Inainte de a “intra” in Peru, trebuie sa va scriu , foarte pe scurt, despre istoria , cultura si economia Ecuadorului-asa cum v-am obisnuit despre fiecare tara scriu cateva cuvinte deoarece numai cunoscand cateva momente importante din istoria poporului respectiv , poti intelege mai bine prezentul si comportamentul localnicilor.
Ecuadorul are 14 milioane de locuitori dintre care aproape jumatate sunt amerindieni , 40 % sunt metisi, si restul sunt albi si negri; este o tara in care religia majoritara este catolicismul (92%) si limba oficiala este spaniola pura. Multi straini vin in Ecuador special sa ia lectii de spaniola deoarece localnicii sunt renumiti pentru spaniola curata pe care o vorbesc si deasemenea sunt multe scoli de spaniola pentru straini unde poti sa stai de la o saptamana pana la un an.
Teritoriul actualului Ecuador a facut parte din Regatul Amerindian Quito care a fost anexat de Imperiul Incas pe la inceputul secolului 13 . In anul 1532 teritoriul este cucerit de spanioli si inclus alternativ in viceregatele Peru si Noua Granada. Intre 1822 si 1830 , face parte , alaturi de Columbia si Venezuela, din Republica Federativa Marea Columbie, iar in anul 1830 isi proclama independenta.
Ca si in alte tari din America Latina , si in Ecuador au loc numeroase razboaie civile iar impreuna cu numeroasele lovituri de stat ( specific latino-americane) de dupa al Doilea Razboi Mondial afecteaza stabilitatea social-politica si economia tarii.
Intre anii 1998 si 2000 , tara traverseaza cea mai grava criza economica datorita scaderii pretului petrolului, a pagubelor produse de fenomenul meteorologic El Nino( pagube agricole si distrugerea retelei rutiere), a devalorizarii masive a monedei nationale si toate pe fondul absentei unor reforme structurale. Anul 1999 a fost cel mai greu an pentru poporul Ecuadorian , deoarece tara a fost trecuta pe lista tarilor in incapacitate de plata iar in anul 2000 s-a hotarat ca moneda nationala sa fie dolarul American; nu stiu ce implica aceasta si ce compromis a trebuit sa faca Ecuadorul pentru a fi acceptata in randul tarilor cu moneda nationala a Statelor Unite, dar cred cu siguranta ca are legatura cu petrolul care se afla pe teritoriul tarii, petrol care se exporta in mare parte in …Statele Unite ! ; productia de petrol anuala a depasit in prezent 30 de milioane de tone si reprezinta 20% din Produsul Intern Brut; iar cand am citit ca Ecuadorul este primul exportator mondial de banane mi-am adus aminte de copilarie si de bucuria de neegalat cand aveam in casa cateva banane pe care erau actibilde cu “Ecuador”…le cumparam si daca erau verzi , le puneam pe dulap sa se coaca cateva zile…dar nu mai apucau sa se ingalbeneasca!….ramaneau doar actibildele …
In anul 2000 inflatia era atat de mare ca nu mai aveai ce sa faci cu banii (moneda oficiala de atunci “sucre” ajunsese fara valoare) si un dolar american valora 25.000 de “sucre”…nu stiu de ce dar cred ca si-au bagat americanii coada aici…
Inca cateva cuvinte despre Galapagos deoarece am uitat sa va scriu la momentul respectiv : numele arhipelagului a fost dat de englezi care vazand broastele testoase de aici au sesizat o asemanare intre saua de calarie englezeasca si carapacea broastei…in limba spaniola saua se numea “galapago” si astfel englezii au botezat arhipelagul “Galapagos”.
In cativa ani aeroportul din insula Santa Cruz din Galapagos va fi primul aeroport ecologic din lume si autoritatile locale, nationale si internationale fac tot posibilul ca arhipelagul sa ramana un regat al ecoturismului, un regat in care salbaticiunea sa invinga civilizatia, un Paradis vegetal si animal, un muzeu viu… sa ramana un exemplu de loc nedistrus de turismul contemporan.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu
<< Home