luni, august 20, 2007

Kampala-Uganda
Majoritatea celor interesati de istoria contemporana ( sau aproape contemporana?) a lumii si in special a Africii, cand aud de Uganda , asociaza aceasta tara cu sangerosul dictator Idi Amin Dada.
Oare de ce lucrurile socante, negative,anormale au un impact mai puternic asupra memoriei omului si raman mult timp stocate de parca cine stie ce importanta ar avea ??....
Daca ma gandesc bine si eu fac parte din rasa ‘ om “ si la fel sunt programat ; imi raman mai proaspat in minte experientele deosebite, iesite dintr-un standard , socante pentru moment si de ele vorbesti si-ti amintesti cel mai des.
Spre exemplu nu pot sa uit niciodata experientele atipice prin care am trecut ,cele dure care m-au scuturat , dar aproape ca am uitat cand totul a decurs normal si fara ceva senzational.
Nu pot sa scriu despre Uganda fara sa scriu despre Idi Amin Dada, si chiar daca el nu-si merita locul in istorie si nu merita sa se vorbeasca despre el , merita sa amintim ce a facut el, pentru a putea bloca pe viitor ascensiunea la putere a oricarui dictator,paranoic, ucigas asa cum poate fi caracterizat in 3 cuvinte Idi Amin. Face parte din categoria lui Pol Poth ( de care v-am scris la momentul “Cambodgia”)si cu siguranta daca cei doi s-ar s-ar fi cunoscut s-ar fi intrecut care sa fie proclamat “Dictatorul Dictatorilor”
A venit la putere in urma unei lovituri militare in anul 1971 pe vremea aceea fiind colonel; ulterior s-a autodeclarat feldmaresal ! In perioada cat a stat la putere( 1971-1979) a devenit unul dintre cei mai sangerosi dictatori, un animal, un canibal si in acelasi timp un personaj excentric ; I se spunea “murderous buffoon” sau “ black Hitler” !!!!...
Idi Amin a ajuns la putere cu sprijin din partea britanicilor, prin lovitura de stat sustinuta se pare si de populatie ugandeza care-si punea mari sperante in carismaticul jucator de fotbal , de origini modeste,care si-a inceput cariera militara la bucatarie curatand latrine.
Ajungand presedinte al Ugandei , nu a stiut cum sa faca fata la atata influenta pe care aceasta functie i-a dat-o si s-a autoproclamat presedinte pe viata, maresal, lordul tuturor animalelor de pe pamant si a pestilor din apa, cuceritor pentru Imperiul Britanic in Africa in general si Uganda in particular ( de aici se poate vedea cat de paranoic era !!)
Se poate spune ca si el ca si toti dictatorii se incadreaza in niste tipare standard ale dictatorilor grandomani , megalomani, paranoici, excentrici, etc.
Am mai spus si vreau sa subliniez !!,sunt de parere ca daca vrei sa vezi caracterul unui om trebuie sa-I dai putere( bani, pozitie, influenta…) si foarte curand isi va descoperi adevarata fata!....si este verificata….si istoria o confirma!
Foarte curand a ajuns sa conduca prin decrete, a devenit repede faimos prin executii monstruase ( copiind ritualurile tribale sangeroase) si a fost declarat oficial nebun de catre presa internationala cand a expulzat cateva zeci de mii de asiatici din Uganda zicand ca a visat ca asa este mai bine pentru tara…
Momentul culminant al nebuniei a fost cand a ordonat asasinarea Dorei Bloch, care a fost ostatica in criza “Entebbe”, fara sa aiba vreun motiv anume. Despre criza “ Entebbe” mi-am adus aminte pentru ca s-a facut si un film de succes pornind de la povestea adevarata in care membrii ai Frontului Pentru Eliberarea Palestinei impreuna cu cei ai gruparii germane Bader-Meinhof, sprijiniti de Idi Amin ,au deturnat un avion al companiei Air France, cerand eliberarea unor prizonieri.
Mi-am dorit foarte mult sa vad ultimul film despre viata lui Idi Amin,“The Last King of Scotland” ( un film cu multe nominalizari, si cred ca si cu ceva Oscaruri) inainte de a vizita Uganda si desi l-am facut rost nu am avut timp sa-l vad dar cu siguranta ca la intoarcere nu va scapa nevizionat ( mai ales ca acum am o baza!)
Pana in 1979, cand a fost inlaturat de la putere de catre forte ale rezistentei ugandeze impreuna cu trupe tanzaniene , statisticile spun ca a omorat intre 300.000 si 500.000 de ugandezi!!!!.....
Curios este faptul ca a murit exact ca si Pol Poth( dictatorul cambodgian) la multi ani dupa ce a fost inlaturat ,traind in exil cu speranta ca intr-o zi va reveni la putere. A trait multi ani in Arabia Saudita si tot acolo a murit in 2003 fara sa mai iasa din anonimat ( ceea ce se pare ca este o tragedie pentru dictatori)
Sa va mai spun cate ceva despre Uganda pentru a va face o parere generala cat de cat despre aceasta tara renumita gratie regimului Idi Amin.
Populatia este de 26 de milione de locuitori, la o suprafata de 240000kmp. Este una din cele mai sarace tari din lume ( da stiu !, multi vor spune ca numai acolo ma duc!, dar nu le aleg dupa acest criteriu !) avand P.I.B./loc 1400 $ -ocupand locul 157 !!
Incepand cu anii ‘90 , economia a avut o crestere progresiva , ajutata de intrprinzatorii de origine asiatica reveniti dupa exilul impus de Idi Amin, si este bazata pe agricultura in mare proportie. La productia de banane ocupa locul 1 pe glob cu peste 3 milioane tone!!...in ultimul timp s-a descoperit petrol si se pare ca economia va exploda curand…principalii parteneri sunt Europa( 60% din exporturi) si Kenya(90 % din importuri).
Mai ramanem 2 zile in Uganda pentru a va povesti multe lucruri interesante despre aceasta tara cu promisiunea ca nu voi mai aminti despre Idi Amin Dada si regimul de trista amintire ( suna cunoscut!, nu ? ) ci va voi purta cu mine prin locuri pe care cu sigranta foarte putini dintre voi le-ati visat, dar a venit timpul si pentru ceilalti!....

2 Comments:

Blogger eme said...

salutare!
se pare ca multi nebuni s-au nascut in lumea asta si mai nasol e ca au ajuns sa si controleze destinele a zecilor de mii de oameni
multa bafta in continuare
te pup EME

2:12 a.m.  
Blogger Camila360 said...

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.
(1) DACĂ VREAȚI EX-BACK
(2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI
(3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.
(4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ
(5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL
(6) VREI DUMNEAVOASTRĂ
(7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI
(8) Aveți nevoie de SPELL buna LUCK
(9) Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY
(10) Aveți nevoie de un loc de muncă
ogagakunta@gmail.com

2:04 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home