miercuri, februarie 08, 2012

Inainte de a “intra” in Costa Rica sa va mai povestesc cate ceva despre Panama.

In ciuda faptului ca , Canalul Panama aduce miliarde de dolari statului Panamez , populatia traieste in saracie; cu exceptia clasei de sus si a celei de mijloc din Panama-City , restul populatiei este saraca, castigul mediu fiind de 200-300 dolari pe luna . Pentru “campesinos” ( fermieri) viata este si mai grea , acestia fiind cea mai dezavantajata patura din intreaga Panama; rar acestia au apa curenta si canalizare in casa , iar munca lor este printre cele mai grele lucrand  de multe ori zi-lumina.

Din pacate , aceastei tari nu i-am acordat atentia cuvenita , in sensul ca nu am petrecut decat cateva zile aici si daca cineva vrea sa viziteze Panama trebuie sa stie ca ce am vizitat eu reprezinta o foarte, foarte mica parte din ce poate sa ofere aceasta tara:

Langa Panama-city se afla provincia Colon cu cladiri coloniale impresionante si un parc national in care natura este la ea acasa; in sudul tarii , provincia Darien , care este si frontiera intre America Centrala si cea de Sud, adaposteste  o natura salbatica  plina de animale care rar intalnesc omul in deasa padure tropicala – regiunea este una mai putin locuita si vizitata deoarece a fost ( si probabil inca este ) locul  unde se cultiva si ies drogurile din Columbia si iau drumul Americii de Nord. In aceasta zona autostrada “transamericana” se intrerupe , explicatia fiind ca au vrut sa protejeze mediul inconjurator ( dar, se spune ca este prea periculoasa zona sa investeasca cineva acolo) – oricum ar fi , si oricare ar fi adevarul, este o zona virgina si unde natura nu a fost , inca, distrusa de prezenta omului – desi ,din cand in cand, autoritatile mai distrug cate un camp cultivat cu canabis sau marihuana.

Una din zonele cele mai frumoase din Panama este arhipelagul San Blas , unde 365 de insule ( una pentru fiecare zi a anului) asteapta turistii sa le descopere frumusetea in cristalina apa a Marii Caraibilor- aici traieste o populatie indigena ( Kuna Yala), , organizat in triburi , avand o autonomie teritoriala destul de mare si vizitand aceasta zona trebuie sa te supui regulilor impuse de aceasta.

In partea de nord a tarii se afla  deasemenea 2 arhipelaguri , unul la marea Caraibilor  , Bocas del Toro si unul la Oceanul Pacific ,in jurul peninsulei Azuero , ambele destinatii ideale pentru iubitorii de apa, nisip, plaja si mult soare .

Am uitat sa specific numele provinciei unde am vizitat baza vulcanului -“Chiriqui Province” , vulcanul se numeste “Baru” si are o altitudine de 3500 metri.

Cateva cuvinte despre mancarea panameza ( din pacate nu am gustat din fiecare , fiind fidel pestelui si fructelor de mare) :  “comida tipica” ( mancare tipica)  este formata din orez , boabe de fasole si putina carne ( de pui , vita sau peste) ; legumele se servesc ca salata ( cassava) iar mancarea traditionala se numeste “sancocho”-este o supa de pui cu vegetale –“yuca” …bineinteles peste tot gasesti peste si fructe de mare , iar fructele tropicale sunt mereu proaspete si au aici un gust deosebit ( se coc la soare nu ca in Europa in cuptoare) .

Si iesim din Panama cu o scurta istorie a tarii;

Primii europeni care au pus piciorul aici au fost Rodrigo de Bastidas si Cristofor Columb in anul 1501, dar abia in anul 1510 conchistadorul Diego de Nicuesa infinteaza unul din primele stabilimente ale imperiului Spaniol in “Noua Lume”- a fost botezat “in numele Domnului”.

Un an important in istorie este anul 1513 , cand Vasco de Balboa, este primul european care vede Oceanul Pacific de pe teritoriul actual al statului Panama.

Pana in anul 1821 , Panama este colonie spaniola , iar in acel an isi declara independenta si se alatura confederatiei “Marii Columbia” , din care mai faceau parte Bolivia, Peru, Ecuador , Venezuela si bineinteles Columbia .

In anul 1903 , cu sprijinul Statelor Unite , Panama isi declara independenta fata de Columbia si ajunge sa fie condusa , direct si  indirect ;-), de la Washington .

In anul 1983 , Manuel Noriega , fostul sef al serviciilor secrete panameze si spion al Statelor Unite ( a studiat in SUA) , se declara general si preia puterea in Panama. Pe langa obedienta fata de SUA , Noriega cultiva si un cartel al drogurilor ( cu sprijinul americanilor ..????...oricum, indirect, cu siguranta pentru ca banii de acolo veneau) , cartel care se mareste si ajunge sa nu mai poata fi controlat de catre americani .  Alegerile prezidentiale din 1989 sunt pierdute de catre Noriega , dar acesta declara alegerile invalide si nu vrea sa cedeze puterea …decembrie 1989 , in timpul revolutiei din Romania , armata americana invadeaza Panama, il aresteaza pe Noriega , dar din pacate , sunt si multe victime in randul populatiei civile . Democratia este restaurata si astazi Panama   este un stat pur democratic .

Maine vom vorbi , si vom trai, “pura vida” in Costa Rica , vom afla secrete ale acestei tari  si vom afla de ce este o destinatie asa de cautata printre turistii din intreaga lume …pana atunci  ma duc repede  in lumea viselor, si asta  pentru ca apa si soarele din timpul zilei( si trezitul mereu la ora 6) ma fac sa adorm instant…si va doresc si voua , tuturor,  vise( si ziua si noaptea)  frumoase   …. Si poate ma viseaza si pe mine cineva acolo !....:-)

Mucho besos al todo !

2 Comments:

Blogger Romulus Oprica said...

Costin, Costin... sunt fericit cand calatoresc cu tine! :)
Romulus

7:27 a.m.  
Blogger Tudor Oprea said...

Mmmm... Seafood , and not the kind you get at the Mandarin! ;)

12:21 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home