sâmbătă, septembrie 24, 2011

Ulan Bator – Mongolia
La ora 10 dimineata eram deja in cel mai vechi hostel din capitala- de peste 20 de ani primeste “vagabonzi” ca mine si ii conduce prin frumusetile Mongoliei( organizeaza si tururi prin tara). La fel ca celelalte hosteluri la care am stat prin acest tur, si acesta este simplu, curat, ieftin ( 4 euro) si, cel mai important, plin “backpackeri “ ( rucsangii) cu care sa imparti experiente.
Cu harta orasului in mana si stiind ca nu am decat o zi sa vad ce “ascunde” aceasta capitala mai putin cunoscuta in lumea turistica am plecat la cutreierat .
UB, o capitala situata la 1400 metri altitudine , asezata intre munti -se spune ca sunt 4 munti sfinti : Bogdh Khan, Bayanzurkh, Chingeltei si Khairkhan care strajuiesc si binecuvanteaza acest oras.
Hostelul se afla in spatele celui mai mare magazin( un fel de mall) din Ulan Bator si nu m-am abtinut sa nu intru ( “pentru cateva minute “- mi-am spus…) ; am iesit dupa 2 ore ( cumparand , din fericire , doar o pereche de ochelari ) si as fi stat inca o zi sa ma minunez de ce preturi mici si produse de calitate erau- totul este la jumatate fata de Europa ( de Romania nu mai vorbesc) si cu siguranta UB va fi o destinatie de shopping pentru multi in viitor .
Terminand cu shoppingul am vrut sa ma culturalizez si am intrat in Muzeul National al Mongoliei unde vezi istoria acestei tari incepand din epoca de piatra pana la democratia din zilele noastre ; sunt expuse arme din toate perioadele, tinutele vestimentare , obiecte datand de mii de ani gasite pe teritoriul Mongoliei, si multe alte lucruri interesante despre istoria si cultura acestui popor; aproape un nivel intreg este dedicat lui Gingis-Han si a lui armata de cuceritori si la ultimul nivel este prezentata Mongolia secolului 20 care a apartinut comunismului; este un loc care nu trebuie ratat si ar fi bine vizitat inainte de a vedea Mongolia.
In UB majoritatea obiectivele turistice de vizitat sunt situate in centru si nu ai nevoie de mai mult de 10 de minute sa ajungi de la unul la celalalt. “Kilometrul 0” al capitalei se afla in piata Sukhbaata , o imensa piata deschisa in milocul careia se afla statuia lui…Sukhbaata, bineinteles- acesta a fost cel care in iulie 1921 a fost eroul revolutiei si a declarat Mongolia independenta fata de China ; statuia actuala nu este cea originala aceea fiind inlocuita acum nu multi ani cu una de bronz- il infatiseaza pe erou calare pe un cal in pozitie de lupta.
Tot in aceasta piata in anul 1990 au pornit protestele impotriva regimului comunist , care curand dupa aceea a cazut si a fost inlcuit cu o veritabila democratie .
Intr-o parte a pietei se afla Palatul Parlamentului , in fata caruia se afla o statuie impresionanta a lui Gingis Han – aceasta a fost finalizata in anul 2006 la 800 de ani de la preluarea conducerii de catre el si inceputul perioadei de unire si formare a imperiului .
In partea nordica a pietei se afla Palatul Cultural , iar la mica distanta un muzeu-templu ( Choijin Lama ) , care pe timpuri a fost o manastire, dar ca sa scape de distrugerea din perioada comunista , s-a transformat ( si a ramas si dupa) in muzeu- de fapt in interior sunt 5 temple budiste .
La ceva distanta de centru se afla Palatul de iarna si Zaisan Memorial, dar eu nu le-am vizitat pentru ca trebuia sa-mi aranjez plecarea maine in interiorul tarii.
Ulan Bator-ul adaposteste peste 1,3 milioane de oameni si acestia reprezinta aproape jumatate din populatia intregii tari….o tara care este cat jumatate din Europa si are doar 3 milioane – este tara cu cea mai mica densitate din lume .
Desi se spune ca orasul este murdar , aglomerat si lumea vine aici doar sa plece rapid in interiorul tarii, mie mi-a placut atmosfera din centru si am apreciat diversitatea care se plimba pe strazile acestei capitale de la femei si barbati imbracati ca in reviste si pana la nomazi veniti direct din stepa ; bineinteles ca la fel se intampla si cu masinile care circula - de la masini vechi de zeci de ani pana la ultimele marci renumite aparute nu de mult in Europa . Se vede ca este un oras in plina dezvoltare si curand se va apropia ( din toate punctele de vedere) de marile orase ale lumii ( din pacate asta aduce numai lucruri rele pentru turism - aglomeratie, hotie, preturi mari, polare, etc).
Dupa-amiaza m-am intors la hostel sa vad ce tur sa iau in interiorul tarii si dupa multe analize si vorbind cu mai multi turisti , m-am hotarat sa abandonez orice tur turistic si sa o iau pe cont propriu …deci maine ma duc la aeroport si voi vedea in ce directie voi gasi primul avion in interiorul tari. Din pacate nu am mai mult de o saptamana de petrecut aici ( initial imi propusesem 2 saptamani, dar China mi-a dejucat planurile) si trebuie sa zbor sa ajung in mijlocul desertului Gobi sau in pitorescul nord acoperit de lacuri adanci si munti misteriosi… am timp numai de o destinatie…sa lasam destinul sa aleaga unde ma vrea…primul avion va fi cel in care ma voi urca !
De maine s-ar putea sa nu mai primiti zilnic jurnalul meu, dar promit ca eu voi scrie zilnic ( numai sa am cort dotat cu electricitate ) si revenind la civilizatie voi compensa zilele “pierdute”.

4 Comments:

Blogger carmen said...

Drum bun!sa sparam ca nu vom astepta pre mult continuarea povestii.\am dvenit dependenti.

9:13 a.m.  
Blogger Ramona Vacariu said...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

12:59 a.m.  
Blogger Ramona Vacariu said...

DRUM BUN! sunt convinsa ca vei avea parte numai de lucruri bune :) asa ca astept cu nerabdare sa povestesti despre ele ;)

1:07 a.m.  
Blogger Crocodile Dundee said...

J ??? misterios sau nu ? :D

2:09 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home