duminică, noiembrie 05, 2006

Ziua 15-16
Le-am cuplat pe amindoua deoarece prima jumate’ din prima zi ne-a luat sa ajungem la Darjeeling iar a doua jumate ‘ din a doua zi sa coborim la New Jalpaiguri pt a lua trenul de noapte ( oofff !!!-cit il urasc) spre Calcuta.Ambele drumuri le-am facut cu masina de teren si am avut parte de soferi buni( la cit de ingust si periculos e drumul cred ca cei care nu conduc bine nu au curaj sa urce sus pe munte si se intorc dupa prima serpentina si intilnire cu vreun camion venind din sens opus)
In prima zi am cautat hotel iar conform traditiei locale bagajele au fost luate de serpasi care parca nici nu simteau ca au in spate bagajele de la 2 sau 3 turisti, plata a fost una modica si plecind fericiti-noi iar ne-am simtit boieri…Am gasit un hotel chiar in centru cu o priveliste din camera superba a muntilor Himalaia iar dotarile din camera si marimea ei mai mult decit ar fi necesare; dar este un hotel peste medie si deasemenea costurile sunt mai mari ( camera dubla 15 euro) La cit de obositi dupa calatoria cu trenul de noapte eram am fi dat si 100 euro numai sa avem confortul care ne-a lipsit. Am facut un dus si citiva dintre noi care am mai fost in stare( va dati seama ca eu am revenit la conditia de dinaintea bolii) am iesit sa ne plimbam si sa luam ceva de mancare. Afara ne-a izbit o “rafala” de frig ( uitasem ca suntem la peste 2000 si seara e chiar frig) incit dupa o ora unii s-au retras in camere( eu eram in urma cu jurnalul) iar altii au ramas la un restaurant.
Darjeelingul este renumit pt plantatiile de ceai si pt ceaiul renumit pe care il exporta in intreaga lume; este un oras cu 100.000 de locuitori deci mare pt altitudinea la care se afla si datorita privelistii superbe a arcului Himalaian vizitat de multi turisti indieni( majoritatea) precum si straini . Populatia este diferita de cea a partilor din India vazute pina acum, in Darjeeling ea seamana mai mult la fata cu populatiile mongoloide( fata mai rotunda si ochii mai ovali) fiind f curati si civilizati.Am fi putut sa luam si un tren din New Jalpaiguri , un tren micut cu locomotiva pe aburi ,f romantic,f luxos, care urca paralel cu soseaua dar este atit de cautat incit se fac rezervari cu un an inainte iar calatoria dureaza 8 ore…este mai mult de fite pt ca merge atit de incet incit poti sa urci si sa cobori din mers.Asa locuri imi tot place sa vizitez, sunt ca niste statiuni de munte in care ma simt detasat de lumea mea si in care cu siguranta ma relaxez. Singura conditie este sa nu-mi fie rau si sa ma pot bucura de frumusetile date de zei Indiei.
In data de 4 Noiembrie a inceput conform calendarului baha’ I o noua luna numita Quadrat –in romana se traduce “tarie” –si sper sa fie intr-un ceas bun sa am taria sa continui turul pina la capat.O caracteristica a religiei baha’i este bucuria si fiecare inceput de luna se sarbatoreste cu asa zisa “Sarbatoare de 19 zile” care constituie un motiv de intilnire intre membrii comunitatii unde se dezbat probleme administrative, exista o parte de devotiune, si apoi partea sociala unde fiecare isi aduce aportul in stilul lui astfel incit la sfirsitul unei sarbatori nimeni nu pleaca decit: “bucuros”
Voi face o foarte scurta prezentare a acestei religii universale baha’I precizind ca este a doua din lume ca raspindire –dupa crestinism-aceasta fiind reprezentata in peste 360 de tari,teritorii si insule reprezentind o adevarata selectie a rasei umane iar toata aceasta raspindire se datoreaza fortei si capacitatii acestei credinte de a demonstra adevarul spiritual precum si eficacitatea Administratiei ei de inspiratie divina.
Precum am enumerat si la celelalte religii voi face la fel si cu principiile fundamentale baha’i:
Unitatea Omenirii-este pivotul central al invataturii baha’I si este ultima etapa in evolutia umanitatii spre maturizarea ei
Cercetarea independenta a adevarului-oamenii nu trebuie sa accepte orbeste o credinta invatata si mostenita de la altii ci sa caute care li se potriveste cel mai bine in fct de mai multi factori (valorile morale, cu care simt ca se identifica,etc,)
Temelia comuna a tuturor religiilor a fost una singura. Toate religiile au fost revelate de Dumnezeu in locuri si epoci diferite in raport cu capacitatea de intelegere si nevoile omenirii.
Armonia esentiala intre Stiinta si Religie . Religia si Stiinta trebuie sa fie in armonie, sa nu se contrazica niciodata pt ca sunt aspecte complementare ale adevarului.
Egalitatea intre barbat si femeie. Aceiasi educatie si egalitatea lor de drepturi in societate-printre putinele religii care sustine acest principiu.
Eliminarea oricarui fel de prejudecata-din clipa in care un om a ajuns la intelegerea spirituala a Unitatii Omenirii, el isi poate birui propriile prejudecati.
Educatie obligatorie universala-cunostintele sunt printre darurile cele mai de seama date de Dumnezeu omului iar cei care nu au sansa sa dobindeasca cunostinte vor trai o viata mai marginita decit a celorlalti.
Pacea Universala-baza fundamentala a credintei baha’I consta in a preconiza Unitatea Omeniri si de a ajunge la Pacea Universala.
Si un simplu raspuns la intrebarea Ce este un baha’I ? ar fi cam asa:”a fi baha;I inseamna pur si simplu a iubi intraga lume,a iubi omenirea si a cauta sa o servesti, a munci pt a aduce pacea si fraternitatea universala”
Si pur si simplu poti fi baha’I fara sa fi auzit de aceasta credinta sau acest nume…