duminică, decembrie 02, 2007

Buenos Aires….capitala Argentinei. E !, aici lucrurile s-au schimbat radical. Ar trebui sa trimit pe internet niste sange clocotind ca sa va introduc in atmosfera specifica acestei metropole adevarate, acest oras unic si fascinant al lumii. Oricat de multe probleme ai avea , oricat de trist si dezamagit ai fi, cu siguranta uiti de toate in clipa in care incepi sa vizitezi orasul. De fapt “vizitat’ nu este cuvantul potrivit pentru B.A. , mai bine spus “traiesti” !!, pentru ca turistii fac parte din acest oras si fara ei acest B.A. nu ar fi ceea ce este. Nu am intalnit pana acum asa un oras care sa-ti deschida apetitul de viata , dorinta de a trai viata , de a te bucura de ea , de a lasa muzica si dansul sa-ti inunde sufletul. Da !, este un oras viu , dinamic care-ti pune sangele in miscare si iti dinamizeaza partea ( la unii adormita) din trup responsabila cu buna dispozitie , care te ajuta sa te si bucuri de viata.
Nu stiu cu ce sa incep !, cu siguranta nu voi putea descrie toata atmosfera orasului asa cum am trait-o eu dar mi-as dori sa va aduc- macar cu un picior –cateva minute pe strazile infierbantate ale acestui oras unic.
Portul este foarte aproape de centru si am hotarat sa mergem pe jos pentru a cauta un hotel pe strazile centrale deoarece auzisem destule povesti despre turisti jefuiti pe strazi launtrice .Spre disperarea lui Silviu care are un rucsac cat o casa ( nici el nu-si explica de ce este atat de greu ) si spre satisfactia lui Liu , am ales un hotel de 4 stele in centru dar in capatul opus al portului , ne-am aruncat ca de obicei lucrurile in camera si am plecat sa ne “infruptam” din gustul savuros al acestui mozaic vesel si colorat.
Chiar daca nu stii ,nu poti sa nu afli ca tangoul s-a nascut aici pentru ca la fiecare pas intalnesti dansatori pe strada care incanta ochii turistilor cu adevaratul tango si cred ca numai aici gasesti originalul; iar muzica lui te face sa intri si tu in dans , sa-l traiesti asa cum o fac ei… pasional !...
Muzica ajunge in sufletul tuturor aici …AICI descoperi sensul tangoului…plansul in fiecare nota !!!...dar ceea ce-l provoaca este acum altceva!
Tangoul este pentru localnici un mod de purificare a spiritului popular si se spune ca alaturi de fotbal si planset formeaza trilogia specifica intregului popor argentinian
Va scot un pic din atmosfera strazii pentru a va face o scurta istorie a acestui popor deoarece cred ca o sa intelegeti mai bine daca aveti o baza istorica.
In anul 1580 Spania a format- pe acest teritoriul -o colonie permanenta-care sute de ani mai tarziu va deveni orasul Buenos Aires. In decursul catorva ani, Imperiul Spaniol cucereste majoritatea teritoriilor din America de Sud , iar in anul 1776 era singurul stapan al acestui continent. In anul 1816 , Argentina isi va declara independenta , ceea ce a dus la conflicte in tara care s-au incheiat in anul 1853 cand s-a realizat unificarea nationala si a fost promulgata Constitutia. Investitiile straine si mai ales imigrarea din Europa ( in special a italienilor) a dus la dezvoltarea unei economii puternice facand ca intre 1900-1930 Argentina sa fie printre cele mai bogate tari din lume. Dar asta a insemnat si cucerirea totala a sudului ( Patagonia) si exterminarea ultimelor triburilor de aborigeni. Datorita unor lovituri de stat militare incepand din anul 1930 tara intra intr-un regres economic culminand la un moment dat cu probabilitatea disparitiei ca stat a acesteia ( datorita si actelor teroriste violente comise de extremisti). Abia in anul 1983 in Argentina revine regimul democratic.
Argentina este cea mai europeana tara din America de Sud; 60% din populatia ei o reprezinta descendetii imigrantilor italieni, 30% sunt de origine spaniola iar restul sunt evrei, musulmani si bastinasi. Evrei reprezinta cea mai mare comunitate mozaica din inteaga America de Sud ( 500.000) si printre primele din lume( dupa State bineanteles), iar comunitatea islamica numara tot 500.000, veniti in special din Siria si Liban.
Practic se poate spune ca tara este o tara sud-americana de italieni care vorbesc spaniola cu un pic de influenta de la evrei in afaceri.
Numele Argentinei povine de la latinescul “argentum” –argint dar daca ar fi dupa mine as mai fi adaugat un “viu” … este caracteristic temperamentului argentinienilor.
Sa revenim la acest oras fabulos, il voi nota B.A., acest oras care mie mi s-a parut mai evoluat din punct de vedere al culturii stradale decat al monumentelor si “pietrelor” care duc in general faima oraselor turistica. Sunt doar cateva monumente ( fara sa fie impunatoare ) si nu voi aminti de ele ,ci ma voi axa mai mult pe viata sociala, culturala, care se desfasoara in aer liber pe strazile interminabile; desi mergi kilometri intregi nu realizezi deoarece esti conectat la atmosfera strazii si doar la hotel, la baie , descoperi bataturile din talpa. Imaginati-va un spectacol pe strada -cu actori de “toate mainile”- intr-un décor de cafenele din alt secol, cu cladiri vechi coloniale si mii de turisti care fac parte din peisaj.(turistii au si unul din rolurile esentiale ale existentei - partea materiala , fara suportul lor artistii probabil nu ar mai performa).
Recunosti de la distanta un “porteno” ( asa se numesc localnicii-probabil de la oamenii din port) este mai putin interesat de viata din jurul lui ci mai degraba traieste totul fara sa se uite mereu in stanga si dreapta cum fac turistii care nu vor sa piarda nimic din acest spectacol grandios .Pe fiecare strada se afla cateva scoli de dans , care se numesc “Milongas” si deaceea este clar ca dansul nu va disparea din viata argentinienilor….il au in sange ….ca si negrii dealtfel.
Strazile pietonale din centru sunt pline si de comercianti ( separat de magazinele de la parterul cladirilor) care vand tot felul de prostioare ieftine,mai mult sau mai putin reprezentative, dar pe care le studiezi si te tenteaza sa le cumperi.
Strada este intr-o continua miscare si doar cand intalneste un spectacol de tango lumea se opreste si admira frumusetea acestui dans interpretat de descendentii acelora care l-au inventat.Barbatii sunt imbracati in costume negre cu cravata, nelipsita palarie, pantofi de lac si emana prestanta; femeile au rochii cu franjuri, ciorapi de plasa, si manusi negre si emana eleganta….o pereche superba!....mi-ar fi placut sa iau si eu cateva lectii de dans cum fac multi turisti vrajiti de acest minunat dans, dar lipsa timpului ma obliga sa aman aceasta ….o voi face cu siguranta urmatoarea tura si sper ca aici, instructorii fiind originali sa se prinda tangoul de mine.
Am aflat istoria tangoului ; s-a nascut din dansurile populare argentiniene cu un pic de influenta europeana adusa de imigranti iar locul unde s-a nascut se spune ca era in cartierele apropiate portului unde stateau imigrantii care neavand de lucru se distrau exersand si combinand diferite dansuri .
In majoritatea localurilor se asculta tango in surdina , in multe chiar orchestrele canta ‘live’ si nu te lasa o clipa sa te “trezesti” din aceast vis . Da !, este un vis frumos sa fii in B.A. iar daca visul devine realitate esti in al noualea cer….dansand… in interiorul sufletului….
Dar sa nu credeti ca doar tangoul cu a lor pasionali dansatori te farmeca pe strazi, sunt o multime de alti artisti care “dau” din ei tot ce pot si se spune ca multi s-au afirmat in mijlocul acestor strazi caci ochiul turistilor din toate colturile lumii este cel mai bun barometru in calitate , mai selectiv decat orice critic scolit. Pictori, acrobati, muzicieni,clovni, jongleri, performeri de toate felurile formeaza un adevarat puzzle de artisti care si-a dat intalnire aici pentru a arata cat de frumoasa este viata culturala si cum te poate ea scoate din viata reala plina de greutati si probleme.
Acum inteleg de ce turisti din intreaga lume sunt atrasi ca un magnet de aceasta tara( peste 6 milioane de turisti anual) si in particular de acest oras viu, plin de culoare, si de ce majoritatea revin pentru a-si lua portia de “viata”.
Unul dintre cele mai frumoase cartiere vizitate a fost “La Boca”, renumit in lumea intreaga si care reprezinta inima orasului . Este fara indoiala un cartier de legenda si multitudinea de culori cu care sunt pictate casele, cafenelele, magazinele da un ton de veselie. Majoritatea cladirilor ( din centru acestui cartier) sunt vopsite in culori vi , vesele, deschise ca si paleta( imi scapa numele acum, cu siguranta ca ma va ajuta cineva…. ) multicolora a unui pictor; albastru, verde, galben, rosu precum si grafitti care inca nu-l inteleg complet.
Aproape la fiecare magazin sta de veghe o papuse mare care intruchipeaza personaje reale de la Evita pana la celebrul Maradona si toata lumea se opreste sa le fotografieze. Aici, in acest cartier, este locul de intalnire al galeriilor de arta , magazine cu obiecte traditionale locale, souveniruri de toate felurile (sa nu uitam chinezismele !), magazine de haine traditionale, de la celebrul “poncho” din bumbac sau lana ,la palariile de gaucho si pantaloni largi. Daca cartierul reprezentativ al orasului este “La Boca “ , strada reprezentativa a cartierului este “Caminito” , iar continuand ,localul reprezentativ este “La Perla”….o cafenea pe colt, o legenda intre cafenele, unde exista un pian si pickup ( am avut si eu cand m-am nascut…), si unde tot mobilierul este original de acum 50 de ani, nu s-a inlocuit nimic, niciun scaun, masa, pentru a pastra traditia si identitatea locului.
Nu va imaginati ca pe faimoasa strada Caminito am scapat de cei 4 pasi celebrii ( teoretic i-am invatat si eu, dar , of! ,Doamne ce grei sunt in practica !) si de alti artisti care-si expun talentul ( unii doar munca) pentru a goli buzunarele turistilor. Cartierul “La Boca “ nu inseamna numai cele cateva strazi din jurul vedetei “Caminito”, dar am fost sfatuiti sa nu ne aventuram mai in interior deoarece mai exista o lume in B.A. , o alta fatza a orasului mai putin frumoasa pe care am putut sa o admiram doar din masina….mi-am adus aminte de celebra replica : “viata bate filmul” !....
Bulevardul “Corrientes” se spune ca reprezinta “Broadway-ul” sudului si aici sunt cele mai mari reprezentatii; aici arta se naste instantaneu fara sa fie nimic regizat ca pe Broadway , fara nici un scenariu ci pur si simplu, de multe ori, talentul neslefuit al multor artisti care pun mult suflet in tot ce fac….si cand pui suflet in ceva , credeti ca poate sa iasa rau ?....incercati !!!...
Pe bulevardul Corrientas , care traverseaza orasul se afla un obelisc care marcheaza centrul orasului si reprezinta des imaginea reprezentativa a orasului; eu as propune alta imagine dar probabil ca este greu de reprodus pe o poza.
Pe acest bulevard noaptea sunt aprinse o multime de reclame mici si mari amintind ca ne aflam intr-o metropola cu peste 3 milioane de locuitori; companiile producatoare au nevoie de cumparatori si sunt mai putin interesate in spectacolul strazii.
Perpendicular pe bulevard porneste o strada renumita pentru shopping numita Florida si care este pietonala orasului unde nu poti sa nu gasesti marea majoritate a magazinelor de moda care dau o culoare luxoasa strazii dar sunt eclipsate de spectacolul de pe strada ( foarte putini turisti intra , majoritatea prefera “strada”!).
Bulevardului Corrientes se termina intr-un capat la intalnirea cu raul de la Plata in celebrul cartier “Puerto Madere” care de fapt a fost un port transformat si amenajat intr-un loc turistic cu baruri si restaurante .
Seara incepand de la ora 10 pana la 2 noaptea ne-am plimbat pe cheiurile raului in acest cartier admirand si minunandu-ne de multitudinea de restaurante cu vederea in doua parti: una spre apa si cealalta spre strada de promenada unde multimea de indragostiti, tinandu-se de mana sau de brat, din toata lumea emana in aer dragoste si iubire.
Toate restaurantele erau pline si mai mult de atat lumea astepta la intrare sa se elibereze vreo masa !; …la ora 1 noaptea !....
Un lucru de apreciat era eleganta vestimentara a tuturor ( cu mici exceptii, dintre care si noi) si nu ne-am putut da seama daca majoritatea erau localnici sau turisti; cu siguranta erau si localnici deoarece era sambata seara( am vazut si cateva nunti si cockteiluri care cu siguranta erau ale localnicilor) dar se pare ca si in cursul saptamanii viata in B.A. se continua pana tarziu in noapte ( sau mai bine spus pana in zorii zilei).
La mesele restaurantelor majoritatea erau cupluri si ce mi-a trecut prin minte privind aceste perechi de indragosti este ca daca mesele ar avea memorie sa inregistreze cate cuvinte frumoase de dragoste s-au spus deasupra lor, in miez de noapte , s-ar putea face un album cu cele mai frumoase declaratii de dragoste.( ca doar nu vii cu iubita pe malul raului in B.A., la 2 noaptea ,sa te certi….)
Ne-am oprit la un local care vindea inghetata si am observat noi ca era multa lume prin jurul lui dar in interior , la coada nu atat de multa ; ne-am imaginat ca lumea de afara asteapta vreun vapor fiind in apropierea unui debarcader, si am comandat cateva cupe de inghetata. Dupa ce am platit , casiera ne-a dat un bon de ordine si ne-a spus sa asteptam ; nu am inteles ce numar scria pe bon dar ne-am dus la tejghea sa luam inghetata; am intrebat fetele care serveau ce numar avem noi si ne-au spus ca mai sunt 4o de bonuri in fatza …..deci toti de afara asteptau inghetata !....si stiau ca trebuie sa astepte atat dar totusi asteptau rabdatori….am asteptat peste 30 de minute la ora 2 noaptea!....si eu nici nu am mancat din inghetata, deoarece mancasem cu cateva ore inainte multa , multa carne (….bineanteles ca de vita, celebrul “steak’) si nu ma simteam prea bine la stomac. Dar despre mancarea argentiniana va povestesc la sfarsit….mai am de mancat in urmatoarele 10 zile sa-mi fac o parere….Nu stiam de ce la ora 8 seara eram singurii clienti ai restaurantului, un restaurant elegant si in centru….ne-am dat seama ca cina se serveste incepand cu ora 11-12…noapte ; …dar probabil ca s-au gandit ca noi mancam de pranz….
Am cautat o discoteca sau vreun club la ora 2 noaptea si ni s-a spus ca discotecile incep la ora ….3 ….si tin pana se inchid…
Avand “la bord’ o zi plina nu am mai rezistat si am plecat la hotel sa ma culc dar Liu impreuna cu Silviu au continuat plimbarile pana dupa ora 3 si mi-au spus ca intradevar lumea se distreaza in discoteci, sunt putini turisti ( cred si eu!, la 4 dimineata) dar si ei erau obositi la ora aceea si nu mai aveau chef de nimic. M-au rugat sa scriu in mod exprex , ca sa afle toata lumea, ca nu sunt fete frumoase prin Argentina (si nici in Uruguay) si se asteptau sa gaseasca multe frumuseti, cum se stie in Romania despre fetele latino-americance ; probabil sud-americanii au alt etalon al frumusetii !... As completa si eu ca este adevarat ca nu sunt frumoase...dar ce ar fi daca toate ar fi la superlativ in Argentina ? ….s-ar muta toti aici!...