luni, septembrie 19, 2011

Xian


Daca in Beijing am spus ca este foarte ieftin , revin si spun ca in Xian este foarte ieftin si in Beijing doar ieftin – taxiul de la gara m-a costat 1 euro, biletul de autobuz e 5 centi , iar hotelul 5 euro – si nu va imaginati ca orasul e mic- cu siguranta e mult mai mare ca Bucurestiul.

Mi-am aruncat lucrurile in camera si cu harta in mana am plecat sa caut autobuzul care duce la complexul unde se afla “Armata razboinicilor de teracota” . Dupa o ora, timp in care autobuzul a parcurs cei 50 de kilometri pana la complex , am ajuns iar la “Marea Adunare Populara” – la intrarea in marile obiective turistice realizezi ca te afli intr-o tara cu 1,3 miliarde de locuitori ( si parca jumatate din ei s-a mutat aici ); dar sa nu uitam ca aceasta destinatie este in top destinatii -China !


Xian este unul dintre cele mai vechi orase ale Chinei antice si a fost capitala acestui imperiul peste 1000 de ani , 13 dinastii avand “sediul” aici si conducand din acest loc . In timpul dinastiilor Han si Tang , Xian a fost faimos datorita renumitului “Drum al matasii” care incepea de aici . Interesant este ca a fost unul dintre cele mai mari si importante orase ale lumii in acea vreme si a ramas mult timp ca cel mai important centru politic, cultural si economic din China.


Odata cu descoperirea in anul 1974 a acestei comori a umanitatii ( o intreaga armata de teracota , in marime naturala, veche de mii de ani) , orasul a intrat in circuitul turistic mondial si numarul turistilor creste progresiv in fiecare an; este cea mai mare descoperire arheologica a timpurilor moderne si alaturi de mormantul lui Tutankamon si mormintele din “Valea Regilor” ( Egipt) este si cea mai veche care se pastreaza in original in stare acceptabila .


Am stat mult in dubii daca sa vin aici pentru ca ma abat mult de la drumul drept spre Mongolia si a trebuit sa stau si atatea ore in fund pe o bancheta de tren , dar nu-mi pare rau de nici un minut din cele sute in care m-am chinuit – Aceasta comoara, care a asteptat mii de ani sa fie descoperita ,merita orice efort pentru a o vedea la locul ei. Aici simti magia acestor locuri in care cu mult timp in urma un imparat grandoman a poruncit sa i se faca o armata pe care sa o ia cu el in mormant sa-l apere si “pe lumea cealalta”. Timp de 10-20 de ani ,30.000( unii spun ca mult mai mult) de mesteri au muncit sa “copieze” din lut chipurile soldatilor , au lucrat in lut corpurile lor, au slefuit cai, apoi au ars lutul si au asezat o intreaga armata intr-un complex sub pamant- aproape 8000 de statui din lut ars( teracota) , sute de cai, zeci de atelaje, toate in marime naturala au fost aranjate in pozitie de lupta pentru a-si apara stapanul de fortele negre ale “lumii de apoi” sub pamantul in care a fost ingropat.


In toata armata nu o sa gasesti doua chipuri identice , ceea ce duce la concluzia ca soldatii au fost modele vii ale mesterilor iar la terminarea lucrarii toti participantii la aceasta ( soldati, mesteri, paznici) au fost omorati pentru a preveni divulgarea secretului si pradarea acestui urias mormant: si cu siguranta metoda a functionat mii de ani….pana in anul 1974 , cand un biet fermier , sapand o fantina , a dat de un chip de lut…si de atunci , armata a revenit in lumea noastra , dupa mii de ani petrecuti in pamant si nebagati de nimeni in seama, devenind cea mai faimoasa si veche “Armata a Imparatului” .


E greu de transmis emotia cand vezi chipurile atat de expresive ale soldatilor aranjati foarte strategic in diferite pozitii( de la arcasi, infanteristi, calareti , etc) , e greu de scris cum te furnica pielea cand dai peste un ofiter de rang mediu , sau admiri figura impozabila a celor cativa de rang inalt; fiecare soldat este diferit, inaltime ( cei mai inalti sunt de 1.80 ) dimensiuni, armura, mustata, etc si majoritatea lor inca se afla sub pamant si asteapta revenirea la lumina si intalnirea cu civilizatia.


Intreg complexul are 3 caverne ( sau hale) fiecare avand o mini-armata; primul site cuprinde cei mai multi soldati la vedere si este cel mai impresionant deoarece lucrarile de excavare sunt cele mai avansate aici; aici sta armata principala, intre 6000 si 7000 de soldati si cai . Intrand in caverna te apuca frica stiind ca acesti soldati au fost modelati dupa “chipul si asemanarea” unor oameni de acum mii de ani si “ordinul de lupta” era “apararea imparatului”…este o imagine solemna si oricat de insensibil ai fi nu poate sa nu te cuprinda un fior de respect pentru acesti bravi soldati de teracota foarte expresivi si gata de lupta.


Al doilea site ( sau caverna) este cel mai mare (250 metri lungime si 60 metri latime) si aici poate fi vazuta organizarea perfecta a armatei: in fata este avangarda formata din 200 de soldati impartiti in trei siruri , apoi urmeaza infanteria si la sfarsit cavaleria . In aceasta caverna s-au gasit soldatii in cea mai buna stare , dar deocamdata nu este inca populata cu la fel de multi soldati ca prima ( escavarile si pregatirile inca continua) .


A treia caverna este cea mai mica si aici este locul ofiterilor de rang mediu si inalt – probabil ca aici era centrul de comanda …sunt doar 60 de soldati si un car de lupta

Toti soldatii au fost echipati cu arme de bronz ( sabii, arcuri, lanci , arbalete) multe gasite inca ascutite , dar din pacate ele au fost indepartate si nu se mai afla “la purtator” , ci sunt studiate , pregatite pentru a fi pastrate si a putea fi si ele expuse in curand.


Dupa arderea argilei , soldatii erau pictati in culori vii si cateva dintre ele s-au pastrat pana in timpurile noastre – din pacate dupa aducerea lor la lumina s-au decolorat rapid.

Imparatii chinezi ( la fel ca si faraonii egipteni) isi construiau complexe funerare unde cand mureau luau cu ei tot ce aveau pe lumea asta : sotii, concubine, servitori, animale ,pasari, obiecte de arta, bijuterii, mult aur, si multe alte lucruri care visau ei ca le-ar folosi pe lumea cealalta; multi comandau figurine micute de soldati si servitori pentru a le fi alaturi si a-i servi in continuare , dar Imparatul Qinshi ( acelasi care a poruncit si constructia zidului) s-a gandit ca nu ar fi rau sa-si ia cu el o intreaga armata in marime naturala; pe langa aceasta , legendele spun ca si-a ingropat de vii si 50 de concubine …acestea nu au fost gasite … :- )


Daca intr-o zi veti vizita aceasta comoara a umanitatii , poate veti avea noroc sa-l intalniti si pe domnul Yang Zhifa , cel care a descoperit-o acum 35 de ani, si care da autografe turistilor pe bani ( bani care nu ajung la el ); acest om in oricare parte a lumii daca descoperea asa ceva era erou national si multmiliardar , dar el traieste modest inca in satul lui de origine si vine sa lucreze ( dand autografe) in locul in care a vrut sa gaseasca apa . Este o povestioara distractiva despre intalnirea lui cu Bill Clinton : Inainte de venirea fostului presedinte in vizita aici, “conducerea de stat si de guvern” a dat ordin ca domnul Yang sa invete cateva cuvinte in engleza pentru a “da bine” la americani- a fost instruit sa spuna : “how are you ? ” , I s-ar fi raspuns cu “fine, and you? “ si el ar fi trebuit sa spuna “ me too “


La intalnirea cu presedintele , a uitat cum se spune si a intrebat “who are you ? “ …Bill Clinton a raspuns “I am Bill Clinton” ….d-nul Yang s-a blocat , dar Bill Clinton vrand sa salveze situatia a continuat spunand “I’m Bill, Hillary’s husband, and you, who are you ? ” ….batranul , amintindu-si lectia invatata a raspuns tare si hotarat : “me too !!! :- ) …din pacate eu nu l-am intalnit …

Impresionanta intalnire cu civilizatia antica a Chinei si o lectie fascinanta primesti in acest complex despre valorile si maretia acestei natii .


La iesirea din complex ( ca de altfel in tot complexul -dar aici este un comert modern) e plin de magazine , magazinase , tarabe, chioscuri de unde oricare turist ar putea sa-si faca propria lui armata de figurine de la cele de cativa centimetri pana la unele in marime naturala ; daca intrebi de pret ti se va spune unul de 10 ori mai mare , si apoi negociaza cu tine pana cand cedezi...sau intri sub pretul real.


La Xian planificasem sa stau doar o zi ( pentru “Armata de Teracota” ) , dar planurile mele s-au schimbat si mai stau 3 zile ; am vorbit cu tovarasul meu de drum , Chenchen , si maine mergem pe un munte sfant din apropiere , muntele Huashan, unul din cei 5 munti sacri ai religiei taoiste, care ( se spune) abunda de pusnici taoisti inzestrati cu puteri magice . Legenda spune ca exista o ciuperca alba care creste pe acest munte sacru , si aceasta are puterea de a-l transforma in nemuritor pe cel care o consuma – stati linistiti , m-am luat dupa legende in India si am ajuns la spital – istoria nu se va mai repeta aici , dar cu siguranta va fi o plimbare frumoasa pe un munte de pe care se spune ca vezi cele mai frumoase peisaje din zona .


Dupa 5 zile de aglomeratii urbane extreme , e randul naturii sa fie gazda mea !

1 Comments:

Blogger carmen said...

multumesc pentru poze.Stiai ca vreu sa si vad ceva:)))aaa nu erau doar pentru mine.?!nu-i nimic imi plac si asa
drum bun!

3:50 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home