miercuri, noiembrie 29, 2006

Draga Costin,

Am ajuns in fiecare zi pe la 22-23 in camera si nu am mai gasit nici un net liber. Acum suntem la Tirumala si noroc ca nu am putut intra la templu pt. ca pot sta si eu la net. Sa stii ca imi ia f. mult timp sa scriu, imi trebuie minim o ora, dar azi cred ca imi trebuie 2 ore, daca nu mai mult. Cu programul nostru este cam greu sa dispar 1-2 ore.
Hai sa continui repede d eunde ramasesem: Mysore.
De dimineata am fost la ashramul lui Sri Ganapati Sachchidananda Swamiji. El face healing music. Deviza lui: " Silence is gold." Si atunci ma intrebam la ce mai comercializeaza CD-uri cu muzica??? Ma rog, hai sa iti spun cate ceva. Ashramul este foarte frumos, are o gradina minunata, foarte bine intretinuta. Am fost mai intai in sala unde se asculta muzica si se dau concerte sau darshan sau altele. O sala mare, pe trepte. Pe pereti sunt picturi cu foarte multi compozitori si indieni, dar si europeni. Am vazut si pe Bach si Mozart si Beethowen si Chopin si Schubert si tot asa, dar si Adi Shankara, Sachchidananda. Fiecare pictura avea un bec dedesubt care se aprindea cand se interpreta muzica lui. Interesant! Si mama lui Swamiji a fost cu muzica, era si ea pe terete. Un nene ne-a explicat cate una de pe acolo si am fugit repede la muze, pt. ca mai era o ora si se inchidea. Am gasit un muzeu cu de toate adunate, probabil ca Swamiji a fost prim foarte multe locuri in lume, a adunat multe si a si primit multe: antichitati, colectii de timbre, instrumente muzicale, raritati, aur, pietre pretioase, cristale, fildes, chinezarii, obiecte din Nepal, Tibet, China, bani din diferite tari(am vazut si bani de la noi din tara, bani noi). Era acolo ce voiai si ce nu voiai. Este organizat pe 3 etaje. Dupa ce am trecut destul de in fuga pe la toate ne-am dus la templul din incinta ashramului, acolo era si standul de unde poti cumpara. Mai toti au cumparat CD-uri cu muzica lui Swamiji (pe care am ascultat-o apoi in autocat). Mai era acolo o gradina de bonsai foarte frumoasa. Am plecat repede sa prindem palatul: Mysore palace.
Palatul fusese locuit de Maharaja de aici pana prin anii 1940-1950 cand a murit, apoi a fost independenta Indiei si palatul a devenit al poporului. Acum se vizita de tot poporul.
Ce sa iti spun? Multa bogatie, pereti pictati, cu tot felul de broderii in aur, pietre pretioase. Usile erau de santal rosu cu incrustatii de fildes(erau protejate de o placa transparenta de plexiglas), chiar si unele gresii deosebite erau protejate la fel. Multa bogatie pe acolo, usi masive se argint, de aur, lemn sculptat fin, tot felul de zeitati. Oamenii se uitau curiosi, mai ales indienii, mai toti aveau tendinta de a atinge obiectele de pe acolo. Toate erau relativ foarte bine intretinute pt. ca erau destul de noi. Am auzit ca unul dintre fii Maharajahului ar locui acum in Elvetia. Apoi am fost la locul de cumparaturi: multe lucruri de santal si toate alea. Iarasi oamenii nostri au mai cumparat si am fugit iarasi la gradina sa o mai prindem si pe aia ca era si un spectacol ca la Delhi, la Akshardan Tempel.
Brindava Garden este renumita in sudul Indiei. Peste tot numai lumini, bine asezate pe sub boscheti sa puna in evidenta culorile florilor. Joc de lumini si culori pe ape si fantani. Era acolo si un lac. Am mers mult de la un capat la altul. Am stat la un mic spectacol de muzica, ape, lumini si culori, apoi, abia am razbit prin aglomeratie sa ajungem la autocar. Ne-am bucurat cand l-am vazut pe nenea soferul si am pornit spre hotel. Era destul de tarziu.

Sunt la un net prost, care merge incet. Zilele urmatoare ti le scriu separat.
Imediat iti mai trimit si celelalte zile.