Inainte de a va povesti despre frumusetile din Saint Marie, o sa incerc sa fac un scurt rezumat al istoriei acestei insule si momentele mai importante care au marcat existenta ei.
In comparatie cu alte teritorii, aceasta insula are o istorie mai scurta care incepe in secolul al doilea odata cu venirea pe aceste meleaguri a popoarelor provenind din Indonezia , Malaezia si Melanezia; acestea se contopesc cu populatia aborigena, iar mai tarziu –in secolul 10- cu cea africana si araba nascandu-se poporul malgas.
Marco Polo a fost primul european care a raportat existenta unei “mari insule rosii” (am uitat sa va spun ca pamantul pe insula este in mare parte de culoare rosie si deasemenea multe rauri au aceasta culoare) pe care a numit-o Madagascar, probabil facand confuzia cu Mogadishu in Somalia. Hartile arabesti din aceea vreme o numeau “insula lunii” , nume care a fost preluat de insulele Comore.
Dar primul european care pune piciorul pe insula este portughezul Diego Dias, in anul 1500, si o numeste “Insula Sao Lourenco”,dar datorita pierderii autoritatii de catre portughezi acest nume este uitat.
In secolul 16 se formeaza statul autohton Imerina care cateva secole mai tarziu este unificat de catre suveranul Radama I si se adopta numele de Regatul Madagascar . In anul 1828 dupa moartea regelui Radama I, vaduva acestuia ,Ranavalona I , devine regina conducatoare si urmeaza o perioada de 33 de ani de genocid (peste 25% din populatie este asasinata), mare parte a populatiei de credinta crestina. Crestinismul este scos in afara legii, iar influenta europeana scade , insula devenind o insula izolata de restul lumii. Dupa moartea reginei se reinstaleaza libertatea religiei si misionari crestini isi fac cu brio datoria , religia dominanta in insula devenind curand crestinismul .
Insula fiind necolonizata si foarte putin explorata si aflandu-se langa rute comerciale importante ( Marea Rosie si Oceanul Indian) devine intre 1690 si 1730 baza de operatiuni a celor mai fiorosi pirati mondiali. Multi pirati care au fost alungati din Caraibe de vase militare , s-au refugiat aici unde au gasit importante resurse de hrana si locuri sa se ascunda. “Materia prima” de jefuit fiind din abundenta( matasuri, bijuterii, mirodenii-care se indreptau spre Europa precum si aur , argint , monede venind dinspre batranul continent) acestia (piratii) s-au inmultit si s-au organizat in bande faimoase si fioroase. Pana si musulmanii care mergeau in pelerinaj spre Mecca , erau jefuiti de pietrele pretioase pe care vroiau sa le duca acolo. Pana tarziu in secolul 20 , razlet, acestia au mai terorizat coastele Madagascarului ingrozind capitanii vaselor comerciale si ramanand in istoria mondiala ca cei mai longevivi si fiorosi pirati.
In anul 1885 , Franta isi impune protectoratul, si in anul 1896 declara Madagascarul o colonie a acesteia si desi are de intampinat o rezistenta inversunata a populatiei autohtone, declara franceza limba oficiala si incearca sa distruga puterea dinastiei “Merina” si inlaturarea influentei britanice care incepuse sa se faca prezenta. In anul 1897 regina Ranavalona III este trimisa in exil in Algeria si monarhia Merina este abolita.
Anul 1947 aduce declansarea unei rebeliuni impotriva colonialismului francez, rebeliune care este suprimata brutal de catre francezi , acestia utilizand trupe senegaleze pentru a omora populatia autohtona nemultumita. Pana si astazi poporul malgas are in sange ura fata de africani datorita duritatii acestora ( a trupelor senegaleze) in reprimarea revoltei.
In sfarsit in anul 1960, dupa o tranzitie pacifista , Madagascarul devine stat independent, sub denumirea de Republica Malgasa, dar tot Franta este cea care conduce tara, controleaza comertul, institutile financiare si are aici baze militare.
In anul 1975 are loc interventia militarilor in viata politica iar capitanul de fregata( devenind ulterior amiral) Didier Ratsiraka ajunge premier si sef al statului; este adoptata “Carta revolutiei socialiste malgase” care este aprobata de un referendum si se proclama “Republica Democrata Madagascar”. Ca in majoritatea tarilor cu sistem monopartit si cu economie socialista , are loc un declin al economiei iar acest declin culmineaza cu o criza in anul 1991 care duce la formarea unui Cabinet de Coalitie in care intra si reprezentantii opozitiei. In anul 1992 se adopta o noua Constitutie iar numele oficial al tarii devine “Republica Madagascar.
In timpul alegerilor prezidentiale din 2001 se declanseaza o criza interna care aduce Madagascarul ,timp de 6 luni, in pragul razboiului civil . Didier Ratsiraka candideaza pentru un al 6-lea mandat dar contracandidatul acestuia , Marc Ravalomanana( primarul capitalei) , revendica victoria in alegeri , refuza un al doilea tur de scrutin si se autoproclama , in 2002 , presedinte , in timp ce Didier Ratsiraka se refugiaza in Franta. Reprezentantii regimului Ratsiraka, acuzati de represiuni antidemocratice si de coruptie, sunt judecati si condamnati , dar are loc si o razbunare care accentueaza riscurile unei derive autoritare a noului regim .
Madagascarul contemporan este un stat democratic , cu economie libera care incearca sa iasa din clasamentul “celor mai sarace tari” adoptand cateva reforme economice care incurajeaza investitiile straine ( recent s-a votat legea care legalizeaza achizitia de pamant de catre straini) si s-a votat introducerea limbii engleze ca limba oficiala( asta nu se vede sub nici o culoare).
Ravalomanana devine din nou presedinte in anul 2006 si in cadrul unui referendum (in 2007) care ii da puteri prezidentiale depline declara ca “Madagascarul este gata de decolare”.
Trebuie sa se intample aceasta “decolare “ pentru ca tara sa urce in clasamentul mondial (in functie de produsul intern brut pe cap de locuitor) de pe rusinosul loc 176 (cu doar 800 de dolari) .
Maine despre ceva mai frumos si anume insula Saint Marie.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu
<< Home