este nici nimic foarte interesant  si noi am evitat vizitarea ei)