luni, noiembrie 09, 2015


“Talofa…. ????...asa,… “lava”…

Upolu- insula unde se afla capitala Apia si primul contact cu Samoa.

Despre Apia, v-am povestit …nu este semnificativa pentru Samoa – scumpa, aglomerata, cu locuri create special pentru turisti, cu un centru unde des poposesc turisti de pe vasele de croaziera ( majoritatea americani) , si unde nu gusti din “Samoan Faii”-stilul Samoian.

Upolu este insula care incepe sa se comercializeze spre turismul de masa , dar inca este la inceput si nu a ajuns la nivelul de “dezvoltare” a capitalei Apia…nu mai are mult !...peste cativa ani aici va fi cum este acum in Bali- frumos dar aglomerat !

Deci hai sa vedem ce are Upolu de oferit :

Unul din cele 7 temple bahai de pe intreg globul se afla in Samoa – un templu deschis tuturor religiilor ( la fel ca si credinta bahai deschisa tuturor credinciosilor) in care in fiecare duminica se spun rugaciuni de la mai multe religii; credinta bahai nu are clerici ci legatura intre Dumnezeu si credincios este directa fara interpusi ( gen preoti, pastori,  lideri spirituali,etc).

Langa Apia se afla Muzeul national Samoa- intreaga istorie a tari, cu poze, obiecte vechi si aici afli cate ceva despre cultura si traditiile poporului –este construita si o “fala”- casa lor traditionala –cu multe explicatii; cea mai mare problema aici este ca incaperile au aer conditionat, este dat la maxim si dupa ce vii de la 35 grade , transpirat, nu iti face bine sa stai la 15 grade ( sau mai putin)…merita o vizita la muzeu !

Tot langa Apia se afla un interesant muzeu ( de fapt o casa memoriala transformata in muzeu) al lui Robert Louis Stevenson , un faimos scriitor scotian de nuvele care si-a petrecut aici ultimii patru ani din viata; proprietatea a fost restaurata de un american , acesta investind aproape 5 milioane de dolari in interiorul casei si in gradina exterioara. Autor al catorva nuvele de succes ( eu nu am auzit de el , dar turistii intalniti stiau- probabil ca ale lui carti s-au tradus in tarile lor) printre care “Insula bogatiilor”, “Doctor Jekyll si domnul Hide” si “Rapirea”…scriitorul a venit prin anul 1890 in Samoa pentru a-si ameliora tuberculoza , isi revenise dupa 2 ani, dar apoi boala a progresat si el a murit aici; localnicii l-au iubit foarte mult, l-au poreclit “povestitorul”si l-au ingropat pe varful unui munte in apropiere de casa lui. In muzeu se afla lucruri care i-au apartinut , mobila, scrieri originale si alte lucruri vechi de peste 100 de ani care trezesc o melancolie a unor vremuri mult indepartate.

Voi merge pe “repede inainte” cu obiectivele interesante din Upolu:

“Piula Cave Pool”- o piscine naturala care porneste dintr-o pestera formata de lava unui vulcan- o apa pura si cristalina in care ai sta toata ziua sa te balacesti- cand e soare puternic te bagi in pestera ! J…la racoare si intuneric !

“Sauniatu waterfall”- cascada in mijlocul muntelui .

“Fagaloa bay scenic drive”- un drum superb cu cascade de o parte si alta a lui …aproape se afla si o cascada de 50 de metri –“Fuipisia falls”

Hai sa termin cu cascadele ( sunt multe dar nu le enumar pe toate ) : “Sapoaga falls”, “Togitogiga waterfalls” si “Papapapaitai falls” sunt cele mai interesante si impresionante.

Ca plaje faimoase trebuie sa amintesc de cea de la “Lalomanu”, Salamumu, si Aganoa …niciuna din ele nu trebuie ratata ! …superbe si diferite ca frumusete !

Si voi incheia cu , poate, cel mai vizitat loc din Upolu- ”To Sua Giant Swimming hole , o piscina adanca de 30 de metri formata in craterul unui vulcan care comunica printr-un tunel cu oceanul…cei curajosi isi dau drumul pe tunel …si ajung in ocean …

O alta atractie a insulei este “Papase‘ea sliding Rocks”, unde iti dai drumul pe un rau, aluneci pe niste roci si te arunca intr-un lac ca o piscina naturala…eu nu am ajuns aici pentru ca mi s-a spus ca doar in sezonul ploios este apa suficienta sa-ti dai drumul pe stanci…in rest nu aluneci…

Desi , oficial, sezonul ploios a inceput la inceputul lunii noiembrie, si asta insemna sa ploua in fiecare zi , deocamdata aici nu a plouat decat intr-o zi doua ore …si apoi a iesit Soarele puternic …si in 10 minute nu se mai vedea pic de apa .

Maine va povestesc despre cea mai frumoasa zi petrecuta in Samoa …dimineata la templu bahai, urmata de o invitatie la o nunta bahai …spiritualitate, socializare, distractie, mancare, traditii, obiceiuri, cunostinte noi….o zi plina si de neuitat!

Tofa ( la revedere)  din Samoa !


Deci, inca in Samoa si sa va povestesc cum e cu coralii aici:

Recifurile de corali in Samoa se afla aproape de tarm …datorita acestui fapt , cand vine o furtuna mai mare( cu valuri puternice) aceste recifuri sunt ca o bariera, protejeaza plaja,  dar sunt si distruse de valuri puternice ; marea majoritate a recifurilor sunt distruse si ce mai exista sunt doar corali ramasi mici si fara mare spectaculozitate …pentru cine nu a vazut niciodata corali, ar putea fi incantat, dar pentru cineva cu experienta, nici nu se compara cu Marea Rosie( cea mai frumoasa in corali si pesti) , cu Marea Bariera de Corali-tarmul Australiei de est  , sau recifurile din  Oceanul Indian- in ordinea frumusetii ; chiar daca nu sunt coralii cei mai frumosi din lume, totusi pestii misuna printre coralii distrusi ,nu te plictisesti chiar daca stai ore intregi in apa-mereu apar pesti ciudati, de diferite marimi sau culori…sau alte vietati marine interesante si nemaivazute. Deci, ca peste tot in Samoa , si aici reciful de corali era distrus ( era totusi mai bun decat in alte parti) , dar aici era o suprafata mai mare de explorat…deci mai mult timp in apa.

Sa dormi intr-un loc luxos este “excitant” la inceput…dar apoi realizezi ca nu este chiar asa de senzational si unic …cel putin in aceste tari tropicale , folosesti camera doar sa dormi…dusul ori ca este comun , ori ca este privat nu este mare diferenta, iar toaleta la fel…in legatura cu infrastructura, este mai artificial totul intr-un resort , iar referitor la “colocuitorii”, aici este net superioara socializarea cu globe-troteri decat cu clientii resorturilor de lux …credeti-ma ca asa este !

Si daca va mai spun ca dimineata m-am sculat cu durere de spate de la salteaua ( probabil cu “memorie activa” ) din luxoasa camera , o sa intelegeti de ce am revenit rapid la conditiile dintr-o casuta simpla si ieftina- aici salteaua este atat de subtire ca aproape  dormi pe podea….dar dupa cateva noptii te obisnuiesti si te scoli cu spatele( probabil)  indreptat! J

Pentru ca sunt destui care vor veni in Samoa ( peste mai mult sau mai putin timp) o sa enumar cateva din atractiile care nu trebuiesc ratate aici:

Voi incepe cu insula Savai, aici totul este mai salbatic, mai autentic, mai plin de viata, oamenii sunt mai simpli, mancarea mai buna , traditiile inca se aplica, totul mult mai ieftin si se spune ca adevaratul stil de viata din Samoa( “fa’a Samoa”)  il gasesti aici… si confirm asta !

Exista o sosea importanta pe insula – aceea care inconjoara insula aproape de tarm , aceasta este singura asfaltata, iar celelalte drumuri sunt nu foarte lungi in interiorul insulei –populatia traieste in mare parte aproape de tarm si plaja.

Deci , feribotul ajunge aproape de singura localitate mai mare de aici – Salelologa …doar aici poti gasi benzinarie, piata de fructe si legume ( desi acestea sunt de gasit peste tot la localnici in fata caselor) , supermarket ( nu va imaginati un mare magazine…un fel de alimentara de cartier), statie de politie, spital si o banca- nu e nimic de vazut aici- poate piata de fructe si legume , dar este mai interesanta cea din “Upolu”

Mergand spre nord , se afla o frumoasa si impresionanta ( ..si mare si veche) biserica -“Sapapali church” , locul unde in 1830 misionarul crestin John Wiliamms a ajuns , aducand si incepand crestinizarea localnicilor de aici.

Inca cativa zeci de kilometrii si prima plaja impresionanta –“Lauiula beach”- plina de “fales” simple si unde te relaxezi dupa o zi dogoritoare .

Urmeaza “Saleaula Lava Ruins”- o biserica care a fost acoperita de lava vulcanului care a erupt in 1905- se mai vad doar ruinele acestei biserici , dar este interesant cat de bine lava a conservat zidurile;  de aici poti sa o iei pe un drum spre interiorul insulei , lasi masina si , dupa un drum de circa 2 ore pe jos ajungi la impresionantul crater al vulcanului activ acum o suta de ani –“Matavanu Vulcanic Crater”- de aici ai o priveliste splendida a tarmului insulei…si poti sa intalnesti singurul om din lume care are grija de un crater – este o rezervatie si el are grija de aceasta rezervatie …. se lauda ca este singurul “crater-men”din lume si a dat mana cu 200 “de tari”…acum multi ani cu cineva din Romania, dar in ultimul timp nimeni din Romania-Europa (nu stia in ce continent e tara J ) nu a mai fost pe aici-s-a bucurat ca a intalnit pe cineva din Romania… Inca cativa kilometric si ajungi la “Dwarfs Cave”, o pestera lunga si interesanta unde te poti “imbraca” in namol…

Doua ore de condus , si iarasi o faimoasa plaja – “Manase” …de oprit, mancat, dormit, facut baie , relaxare, socializare cu localnicii…si tot ce va mai trece prin cap…eu am fost la scoala, la localnici acasa , la un “sef de trib”…

Inca cativa kilometrii si un frumos izvor cu apa dulce , care a creat o fascinanta laguna , unde , inainte de a face baie, ti se povesteste  cea mai lunga legenda( a acestei piscine naturale) din Samoa – e lunga si nu v-o mai povestesc – dar o gasiti pe internet ! –“Mata o le Alelo Pool” 

Inca o pestera cu lilieci ( mai in interiorul insulei ) – “Pe’ape’a cave” , inca un munte ( sau varf de munte) de cucerit ( unde ai o priveliste a intregii insule) , dar e traseu greu si nu pentru cei nepregatiti fizic -”Mt Silisili”- 1858 de metri – cel mai inalt din tara.

Urmeaza in vestul insulei cateva plaja cu nisip alb , cu apa cristalina si albastra ca cerul , cateva pesteri ( “Aopo cave” – create de lava vulvanului) , cateva plantatii de cacao- foarte rudimentare , dar naturale; aici se afla “Falealupu canopy walkway” cu faimosul copac banyan unde localnicii au amenajat in varf o terasa unde poti si sa dormi…  daca-ti place sa dormi “la inaltime” …inca cateva legende ,  despre “Moso’s footprint”, “house of rock”- le gasiti pe internet daca vreti sa aflati inainte de a veni aici….dar este mai interesant sa aflati legendele spuse direct de localnici.

La cel mai vestic punct al insulei –“Cape Mulinu’u“ – printre primele locurile unde vezi pentru prima oara in lume apusul…

Alta plaja “Faia’ai beach”, alt loc de legenda-“Lover’s Leap”-o poveste frumoasa intre un rechin si o broasca testoasa …si iarasi un lant de plaje renumit : “Satuiatua beach”- unde este un loc minunat de innoptat !

Urmeaza cel mai vizitat loc din Savai, “Alofaaga Blowholes”, aceea gaura in stanca unde valurile  arunca apa la 50 de metri inaltime…impresionant si zgomotos loc!

Iarasi cativa kilometrii si unica plaja cu nisip negru din Savai- “Nuu Black sand beach” …stiti ce este cel mai interesant la o plaja cu nisip negru ? …nu o sa va dati seama desi este foarte logic….nisipul in timpul zilei se incinge asa de tare ca parca calci pe jar incins …logic, nu ? …nu poti sa stai decat pe nisipul udat, din cand in cand , de valuri !...

Inca o cascada si o baie in apa dulce care in timpul unei zile caniculare ( peste 35 de grade) este o “mana cereasca” –“Afu Aau or Olemoe falls”…nu-ti mai vine sa pleci de aici !

Si bineinteles ca turul ( din pacate –pentru voi-virtual) nu se poate termina decat cu o alta plaja faimoasa si minunata: “Aganoa beach”- din pacate aici nu gasesti decat un resort de lux…dar poti sa faci baie pe plaja cu nisip alb ca laptele !

Pentru cei indragostiti de plimbari pe munte, ar mai fi o excursie de cateva ore la craterul muntelui “Tafua” de unde iarasi poti avea insula “la picioare”…

Maine va povestesc despre atractiile din “Upolu”…pana atunci va las sa visati…si sa va distrati daca aveti vreun Mihai(l, ela) sau Gabriel(a)  …la multi ani tuturor celor care poarta acest nume, in special tatalui meu- Mihai- care “m-a imbolnavit”, acum multi ani cu virusul calatoriilor !...nu pot decat sa-i multumesc si  pe aceasta cale ... de la capatul celalalt al Pamantului ! J

duminică, noiembrie 08, 2015


Talofa Lava..deja ati invatat , nu ? …puteti veni aici atunci !

Inainte de a merge in Manono, sa va povestesc despre fusul orar din Samoa. Pe orice harta sau glob pe care o(il) aveti in casa , linia internationala de schimbare a datei este chiar la vest de Samoa…asta inseamna ca Samoa sarbatoreste ultima oara revelionul – deci este in urma Romaniei cu 12 ore …dar, ajungand aici am descoperit ca este exact invers...fusul orar este cu 12 ore inaintea Romaniei…mister ! …dupa cateva zile am descoperit explicatia…misterul a fost rezolvat :

 Relatiile economice ale statului Samoa sunt 90% cu Australia si Noua Zeelanda- principalii parteneri!... Samoa era cu 21 de ore in urma Noii Zeelande si a Australiei- asa cum stiam –si datorita acestui fapt mereu existau confuzii ( In Samoa era o data, in Australia alta data, etc) …datorita acestor confuzii inerente diferentei mari de fus orar, Samoa a hotarat “sa mute” Linia Internationala de schimbare a datei de la vestul teritoriului ei la estul teritoriului , si astfel sa aiba fusul apropiat de cel al Australiei si Noii Zeelandei; asta s-a intamplat in 29 decembrie 2011 la ora 23,59..atunci ora si data oficiala a devenit 00,00- 31 decembrie 2011…deci ziua de 30 decembrie 2011 nu a mai existat in Samoa …acum misterul a fost dezlegat !...deci acum in Samoa se sarbatoreste prima oara revelionul in lume!

Manono- Samoa…cea mai romantica insula din Samoa…de ce? …  pentru ca in afara de a te plimba, de a sta cu persoana iubita alaturi , de a privi oceanul ( si numai oceanul), aici nu prea ai ce face… este o insula tropicala, plina de vegetatie luxurianta , cu flori peste tot , multe plaje virgine cu cocotieri si unde natura “si-a facut de cap” fara ca omul sa intervina in vreun fel. Pe insula nu exista strazi, pe insula nu exista decat o poteca care inconjoara insula , pe o parte a potecii ( cea cu apa) este plaja , iar pe cealalta casele localnicilor care sunt modeste si parca de sute de ani . Pe insula nu exista caini, pisici, vaci sau alte animale domestice (sau salbatice) , singurele colocuitoare sunt gainile ( multe cu multi pui) ; este o insula in care linistea te “zgarie” la urechi – daca esti activ, si, probabil paradis pentru cei care-si doresc odihna si relaxare . Am vazut doua “resorturi” mai confortabile aici , si un resort cu “fales”( cabanute simple) modest si ieftin …pentru toate buzunarele…Insula merita vizitata pentru cateva ore, e linistitore, te calmeaza, natura virgina si bogata te farmeca …pentru cei care cauta odihna, liniste, plimbari relaxante si vor sa se odihnneasca fizic si psihic , e locul ideal …  dar pentru cei activi ( ca mine) ,cred ca , dupa doua zile innebunesti de atata liniste si departare de lume.

Seara m-am intors pe insula mare “UPOLU” si mi s-a parut ca m-am intors dintr-o lume de acum sute de ani.

Urmatoarea destinatie este o plaja faimoasa in Samoa, unde majoritatea surfer-ilor merg datorita conditiilor ideale pt practicarea acestui sport…plaja Salamumu …deasemenea tot aici, se spune ca este cel mai bun loc pentru snorkeling din Samoa- cei mai frumosi corali. In drum spre Salamumu m-am oprit la o rezervatie de scoici imense , colorate care cresteau  in ocean , dar suprafata rezervatiei era delimitata si numai dupa ce plateai 5 dolari puteai sa inoti pana acolo…nu mi s-au parut atat de mari scoicile ( cam cat palma) dar acolo am vazut o broasca testoasa imensa …am incercat sa ma apropi de ea dar , in cateva secunde s-a facut nevazuta….probabil nu era obisnuita cu oamenii !

Am ajuns ( ultimii 3 kilometri pe un drum de piatra unde era sa rup masina) la plaja Salamumu…aici un resort de 5 stele …am mai cautat eu ceva “fales”( cabanute traditionale simple) , dar nici urma de ele…am intrat in resort si am intrebat unde gasesc cabanutele …mi s-a raspuns politicos ca in locul lor s-a construit acest resort de lux…am mai intrebat daca am unde sa dorm in alta parte prin apropiere, si mi s-a raspuns ca nu exista alte locuri de cazare …si cat costa o camera aici ? ( am intrebat) …nu avem decat bungalow-uri , si pretul este de 150 de dolari pe noapte…ups ! …ma blocasem !...am stat un pic, m-am gandit si mi-a venit o idee…sa vorbesc cu managerul resortului ( banuiam ca trebuie sa fie un strain) …ok, mi s-a raspuns si in cateva minute a aparut …”managerita”- o doamna pe la 50 de ani, australianca care m-a intrebat cu ce ma poate ajuta…am inceput cu cateva politeturi, si i-am spus ca vin din Romania ….”uau ! a exclamat, ce tara frumoasa aveti !...am fost in Romania acum 25 de ani…exact dupa revolutie …am calatorit in Moldova cu caruta, in Transilvania am stat la Bran la taranii care cresc oi , am dormit la ei in casa, in Bucuresti am stat la un camin de studenti … “nu prea aveti infrastructura de turism “ mi-a spus ….si a continuat …”totusi mi-a placut tara asta ca era virgina si cruda “….”ce amintiri frumoase am despre Romania “- a continuat ! ….am mai socializat un pic si apoi mi-am pus planul in aplicare : i-am spus ca vreau sa stau aici sa fac snorkeling, nu vreau sa platesc atat de mult pe cazare …i-am spus ca eu am platit pana acum 20-30 de dolari si cautam si aici o “fale” sa stau…si am o propunere : voi publica pe blogul meu adresa resortului ( site-ul) si pentru asta ii cer sa-mi acorde o reducere de jumatate …mai mult nu sunt dispus sa platesc …a ras …si a acceptat ! …Bingo ! …am invatat ca e bine cand ceri ceva , sa oferi in schimb altceva , pentru a face mai usoara decizia celui care o da ! …mi-a spus ca nu e nevoie sa public , imi va acorda reducerea oricum …

Voi face o paranteza acum : din experienta anilor pe care ii am ( si a anilor de calatorii) pot sa va spun ca oriunde , orice , oricand sa cereti ce vreti ! ….mi s-a intamplat foarte rar sa fiu refuzat…nu va omoara nimeni daca cereti …daca va e rusine sau jena , si nu veti “deschide gura” ,nimeni nu o sa stie ce vreti…si veti ramane “nesatisfacuti”…asa s-a intamplat si acum – am actionat …si am reusit !...nu stiu exact cine a spus ca “actiunea este cheia fundamentala a tuturor succeselor” – dar eu o repet ….si o aplic mereu !

Deci , m-am cazat intr-un bungalow cu pat ( si cu floricele pe el) , cu electricitate , cu baie proprie , frigider si multe alte facilitati , si intr-un resort cu de toate…am inotat toata dupa-amiaza, toata dimineata ( va povestesc maine cum e cu coralii aici) , am socializat cu cativa australieni, cu cativa kiwi ( unii destul de in varsta) , si am mancat cat am putut dimineata la micul dejun – numai salata de fructe …dar am golit bolul cel mare rapid… J   

Maine va povestesc  ce am mai facut aici si ce am mai facut si prin “Upolu” ( insula principal din Samoa) .

A , si sa nu uit sa-mi tin pomisiunea: …www.samoanaresort.com …vise placute !...si nu uitati : “visele pot deveni realitate – trebuie doar sa actionati “…

vineri, noiembrie 06, 2015


Tot din Samoa , Talofa lava !

Planul meu initial era pe langa Samoa sa mai vizitez macar o insula din Pacific…dar haideti sa vedem ce inseamna “insule in Pacific” :

Oceanul Pacific este imens …o treime din suprafata globului …iar in aceasta suprafata sunt delimitate cateva zone: azi vom lua Melanezia, Micronezia si Polinezia.

Cuvantul “melanezia” deriva din cuvintele grecesti “melas”-negru  si “nesoi”-insule …insulele sunt acoperite cu paduri tropicale; insulele din Melanezia sunt : Fiji, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Noua Caledonie  si Vanuatu.

 Din Micronezia si Polinezia fac parte : insulele Marshall, Kiribati, Nauru, Palau, Tonga, Tuvalu, Wallis si Futuna, Tokelau, Rarotonga , Cook islands si Tahiti +Polinezia Franceza. Mai sunt insulite dar sunt micute si nu le mai amintesc.

Toate insule amintite mai sus sunt insule “in paradis”…insule tropicale, cu kilometrii intregi de plaja , si unde natura a fost foarte generoasa .

Cea mai mare problema a lor este ca sunt greu accesibile , deci putini turisti , si cei putini turisti sunt dintre cei cu bani.

Liniile aeriene care deservesc insulele sunt ori numai cele locale sau , foarte rar, liniile aeriene din Noua Zeelanda , Australia si America.

Avioanele folosite sunt in general  avioane mici, si costul unui zbor este prohibit pentru multi turisti…totusi , in ultimul timp a inceput sa se dezvolte turismul in cateva tari ( Fiji, Tahiti , Cook island) , a crescut concurenta aeriana , si pretul biletelor a inceput sa scada. Crescand numarul turistilor , pretul turismului in aceste state a inceput sa creasca …deci este un paradox: scade pretul biletelor , dar cresc preturile in tara respectiva…ciudat dar adevarat !

Deci , revin la turul meu : m-am gandit, pe langa Samoa, sa fac o vizita si in Vanuatu sau Fiji; ziua de tranzit avuta in Auckland am folosit-o pentru a cauta zboruri spre si din aceste doua insule …sub 900 de dolari nu am gasit…ok , mi-am spus “unde am platit mii, mai intra inca o mie” …si eram hotara sa merg in Fiji ( Vanuatu nu mai aveam timp) …ajuns in Samoa , mi-am dat seama ca aici am nevoie de minim 7 zile pentru a gusta din cele doua insule mari ( + una mica si faina) si cu doar 3 zile ramase nu aveam ce face in Fiji ( imi bateam joc de aceasta insula minunata) …asa am hotarat sa ma focalizez doar pe Samoa, urmand ca Fiji +Vanuatu sa ramana in stand-by. In Samoa , vorbind cu zeci de turisti care au fost in multe insule din Pacific , mi-au spus ca cele mai frumoase in ordine sunt : Fiji, Tahiti, Samoa, Vanuatu, Cook island, etc …iar ca unicitate Solomon Island este mirifica  si inca virgina , neatinsa de turism- aici mai mult faci turism de aventura pentru ca nu prea( de fapt de loc)  e dezvoltata infrastructura turistica. Cea mai scumpa din toate este , de departe , Tahiti …urmeaza Cook Island , Fiji, Samoa si Vanuatu …majoritatea celor intrebati mi-au recomandat Fiji...dar ca localnici , in Samoa si Vanuatu  sunt cei mai prietenosi …si preturile , inca , cele mai mici. Hotararea este deja luata …urmeaza ( nu stiu cand ) Fiji !..si apoi Vanuatu J …si apoi…restul …J

Dupa ce am inconjurat insula Savai si m-am intors in portul in care am debarcat acum 5 zile , am hotarat sa ma intorc pe insula mare , iar de acolo sa ajung pe cea mai rustica insula din zona –Manono- o insula micuta , fara masini, fara strazi, fara aglomeratie, fara turisti si …foarte important in Samoa- fara caini …pe maine , direct din Manono- insula romanticilor!

 

joi, noiembrie 05, 2015



Talofa lava din Samoa…cutreierand insula Savai…

Ora 5,30- 6 dimineata ma trezesc in acordul valurilor oceanului , cu ajutorul luminii apusului si datorita celor 9 ore de somn profund pe care tocmai le-am incheiat; e atat de bine pe salteaua subtire si tare , temperatura este ideala, linistea este “sparta” doar de valurile oceanului care lovesc tarmul …nu-mi vine sa ma scol si mai lenevesc aproape o ora ascultand , acum , si vantul care isi asorteaza sunetul dupa cel al valurilor…e atat de bine …ma simt odihnit, plin de energie ( nu cum eram cu 9 ore inainte cand mi se inchideau ochii pe tastatura laptopului…ca si acum J ), nu ma plang de nimic si astept cu nerabdare ziua sa vad ce neprevazut (si prevazut) imi mai aduce…

In jurul orei 7…dupa toaleta si “dinti”, imi iau labele si masca de snorkeling si “tzusti” in apa sa ne distram cu pestii; am la mine paine si scot din buzunarul sortului de inot cate putin ….pestii vin cu zecile la mana mea…nu stau sa-i ating dar ma ating ei pe mine ciugulindu-mi din pumn…sunt de toate “rasele” , marimile , culorile, cand e vorba de mancare toti se aduna si incearca sa rupa o bucatica …in cateva minute nu mai am nimic din painea pastrata de seara de la cina si ma multumesc privind pestii de la distanta…incep sa caut corali colorati, sa identific mamifere marine pe fundul oceanului ( sunt multe camuflate) si sa ma bucur de spectacolul marin. In fiecare zi vad ceva nou- intr-o zi stele de mare ( albe si albastre), intr-o zi viermi grasi de ocean, intr-o zi broasca testoasa,  in alta zi alerg dupa o caracatita , in alta zi, pe una mai mica o si prind si ma joc cu ea ( se prinde de mana mea si incearca sa ma stranga … dar mai mult ma gadila …ii dau drumul repede sa nu o stresez prea mult), in alta zi ma duc curentii in larg si trebuie sa ma fortez sa ma intorc la mal, in alta zi nu gasesc decat pesti obisnuiti si nimic senzational…zile si zile …dar mereu ma bucur dimineata de apa oceanului  si viata din ea. Dupa 30-60 de minute de snorkeling , direct la dus sa curat sarea de pe mine si imediat la micul dejun…aici ma intalnesc cu toti turistii din “resort” ( adica grupul de cabanute de pe plaja administrate de un localnic) si revenim la povestile ramase de cu seara…fiecare ce a mai facut, experientele interesante prin care a trecut, unde sa mergem , unde sa nu mergem , cum sa o facem, cat sa platim , si deviem si la alte destinatii interesante …fara modestie nu am gasit nici unul care sa fi calatorit mai mult ca mine – este adevarat ca majoritatea turistilor sunt australieni si kiwi, dar si dintre europeni nu “m-a batut” aici nimeni( comparativ cu alte parti unde “jucam la copii” – in Asia , America de Sud si Africa e plin de “sutisti”- cei care au vizitat mai mult de 100 de tari). Ma intreaba de toate , le raspund , si din cand in cand ii mai intreb si eu despre Samoa. Micul dejun se lungeste pana la 9,30-10 si apoi fiecare pleaca…unii , cei care stau mai mult timp intr-un loc raman intr-un sezlong sau hamac la plaja , iar ceilalti la drum…fac parte dintre cei care pleaca zilnic sa descopere frumusetile tarii.

Plec pe drum si ma opresc unde vad ceva interesant: la o scoala, la magazine , la un vanzator ambulant, la pescari, la o casa frumoasa cu flori , la o biserica , la un localnic imbracat mai colorat…peste tot intru in vorba si aflu lucruri inedite- majoritatea localnicilor vorbesc si inteleg  engleza , deci mi-e usor sa comunic. Pa langa lucrurile astea neplanificate am in “agenda” si lucruri planificate –obiective turistice …in general in fiecare zi fac baie intr-o apa cristalina si pura de izvor ( dulce) – o piscina naturala formata de o cascada, un lac format inainte de a se varsa raul in ocean, un rau curat de munte sau orice apa curata prind; nu prea fac baie in ocean in timpul zilei decat daca am in apropiere un dus pentru ca nu suport sa stau cu sarea pe mine la 40 de grade ( in masina, la pranz,  cred ca sunt si mai multe) . Imi este tare greu sa ma abtin sa nu ma bag in ocean cand ajung la o plaja mirifica, de basm…dar au fost cazuri cand am facut baie deoarece prin apropiere era un lac cu apa dulce. De multe ori saptamana asta am fost la plimbare pe “munte”- nu sunt chiar munti ci mai mult dealuri…acum doua zile am ajuns ( dupa trei ore de mers prin soare) la  craterul  unui vulcan- ce imagine perfecta are un crater de vulcan !...ieri am ajuns pe munte  la o pestera, dar cand am intrat in ea am realizat ca nu am lanterna …dar drumul pana la ea pe jos printr-o plantatie de nuci de cocos a fost fantastic…azi am ajuns la niste gauri in stancile de pe marginea oceanului unde presiunea valurilor arunca apa la 50 de metri inaltime …fascinant spectacolul…chiar si de sunet ! …localnicii baga in gaura , inainte de a veni valul, nuci de cocos pe care presiunea formata de val , le sparg si le arunca 50 de metri in sus …cautati pe net “alofaaga blowholes Samui i Samoa”

Acum doua zile am fost intr-un golf unde vin frecvent broaste testoase …localnicii le dau de mancare si ele au invata sa vina sa cerseasca in fiecare zi…locul a devenit rapid atractie pentru turistii care vor sa hraneasca din mana o broasca testoasa ( de toate marimile) .

Azi m-am plimbat printr-o padure tropicala, m-am suit intr-un copac imens ( Banyan-tree), am ascultat pasarelele cantand si am auzit ( de la localnici) legende autohtone.

Din loc in loc ma opresc si ma hidratez cu o nuca de cocos, cu un fruct ( in special ananas si papaya) si foarte rar am mancat la pranz ( de fapt doar odata cand un localnic a insistat sa mananc cu el)…imi tin de foame( si sete) fructele !

Deci , sa recapitulam :

- oameni( localnici)- obiceiuri, cultura , trai

- natura - munti, cascade ,lacuri, plaje, ocean, pesteri, vulcani, paduri,    

-fructe – de toate si cat pot de multe.

In jurul orei 4-5,  rapus de soarele dogoritor ( dar mai ales de umiditatea care te transpira non-stop) imi caut un loc de innoptare…numai pe plaje , la “fales” ( adica casute deschise, ca niste terase) si in locuri care imi plac;  daca nu ma atrage o locatie ( nu are umbra, nu are plaja aproape, nu sunt turisti deloc, etc) plec mai departe si in scurt timp gasesc una pe placul meu. Nici nu-mi iau bine in primire terasa ca ma arunc in apa sa ma racoresc ….pana la ora 6 nu ies…snorkeling, inot, balaceala, ma spal de transpiratie J . ma uit cum apune Soarele si la 6,30 peste tot se serveste cina …toate locatiile au inclusa cina si micul dejun in  pretul “camerei”( adica a terasei)-aproximativ 20- 25 de dolari…Manac cat pot ( mancare buna si multa- bufet) si iarasi la povesti cu turistii( si de multe ori si cu gazda) …cu greu ma desprind , dar blogul asteapta…voi asteptati dimineata sa cititi …cu ochii aproape adormiti ( apa te oboseste incredibil de mult) , corectez ultima oara si apoi public postul…la ora 9-9,30, intru “pe terasa”mea , fac un pic de intimitate ( las jos peretii) si ma pun pe unicul lucru care exista pe jos …salteaua subtire..si deschid unicul lucru care atarna …plasa de tantari…in urmatoarele 7 secunde sunt in lumea lui Mos Ene …ceea ce voi face iarasi peste cateva minute…

”fafetai”-multumesc – ca-mi sunteti alaturi si “tofa”- la revedere- pe maine !

miercuri, noiembrie 04, 2015


 Talofa lava dragii mei ! …

Papa in Samoa :

Am realizat repede de ce localnicii sunt atat de grasi…pai daca mananca mult !...si de ce mananca mult ? …pentru ca mancarea e delicioasa !

Mancarea de baza a samoanilor este orezul si pestele…orezul este omniprezent , dar pestele mai este inlocuit ( din cand in cand) cu pui si porc . Este ciudat dar foarte rar mananca fructe de mare ( gen creveti, caracatita , langusta, raci, scoici, etc) si doar la restaurantele din Apia am vazut in oferta- la preturi astronomice -  ca de altfel totul in Apia.

Pestele il gasesti peste tot: in piete, pe marginea drumului agatat la vanzare(  localnicii  stau langa el si-l pazesc de muste pana vine cineva sa-l cumpere) , il aduc pescarii cu masina direct la localnic, si peste tot unde m-am cazat am mancat peste; este ieftin -2-3 dolari un peste mare de 4-5 kilograme . In cele mai multe cazuri, pestele se prepara fript sau la gratar si se mananca in sos de cocos.

Destul de des aici am mancat “oka” –un amestec de peste crud marinat in lamaie ( lime), amestecat cu legume si ca topping crema de nuca de cocos…mananci pana nu mai poti !

Painea in Samoa este doar pentru turisti…turistii cu fite ! …localnicii mananca un fruct –de paine ( nu am retinut numele ) pe care il prepara la foc si rezulta ceva mult mai satios decat painea si mult mai gustos (si mai sanatos) .

Tot in loc de paine mananca un fel de cartof dulce( la fel arata si la fel creste) pe care il prepara la foc ( copt la pietre vulcanice).

O mancare traditional ( dar care nu se pregateste in fiecare zi , ci doar cand ai musafiri sau in general duminica) este “palusami”- un amestec de frunze de “taro”( un fel de spanac tanar) amestecat cu crema de nuca de cocos…seamana cu spanacul cu smantana , dar mie mi-a placut mai mult – desi sunt innebunit dupa spanac. De cateva ori am fost servit cu salata de rosii ( sunt rosii micute si lunguiete) , castraveti si varza ….deasemenea sunt la vanzare peste tot la preturi derizorii.

Si neaparat trebuie sa amintesc de fructele proaspete pe care le mananci in loc de apa cat e ziua de lunga : ananas ( il gasesti peste tot- sub 1 dolar), mango ( sunt unele imense si abia poti sa-l mananci tot), papaya si nelipsitele banane micute ( acelea nu le prea mai mananci dupa primele zile ).

A, era sa uit – peste tot gasesti nuci de cocos , de toate felurile ( pentru suc , pentru fruct ) si mereu e cineva cu maceta sa le taie…le gasesti gratis , dar nu stii care sunt bune de baut si nu le poti gauri sa bei…de aceea trebuie sa platesti vreo 50 de centi pe bucata si astfel  ti le “taie” pentru a le bea sucul sau a manca pulpa …sau poti sa negociezi…dar ti-e jena.

Am incercat zilele trecute in piata de lucruri sa ofer un pret mai mic pentru un tricou si mi s-a zambit raspunzandu-mi clar ca nu se poate …apoi am aflat ca in Samoa nu exista cuvantul negociere …pretul cerut este cel corect , si nimeni nu lasa din el.

  Stiati ca lumea asta mare de multe ori este atat de mica ?!???...nu o sa va vina sa credeti :

In fiecare zi opresc unde vad ceva interesant si nu mi-e jena sa merg sa vad ce este acolo…cer permisiunea sa intru , sa fac poze , vorbesc cu localnicii si asa aflu  mereu lucruri inedite si interesante.

Ieri am vazut o scoala foarte mare intr-un sat micut si in interiorul curtii zeci de copii care luau masa de pranz …m-am oprit, am intrat in curte , am vorbit cu cei care serveau masa la copii ( mi-au spus ca, copii platesc 20 de centi pentru masa de pranz si familiile celor care nu pot sa plateasca sunt ajutate de “aga” ) si apoi am mers prin clase sa vedem conditiile de studiu; mai fusesem in alta scoala cu o zi inainte si am fost impresionat cat de bine am fost primiti( ieri am fost cu o cehoaica la plimbare – intalnita la locul de cazare)

Prima intrare la biblioteca…aici profesoara era alba…spunem buna ziua , cerem permisiunea sa intram , ne zambeste si cu un accent puternic american ne spune ca suntem bineveniti si daca dorim putem sa vizitam si intreaga scoala…stam la povesti cu ea despre sistemul de invatamant si dupa cateva minute ea ne intreaba de unde suntem…cehoaica ….din Cehia, iar eu raspun frumos : Romania ….vad ca se blocheaza si sta cu gura deschisa …ii spun ca e in Europa ( patesc de multe ori ca nu stie lumea unde este Romania- aici mereu ! J )… dupa cateva secunde abia reuseste sa articuleza : “I was born in Romania”( eu m-am nascut in Romania) …e randul meu sa raman ca la dentist…nu-mi vine in cap decat stupida intrebarea “ce cauti aici ?”..rade si imi raspunde ( intr-o romana pocita) ca nu prea mai stie limba …ea traieste de 20 de ani in America …ne imbratisem si nici mie nici ei  nu ne vine sa credem …..intr-un sat micut din Samoa …

Iulia ( Barabas) s-a nascut in Onesti, a plecat cu parintii cand avea 3 ani in America , acolo parintii au incercat cativa ani sa vorbesca romaneste cu ea , dar ea s-a “americanizat” si nu se mai simte romanca si nici limba nu o mai stapaneste ; mai are rude in Romania, a vizitat tara de cateva ori, dar se simte americanca; acum doi ani a aplicat la o fundatie pentru  voluntariat in Samoa, a fost repartizata aici, in satul asta rupt de lume si de 2 ani ii invata pe localnici engleza si raspunde de biblioteca scolii unde a facut minuni- a primit multe carti din donatii, si a sistematizat totul pentru ca toti copii sa aiba acces la carti  …ne-a aratat cateva filme facute de ea impreuna cu copiii , filme care chiar pareau regizate de profesionisti. Felicitari Iulia , suntem mandri ca o romanca ( chiar daca nu te simti, esti) a facut si face voluntariat aici !

Si acum ceva foarte interesant si important pentru tineri !

Cehoaica pe care am intalnit-o ( Marti o chema) , a lucrat un an de zile in Noua Zeelanda si asa a putut sa faca rost de bani pentru a calatori( calatoreste deja de 6 luni- majoritatea timpului in Asia) si am intrebat-o cum a reusit sa gaseasca (si unde ) de lucru in Noua Zeelanda ; mi-a raspuns ca exista un program pentru tinerii din intreaga lume care vor sa vina sa lucreze si sa se plimbe in Noua Zeelanda, guvernul le da viza de munca pe perioada de maxim un an, si avand aceasta viza este imposibil sa nu gasesti de lucru …pentru ca tu, ca strain , te multumesti cu mai putini bani decat localnicii “kiwi”, si muncesti , de multe ori, mai bine ca ei ( fara sa faci mofturi daca stai peste program , sporuri, etc) ; a lucrat in magazine ca vanzator, in restaurante si …nu mai tin minte unde …in orice caz ce este de retinut pentru tinerii romani:

Puteti sa aplicati pentru viza de lucru( o viza speciala : Lucru + turism)  in Noua Zeelanda ( maxim un an), iar aici cu siguranta gasiti de lucru din prima zi. Mi-a spus ca “pui deoparte”  ( dupa ce platesti gazda si mancarea) cam 500 de dolari pe luna …intr-un an 6000 de dolari ..traiesti in Asia 2 ani cu banii astia ! …orice student care termina facultatea ar trebui sa faca asta !..un an de lucru, si apoi un an de calatorii! …este cea mai buna lectie de viata !

Am atatea sa va povestesc despre tara asta frumoasa …si as vrea asa mult sa pun poze …dar abia reusesc sa postez ce scriu- am internet pe telefon dar merge ca melcul …si abia scriu seara cate ceva pentru ca mi se inchid ochii de somn…aici toata lumea la ora 9 doarme , dar la cat de obosit sunt , eu as adormi de la 8 !

Maine va povestesc cum decurge o zi aici pentru mine…o sa ma intrebati apoi  daca mai vin in tara ! J   

marți, noiembrie 03, 2015


Talofa din Samoa ,

Savai, cea mai mare insula ,din cele 2 mari ( mai sunt inca 8 insule micute) este cel mai autentic loc din Samoa; aici descoperi viata reala a localnicilor si experimentezi traditiile , cultura si stilul lor : “Fa’a Samoa” – in traducere “stilul de viata samoian”- expresie pe care o auzi des cand esti aici.

Savai este a treia cea mai mare insula din Polinezia( dupa Tahiti si Hawai) , dar desi este mare ca suprafata este locuita doar de cateva zeci de mii de localnici , majoritatea traind pe coastele insulei; exista o sosea (din fericire aceasta este asfaltata) care inconjoara insula ( mare parte chiar pe tarmul oceanului) si aici se afla aproape toate atractiile insulei; bineinteles ca cea mai mare atractie sunt zecile de plaje care intrec imaginile din cartile postale …cand ajungi pe o astfel de plaja iti vine sa crezi ca nu te afli pe Pamant.

Despre minunile din Samoa o sa va mai povestesc , dar astazi vom afla despre cultura si traditiile poporului :

Fiecare sat din Samoa are cateva “aiga”( in traducere “clan”) din care fac parte cateva familii( care locuiesc in apropiere, sau sunt apropiate sufleteste) ; fiecare locuitor apartine unei “aiga” si fiecare “aiga”are un sef – “matai” …toti “matai” formeaza consiliul director al satului si este condus de “ali”- un mare sef – ales dintre “matai”. Deasemenea in sat exista si o uniune de femei , care are un cuvant important in cadrul consiliului director. Pana aici nimic senzational …dar…cand un copil implineste varsta de 2 ani, el incepe sa fie crescut de  “aiga” ( de toate familiile- in functie de timpul avut de fiecare- daca o familie nu lucreaza nicaieri, atunci creste mai multi copii ) si tot clanul incepe sa aiba grija de el…foarte des copiii mai mari ii cresc si au grija de cei mici …Samoezii actioneaza ca si cum un copil apartine clanului, acesta( clanul)  trebuie sa aiba grija de el si cand  devine matur , ajuta el la dezvoltarea clanului pentru  a fi un clan puternic si bogat. Aceasta regula duce la o raceala a copiilor de parinti , dar in Samoa localnicii au in medie 8-9 copii, si parintii se focalizeaza pe cresterea acestora pana la varsta de 2 ani, apoi investesc ( timp si bani) pentru dezvoltarea clanului din care fac parte . Ciudat, nu ?

Pe toti localnicii pe care i-am intrebat , au spus ca au 7,8,9 frati, sau pe cei mai tineri( pana in 30 de ani)  4-5 copii; de exemplu un barbat de varsta mea are 6-7 copii …iar o femeie de aproximativ 40 de ani…arata ca o femeie de 70 de ani !...si , din pacate , nu exagerez !

Femeile aici nu se ingrijesc deloc , sunt grase ( pai cred si eu daca nasc din an in an) , si la varsta de 16 ani deja au copii si devin femei casnice.

Dupa ce ii intrebam si ii interogam eu  despre viata lor , era randul lor sa ma intrebe- cati frati si surori am …le raspundeam ca doar o sora si ma intrebau mirati : “dar ceilalti  frati au murit ?”… J … imi raspundeau ca aici numai cei bolnavi nu fac multi copii….iar cand le raspundeam ca am doar un baietel, ma intrebau de ce ….Dana , scumpa mea nevasta , cred ca daca facem vreo 5 nu  mai rad astia de mine data viitoare ! J

Majoritatea localnicilor de aici sunt tatuati…peste tot…iar sculele de tatuat sunt din cele mai primitive cu substanta pregatita din frunze si flori; este o moda sa fii tatuat pe picioare , de la glezna pana la genuchi , iar barbatii cat mai mult pe maini, piept  si picioare.

Samoezii fac baie in apa oceanului ( sau in piscine naturale) doar imbracati ( inclusiv barbatii ), si des ei se spala in apa oceanului…iti dai seama de asta dupa sarea ramasa pe fata…sau pe haine .

Si ca o curiozitate care te socheaza dupa ce vii din Apia : localnicii castiga , in medie, UN DOLAR pe zi ….multi traiesc din produsele pe care le cultiva , le culeg ( moca de pe drum , padure , etc) si apoi le vand la en-gros-isti care le duc in Apia( si multi fac troc cu produse ) .

In ultimii ani, de cand au inceput sa vina mai multi turisti in Samoa , localnicii au inceput sa-si expuna produsele la strada…peste tot vezi  mango, papaya( pe care le poti si culege gratis daca le cauti in interiorul satului), destul de des ananas ( sunt culturi in sate) , avocado , iar ca legume rosii, castraveti, varza …preturile sunt “de ras” …sub un dolar !...si ajung in Apia de cateva ori mai scumpe. Bananele aici nu se vand …nu le-ar cumpara nimeni pt ca sunt gratis peste tot- localnicii culeg bananele verzi si le gatesc …niciodata nu mananca banana coapte ca noi – cand “se strica” o dau la porci .

Cand mergi pe drumurile din Samoa, trebuie sa ai grija sa nu lovesti: pui, gaini, cocosi, porci, purcelusi mici, vaci si…multi , multi copii mici care se joaca pe marginea drumului.

Maine va povestesc de mancarea care aici este senzationala ( pe langa fructe )  si mereu cer portie suplimentara.

 

luni, noiembrie 02, 2015


Apia-un oras capitala care nu este deloc semnificativ pentru Samoa.

Din pacate toti turistii trebuie sa treaca prin Apia …si la fel ca mine, se intreaba toti : “ce cautam noi in tara asta scumpa ?...”si parca nu este asa frumos pe cat se spune !” …”unde sunt plajele alea din poze cu nisip alb si apa albastra? “…noroc cu localnicii care sunt ospitalieri si placuti si salveaza un pic situatia in capitala.

Da , dragii mei !...asa patesc toti turistii …Apia te dezamageste…dar odata iesit din capitala , o alta lume apare …e paradisul ascuns din Pacific !

Samoa inseamna localnici ospitalieri , Samoa inseamna zeci de plaje fantastice pe care poti sa dormi, sa te relaxezi ziua,  la umbra unui palmier si sa privesti valurile, inseamna apa cristalina de o culoare incredibila avand temperatura ideala sa te racoresti la cele 35 de grade de afara …Samoa inseamna mancare proaspata, peste cat cuprinde , fructe de mare… iar toata mancarea este bio…Samoa inseamna natura virgina cu munti , pesteri, lacuri, cascade …toate de o frumusete de nedescris !....si asta ce am vazut doar in doua zile !...si …Samoa este ieftina ! ...uitati de Apia !...acolo totul este de cateva ori mai scump decat oriunde in provincie .

In Samoa poti sa calatoresti normal sau  ieftin…poti sa dormi normal sau  ieftin ….poti sa mananci normal sau  ieftin …ce vreau sa subliniez este ca Samoa nu este atat de scumpa pe cat parea la inceput .

Majoritatea turistilor care vin in Samoa inchiriaza masini sau iau tururi de la agentii de turism… dar sunt si din cei care merg cu autobuzele locale si pretul este derizoriu…acestea  merg ca melcul, sunt aglomerate si neregulate…dar sunt viu colorate si atrag toate privirile.

In privinta cazarii, majoritatea turistilor ( si cei cu masini inchiriate – ca mine, si cei care calatoresc cu autobuze) opteaza pentru varianta ieftina : dorm in niste casute simple , amplasate in general pe plaje, cu aer conditionat natural – adica fara pereti laterali ! J …da, acestia se scot in timpul zilei pentru a se forma curenti care sa racoreasca incaperea cand Soarele dogoreste cu adevarat; seara , peretii se pun la loc ( mai mult pentru a creea o intimitate ) si turistul poate sa doarma linistit. In interiorul acestor casute nu se afla decat o saltea subtire, impreuna cu o plasa de tantari agatata de tavan …aceste casute se numesc “fales”si sunt casute traditionale in care dorm ( si dormeau de sute de ani) localnicii; se pare ca turistii sunt incantati de aceste locatii, pentru ca sunt raspandite in intreaga Samoa, iar pretul este pe masura simplitatii : 20 de dolari cu mic dejun si cina incluse ! …iar mancarea este fabuloasa !

Toti turistii intalniti mi-au spus ca cea de-a doua insula din Samoa( nu cea in care se afla Apia) , este mult mai frumoasa si reprezentativa pentru tara…aici gasesti comori adevarate, multa autenticitate, si lucruri unice in intreg Pacificul. Nu am stat mult pe ganduri, am luat feribotul , am incarcat masina pe el , si in aproximativ o ora debarcam pe o insula desprinsa din basme !...ups …”next on www.costinblog.blogspot.ro maine  !...

 

 

duminică, noiembrie 01, 2015

...din pacate in provincie "internetul" e greu de gasit ...abia au curent pe aici...probabil ca o sa fac o pauza ...dar cum prind internet...voi publica ce am scris zilnic ( sau cel putin vreau sa scriu zilnic )...

Duminica dimineata, dupa 7 ore de somn neintrerupte  m-am sculat odihnit- dupa doua zile m-am setat deja dupa noul fus si acum sunt la capacitate 100% .

Nici n-am iesit bine din baie si am si plecat la snorkeling …in apropierea bungalow-ului meu se afla “Palolo deep Marine Reserve” , o rezervatie aflata la 100 de metri de tarm in care sunt cei mai frumosi corali si pesti de pe insula; problema este ca trebuie sa ajungi acolo inot, si dimineata mareea este in crestere , deci curentul este spre tarm ; a trebuit sa-mi dozez toate eforturile sa ajung inot acolo( curentii+ valurile ma impingeau spre tarm) dar a meritat( noroc ca am avut “labele” cu mine –mi-am luat din Romania kit-ul de snorkeling . Mii de pesti colorati , corali la fel,  care se intreceau cu pestii la colorit, caracatite micute si alte vietati de diferite forme ( nu stiu cum se numesc –sunt ca niste serpi mai grasi care stau pe fundul oceanului si care au culori de camuflaj), toate  aproape de suprafata apei ( daca nu plutesti risti sa atingi coralii si acestia mor) ,apa calda, soarele puternic , eu odihnit , toate au facut sa fie o experienta faina. La ora 10 si ceva m-am imbracat mai elegant ( adica adidasi, pantaloni lungi si un tricou serios( fara culori stridente si scris) si am inceput sa cutreier bisericile din centru .

In fata fiecarei biserici zeci de masini parcate, zeci de copii ( micuti , pana in 4-5 ani)  care se jucau afara sub supravegherea unor adulti) iar in biserici, plin de credinciosi. Dar ce este interesant este ca toti, dar toti , erau imbracati super-elegant : femeile erau imbracate in alb ( complet) si aveau si palarie alba ( foarte elegant) iar barbatii in costum ( cu cravata) si in loc de pantaloni aveau …fusta ! …dar fusta era din acelasi material ca si sacoul …deci era costum ca la scotieni . Am mai vazut barbati aici care poarta un fel de fusta,  dar nu am crezut ca exista si costum la fel . …se pare ca, costumul clasic ( cum porta barbatii din lumea intraga ) aici nici nu exista !  Slujba la biserica este tinuta sub forma de prelegeri , cel care tine prelegerea este imbracat ca si ceilalti ( nu am vazut nicaieri preoti – sau imbracati ca preotii) si doar in una din biserici se canta . Bisericile sunt deschise in lateral ( se formeaza curent si parca nu este asa cald ca afara) . Peste tot esti binevenit , te invita sa asisti la slujba ( dar nu intelegi nimic) si toata lumea iti zambeste cand te vede ca intri. Cel mai mult m-a impresionat eleganta tuturor …se vede ca se pregatesc special pentru slujba de duminica , cu haine noi, curate ( toate albe – chiar si copiii) si foarte aranjati ( mai ales femeile sunt de o eleganta maxima- coafate, cu lucruri calcate , pantofi eleganti, etc). Se vede ca traiesc ziua de duminica ca o sarbatoare si se bucura impreuna cu comunitatea la biserica.

Inainte de ora 12 , slujbele se termina( cu o rugaciune) , se mai sta si se socializeaza cateva minute si apoi se pleaca ordonat ( majoritatea cu masini) spre casa ; acasa toata lumea petrece, se intalnesc rudele, familii prietene,  si iau pranzul impreuna…un pranz festiv .

Am ajuns la centru de inchirieri masini si doamna de acolo plecase  …a trebuit sa o sune portarul si s-a intors inapoi ( a spus ca era invitata la pranz de catre vecini- ea nu frecventeaza biserica); am luat masina ( 50 dolari pe zi) , am plecat sa-mi iau lucrurile de la hotel ( deja imi scosesera bagajele afara- probabil au vrut sa termine camera de curatat si apoi sa petreaca si patronii bungalow-urilor) si am plecat , cu mult entuziasm , spre templul bahai aflat la cativa kilometri de oras.

Templul bahai a fost construit in anul 1986, in perioada cand tara era condusa de un rege…acel rege a devenit bahai ! In timpul constructiei templului , regele venea des aici si statea ore intregi rugandu-se ca totul sa iasa cum trebuie ….a iesit perfect ! Templul, ca si celelalte 6 din intreaga lume ( pe fiecare continent unul) respecta aceleasi reguli : 9 parti egale reprezentand ( sau semnificand) cele 9 mari religii ale lumii cu care bahaii sunt de acord si  cred in profetii lor:

Hinduismul-Krisnha

Religiile din Mesopotamia- Abraham

Iudaismul – Moise

Zoroastrismul – Zoroastru

Budismul-Budha

Crestinismul- Isus Christos

Islamul- Mohamed

Babismul-Bab

Bahaismul- Bahaúllah

Deci asta este este religia mea – crede in revelatia progresiva a lui Dumnezeu (unul singur) , care a trimis mesageri ( profeti)  pe Pamant in functie de necesitati si de puterea de intelegere a omenirii ; toti mesagerii enumerati mai sus au venit pe Pamant exact cand era nevoie , cand omenirea avea nevoie de ei ( de un profet) si au adus mesajul lui Dumnezeu pentru acele vremuri! Si aceasta revelatie nu s-a terminat , Dumnezeu va mai trimte mesageri, cand va fi nevoie …niciodata nu va lasa omenirea singura, neghidata !

Inainte de a auzi de bahai si Baha’u’llah , eu credeam in toate religiile ( care au avut rolul lor bine definit in istoria omenirii) si mi-am dat seama ca eu eram , prin structura, bahai de cand ma stiam.

 A fost o vizita incarcata cu multe emotii , asteptari, multa dragoste , si dupa cateva rugaciuni si meditatii in interiorul acestui frumos temple, m-am simtit cel mai bogat, fericit si  putenic om de pe planeta…stiam ca Dumnezeu ma iubeste si cu ajutorul lui am ajuns , si aici ! …mi-am luat Portia de spiritualitate pentru mult timp !

Am iesit zambind si parca pluteam de bucurie …in fata mea a iesit un domn , inalt de peste 2 metri, care pe un ton calduros , m-a intrebat de unde sunt si daca stiu ceva de religia bahai…i-am raspuns zambind si fericit ca sunt bahai…a zambit la fel de fericit si a strigat-o pe sotia lui …”Mona , a bahai from Romania !!”…si urmatoarele ore le-am petrecut impreuna cu acest cuplu de Australian-el si Sri–Lanka-ea, doi pensionari , voluntari la templu si care sunt bahai de foarte mult timp…oameni extraordinari – ca majoritatea bahailor !

Am mancat la ei , am povestit despre experientele de viata ( mai mult ei – aveau ce povesti- au trait in zeci de tari , el a fost profesor si ea specialist in educatie) si in final ne-am dat intalnire duminica viitoare , tot la templul. Ce bine m-am simtit in compania acestor oameni educati, calzi, placuti si foarte credinciosi !- nu-mi mai venea sa plec !...dar Samoa e mare si nu mai am decat 8 zile …

De la ei am aflat ca in Samoa sunt multi bahai , multi lucreaza in turism si…unde vroiam eu sa ajung diseara , cel mai frumos complex de casute pe plaje este detinut de un bahai; am plecat , intr-o viteza ( cat de tare am putut cu masina, pt ca aici se circula pe stanga si trebuie sa merg atent) spre  plaja Lalimanu din estul insulei  , una din cele mai frumoase plaje din Pacific .

Dupa mai putin de o ora , imi puneam rucsacul intr-o “fales”- o locuinta traditionala locala , care se compune din patru piloni, un acoperis   si cativa stalpi pe care ( din cand in cand) se pun niste pereti din lemn sau frunze uscate de palmier…in interiorul acesteia nu se afla decat o saltea si…o plasa de tantari; receptia si restaurantul se afla in mijlocul lor si la un capat se afla si dusurile si toaletele ( sunt comune) …si toate se afla pe o plaja fantastica , cu nisip alb si fin , la cativa metri de o apa cristalina si plina de pesti colorati …am ajuns in Paradis ! …si pare atat de modest si simplu ! …dar este atat de frumos si practic ! … maine va povestesc ce mare diferenta este intre Apia( orasul-capitala) si  provincie !

Noapte buna !