Multumiri si raspunsuri
Neavind legatura cu turul meu vreau sa fac citeva comentarii si sa raspund citorva intrebari din multele e-mail-uri primite:
M-au intrebat multi( pe multi nici nu-I cunosc) cum de scriu atit de frumos( si multe alte complimente)-Vreau sa va impartasesc tuturor ( iar pe voi chiar va rog sa spuneti mai departe) o "cheie a succesului" care la mine nu a dat gres niciodata; intodeauna cind am facut ceva din suflet( sau mai bine zis am pus suflet in ceva) acel "ceva" a iesit cum am vrut ,de multe ori mai bine decit l-am planuit…Deci puneti suflet in ce faceti si va garantez eu ca o sa vedeti miracole!….si nu uitati este valabil si opusul!
Am avut citeva comentarii a celor care se autocompatimeau spunind ce mici se simt ei si daca vor avea sansa sa ajunga vreodata sa viziteze India. Parerea mea este ca nimic nu este intimplator in viata si totul se intimpla la timpul si locul potrivit, iar daca va fi sa vizitati India si voi ( ceea ce va doresc tuturor) atunci o veti vizita exact la momentul potrivit si probabil cind si India va va putea primi cu "bratele deschise" asa cum o face cu noi acum.Si inca ceva care multi nu stiu : in anul1993 am fost pe punctul de a pleca in India dar cineva a vrut sa nu ajung( si nu Iranul ,care nu mi-a dat viza de tranzit) probabil pt ca nu era timpul. Nu vi s-a intimplat niciodata sa va doriti ceva cu ardoare , sa nu ajungeti la el, iar dupa un timp sa va dati seama ca era o greseala daca l-ati fi avut ?... cineva acolo sus are grija de noi !.... aveti incredere !...si daca este "sa fie" veti ajunge si voi
Pt cei care vor sa mearga in India( pt spiritualizare, pt distractie,aventura, cumparaturi,relaxare, sport, si alte motive) in fct de motivele calatoriei va vom asista si va vom sugera cele mai bune locuri de vizitat. Promit ca voi raspunde tuturor celor care ma vor intreba( ajutat de tovarasii mei de calatorie) dar cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa veniti la cheful organizat la intoarcere….pina atunci probabil ca nu voi mai raspunde ( in detrimentul jurnalului) intrebarilor voastre…
Nu in ultimul rind vreau sa multumesc pt incurajarile voastre ( nici nu stiti cita energie imi dau)-faceti-o in continuare-si sper sa nu va dezamagesc in urmatoarele zile-mai sunt destule.
Iar daca vreti si voi sa-mi multumiti cumva dati adresa la cit mai multa lume pt a afla cit mai multi ca exista asa o tara deosebita!Ziua 7
Dimineata devreme ( in statiunea asta ora 8 este devreme) am ajuns in fata "internetului" si a trebuit sa astept citeva minute pina a venit administratorul apoi citeva minute pina a pornit serverul, calculatoarele si apoi am incercat sa bag citeva poze pe blog. Nu a fost o zi "unsa" pt ca tehnic nu mergea si nu stiam de ce …am plecat dupa o ora de incercari dezamagit ca nu am reusit decit textul sa-l public( dupa ce statusem ore sa aleg din miile-nu exagerez-de poze facute de tot grupul) Nu m-am lasat si cu ajutorul specialistilor din grup le-am micsorat( acum am invatat sa fac si eu asta si sunt tare mindru-asa e cind este cineva la birou sa-ti faca treaba , nu te lovesti si nu inveti)iar seara la inchidere le-am pus…voi incerca sa aleg cele mai semnificative si sa le pun in fiecare zi dar va depinde mult de timpul pe care il voi avea la dispozitie.
Astazi mi-am intarit convingerea ca India nu este Delhi si sunt locuri care pe linga ca sunt frumoase, incarcate spiritual si semnificind ceva important ,nu sunt deloc murdare, nu au nici pe departe acea parte respingatoare a Delhiului( care mie mi-a placut dar nu se poate spune ca place tuturor)
Am plecat cu alta masina de teren spre un orasel renumit- Moosuri -din creierul muntilor care se afla la peste 2000 de metri altitudine. Masina de inchiriat toata ziua cu sofer a fost sub 30 de euro si puteam incapea toti 8 dar Daniela si Filomela au preferat alte locatii( sunt tare curios pe unde au fost dar nu m-am intilnit cu ele sa le intreb)
Sunt atite excursii pe care le poti face in imprejurimi incit ar fi trebuit sa stam 2 luni numai aici, dar cred ca ajunge ,trebuie sa mai vizitam si alte zone, alte traditii, alte culturi, alte frumuseti.
Drumul pina la Moosuri a durat 2 ore si ceva dar am avut noroc ca a fost liber si soseua f buna.Ieri cind am ajuns la Devoprayag(asa se numea locul de confluenta a celor 2 riuri) am crezut ca este cel mai abrupt si periculos drum din zona dar astazi l-am regretat pe cel de ieri ; binenteles ca panorama cu Himalaia a facut sa nu ne gindim ca la cea mai mica greseala puteam sa ajungem hrana la cine stie ce animale ce traiesc prin zona . Cind am ajuns in orasel mi-am adus aminte ca am citit o descriere a Indiei care era valabila inainte de independenta din1947 ca fiind "cel mai stralucitor giuvaer din Coroana Britanica"-si cu adevarat asa a fost iar acum este un mare( si la propriu si la figurat) diamant din bogatia acestui pamint.
De cind sunt in India am invatat salutul lor ( se numeste namaste) cu mainile impreunate si unde intram incercam sa-l folosim pt a fi cit mai aproape de cultura si spiritul lor si a-I intelege mai bine. Oraselul ne-a fermecat si ca sa fac o comparatie , imaginati-va un oras din basme ,cocotat pe crestele unor versanti si inconjurat de alti munti mai mari si foarte indepartati. Cum am ajuns am intrat direct la un restaurant( nu mincasem pt ca am avut experienta zilei anterioare cu serpentilele si nu vroiam sa vada ceilalti ce am mincat?!) si nu ne-am ridicat decit cind am simtit ca crapam( era masa plina cu mincare diferita pt ca noi luam fiecare diferit si gustam fiecare de la celalalt). Am descoperit ca cea mai putin iute mincare este spanac cu brinza(palak-paner), si am devenit renumit ca imi comand doar spanac; dar adevarul este ca maninc de la fiecare si tot cu gura iute ma trezesc. Cine ma cunoaste, stie!....
Am vizitat orasul "la bordul" ricsilor si apoi am urcat cu un teleferic sus pe virf.Telefericul este de pe vremea britanicilor iar orasul se pare ca a fost dezvoltat tot de ei pt a se putea retrage in vacanta ,vara,si a fugi de caldura din Sud. Nu cred ca am vazut mai mult de 2 turisti straini si cred ca nu este de loc popularizat pt ca la cit de frumos este ,daca ar sti ei ,ar fi buluc…
Sus de tot pe platou sint numai lucruri comerciale (magazine,restaurante,jocuri pt copii etc ) dar toate de bun gust si care ne-au prins.Se vede ca ne intelegem bine pt ca ne-am distrat citeva ore si am facut un "show" acolo de nu ne vor uita multa vreme localnicii: era un magazin care te imbraca pt poze in diverse haine traditionale pt o suma modica -cam 10 euro-centi - iar noi toti ne-am imbracat in haine tibetane si am inceput sa dansam prin fata magazinului; se vede ca nu avem nici un pic de stres si dam friu liber imaginatiei; eu si Ajati ne-am duelat pt a cuceri cit mai multe tibetance iar lumea s-a strins ca la circ si iar am fost vedete ,ca toti indienii vroiau sa faca poze cu noi - e clar nu prea vin turisti straini prin zona-. Apoi am descoperit un magazin care vindea "smecherii" din care folosesc iluzionistii la spectacole: ghicesc o carte de joc ,bagi ceva si scoti altceva, tai o fringhie iar el ti-o da inapoi de parca nu a fost atinsa.Si sa va spun care era procedura: mai intii facea trucul si apoi trebuia sa cumperi ca sa-ti arate cum face; oricum nu am reusit sa ne prindem si am hotarit sa le cumparam. Pareau atit de vrajitori incit una din fete-nu zic care- a zis ca actioneaza la nivel mental-dupa ce ne-au aratat am ris ore in sir de "nivelul mental" al trucurilor .Cea mai haioasa a fost o simpla fringhia( tu o tai si el ti-o da intreaga) pe care am platit-o de 50 de ori cred valoarea ei( de fapt ea nu avea nici o valoare este o fringhie oarecare de 1 metru-am aruncat-o)Dar m-am gindit sa-mi scot banii in Romania …am cumparat o plasa intreaga cu "smecherii"…unii vor ride acum!…
Se vede ca ne intelegem de minune si suntem unul pentru toti si toti pentru unul; cind ride unul ridem toti ,iar cind are unul o probleme parca avem toti…suntem o echipa!....abia astept sa-I cunoasteti la chef…
La intoarcere o noua repriza de ris cu soferul care abia intelege 2, 3 cuvinte engleza si noi 2,3 cuvinte in hindu…dar am discutat mult….
Ce am remarcat in zona asta este ca nu este fobia terorismului ca in Delhi unde se feresc de atentate si isi iau masuri extreme de precautie: la fiecare intrare intr-un loc cit de cit mai aglomerat in Delhi sunt detectoare de metal si te perchezitioneaza pe tine si bagajele.Aici desi Kasmirul (unde este focarul de terorism) este mai aproape, desi sunt locuri sfinte hinduse, care ar putea fi atacate,indienii nu sunt speriati de atentate probabil si datorita credintei mai profunde a locuitorilor din aceasta zona.
Sa va spun un pic despre prezenta arabilor in India si nu stiu daca v-am scris despre faptul ca India are peste 100 de milioane de musulmani , cea mai mare comunitate de musulmani din lume.
Arabii au venit in India prin anii700 dar si-au creat primul stat musulman prin sec 12 iar din secolul 14 a inceput sa se impuna islamul ( a carei traducere este "supunerea fata de Dumnezeu" iar cuvintul musulman se traduce "cel care s-a supus’)
Mohamed fiind un profet a lui Dumnezeu pt perioada si locul respectiv a reusit sa imprime islamului o dezvoltare foarte rapida deoarece credinta aducea ceva ce le trebuiau arabilor in perioada respectiva-o supunere fata de cineva !
O sa enumar rapid cele 5 principii ale islamului asa cum au fost ele revelete si lasate de Mohamed
-Dumnezeu este Allah iar Mohamed este profetul sau
-credinciosii trebuie sa se roage de 5 ori pe zi
-credinciosii trebuie sa faca acte de caritate
-credinciosii sa tina post in timpul Ramadamului( care a fost luna revelatiei lui Mohamed)
-credinciosii sa mearga cel putin o data in viata in pelerinaj la Mecca
Vedeti ceva rau in aceste principii?( chiar dimpotriva!)
Unde scrie ca musulmanii trebuie sa faca acte de terorism ?
Sunt convins ca majoritate musulmanilor chiar daca nu respecta aceste principii nici nu fac lucruri interzise ,dar anumite cercuri ( interese economice?) au interesul de a mentine o stare de tensiune….este doar o parere ,dar ce este sigur e ca musulmanii nu sunt extremisti cum gresit se incearca sa se interpreteze.
In anul 1935 fiind foarte numerosi au decis sa-si faca propriu stat( Pakistanul) iar de atunci se afla intr-un permanent conflict ( alimentat? ) cu India. In anul 1947 au murit peste 1 milion de oameni in urma conflictului dintre India si Pakistanul. Astazi India are cea mai mare armata permanenta din lume( oare la ce o folosi ?)
Oare omenirea ( in stadiul de dezvoltare in care este)nu poate sa opreasca acest conflict( care nu foloseste nimanui -oare ? ) si sa-l transforme in conlucrare ,care ar duce la dezvoltarea celor doua state?!
Poate nu are legatura cu turul meu dar am subliniat citeva aspecte religioase care sper ca va vor ajuta sa intelegeti modul de viata al tuturor locuitorilor Indiei Sacre .(interpretarile mele sunt pt cei care vor sa mediteze la subiect !)
Maine dimineata plecam cu trenul in Sud la faimosul Taj Mahal la care vom ajunge abia seara si sper sa gasesc un "internet" sa postez; daca nu o sa cititi jurnalul pe 2 zile abia poimaine .
Pina atunci Hari Om ! Ziua 8
Dimineata dupa 2 ore de somn am plecat din hotel-am angajat un omulet cu carut sa ne care bagajele pina la punctul de intilnire cu taxiul situat pe partea Gangelui opusa hotelului unde am stat noi. Am plecat cu acelasi sofer cu care am mers ieri la Moosori si desi a fost mai scump ,decit sa mergem cu ricsa la 6 dimineata pe frig am preferat sa dam jumate de euro in plus…incredibil ! au inceput sa aiba alta valoare banii aici; daca la inceput ni se parea extrem de ieftin acum negociem la centima; se pare ca ne-am integrat in sistemul indian. Dar oare invers cum ma voi reobisnui ? cel mai rau o sa fie de angajati cind va trebui sa dau salariile ! …hi-hi ! ..,si nu pot spune ca am salarii mari !...dar daca plec in Europa ce ma fac ? imi iau cardul cu mine si nu ma uit cit costa primele zile pt a nu-mi aduce aminte cu nostalgie de "zilele ieftine"
Sunt in trenul spre Agra unde vom sta o singura zi dedicata templul Taj Mahal dar va povestesc maine despre istoria acestui renumit templu neratat de nici un turist venit in India.Este o zi in care trenul ne va fi cel mai bun prieten iar intre noi vor avea loc discutii de toate genurile si nivelurile ( ce poti sa faci 10 ore ca sa treaca timpul mai repede decit sa te afunzi in discutii interminabile)
Este f interesant ce efect are India asupra majoritatii turistilor veniti s-o cunoasca. Toti cu care am vorbit au zis ca are un efect de detasare completa fata de lumea din care ai plecat si focalizare totala asupra Indiei.Acum dupa o saptamina de India pot sa spun ca am reusit sa ma detasez aproape complet( au existat zile in care nici nu am vorbit cu Romania) deci confirm puterea Indiei de a te scoate din stresul modern.Este prima oara in istoria firmei mele cind plec mai mult de 10 zile consecutiv si va fi o experienta de a constata daca sunt un bun conducator si am reusit sa-mi aleg si sa deleg oamenii cei mai buni pt firma; am toata increderea in ei si sunt convins ca nu ma vor dezamagi!! ( dragii mei colegi v-am atins la punctul sensibil ! nu ? ) . Si daca cind ma intorc mai gasesc doar cainii la firma inseamna ca trebuie sa o iau de la capat iar cei care imi cunosc trecutul stiu ca am nevoie de o plasa "a la China" ,(ca marfa in Germania inca mai exista iar en-grosistii de acolo abia asteapta sa vina romanul simpatic sa le goleasca stocurile de elefoane) si in citiva ani adun eu bani ….sa plec din nou in India !
Trenul merge ca si "trenul foamei" ( parca asa se numea) si sigur vom petrece mult timp pe bancile cam inconfortabile ale acestei "sagetii’ cara parca nu are un arc s-o lanseze…
Ajati cu Ajata au incercat sa ma invete pozitii de Yoga pt relaxare dar nu au reusit decit sa se distreze copios de "mobilitatea " picioarelor mele ; dar cind ii vad pe ei cum stau de relaxati cred ca o sa ma apuc si eu sa exersez pozitiile- azi nu am facut decit sa-mi pun un picior unde trebuie ….al doilea ,zilele urmatoare…va tin la curent !
In trenurile din India vin ospatarii si iau comanda pt mancare calda si ti-o livreaza la urmatoarea statie fara sa te deplasesi deloc ; un fel de room-service al cailor ferate ( sunt de stat) care este f practic si nu va mai zic cit costa , iar mancarea este f sigura. In rest v-am spus vin negustorii intreprinzatori cu de toate; nu poti sa mori de foame in tren …dar de plictiseala nu se stie …mai ales daca trenul sta in mijlocul unui cimp de vreo ora si nu sti cind pleaca…noroc ca suntem 8 si cind se satura unul de povesti incepe altul…
Dar bateria de la calculator ma lasa ,si in tren nu pot sa-l incarc deci va mai scriu la noapte…pacat ,pt ca mai aveam multe sa va scriu dar o sa ma "bucur" de farmecul inegalabil al calatoriei cu trenul in India Sacra.
Neavind legatura cu turul meu vreau sa fac citeva comentarii si sa raspund citorva intrebari din multele e-mail-uri primite:
M-au intrebat multi( pe multi nici nu-I cunosc) cum de scriu atit de frumos( si multe alte complimente)-Vreau sa va impartasesc tuturor ( iar pe voi chiar va rog sa spuneti mai departe) o "cheie a succesului" care la mine nu a dat gres niciodata; intodeauna cind am facut ceva din suflet( sau mai bine zis am pus suflet in ceva) acel "ceva" a iesit cum am vrut ,de multe ori mai bine decit l-am planuit…Deci puneti suflet in ce faceti si va garantez eu ca o sa vedeti miracole!….si nu uitati este valabil si opusul!
Am avut citeva comentarii a celor care se autocompatimeau spunind ce mici se simt ei si daca vor avea sansa sa ajunga vreodata sa viziteze India. Parerea mea este ca nimic nu este intimplator in viata si totul se intimpla la timpul si locul potrivit, iar daca va fi sa vizitati India si voi ( ceea ce va doresc tuturor) atunci o veti vizita exact la momentul potrivit si probabil cind si India va va putea primi cu "bratele deschise" asa cum o face cu noi acum.Si inca ceva care multi nu stiu : in anul1993 am fost pe punctul de a pleca in India dar cineva a vrut sa nu ajung( si nu Iranul ,care nu mi-a dat viza de tranzit) probabil pt ca nu era timpul. Nu vi s-a intimplat niciodata sa va doriti ceva cu ardoare , sa nu ajungeti la el, iar dupa un timp sa va dati seama ca era o greseala daca l-ati fi avut ?... cineva acolo sus are grija de noi !.... aveti incredere !...si daca este "sa fie" veti ajunge si voi
Pt cei care vor sa mearga in India( pt spiritualizare, pt distractie,aventura, cumparaturi,relaxare, sport, si alte motive) in fct de motivele calatoriei va vom asista si va vom sugera cele mai bune locuri de vizitat. Promit ca voi raspunde tuturor celor care ma vor intreba( ajutat de tovarasii mei de calatorie) dar cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa veniti la cheful organizat la intoarcere….pina atunci probabil ca nu voi mai raspunde ( in detrimentul jurnalului) intrebarilor voastre…
Nu in ultimul rind vreau sa multumesc pt incurajarile voastre ( nici nu stiti cita energie imi dau)-faceti-o in continuare-si sper sa nu va dezamagesc in urmatoarele zile-mai sunt destule.
Iar daca vreti si voi sa-mi multumiti cumva dati adresa la cit mai multa lume pt a afla cit mai multi ca exista asa o tara deosebita!Ziua 7
Dimineata devreme ( in statiunea asta ora 8 este devreme) am ajuns in fata "internetului" si a trebuit sa astept citeva minute pina a venit administratorul apoi citeva minute pina a pornit serverul, calculatoarele si apoi am incercat sa bag citeva poze pe blog. Nu a fost o zi "unsa" pt ca tehnic nu mergea si nu stiam de ce …am plecat dupa o ora de incercari dezamagit ca nu am reusit decit textul sa-l public( dupa ce statusem ore sa aleg din miile-nu exagerez-de poze facute de tot grupul) Nu m-am lasat si cu ajutorul specialistilor din grup le-am micsorat( acum am invatat sa fac si eu asta si sunt tare mindru-asa e cind este cineva la birou sa-ti faca treaba , nu te lovesti si nu inveti)iar seara la inchidere le-am pus…voi incerca sa aleg cele mai semnificative si sa le pun in fiecare zi dar va depinde mult de timpul pe care il voi avea la dispozitie.
Astazi mi-am intarit convingerea ca India nu este Delhi si sunt locuri care pe linga ca sunt frumoase, incarcate spiritual si semnificind ceva important ,nu sunt deloc murdare, nu au nici pe departe acea parte respingatoare a Delhiului( care mie mi-a placut dar nu se poate spune ca place tuturor)
Am plecat cu alta masina de teren spre un orasel renumit- Moosuri -din creierul muntilor care se afla la peste 2000 de metri altitudine. Masina de inchiriat toata ziua cu sofer a fost sub 30 de euro si puteam incapea toti 8 dar Daniela si Filomela au preferat alte locatii( sunt tare curios pe unde au fost dar nu m-am intilnit cu ele sa le intreb)
Sunt atite excursii pe care le poti face in imprejurimi incit ar fi trebuit sa stam 2 luni numai aici, dar cred ca ajunge ,trebuie sa mai vizitam si alte zone, alte traditii, alte culturi, alte frumuseti.
Drumul pina la Moosuri a durat 2 ore si ceva dar am avut noroc ca a fost liber si soseua f buna.Ieri cind am ajuns la Devoprayag(asa se numea locul de confluenta a celor 2 riuri) am crezut ca este cel mai abrupt si periculos drum din zona dar astazi l-am regretat pe cel de ieri ; binenteles ca panorama cu Himalaia a facut sa nu ne gindim ca la cea mai mica greseala puteam sa ajungem hrana la cine stie ce animale ce traiesc prin zona . Cind am ajuns in orasel mi-am adus aminte ca am citit o descriere a Indiei care era valabila inainte de independenta din1947 ca fiind "cel mai stralucitor giuvaer din Coroana Britanica"-si cu adevarat asa a fost iar acum este un mare( si la propriu si la figurat) diamant din bogatia acestui pamint.
De cind sunt in India am invatat salutul lor ( se numeste namaste) cu mainile impreunate si unde intram incercam sa-l folosim pt a fi cit mai aproape de cultura si spiritul lor si a-I intelege mai bine. Oraselul ne-a fermecat si ca sa fac o comparatie , imaginati-va un oras din basme ,cocotat pe crestele unor versanti si inconjurat de alti munti mai mari si foarte indepartati. Cum am ajuns am intrat direct la un restaurant( nu mincasem pt ca am avut experienta zilei anterioare cu serpentilele si nu vroiam sa vada ceilalti ce am mincat?!) si nu ne-am ridicat decit cind am simtit ca crapam( era masa plina cu mincare diferita pt ca noi luam fiecare diferit si gustam fiecare de la celalalt). Am descoperit ca cea mai putin iute mincare este spanac cu brinza(palak-paner), si am devenit renumit ca imi comand doar spanac; dar adevarul este ca maninc de la fiecare si tot cu gura iute ma trezesc. Cine ma cunoaste, stie!....
Am vizitat orasul "la bordul" ricsilor si apoi am urcat cu un teleferic sus pe virf.Telefericul este de pe vremea britanicilor iar orasul se pare ca a fost dezvoltat tot de ei pt a se putea retrage in vacanta ,vara,si a fugi de caldura din Sud. Nu cred ca am vazut mai mult de 2 turisti straini si cred ca nu este de loc popularizat pt ca la cit de frumos este ,daca ar sti ei ,ar fi buluc…
Sus de tot pe platou sint numai lucruri comerciale (magazine,restaurante,jocuri pt copii etc ) dar toate de bun gust si care ne-au prins.Se vede ca ne intelegem bine pt ca ne-am distrat citeva ore si am facut un "show" acolo de nu ne vor uita multa vreme localnicii: era un magazin care te imbraca pt poze in diverse haine traditionale pt o suma modica -cam 10 euro-centi - iar noi toti ne-am imbracat in haine tibetane si am inceput sa dansam prin fata magazinului; se vede ca nu avem nici un pic de stres si dam friu liber imaginatiei; eu si Ajati ne-am duelat pt a cuceri cit mai multe tibetance iar lumea s-a strins ca la circ si iar am fost vedete ,ca toti indienii vroiau sa faca poze cu noi - e clar nu prea vin turisti straini prin zona-. Apoi am descoperit un magazin care vindea "smecherii" din care folosesc iluzionistii la spectacole: ghicesc o carte de joc ,bagi ceva si scoti altceva, tai o fringhie iar el ti-o da inapoi de parca nu a fost atinsa.Si sa va spun care era procedura: mai intii facea trucul si apoi trebuia sa cumperi ca sa-ti arate cum face; oricum nu am reusit sa ne prindem si am hotarit sa le cumparam. Pareau atit de vrajitori incit una din fete-nu zic care- a zis ca actioneaza la nivel mental-dupa ce ne-au aratat am ris ore in sir de "nivelul mental" al trucurilor .Cea mai haioasa a fost o simpla fringhia( tu o tai si el ti-o da intreaga) pe care am platit-o de 50 de ori cred valoarea ei( de fapt ea nu avea nici o valoare este o fringhie oarecare de 1 metru-am aruncat-o)Dar m-am gindit sa-mi scot banii in Romania …am cumparat o plasa intreaga cu "smecherii"…unii vor ride acum!…
Se vede ca ne intelegem de minune si suntem unul pentru toti si toti pentru unul; cind ride unul ridem toti ,iar cind are unul o probleme parca avem toti…suntem o echipa!....abia astept sa-I cunoasteti la chef…
La intoarcere o noua repriza de ris cu soferul care abia intelege 2, 3 cuvinte engleza si noi 2,3 cuvinte in hindu…dar am discutat mult….
Ce am remarcat in zona asta este ca nu este fobia terorismului ca in Delhi unde se feresc de atentate si isi iau masuri extreme de precautie: la fiecare intrare intr-un loc cit de cit mai aglomerat in Delhi sunt detectoare de metal si te perchezitioneaza pe tine si bagajele.Aici desi Kasmirul (unde este focarul de terorism) este mai aproape, desi sunt locuri sfinte hinduse, care ar putea fi atacate,indienii nu sunt speriati de atentate probabil si datorita credintei mai profunde a locuitorilor din aceasta zona.
Sa va spun un pic despre prezenta arabilor in India si nu stiu daca v-am scris despre faptul ca India are peste 100 de milioane de musulmani , cea mai mare comunitate de musulmani din lume.
Arabii au venit in India prin anii700 dar si-au creat primul stat musulman prin sec 12 iar din secolul 14 a inceput sa se impuna islamul ( a carei traducere este "supunerea fata de Dumnezeu" iar cuvintul musulman se traduce "cel care s-a supus’)
Mohamed fiind un profet a lui Dumnezeu pt perioada si locul respectiv a reusit sa imprime islamului o dezvoltare foarte rapida deoarece credinta aducea ceva ce le trebuiau arabilor in perioada respectiva-o supunere fata de cineva !
O sa enumar rapid cele 5 principii ale islamului asa cum au fost ele revelete si lasate de Mohamed
-Dumnezeu este Allah iar Mohamed este profetul sau
-credinciosii trebuie sa se roage de 5 ori pe zi
-credinciosii trebuie sa faca acte de caritate
-credinciosii sa tina post in timpul Ramadamului( care a fost luna revelatiei lui Mohamed)
-credinciosii sa mearga cel putin o data in viata in pelerinaj la Mecca
Vedeti ceva rau in aceste principii?( chiar dimpotriva!)
Unde scrie ca musulmanii trebuie sa faca acte de terorism ?
Sunt convins ca majoritate musulmanilor chiar daca nu respecta aceste principii nici nu fac lucruri interzise ,dar anumite cercuri ( interese economice?) au interesul de a mentine o stare de tensiune….este doar o parere ,dar ce este sigur e ca musulmanii nu sunt extremisti cum gresit se incearca sa se interpreteze.
In anul 1935 fiind foarte numerosi au decis sa-si faca propriu stat( Pakistanul) iar de atunci se afla intr-un permanent conflict ( alimentat? ) cu India. In anul 1947 au murit peste 1 milion de oameni in urma conflictului dintre India si Pakistanul. Astazi India are cea mai mare armata permanenta din lume( oare la ce o folosi ?)
Oare omenirea ( in stadiul de dezvoltare in care este)nu poate sa opreasca acest conflict( care nu foloseste nimanui -oare ? ) si sa-l transforme in conlucrare ,care ar duce la dezvoltarea celor doua state?!
Poate nu are legatura cu turul meu dar am subliniat citeva aspecte religioase care sper ca va vor ajuta sa intelegeti modul de viata al tuturor locuitorilor Indiei Sacre .(interpretarile mele sunt pt cei care vor sa mediteze la subiect !)
Maine dimineata plecam cu trenul in Sud la faimosul Taj Mahal la care vom ajunge abia seara si sper sa gasesc un "internet" sa postez; daca nu o sa cititi jurnalul pe 2 zile abia poimaine .
Pina atunci Hari Om ! Ziua 8
Dimineata dupa 2 ore de somn am plecat din hotel-am angajat un omulet cu carut sa ne care bagajele pina la punctul de intilnire cu taxiul situat pe partea Gangelui opusa hotelului unde am stat noi. Am plecat cu acelasi sofer cu care am mers ieri la Moosori si desi a fost mai scump ,decit sa mergem cu ricsa la 6 dimineata pe frig am preferat sa dam jumate de euro in plus…incredibil ! au inceput sa aiba alta valoare banii aici; daca la inceput ni se parea extrem de ieftin acum negociem la centima; se pare ca ne-am integrat in sistemul indian. Dar oare invers cum ma voi reobisnui ? cel mai rau o sa fie de angajati cind va trebui sa dau salariile ! …hi-hi ! ..,si nu pot spune ca am salarii mari !...dar daca plec in Europa ce ma fac ? imi iau cardul cu mine si nu ma uit cit costa primele zile pt a nu-mi aduce aminte cu nostalgie de "zilele ieftine"
Sunt in trenul spre Agra unde vom sta o singura zi dedicata templul Taj Mahal dar va povestesc maine despre istoria acestui renumit templu neratat de nici un turist venit in India.Este o zi in care trenul ne va fi cel mai bun prieten iar intre noi vor avea loc discutii de toate genurile si nivelurile ( ce poti sa faci 10 ore ca sa treaca timpul mai repede decit sa te afunzi in discutii interminabile)
Este f interesant ce efect are India asupra majoritatii turistilor veniti s-o cunoasca. Toti cu care am vorbit au zis ca are un efect de detasare completa fata de lumea din care ai plecat si focalizare totala asupra Indiei.Acum dupa o saptamina de India pot sa spun ca am reusit sa ma detasez aproape complet( au existat zile in care nici nu am vorbit cu Romania) deci confirm puterea Indiei de a te scoate din stresul modern.Este prima oara in istoria firmei mele cind plec mai mult de 10 zile consecutiv si va fi o experienta de a constata daca sunt un bun conducator si am reusit sa-mi aleg si sa deleg oamenii cei mai buni pt firma; am toata increderea in ei si sunt convins ca nu ma vor dezamagi!! ( dragii mei colegi v-am atins la punctul sensibil ! nu ? ) . Si daca cind ma intorc mai gasesc doar cainii la firma inseamna ca trebuie sa o iau de la capat iar cei care imi cunosc trecutul stiu ca am nevoie de o plasa "a la China" ,(ca marfa in Germania inca mai exista iar en-grosistii de acolo abia asteapta sa vina romanul simpatic sa le goleasca stocurile de elefoane) si in citiva ani adun eu bani ….sa plec din nou in India !
Trenul merge ca si "trenul foamei" ( parca asa se numea) si sigur vom petrece mult timp pe bancile cam inconfortabile ale acestei "sagetii’ cara parca nu are un arc s-o lanseze…
Ajati cu Ajata au incercat sa ma invete pozitii de Yoga pt relaxare dar nu au reusit decit sa se distreze copios de "mobilitatea " picioarelor mele ; dar cind ii vad pe ei cum stau de relaxati cred ca o sa ma apuc si eu sa exersez pozitiile- azi nu am facut decit sa-mi pun un picior unde trebuie ….al doilea ,zilele urmatoare…va tin la curent !
In trenurile din India vin ospatarii si iau comanda pt mancare calda si ti-o livreaza la urmatoarea statie fara sa te deplasesi deloc ; un fel de room-service al cailor ferate ( sunt de stat) care este f practic si nu va mai zic cit costa , iar mancarea este f sigura. In rest v-am spus vin negustorii intreprinzatori cu de toate; nu poti sa mori de foame in tren …dar de plictiseala nu se stie …mai ales daca trenul sta in mijlocul unui cimp de vreo ora si nu sti cind pleaca…noroc ca suntem 8 si cind se satura unul de povesti incepe altul…
Dar bateria de la calculator ma lasa ,si in tren nu pot sa-l incarc deci va mai scriu la noapte…pacat ,pt ca mai aveam multe sa va scriu dar o sa ma "bucur" de farmecul inegalabil al calatoriei cu trenul in India Sacra.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu
<< Home