miercuri, septembrie 10, 2008

Inainte sa trec la ultima zi sa va mai spun cateva curiozitati despre malgasi:

Populatia malgasa este una dintre cele mai rapid crescatoare ca numar din lume, avand un indice de crestere de 3% anual( cu siguranta indienii ocupa locul 1 de departe). Aproape pe toata insula se vorbeste o singura limba si populatia este foarte omogena , si ce este interesant este gradul de tinerete , 45% din populatie este sub 14 ani… 

Insula Madagascar de astazi a fost cu sute de milioane de ani in urma o parte a supercontinentului Gondwana, care includea India, Africa, Antarctica, Australia si America de Sud ; Gondwana a inceput sa se rupa acum 180 de milioane de ani , dar actualul Madagascar a ramas lipit de Africa inca 20 de milioane de ani.

Marea majoritate a populatiei malgasa traieste la limita existentei si aceasta o confirma si simplitatea locuintelor localnicilor; multe sunt construite din produse vegetale  produsul de baza fiind ravenala: din trunchi se fac scanduri, din frunze se confectioneaza acoperisul, iar petiolii, se impletesc formand panouri pentru peretii casei. Usa casei este foarte ingusta si joasa si este mereu orientata spre vest pentru a nu fi spulberata de alizeu. Mobila , ferestrele si usa sunt aliniate dupa principii astrologice si plasate in locuri specifice; in multe zone este dezgustator sa ai toaleta in casa dar se pare ca incep si localnicii sa se adapteze modului de viata adus de francezi si incet-incet vine si schimbarea . Probabil ca multi se ingrozesc de aceste locuinte dar ele se incadreaza perfect conditiilor si nevoilor oamenilor de la tropice.

Cand am plecat spre Madagascar planuiam sa vizitam si insulele Comore, aflate(cu exceptia uneia care apartine Frantei) in administrarea Madagascarului si unde se spune ca este mult mai primitiv si mai misterios decat in Madagascar; o vacanta in Comore este echivalentul unei aventuri…este locul unde crezi ca ai aterizat pe alta planeta…turismul este aproape inexistent si  iti trebuie multa rabdare si intelegere sa poti sa rezisti cateva zile…dar asta m-a provocat  !...

Din pacate timpul a avut alta parere si nu m-a lasat sa va relatez si despre aceste insule( o sa o fac odata, va promit !) dar daca cineva are de gand sa ajunga inaintea mea trebuie sa stie ca majoritatea localnicilor sunt islamisti, nu puteti purta pantaloni scurti sau tricouri decoltate la fete(localnicele isi lasa la vedere doar ochii iar barbatii poarta mantii lungi ca in statele arabe), si nu veti gasi distractie ca la Copacabana…dar in compensatie se pare ca natura si peisajele sunt unice pe glob. In concluzie nu este o destinatie de vacanta pentru oricine!

Steagul oficial al Madagascarului este rosu, alb si verde,  rosu reprezentand sangele nobil, albul reprezinta oamenii si verdele , padurea.

Societatea malgasa este foarte libertina sexual, viata sexuala la localnici incepe devreme( sunt multe tinere malgase cuplate cu turisti, majoritatea  francezi batrani), casatoria este o institutie relaxanta, si divortul este un lucru simplu si comun; motivul principal al casatoriei il reprezinta copiii si fara acestia ,se spune, ca institutia casatoriei este fara fericire si securitate. (nu acelasi lucru se poate spune despre insulele Comore unde populatia este de religie musulmana)

In multe zone daca vezi un tanar localnic cu un pieptane in par, el este in cautarea unei mirese si vrea sa se casatoreasca pentru a avea cat mai multi copiii.

Malgasii sunt foarte ospitalieri si se spune ca este de datoria oricarei case sa intampine un oaspete cu paine si apa oricat de saracacios ar trai.

Ultima zi pe insula a fost una de relaxare stiind ca in curand ne vom afunda in problemele din Romania si am vrut sa inmagazinam ceva energie tropicala  …. in primele ore am plecat in larg cu piroga sa chemam balenele  dar spre dezamagirea noastra nu au aparut, apoi ne-am bucurat  cateva ore pe sezlongul din fata bungaloului nostru privind apa si fiind mangaiati de soarele tropical ,iar la plecare am vizitat un complex de 5 stele unde camera (tot un fel de bungalow) costa 300 de euro pe noapte…lux exagerat unde nu te simti mai bine decat la un bungalow normal…dar sunt oameni dependenti de aer conditionat, cada cu jacuzii, si room-service…

As vrea la sfarsit sa atrag atentia asupra catorva aspecte ale turului meu prin Madagascar:

Vacanta in Madagascar este o vacanta scumpa, cine vine aici trebuie sa aiba bani si este greu de calatorit si vizitat insula  ieftin (poate doar daca stai intr-un singur loc si neaparat la un localnic , nu la un francez care vrea sa se imbogateasca rapid de pe urma turistilor )

Este printre putinele locuri din lume unde nu se vorbeste engleza ; fara franceza esti in “deriva” !... si asta si datorita majoritatii turistilor care sunt francezi.

In Madagascar nu trebuie sa vii daca vrei o vacanta in care sa stai toata ziua pe sezlong la plaja, band zeci de coctailuri cu umbreluta si asteptand mesele all-inclusive…in Madagascar trebuie sa ai o vacanta activa…Madagascarul este pentru oameni activi…oamenii carora le place natura, provocarea ,miscarea , misterul…