sâmbătă, septembrie 20, 2008

Insula Santa Cruz …arhipelagul Galapagos, Ecuador…septembrie 2008
Cea mai populata insula a arhipelagului…cea mai populata cu oameni , broaste testoase uriase si vegetatie!
Dupa 8 ore de navigat, pe barca pe care am ajuns sa o uram datorita raului de mare pe care ni-l produce, am ajuns pe insula Santa Cruz in portul “Puerto Ayoro”; am debarcat si am pornit sa vizitam cateva ore orasul pentru ca trebuia sa ne intoarcem sa dormim tot pe vas. Un orasel placut, cu zeci de magazine si restaurante, plin de agentii de turism care intermediaza tururi prin insulele arhipelagului, si multe, multe centru de scufundari. Am colindat cateva magazine, ni s-a facut foame, am mancat la un restaurant decent si am plecat sa-l cautam pe Rafael care ne daduse intalnire la barul nevestei lui de unde sa plecam inapoi la bordul vasului “Nautilus”; nu l-am gasit acolo( dimineata am aflat ca s-a imbatat impreuna cu olandezul si n-au dormit deloc) si am plecat cu un taxi-barcuta la bordul vasului nostru pentru a dormi ultima noapte in micuta si cocheta cabina.
Ultima noapte pe vas a fost una odihnitoare deoarece vasul era ancorat si nu se mai deplasa, deci nu am mai avut nici o problema cu balansatul( doar un pic dar deja devenise placere acel leganat). Micul dejun rapid si la ora 9 vizitam deja Centrul de cercetare Darwin , o destinatie pe care nici un turist nu o rateaza . Aici are loc controlul speciilor existente in arhipelag, aici se inmultesc broastele testoase pentru a controla cateva specii pe cale de disparitie, se studiaza iguanele si se fac multe cercetari cu privire la tot ce inseamna viata in Galapagos. Locurile din acest laborator care se pot vizita nu sunt atat de multe , si de fapt nu vezi decat broaste testoase uriase, soparle unice acestei insule si poti sa afli multe informatii despre tot ce inseamna Galapagosul ca flora si fauna. Am vazut cateva exemplare de broaste testoase uriase si am ramas din nou mut cat de mari poti fi…nu-mi imaginam ca o broasca testoasa poate ajunge la 500 de kilograme greutate( sunt imense !!!) si sa traiasca peste 200 de ani; am mai invatat ca numai masculii ajung la asemenea performante , iat femelele nu trec de 100 de kilograme. In interiorul rezervatiei, desi totul este inchis cu gard , ai accces la broaste testoase si poti chiar sa stai langa ele ( dar nu ai voie sa pui mana pe ele-este foarte tentant si eu nu m-am putut abtine si i-am mangaiat carapacea). Am mai vazut cateva iguane de diferite forme si culori si am invatat cate ceva din viata celor doua animale semi–salbatice din Galapagos.
La ora 14 aveam din nou intalnire cu Rafaelo pentru a merge intr-o excursie in interiorul insulei , dar eu am intuit ca nu va veni pentru ca , cu doua ore inainte era beat de abia se tinea pe picioare; bineinteles ca nu a venit si a trebuit sa gasim alt grup pentru a pleca spre interiorul insulei; dar ne-a costat 50 dolari si nervi (mai ales din partea lui Catalin, care si in Romania isi va aminti ca a pierdut niste bani) pentru ca ii dadusem si bacsisul inainte; a fost invatatura de minte sa dam mereu bacsisul la sfarsit !
Excursia in interiorul insulei a compensat toti nervii si banii pierduti pentru ca am putut vedea broastele testoase si iguanele la ele acasa , libere si fericite ca pot sa traiasca dupa propriile reguli in libertate. Este foarte interesant sa vezi , intr-un interval de cateva ore, aceleasi animale intr-un loc restrans, inchise, si fara sa-si traiasca viata cum vor , si pe de alta parte, aceleasi specii de animale in libertate , avand toata insula la dispozitie, si probabil fara sa fie deranjate zilnic de “paparazzi” care sa le bage blitzurile in ochi…
Ne-am bucurat ca niste copiii sa vedem broaste testoase in libertate, broaste mult mai mari decat cele de la Centrul Darwin si cu siguranta mai fericite. L-am intrebat pe ghid cum se monteaza broastele testoase gigantice tinand cont ca masculul are 500 de kilograme si femela maxim 90 ; ne-a explicat ca ,carapacea masculului este concava la partea inferioara si cea a femelei convexa la partea superioara si se pupa aproape perfect; deasemenea ne-a mai spus ca la manifere actul de reproductie este dramatic asta insemnand ca se chinuie mult ambii parteneri, dandu-ne exemplu iguanele in cazul carora mascului musca gatul femelei destul de puternic si raman des si urme. Ne-am plimbat aproape o ora printre broastele testoase gigantice pozandu-ne cu multe din ele si intreband ghidul detalii din viata acestora ; am aflat detalii despre istoria lor pe aceste insule, despre modul lor de viata , aspectul lor si multe alte lucruri interesante despre ele. Un lucru interesant mi s-a parut faptul ca ele pot supravietui fara mancare pana la un an, acest lucru afectandu-le , din pacate, intr-un mod indirect. Acum sute de ani , aceste insule erau vizitate de pirati care se refugiau aici pentru a se alimenta cu apa potabila si hrana; piratii luau broaste testoase pe vasele lor si le puteau tine luni intregi pana sa le manance , iar acestea nu mureau. Carnea de broasca este o delicatesa si astfel piratii au decimat populatia de broaste gigantice, in special femelele, care erau mai usor de carat pe vas; deaceea femelele sunt mai putine acum pe insula( ma refer la broastele gigantice peste 100 de ani).
Broastele pe care le-am vazut pe aceasta insula ( Santa Cruz) sunt specifice acestei insule si fiecare insula are broaste de un anumit fel, acestea fiind diferite de la o insula la alta; se diferentiaza prin forma carapacei, modelul de pe carapace, lungimea gatului, marime, culoare si pe fiecare insula exista broaste testoase de apa( pe care le vad eu la scufundari-mult mai micute decat cele gigantice), si broaste testoase terestre care nu se baga deloc in apa.
Am fost mult mai fericiti cand ghidul ne-a spus ca multe din broastele de la centru Darwin ajung sa traiasca in libertate dar le sunt montate un cip pentru identificare si urmarire a comportamentului, ulterior lasarii in libertate.
Fericiti ca sunt si vor fi si mai multe broaste care-si traiesc libertatea , am plecat sa vizitam un tunel subteran format in timpul activitatii vulcanilor si care arata ca o pestera sub pamant , dar este atat de bine slefuit de parca este mana omului la mijloc; interesant ce a putut sa faca puterea lavei incinse !.
Seara ne-am plimbat prin oras facand ce ne place amandurora mult, shopping, si ne-am decis ca a doua zi sa fie o zi dedicata relaxarii , sa mergem la plaja, sa facem baie si sa ne pregatim organismul si psihicul pentru urmatoarele zile de forta din Peru, de la Machu Piccchu.