marți, mai 08, 2007

Noaptea dupa ce am terminat de scris am coborat la receptie cu laptopul sa intru pe net si in holul receptiei erau vreo 5 vietnamezi care dormeau pe jos( probabil angajati ai hotelului) si am vrut sa trec peste ei sa nu-I scol, dar cand s-a sculat unul s-au trezit toti si dupa ce 10 min le-am explicat ( si cu mainile) ce vreau sa fac , neintelegand nimic au mers intr-o incapere si l-au sculat pe un sef; apoi inca 10 min de explicatii si vazand ca nici el nu intelege( vroiam doar sa ies afara sa prind semnal de internet de la hotelul din apropiere ) si luind telefonul ,cine stie pe ce sef vroia sa sune! ,m-am lasat pagubas si m-am intors in camera spre uimirea vietnamezilor care n-au inteles ce vroiam.
Vroiam sa rectific ceva: carnea crocodililor se mananca cand ei au intre 1 si 5 ani ( nu pana la 15 ani cum gresit am scris-scuze!-sper ca n-a mancat nimeni de ieri pana azi vreun crocodil de 15 ani?!)
In orasul asta pentru prima oara am vazut de vanzare creveti expandabili de care nu stiu cati isi mai aduc aminte ca se gaseau pe vremea comunismului in toate magazinele , indiferent de specificificul magazinului ;
Am vazut in Vietnam ca se construieste enorm, si toti turistii care au mai fost in trecut , mi-au spus ca sunt niste schimbari majore din toate punctele de vedere; se vede ca Vietnamul a avut cea mai mare crestere economica anul trecut din toate tarile Asiei, si se pare ca totul se reinvesteste in dezvoltarea infrastructurii.
Ieri seara plimbandu-ma prin oras am descoperit cativa copii care aveau in mana reviste de moda aparute recent, si te invitau in croitorii pentru a negocia cu patronul ce vrei sa-ti croiasca ; lucreaza la comanda si fac orice model de costum, rochie, fusta , bluza din orice material, culoare,si iti alegi tu din revista daca vrei sa fie Armani, Dior, Versace si iti iese exact ca in revista si pe deasupra si marimea ta – iti ia masuri!- iti pune si eticheta cu ce marca vrei tu. Dureaza 2 ore si daca nu-ti place iti face altul, si repet din ce materiale vrei tu ( sunt calitati si preturi diferite pentru materiale) iar pretul de manopera este intre 10 si 20 de dolari.
V-am spus de femei ca sunt frumoase si va repet ,se pare ca in Asia nu se imbatraneste asa repede; majoritatea femeilor nu-si arata varsta , si nu cu 2-3 ani ci pot spune ca pana la 10 ani. Nu v-am spus ca ceva le lipseste cu desavarsire, sanii! ; si rar o sa vezi sfarcuri la o femeie, dar ce este interesant merg tot timpul cu pieptul in fata parca ar fi mandre de ceva.
Orasul unde am stat a fost grav afectat de epidemia de gripa aviara de acum aproape 2 ani si in tot Vietnamul s-au sacrificat peste 35 de milioane de pasari ,guvernul cheltuind peste 700 de milioane dolari pentru eradicare virusului aviar.
Cand o sa veniti pentru prima oara in Asia( eu va doresc tuturora sa vi se implineasca toate visele si implicit si visul acesta) o sa fiti amuzati cum mananca asiaticii , si parca vietnamezii sunt campioni; au un ritm de a baga orezul in gura de te sperii, nici nu vezi betisoarele cu care baga "sub nas"… si eu am invatat sa mananc cu betele si sa stiti ca este mult mai practic si apuci mai bine…tot secretul este sa ai un profesor bun , si eu am avut-o pe Ni!.M-am indragostit de fata asta iremediabil !!...nu in sensul direct ci ca fel de a fi si a se comporta!; mi-au scris multi cand o aduc in Romania?!...spre dezamagirea unora nu stiu daca ea vine vreodata… ca eu nu o aduc…am uitat sa va spun ca are 1,4o si cred sub 40 de kilograme si ne simpatizam …platonic…Eu tot la romance raman!!!...chiar daca mai flirtez din cand in cand si cu alte natii...
Azi dimineata am vizitat o crescatorie de peste , afland cate ceva si despre piscicultura , am mers pe un munte sfant unde am admirat panorama orasului si am vazut frontiera cu Cambodgia, si deasemenea am vizitat o pagoda renumita din acest oras.
Cu parere de rau spre pranz ne-am luat adio de la Ni , ea terminandu-si treaba de ghid in Vietnam si ne-a predat pe mana unui cambodgian care ne-a preluat si ne-a dus pana la Phnom-Pehn, capitala Cambodgiei.Am schimbat 2 barci prapadite pana la frontiera si la frontiera ne-a dat jos pentru a rezolva cu viza de intrare in Cambodgia. Viza se obtine pe loc si nimeni nu si-a luat-o inainte pentru ca pierzi timp pe la ambasada mai mult decat aici. Am traversat pe jos ‘teritoriul nimanui" dintre frontiere si iata-ne in Cambodgia sperand sa nu mai gasim vreun cuib de Khmer rosu ratacit pe undeva sa ne rapeasca …
Am luat o barca cambogiana si dupa ce a pornit am inceput sa regretam barcile vietnameze –ne-am cerut iertare ca le-am jicnit facandu-le in toate chipurule , barcile cambodgiene sunt "campioane" si ne-am rugat sa nu se opreasca si sa trebuiasca sa impingem. Dupa 2 ore de mers cu barca ( cred ca n-am facut mai mult de 50 km.) am luat un autobuz ( similar cu cele din Myanmar) si dupa inca 2 ore am ajuns in capitala.
Pot sa spun ca cele mai proaste drumuri din lume sunt cu siguranta in Cambodgia! Si stiti de ce ? Pentru ca lipsesc cu desavarsire ,si se merge direct pe pamant!...si va dati seama prin ce gropi am trecut…
Cambodgia este mult mai saraca decat Vietnamul si asta se vede in afara capitalei !...dar in Phnom-Pehn lucrurile se schimba!; am gasit un oras super dezvoltat , curat ,cu mii de magazine de firma , masini de super-lux,restaurante fitoase si o agitatie specifica marilor metropole dezvoltate. Intr-un cuvant pare ( nu sunt sigur) mai bogat si mai cosmopolit decat HCMC din multe puncte ( desi in teritoriu este complet invers). Probabil ca toate investitiile din ultimul timp s-au facut numai in capitala. M-am cazat impreuna cu majoritatea grupului la un hotel modest( dar curat) din centru ( 5 dolari camera)-unul din grup mai fusese cu un an in urma si ne-a convins pe toti sa mergem- si ca de obicei mi-am aruncat rucsacul in camera si…. direct sa descopar orasul. In cele cateva ore petrecute in centru, mi s-a parut un oras plin de viata , viu , nou, si in plina dezvoltare. Curios in Cambodgia dolarul american este si el moneda oficiala –poti plati in ambele monede, iar preturile sunt afisate la fel, in ambele. Ca si in HCMC m-am hotarat sa nu " fac purici " prea multi prin PP si maine sa plec spre Angkor unde este mult mai interesant si inedit ; am vazut destule capitale pe acelasi format, in sensul ca s-au dezvoltat economic si unilateral.( fara sa aiba o baza istorica si culturala la "activ"
Maine iar ma scol dimineata si sper sa functioneze mai bine internetul ca azi m-am chinuit 1 ora sa pun cateva poze…am selectat cateva care sper ca o sa va placa…Am la activ doar 3-4 ore pe noapte si maine iar am drum lung de facut pana la Angkor deci noapte buna!...mie,nu voua la birou!

1 Comments:

Blogger emese said...

si zici ca ai lasat Vietnamul in urma cu parere de rau dar lasa ca o sa ai parte de noi descoperiri in Cambogia (si zici ca-s proaste drumurile?)
multa bafta in continuare
te pup EME

1:25 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home