miercuri, septembrie 21, 2011

“Urca sus ca sa vezi departe “ – Brancusi


Ora 6 dimineata- toata lumea in hostel doarme; majoritatea turistilor straini stau la “povesti” pana aproape dimineata : schimba experiente de calatorie, se informeaza recipoc despre diferite destinatii, sau pur si simplu stau in barul hostelului ( sau holul lui daca acesta nu are bar) la “vrajeala” cu domnisoarele care calatoresc singure . Imi place si mie socializarea asta( unde afli tot ce vrei despre urmatoarea destinatie a ta- si multe alte lucruri interesante ) si destul de des o fac( este farmecul hostelurilor, am devenit dependent de ele si mi-ar fi greu sa stau la un hotel cu stele in care nimeni nu comunica) , dar stiind ca trebuie sa ma scol asa devreme ( si sa si scriu) m-am culcat, ratand seara trecuta .


Am vazut destul de des in China , globe-trotteri straini care calatoreau alaturi de chinezoaice- probabil acestea erau pe post de translatoare si sunt convins ca este mult mai usor sa calatoresti cand ai o localnica langa tine ( care stie limba)…de asemenea nu cred ca indeplinesc numai functia de translatoare… :- )


La ora 7 dimineata eram in statia de autobuze din gara centrala si plecam (cu autobuzul 2 ore ) spre muntele Huashan .

Simteam nevoia de un refugiu in natura dupa aglomeratia urbana din ultimele zile , mai ales ca eu traiesc in Romania in mijocul naturii. Din pacate multi oameni au pierdut contactul cu mesajul atat de frumos, simplu si profund din Biblie : “ La loc de pasune, acolo m-a salasluit; la apa odihnei m-a hranit. Sufletul meu l-a intors … “ …ce frumos ! probabil multi stiti ca eu sunt bahai si cred ca toate religiile au venit de la Dumnezeu , fiecare in parte venind in functie de puterea de intelegere si necesitatile oamenilor in aceea perioada; cred in toate marile religii ale lumii , le accept pe toate , respect toti credinciosi si ma bucur cand vad pe cineva care mentine contactul cu divinitatea ( prin rugaciune si fapte bune).


Dedic mult timp si energie pentru a cunoaste oameni noi , ma fascineaza vietile multora pentru ca , este amuzant J , dar vietile oamenilor sunt interesante (si de asemenea si diversitatea activitatilor facute de acestia) -fiecare, in felul lui, este unic si ai ce invata de la el –de la fiecare am avut ceva de invatat si fiecaruia probabil si eu am ce sa-I ofer . De-a lungul deselor si lungilor mele calatorii , am intalnit multe categorii de oameni incepand de la cersetori, hoti, talhari, fosti puscarasi, traficanti de droguri, proxeneti, si pana la artisti , actori ,fii de miliardari, milionari, directori de mari corporatii nationale si internationale, afaceristi si multi altii carora nu le-am aflat profesia sau rangul social- o buna parte dintre acestia ( cu reprezentare in toate categoriile) aveau ceva lipsa pe la “mansarda”( sau le lipseau cateva “doage” ) J …dar , asta-I farmecul, sa nu fim toti la fel.


Cred ca cei mai de succes oameni din lume nu au ajuns in top doar prin depasirea performantelor celor mai buni, ci si prin relationarea cu acestia. Lumea este intr-o permanenta schimbare si trebuie sa te adaptezi ei , comunicarea a devenit indispensabila in lumea noastra moderna si fara sa fi sociabil in ziua de azi cu greu te vei descurca. Imi place mult ce a spus Charles Drawin acum multi ani : “ Nu supravietuiesc cele mai puternice specii, nici cele mai inteligente, ci acelea care accepta schimbarea “ ….am trecut prin multe schimbari in ultimul timp , dar , in urmatorii ani ne asteapta mult , mult mai multe …


Acum cativa ani ,in Romania, elevii ar fi fost exmatriculati daca purtau parul lung, barba , tatuaje, daca isi puneau cercei in vreo ureche sau alt loc vizibil, daca se imbracau mai deosebit, sau alte extravagante ….astazi, profesorii sunt cei care fac asta …. E doar un exemplu care mi-a venit- poate nu cel mai bun …


Revin in mijlocul naturii :

Huashan este varful unuia din cei 5 munti sacri taoisti, si unde vei gasi multe pesteri in care pe timpuri traiau pustnicii ratacitori , in speranta ca il vor gasi mai usor pe Dumnezeu si a fi in mijlocul naturii; astazi in acele pesteri sunt temple taoiste si vin credinciosii sa se roage.

Huashan are faima unui munte periculos deoarece are unele portiuni terifiante alcatuite din incizii in roca perpendiculara ; abia astazi am aflat ca anual au loc accidente mortale si nu ma mira la cat de greu a fost sa-l cuceresti , ca cineva sa fi avut un moment de neatentie dupa atatea ore de oboseala si entuziasm.


Un lucru care m-a dezamagit a fost plata celor 25 de euro pentru admisia in parcul national cu acealasi nume; apoi iar nu mi-a placut ca drumul in totalitate este amenajat cu dale din piatra si practic mergi numai pe acele dale pana sus in varf. Primii cativa kilometri i-am facut rapid urcand intr-un ritm incredibil ( am ajuns de la 200 metri altitudine la 1800 metri in 4 ore ) , printr-un defileu magnific , cu cascade de apa, am escaladat stanci imense golase ( de multe ori pe lanturi deoarece panta era de aproape 80%) si am avut parte de cateva ore superbe in mijlocul naturii neintalnind decat cativa chinezi temerari, la fel ca noi; dar la 1800 de metri am reintalnit “hoardele” de turisti….venisera acolo cu telefericul pe alt traseu si multi vroiau sa ajunga pe varful cel inalt . Din acel punct totul a devenit comercial, cu tonete la fiecare pas si bucatarii ambulante, cu galagia si agitatie zonelor urbane. Am ajuns si noi ( trecand cu greu printre mii de turisti chinezi pe ingusta poteca amenajata) curand pe varf ( 2100m ) si acolo toata ceata care ne-a insotit intreg drumul s-a risipit si am avut parte de un paradis terestru: eram deasupra norilor si priveam varful frumosilor munti din jur admirandu-le stancile golase- din pacate in acordurile zgomotoase ale miilor de chinezi sositi si care soseau mereu si ei pe varf .


Tot drumul de la punctul terminus al telecabinei pana in varf este presarat cu lacate si fundite agatate de chinezi aici pentru a-si “permanentiza” iubirea ; de la sutele de tarabe din zona cumperi fundite rosii, scrii pe ele numele iubitei (ului) sau sotiei( si ea probabil iubita…) , cumperi un lacat si-l agati ,alaturi de fundita, de lanturile care folosesc ca “mana curenta” la urcare….cred ca erau milioane de lacate agatate acolo, dar funditele se decolorasera si multe se rupsesera…la fel ca multe din relatiile de iubire ale multora care au facut asta !- totul este atat de comercial !

Dupa zeci de poze facute in acest paradis scenic si dupa ce am mancat tot ce ne-a mai ramas prin rucsace am inceput coborarea care de multe ori este mai grea decat urcarea – ai muschii obositi, te ‘”asculta” mai greu si fortezi mai mult genuchii; aici este riscul unei clipe de neatentie ( si nu e greu cand muschii parca nu mai sunt ai tai) si poti sa aluneci spre prapastii- in ultimii ani au prevazut in locurile periculoase parapeti ,bari si lanturi de sustinere.


De-a lungul traseului intalnesti pesteri impodobite cu statui sculptate, ce gauresc suprafata stancii muntoase , si in multe din ele sunt preoti taoisti care te intampina daca vrei sa te rogi sau sa meditezi. Se spune ca multe dintre pesteri au fost distruse in urma violentelor venite din partea “Garzilor Rosii” in timpul Revolutiei Culturale ( care a fost cea mai crunta forma de indoctrinare socialista si distrugere a traditiilor); in timpul “revolutiei culturale” am auzit ca tinerii erau indemnati sa-si tradeze parintii si sa distruga pana si pozele de familie; “Colectivul de partid si de stat” decidea cine cu cine trebuia sa se casatoreasca si cine trebuia trimis la reeducare …era perioada cand Cartea Rosie a lui Mao devenise lectura de capatai pentru toti chinezii !

Am ramas dator sa va povestesc despre confucianism:


Confucius , cel mai mare filozof al Chinei, care a trait cu 500 de ani inainte de Hristos, a intemeiat o filozofie paternalista a comportamentului social , ce ii invata pe chinezi coduri , reguli si norme de conduita . Filozofia s-a raspandit rapid in intreaga natiune si a fost importata si de alte tari din zona ( Japonia, Coreea,Vietnam , etc); de-a lungul secolelor , confucianismului i s-au dat insemne religioase si a fost institutionalizat , desi este o filozofie foarte umana ce ofera o alternativa la suferinta si proasta guvernare .


Caracteristici precum cumpatarea , sarguinta , venerarea familiei, cinstea, onestitatea , studiul poeziei, , al muzicii, al istorie, respectarea ritualurilor si a ceremoniilor, datoreaza mult viziunii confucianiste.


Confucianismul este adesea contrar taoismului , primul imbratiseaza lumea umana iar cel de-al doilea cauta sa scape de ea, taoismul este legat de natura si e spontan , in timp ce telul lui Confucius a fost reprezentat de o filozofie de viata.


Datorita excusiei pe munte am putut iar sa realizez cat de rapid evolueaza societatea chineza si cat de rapida este dezvoltarea in toate domeniile- acum cativa ani muntele Huashan era accesibil doar drumetilor montani, dar frumusetea lor i-a inspirat pe antreprenori si au construit un teleferic pentru a fi accesibil cat mai multor oameni…in ritmul acesta de dezvoltare, in cativa ani, vom urca cu telefericul pe Everest ( abia acum am aflat ca Everestul este parte din China, eu stiam ca face parte din Nepal) sau vom face excursii in spatiu plecand de la bazele spatiale din China.

In cateva minute plec sa iau trenul spre Hohhot ( 18 ore) dar nu inainte sa va reamintesc ce a spus Maica Tereza :


“Daca stai sa judeci oamenii, nu mai ai timp sa-I iubesti” …ce frumos!...si ce adevarat! J

2 Comments:

Blogger Vali said...

Mi-a plăcut citatul din final. Am citit până acum toate posturile din călătoria în China. E o lectură plăcută şi încerc să îmi fac timp la serviciu :P să o citesc :)
Baftă şi distracţie plăcută în continuare!

5:37 a.m.  
Blogger carmen said...

nimic mai dragut decat hosteluriel,unde la 5 aragaze,gatesc in 5 feluri 20 de excursionisti si vorbesc 10 limbi...
si ce poate fi mai frumos decat dupa ore de transpiratie sa vesi norii ca pe niste perne de puf,stralicind in soare!
pacat ca se poate urca cu tocuri pe munte...
iti urez sa-ti gaseti interlocutor pentru urmatoarele 18 ore

1:32 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home